ȘTIRI DIN:
Data: 20/04/2025

Cultură

Astăzi se împlinesc 91 de ani de la nașterea lui Nichita Stănescu (video)

Publicat

pe

În urmă cu 91 de ani, pe 31 martie 1933, vedea lumina zilei la Ploiești Nichita Stănescu, unul dintre cei mai mari poeți ai României și limbii române, pe care el însuși o numea „dumnezeiesc de frumoasă”.

După studii primare și liceale, urmează cursurile Facultății de Filologie de la Universitatea din București (1952-1957).

A intrat în presa scrisă fiind corector la revista Gazeta literară (1957-1960), apoi, până în 1968, redactor la secția de poezie a aceleiași reviste conduse de Zaharia Stancu. În 1969 este numit redactor-șef adjunct la revista Luceafărul, iar între anii 1970 și 1973 este redactor-șef adjunct la revista România literară, condusă de Nicolae Breban. A mai lucrat și a colaborat și la alte reviste literare, potrivit activenews.ro

Primele poezii, trei la număr, îi apar, în martie 1957, aproape simultan, în revistele Tribuna din Cluj (nr. 6/17 martie) și Gazeta literară. Trei ani mai târziu urmează debutul editorial cu volumul de versuri ”Sensul iubirii” (1960). Debutul și creațiile ulterioare l-au impus pe Nichita Stănescu în atenția criticii literare și în cea a cititorilor, aducându-i renumele de poet modern, cu o viziune lirică nouă și constructivă și cu un limbaj poetic original, fiind considerat, de cea mai mare parte a criticilor literari, cel mai reprezentativ poet pentru generația anilor ’60.

Cărțile de versuri publicate după debut au fost:

  • Viziune a sentimentelor (1964, Premiul Uniunii Scriitorilor pentru poezie)
  • Dreptul la timp (1965)
  • 11 elegii (1966)
  • Roșu vertical (poezie patriotică, 1967)
  • Oul și sfera (1967)
  • Alfa (antologie, 1967)
  • Laus Ptolemaei (1968)
  • Necuvintele (1969, Premiul Uniunii Scriitorilor pentru poezie)
  • Un pământ numit România (poezie patriotică, 1969)
  • În dulcele stil clasic (1970)
  • Poezii (antologie, 1970)
  • Belgradul în cinci prieteni (1972; a apărut în 1971 la Belgrad, în traducerea lui Adam Puslojič)
  • Măreția frigului (1972), Clar de inimă (antologie, 1973)
  • Starea poeziei (selecție de autor, 1975, Premiul Uniunii Scriitorilor pentru poezie)
  • Ultima sa perioadă de creație este ilustrată de volumele:
  • Epica Magna (1978, Premiul ‘Mihai Eminescu’ al Academiei Române)
  • Opere imperfecte (1979)
  • Noduri și semne. Recviem pentru moartea tatălui (selecție, 1982)

Poezia lui Nichita Stănescu a fost tradusă în majoritatea limbilor europene. A scris eseuri și evocări, confesiuni, care au fost adunate în volumele: Cartea de recitire (1972, Premiul Uniunii Scriitorilor pentru publicistică), Respirări (1982), Antimetafizica (postum, 1985). A publicat, împreună cu poetul Gheorghe Tomozei, și un volum pentru copii: Carte de citire, carte de iubire. A tradus din poeți sârbi, din T.S. Elliot.

Pentru creațiile sale a mai obținut, de-a lungul anilor, și alte premii. Astfel, pe lângă cele patru premii acordate de Uniunea Scriitorilor și cel acordat de Academia Română, a mai fost distins în 1975 cu Premiul Internațional pentru Poezie Gottfried von Herder, decernat de Academia austriacă în 1976, iar în 1982 a câștigat Marele Premiu Cununa de Aur la Festivalul Internațional Serile de Poezie de la Struga din Macedonia. La propunerea din 1979 a Academiei Suedeze, a candidat în 1980 la Premiul Nobel pentru Literatură, care a fost obținut de poetul grec Odysseas Elitis.

Grav bolnav, din motive neelucidate total, s-a stins din viață pe 13 decembrie 1983, la București.

Postum i-au mai fost publicate volumele: Amintiri în prezent, Ordinea cuvintelor (1957-1983) (2 vol., 1985), Fiziologia poeziei (selecție din eseistica publicată, 1990), Argotice (transcrise din 1955, apărute în 1992).

La 3 iulie 1990, a fost ales membru titular post-mortem al Academiei Române.

 

Sursa foto: Playtech.ro

Actualitate

Vinerea Mare pentru creştinii ortodocşi şi catolici, ziua în care a fost răstignit Iisus Hristos

Publicat

pe

Creştini ortodocşi şi greco-catolici sunt astăzi în Vinerea Mare, în care îşi amintesc de moartea lui Iisus Hristos pe cruce şi de aşezarea lui în mormânt.

