ȘTIRI DIN:
Data: 15/01/2025

Actualitate

Duminica rugăciunii isihaste, importanţa rugăciunii pentru cunoaşterea lui Dumnezeu

Publicat

pe

Duminica a doua din Postul Mare este dedicată Sfântului Grigorie Palama, marele teolog al rugăciunii isihaste.

În această zi sunt unite prin persoana Sfântului Arhiepiscop al Tesalonicului două teme: ortodoxia şi rugăciunea.

Această duminică este o continuare a celei precedente, iar prin a doua descoperim importanţa rugăciunii pentru cunoaşterea lui Dumnezeu. Prin rugăciunea unită cu asceza şi practicarea virtuţilor se ajunge la adevărata cunoaştere, cea a lui Dumnezeu, potrivit ziarullumina.ro

Isihasmul se mai numește și palamism (denumire derivată din numele teologului Grigore Palamas), iar formele sale cunoscute provin din tradiția monastică a Muntelui Athos. Potrivit acestei doctrine, creștinul sau monahul trebuie să trăiască în pace și liniște, împăcând trupul cu sufletul, menținându-se într-o stare contemplativă. Se practica permanent așa-numita rugăciune a inimii sau a minții („Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul”), o formulă menită a ține trează conștiința bunătății dumnezeirii și a statutului de creatură păcătoasă.

În legătură cu continuarea temei ortodoxiei şi în Duminica a doua din Postul Mare, profesorul Gheorghios I. Mantzaridis arată că, „în această duminică, Biserica noastră sărbătorește victoria împotriva unei alte forme de erezie; împotriva unei erezii care a contestat mântuirea omului la al doilea nivel, cel al modului însușirii mântuirii de către om. Iar în fruntea luptei Bisericii împotriva acestei erezii a stat Sfântul Grigorie Palama, Arhiepiscop al Tesalonicului” (pemptousia.ro).

Dacă în prima duminică s-a vorbit de triumful dreptei credinţe asupra ereziei iconoclaste, acum avem în prim-plan disputa isihastă în centrul căreia sunt persoana şi opera Sfântului Grigorie Palama.

Triumful isihasmului este, de fapt, cel al rugăciunii, ca singura cale de a ajunge la cunoaşterea lui Dumnezeu. Părinţii isihaşti susţineau că rugăciunea unită cu viaţa curată curăţită de patimi prin pocăinţă şi asceză îl duce pe omul duhovnicesc să se bucure de vederea minunată a luminii Schimbării la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos de pe Tabor şi să trăiască fericirea pe care au simţit-o Apostolii Petru, Iacob şi Ioan pe muntele din Galileea.

În centrul efortului lor ascetic stă rostirea permanentă a rugăciunii inimii: Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul!

Această rugăciune neîncetată, numită şi Rugăciunea lui Iisus, „exprimă în esenţă întreaga învăţătură mântuitoare: prin ea mărturisim, în primul rând, că Iisus este Domn, Hristos (Mesia) şi Fiul lui Dumnezeu; apoi mărturisim abisul căderii noastre, care cheamă adâncul milostivirii lui Dumnezeu”, după cum afirmă părintele profesor Vasile Mihoc.

Rugăciunea inimii este fundamentul trăirii isihaste. De aceea putem afirma că a doua duminică din Postul Mare este a rugăciunii isihaste, pentru că în centrul ei este cinstirea Sfântului Grigorie Palama, cel care a apărat isihasmul. De fapt, Arhiepiscopul Tesalonicului este teologul rugăciunii isihaste. El ne învaţă că sfinţii, când Dumnezeu voieşte, pentru credinţa lor puternică şi pentru multa lor rugăciune, pot pregusta încă din viaţa aceasta slava sau lumina Împărăţiei cerurilor, care este lumină necreată şi netrecătoare în care S-a schimbat la Faţă Mântuitorul nostru Iisus Hristos pe Muntele Tabor.

