Cultură
Au trecut 34 de ani de la primul “Pod de flori” de peste Prut (video)
În anul 1990, într-o zi de 6 mai, după aproape jumătate de secol de înstrăinare, s-au redeschis frontierele dintre România şi Republica Moldova.
Acest moment emoţionant a rămas în istorie sub denumirea de „Podul de flori” şi asta pentru că românii de pe ambele maluri au lansat milioane de flori pe apa Prutului, ca simbol al frăţiei, dorinţei de apropiere şi istoriei comune.
Evenimentul a avut loc în contextul prăbușirii Uniunii Sovietice, fapt ce a permis adoptarea, la 31 august 1989, a Legii cu privire la limba română şi revenirea la grafia latină, adoptarea tricolorului românesc ca drapel de stat al republicii, la 27 aprilie 1990, adoptarea Declarației de suveranitate, la 23 iunie 1990, și într-un final, a Declarației de Independență de la 27 august 1991.
Dimineața devreme, din diferite colțuri ale Moldovei au pornit spre Prut mii de autocare și mașini particulare
Trenul Chișinău-Ungheni era plin până la refuz. Locuitorii din localitățile de pe malul Prutului, îmbrăcați în straie de sărbătoare și cu o mulțime de steaguri tricolore, soseau în coloane spre punctele de destinație.
Cu acel prilej, locuitorilor din România li s-a permis ca în ziua respectivă, între orele 13.00 şi 19.00, să treacă Prutul în Moldova Sovietică fără pașaport şi viză. În acest sens, au fost create de-a lungul frontierei de 700 km a Prutului opt puncte de trecere: Miorcani – Pererita, Stânca – Costești, Iași – Sculeni, Ungheni – Pod Ungheni, Albița – Leușeni, Fălciu – Țiganca, Oancea – Cahul şi Galaţi – Giurgiulești.
La ora 12.00, ora oficială a Bucureștiului, devenită şi ora oficială a Chișinăului, un sobor de preoți a oficiat un Te Deum, după care clopotele tuturor bisericilor din stânga şi din dreapta Prutului au răsunat, pentru prima dată, după decenii, împreună. Apoi, apele Prutului au primit din cea mai nordică așezare de pe harta României, de la Miorcani, în județul Botoșani, şi de-a lungul întregului curs, ofranda de flori, dăruită de cei prezenți într-un gest simbolic.
Trecerea Prutului de către cetățenii români, cel mai emoționant moment
S-au întâlnit zeci de mii de rude apropiate, printre care frați și surori, veri, bunici și nepoți. S-au prezentat spectacole de muzică şi jocuri populare, s-au întins mese, s-au depănat amintiri și s-au legat noi prietenii.
Al doilea „Pod de flori” a avut loc la 16 iunie 1991, ocazie cu care deja cetăţenii din actuala Republica Moldova au putut intra în România fără acte.
„Podul de flori” există şi în realitate
Chiar dacă acţiunea de acum 34 de ani pare doar una simbolică, „Podul de flori” există şi în realitate.
Este un pod feroviar, situat în dreptul localității Ungheni, pe care, la data 6 mai 1990, zeci de mii de români de pe cele două maluri ale Prutului s-au reîntâlnit.
Istoria acestui pod este chiar mai interesantă în condiţiile în care reprezintă proiectul celebrului arhitect francez Gustave Eiffel, fiind construit în perioada 1876-1877, an în care a fost deschis circulaţiei. Întâmplător sau nu, Turnul Eiffel, cea mai cunoscută operă a arhitectului francez, a fost inaugurat la 31 martie 1889, fiind deschis pentru public tot într-o zi de 6 mai.
Sursa video: Unimedia
Sursa foto: Agora.md
Cultură
Biblioteca Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, una dintre cele mai frumoase din lume
Senatul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), a decis ca biblioteca, votată drept una dintre cele mai frumoase din lume, să își deschidă porțile pentru toți cei care doresc să o viziteze.
- Programul de vizitare va fi, pentru început, de luni până vineri, între orele 11.00 și 15.00, iar programările pot fi făcute din luna decembrie.
Accesul în bibliotecă este gratuit pentru preșcolari, angajați şi studenți ai TUIASI, precum și pentru rudele apropiate ale acestora.
De asemenea, accesul este gratuit pentru participanții la evenimentele organizate de politehnica ieșeană.
- Elevii, studenții altor universități și pensionarii vor achita o taxă de 5 lei, iar adulții vor plăti o taxă de 10 lei. De asemenea, grupurile care efectuează tururi ghidate vor plăti o taxă de 15 lei de persoană.