Vinerea mare este ziua în care Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu, făcut om, a trăit cea mai tragică dintre experienţele umane: moartea. A fost răstignit între doi tâlhari, acuzat de blasfemie şi împotrivire faţă de autoritatea romană.

Conform textelor evanghelice, în momentul când Iisus şi-a dat duhul pe cruce, Pământul s-a cutremurat şi cerul s-a întunecat. După ce a fost coborât de pe cruce, Iisus a fost aşezat în mormântul oferit de Iosif din Arimateea, un înstărit al vremii.

Îngroparea lui Iisus este simbolizată astăzi de aşezarea Sfântului Epitaf în mijlocul bisericilor şi apoi de purtarea lui în jurul sfintelor lăcaşuri. Această procesiune are loc la denia din această seară, când se cântă Prohodul Domnului, cântarea de înmormântare a lui Iisus.

Vinerea Mare este zi aliturgică, adică nu se săvârșește niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii.

Ceremonia principală din aceasta zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar și așezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii. Prin scoaterea Sfântului Epitaf retrăim coborârea de pe Cruce a lui Hristos și pregătirea Trupului Său pentru înmormântare.

Seara se cântă Prohodul și se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf. Este o procesiune de înmormântare. Epitaful pe care îl poartă preoții ajutați de credincioși simbolizează trupul Mântuitorului.

Obiceiuri şi tradiţii în această zi

Se spune că pe cei ce trec de trei ori pe sub Sfântul Aer nu-i doare capul, mijlocul și șalele în cursul anului, iar dacă își șterg ochii cu marginea epitafului nu vor suferi de dureri de ochi.

Acestei zile i se spune și Vinerea Seacă, pentru că bătrânele posteau post negru, iar seara, la Denia Prohodului Domnului, luau anafura de la biserică.

După cântarea Prohodului Domnului se înconjoară de trei ori biserica de tot soborul, cu Sfântul Epitaf, care apoi este așezat pe masa din mijlocul bisericii. La terminarea slujbei, femeile merg la morminte, aprind lumânări și își jelesc morții.

La sfârșitul slujbei, era obiceiul ca preotul să împartă florile aduse, care erau considerate a fi bune de leac.

Lumea, în trecut, pleca acasă cu lumânările aprinse pe drum, ca să afle și morții de venirea zilelor mari. Ocoleau casa de trei ori și intrând, se închinau, făceau câte o cruce cu lumânarea aprinsă către cei patru pereți sau doar la grinda de la intrare și păstrau lumânarea pentru vremuri de primejdie, potrivit curieruldestiri.ro

Citeste mai mult ...

Actualitate

Preafericitul Părinte Daniel: Să arătăm în jurul nostru iubire smerită şi milostivă, iertare, pace şi bucurie! (video)

Publicat

pe

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a transmis un mesaj în care îndeamnă cu ocazia Sfintelor Paști la „iubire smerită și milostivă, iertare și bucurie” față de cei din jurul nostru, ca daruri ale lui Hristos Cel înviat.

Iubirea smerită şi milostivă este mai tare decât păcatul şi moartea!

„După ce a serbat, împreună cu ucenicii Săi, Paştele iudaic, Domnul Iisus Hristos a instituit, Joi seara, un Paşte nou, la Cina cea de Taină, prin care anticipa taina morţii Sale jertfelnice pe Cruce din ziua de Vineri şi Învierea Sa a treia zi (Duminică), pentru a dărui lumii viaţa veşnică. De aceea, Sfântul Apostol Pavel spune: „Paştele nostru Hristos S-a jertfit pentru noi” (1 Corinteni 5, 7).

Centrul sărbătorii Paştelui iudaic este celebrarea minunii trecerii poporului evreu, condus de Moise, prin Marea Roșie, ca pe uscat, pentru eliberarea poporului evreu din robia Egiptului. Însă, la sărbătoarea Paştelui creştin, Biserica noastră celebrează trecerea lui Hristos cu trupul prin jertfa sângeroasă a morţii Sale pe Cruce şi Învierea Sa din morţi cu trupul, pentru a intra în viaţa cerească veşnică din Împărăţia cerurilor.

Prin iubirea Sa smerită şi milostivă, Domnul Iisus Hristos arată pe Cruce ascultare smerită faţă de Dumnezeu şi iertare milostivă faţă de cei ce L-au răstignit. Astfel, Domnul Hristos „ridică” sau vindecă păcatul neascultării protopărinţilor Adam şi Eva spre mântuirea lumii şi, totodată, înlocuieşte violenţa ucigătoare cu iubirea pacificatoare.”

„Sărbătoarea Sfintelor Paşti ne cheamă pe toţi să arătăm în jurul nostru iubire smerită şi milostivă, iertare, pace şi bucurie, ca fiind daruri ale lui Hristos Cel înviat.