„Pentru Sfântul Grigorie Palama, isihasmul nu este doar un tip de rugăciune între altele, ci singurul scop al viețuirii creștine. El credea că vârful sau țelul creștinismului îl reprezintă purificarea inimii și dobândirea unei atât de profunde stări de contemplație a lui Dumnezeu, încât Dumnezeu, din marea Sa milostivire, dăruiește o licărire a slavei Sale. Sfântul Palama a pus această experiență în conexiune cu Schimbarea la Față, atunci când Hristos i-a luat cu Sine pe cei trei Apostoli iubiți, Sfinții Petru, Iacob și Ioan, pe vârful Muntelui Tabor, iar acolo le-a arătat slava Sa dumnezeiască. Conform Sfântului Grigorie Palama, rostirea neîncetată a Rugăciunii lui Iisus poate culmina cu acel tip de vedenie pe care cei trei Apostoli au experimentat-o pe acel munte” (Norris Chumley, Rugăciunea lui Iisus în Sfântul Munte, pemptousia.ro).

Şi noi, urmând trăirii şi învăţăturii Sfântului Grigorie Palama, căutăm acum în vremea Postului Mare ca prin rugăciune unită cu postirea şi lepădarea de patimi prin pocăinţă să ajungem pregătiţi duhovniceşte la ziua luminoasă a Învierii lui Hristos, arată ziarullumina.ro

Sursa foto: ziarullumina.ro

Actualitate

Mihai Eminescu, celebrat la Academia Română de Ziua Culturii Naționale

Publicat

pe

În Aula Academiei Române vor avea loc astăzi, 15 ianuarie, mai multe evenimente dedicate celebrării Zilei Culturii Naționale. Vor rosti alocuțiuni acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei, Natalia-Elena Intotero, ministrul culturii, Sergiu Prodan, ministrul culturii din Republica Moldova, și Daniel David, ministrul educației și cercetării.

De asemenea, vor susține comunicări academicieni şi oameni de cultură, între care acad. Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române, Mihai Cimpoi, membru de onoare al Academiei Române, prof. univ. dr. Ion Marin, directorul de onoare al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR).

Romfilatelia va lansa, cu acest prilej, emisiunea filatelică „Luceafărul poeziei românești, Mihai Eminescu”.

Sesiunea din Aula Academiei Române va fi urmată de vernisajul expoziției „G. Călinescu – 60 de ani de posteritate” și de dezbaterea „G. Călinescu. Editor și monograf al lui Mihai Eminescu”, care va avea loc de la ora 14.00, la Muzeul Național al Literaturii Române din București, arată ziarullumina.ro

Sursa foto: Academia Română

Citeste mai mult ...

Actualitate

Minora din localitatea Dimăcheni, dată dispărută, a fost găsită noaptea trecută în podul unei case (foto)

Publicat

pe

Zeci de forțe de ordine și voluntari din localitatea Dimăcheni s-au mobilizat în cursul nopții pentru a o căuta pe Eliza.

Localitatea Dimăcheni a fost împânzită de polițiști însoțiți de câine de urmă, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri cu autoșenilată și o dronă cu termoviziune, care au participat la activitățile de scotocire.

După aproximativ trei ore, minora a fost găsită de polițiști în podul unei anexe a unei locuințe din localitate.

Aceasta nu a suferit nicio leziune în perioada un care a stat singură.

Ulterior, a fost transportă la o unitate spitalicească pentru evaluarea stării de sănătate și acordarea îngrijirilor de specialitate.

 

Citeste mai mult ...

Actualitate

Gala Premiilor Culturii Naționale 2025, organizată în Sala Mare a Teatrului „Mihai Eminescu” (foto)

Publicat

pe

Marți, 14 ianuarie, a avut loc ceremonia de decernare a Premiilor Culturii Naționale 2025, în Sala Mare a Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Botoşani, Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu” și Primăria Municipiului Botoşani, în cadrul manifestărilor prilejuite de „Zilele Eminescu – Ziua Culturii Naționale”.

Laureații Galei Premiilor Culturii Naționale 2025:

  • Bruno Mazzoni – Premiul național pentru traducere din literatura română și dezvoltarea studiilor românești din mediul internațional, cu un laudatio rostit de Matei Vișniec;
  • Mircea Martin – Premiul național pentru excelența în cultură, cu un laudatio rostit de Mircea Dumitru;
  • Emil Hurezeanu – Premiul național pentru promovarea operei eminesciene și a culturii române, cu un laudatio rostit de Mircea A. Diaconu.

Premiile au fost înmânate de Janina Sitaru, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Diana Băciună, secretar de stat în Ministerul Culturii și de Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Gala Premiilor Culturii Naționale a fost încheiată cu recitalul  „Domnule şi frate Eminescu“, susținut de maestrul Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca“ din Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS).

Recitalul „Domnule şi frate Eminescu“ a fost construit ca un dialog între Mihai Eminescu şi Ion Creangă, pornind de la dimensiunea poeziei populare ca matrice și explorând legătura creatoare și prietenia unică dintre cei doi scriitori români.

Sursa foto: facebook/ Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”

Citeste mai mult ...

ULTIMA ORĂ

Actualitate2 ore in urma

Mihai Eminescu, celebrat la Academia Română de Ziua Culturii Naționale

În Aula Academiei Române vor avea loc astăzi, 15 ianuarie, mai multe evenimente dedicate celebrării Zilei Culturii Naționale. Vor rosti...

Actualitate2 ore in urma

Minora din localitatea Dimăcheni, dată dispărută, a fost găsită noaptea trecută în podul unei case (foto)

Zeci de forțe de ordine și voluntari din localitatea Dimăcheni s-au mobilizat în cursul nopții pentru a o căuta pe...

Actualitate10 ore in urma

Gala Premiilor Culturii Naționale 2025, organizată în Sala Mare a Teatrului „Mihai Eminescu” (foto)

Marți, 14 ianuarie, a avut loc ceremonia de decernare a Premiilor Culturii Naționale 2025, în Sala Mare a Teatrului „Mihai...

Actualitate11 ore in urma

Omagiu adus de Ziua Culturii Naționale păstrătorilor memoriei și spiritului național

Cultura nu se referă doar la opera celor care creează, ci și a celor care, în tăcere, o păstrează, o...

Actualitate11 ore in urma

Zeci de evenimente organizate în lume de Institutul Cultural Român de Ziua Culturii Naționale

Institutul Cultural Român (ICR) și reprezentanțele sale din străinătate desfășoară, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, un maraton de trei săptămâni...

Actualitate11 ore in urma

Discuții la Cafeneaua Artelor din Botoșani despre o viitoare strategie culturală a județului

Miercuri, 15 ianuarie, de la 12.00 la 13.30, la Cafeneaua Artelor din municipiul Botoșani va avea loc o primă consultare...

Eveniment

CURS VALUTAR

Politică

PROGNOZA METEO

Stiri din Botoșani

Actualitate12 ore in urma

Agent economic sancționat de polițiști pentru evaziune fiscală

În data de 13 ianuarie 2025, polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a  Criminalității Economice (SICE), au acționat pe raza...

Actualitate12 ore in urma

Bărbat reținut de polițiști, după ce a pătruns în curtea unei persoane și a furat o bicicletă

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat de...

Actualitate13 ore in urma

Discuții între conducerea IPJ Botoșani și sindicatele polițiștilor, înainte de protestul de mâine

Marți, 14 ianuarie 2025, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani a avut o întâlnire cu reprezentanții sindicatelor reprezentative din cadrul...

Actualitate13 ore in urma

Ofertă de nerefuzat de la Society Restaurant Botoșani

Platou miniburgeri sau pizza gigant? Nici nu mai contează ce alegeți, întrucât începând de astăzi 14 Ianuarie până pe 17...

Actualitate4 zile in urma

O oală cu mâncare uitată pe foc a pus în pericol locatarii unui bloc din municipiul Botoșani

Nu lăsați aragazul nesupravegheat atunci când gătiți! În această după-amiază, o oală cu mâncare uitată pe foc a pus în...

Actualitate4 zile in urma

Bărbat reținut de polițiști după ce a provocat un accident rutier, fiind sub influența alcoolului

Polițiștii Biroului Rutier au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 42 de ani,...

Actualitate5 zile in urma

Controale la agenții economici din zona unităților școlare. Nici elevii chiulangii nu au scăpat (foto)

Polițiștii Biroului Siguranță Școlară au organizat o acțiune împreună cu cei din cadrul structurilor de ordine publică, investigații criminale, investigarea...

Divertisment

Anunțuri si informări

Momentul de cultură

Actualitate