Dorim tuturor românilor din România, de lângă frontierele ei şi din diasporă, pace şi bucurie, sănătate şi fericire, dimpreună cu urarea pascală:

Hristos a înviat!

Adevărat a înviat!”

† Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Mesaj transmis cu prilejul sărbătorilor Sfintelor Paşti – 2025

Sursa foto: Ziarul Lumina

Citeste mai mult ...

Actualitate

Creştinii ortodocşi şi catolici sunt în Joia Mare

Publicat

pe

Creştinii ortodocşi şi catolici sunt în Joia Mare, ziua în care îşi amintesc de Cina cea de Taină, de arestarea şi judecarea lui Iisus Hristos de către autoritatea religioasă şi politică a vremii.

Conform Evangheliilor, Iisus Hristos a instituit în această zi Sfânta Liturghie, s-a smerit spălând picioarele ucenicilor şi a fost arestat în urma trădării lui Iuda.

În biserici se oficiază, în această seară, Denia celor 12 Evanghelii, care evocă ultimele momente din viaţa lui Iisus Hristos până la răstignire.

Sursa foto: Ziarul 21

Citeste mai mult ...

ULTIMA ORĂ

Actualitate11 ore in urma

Lumina Sfântă s-a pogorât la Sfântul Mormânt de la Ierusalim și va ajunge la toate bisericile din țară (video)

Lumina Sfântă s-a aprins și în acest an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în jurul orei 14.36, ora României....

Actualitate16 ore in urma

Se anunță vreme frumoasă și caldă de Paști

Vântul se potolește, se reduc condițiile de precipitații, iar temperaturile cresc din nou de duminică, în prima zi de Paști....

Actualitateo zi in urma

Atenție șoferi! Traficul din municipiul Botoșani, monitorizat de polițiști pe motocicletă (foto, video)

Începând de vineri, 18 aprilie, polițiștii rutieri vor fi prezenți în traficul din municipiul Botoșani și cu motocicleta din dotarea...

Actualitateo zi in urma

Valeriu Iftime: dacă suntem consecvenți și tragem în aceeași direcție, sportul va străluci din nou în România

Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani a participat joi, 17 aprilie, la o întâlnire organizată la Palatul Cotroceni, unde s-a...

Actualitateo zi in urma

Vinerea Mare pentru creştinii ortodocşi şi catolici, ziua în care a fost răstignit Iisus Hristos

Creştini ortodocşi şi greco-catolici sunt astăzi în Vinerea Mare, în care îşi amintesc de moartea lui Iisus Hristos pe cruce...

Actualitateo zi in urma

Elevii au intrat în vacanţa de Paști. Când revin în bănci și ce libere mai au până la vacanța de vară

În perioada 18 – 27 aprilie, Elevii se află în vacanța de Paște conform planificării anului școlar 2024-2025, stabilită de...

Eveniment

CURS VALUTAR

Politică

PROGNOZA METEO

Stiri din Botoșani

Actualitate2 zile in urma

APIA Botoșani eliberează adeverințe fermierilor care doresc să acceseze credite

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) – Centrul Județean Botoșani informează că, începând cu data de 17 aprilie...

Actualitate2 zile in urma

Măsuri de prevenire a incendiilor recomandate de pompieri în perioada sărbătorilor pascale

Sărbătorile se apropie, iar cetăţenii desfăşoară în gospodării o serie de activităţi care să asigure curățenia în case și pregătirea...

Actualitate3 zile in urma

Nu scăpăm de vânt! O nouă atenționare emisă de meteorologi pentru județul Botoșani

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o nouă atenționare meteorologică de tip cod galben de vânt, pentru județul Botoșani,...

Actualitate5 zile in urma

Atenție șoferi! O porțiune din strada Bucovina se închide circulației pentru turnarea stratului de asfalt (foto)

Miercuri, 16 aprilie 2025, de la ora 18.00, pe strada Bucovina – tronson cuprins între intersecția cu străzile Viilor, Nicolae...

Actualitate5 zile in urma

Bărbat reținut de polițiști după ce și-a ucis câinii cu cruzime în propria gospodărie

La data de 14 aprilie 2025, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor au emis ordonanță de reținere, pentru 24...

Actualitate5 zile in urma

Agenți economici din Piața Centrală a municipiului Botoșani, sancționați de polițiștii de la Serviciul Economic (foto)

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, împreună cu reprezentanți ai Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor,...

Actualitateo săptămână in urma

Ansambluri folclorice și tombolă pentru vizitatori, în ultima zi a Târgului cu Gust din Botoșani

Organizatorii evenimentului intitulat „Târg cu Gust din Botoșani” vă invită duminică, 13 aprilie 2025, începând cu ora 11.00, în Piața...

Divertisment

Anunțuri si informări

Momentul de cultură

Actualitate