În ultimii 7 ani, Biblioteca Universității Tehnice a fost vizitată de peste 48.000 de persoane din afara universității, dintre care 5.300 au fost din străinătate, potrivit celor comunicate de reprezentanții instituției de învățământ superior.
Sursa foto:
Administrație
Parteneriat încheiat cu Ministerul Afacerilor Externe pentru promovarea lui Mihai Eminescu
Un nou pas pentru promovarea lui Mihai Eminescu și a județului Botoșani!
Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” – Memorialul Ipotești, instituție de cultură de importanță națională aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, va încheia un acord de parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe în vederea promovării operei eminesciene și a culturii române.
„Accentul pe care l-am pus în ultimii ani pe activitățile culturale și implicarea echipei de la Memorialul Ipotești, condusă de doamna manager Ala Sainenco, au făcut din județul Botoșani un pivot al colaborării culturale cu diaspora românească. Acest acord cu Ministerul Afacerilor Externe vine în continuarea colaborării din ultimii ani pe care am avut-o cu Ambasada României la Berlin. Prima acțiune de amploare care va fi realizată în cadrul acestui acord va avea loc cu ocazia Zilei Eminescu – Ziua Culturii Naționale ce va fi sărbătorită pe 15 ianuarie”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.
În cadrul parteneriatului, Ministerul Afacerilor Externe va sprijini, inclusiv prin misiunile diplomatice și oficiile consulare, proiectele comune derulate în țară sau în străinătate, cu participarea reprezentanților diplomației române și ai Memorialului Ipotești. De asemenea, vor fi promovate inițiativele și proiectele Memorialului, care vin în susținerea relaționării cu diaspora română, precum și a activității de cercetare-documentare și constituirii unui fond de suport pentru expertiza diplomației cultural-științifice.
Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” – Memorialul Ipotești este membru al „Platformei dedicate cooperărilor diasporei academice și de excelență cu mediile instituționale și profesionale din România”.
Platforma a fost construită de Ambasada României la Berlin, alături de membri ai diasporei academice și cu participarea Mitropoliei Germaniei, Europei Centrale și de Nord, precum și a Asociației de IT Citizen Next, în cadrul unui Consorțiu partenerial, se arată în comunicatul transmis de reprezentanții Consiliului Județean Botoșani.
Cultură
Calendar ortodox: Îl cinstim astăzi pe Sfântul Apostol Iacov, rudenia Domnului
Acest Sfânt Iacov (†62), numit „fratele Domnului” (Galateni 1, 19), a fost primul Episcop al Ierusalimului, rânduit a păstori pe credincioşii Sfintei Cetăţi chiar de Sfinţii Apostoli. El nu face parte din cei 12 Apostoli, ci era frate cu Sfântul Iuda, scriitorul epistolei din Noul Testament.
Din Sfânta Scriptură reiese clar faptul că aşa-zişii fraţi ai Domnului aveau o altă mamă decât pe Fecioara Maria, că mama lor trăia pe vremea Pătimirilor lui Hristos şi că era rudă cu Maica Domnului, deci ei erau veri cu Mântuitorul Iisus Hristos. Tradiţia Bisericii arată că Iacov, „fratele Domnului”, este altcineva decât Iacov al lui Alfeu şi decât Iacov, fiul lui Zevedeu.
Ca păstor al creştinilor din Ierusalim şi rudă a Domnului, Sfântul Iacov era mult iubit de popor şi slăvit pentru evlavia şi viaţa lui aspră.
De multe ori se ruga în genunchi, cu mâinile ridicate spre cer, încât pielea de pe genunchii săi se bătătorise. Sfântul Iacov, rudenia Domnului, era atât de renumit între creştini, încât era socotit unul din stâlpii Bisericii lui Hristos. Poporul însuşi îl numea „cel drept” pentru viaţa lui curată şi pentru judecata lui nepărtinitoare şi sănătoasă de care a dat dovadă la Sinodul Apostolic de la Ierusalim din anul 50 d.Hr.
De la Sfântul Iacov ne-a rămas o epistolă care se află în Noul Testament (cinci capitole), plină de porunci şi învăţături înţelepte: ispitele sunt folositoare; avuţiile trec degrabă; credinţa fără fapte moartă este; înfrânarea limbii; să fugim de plăcerile deşarte. Tot de la el ne-a rămas şi o Sfântă Liturghie, care s-a slujit în Patriarhia Ierusalimului veacuri de-a rândul.
Tradiţia Bisericii ne spune că a murit de moarte martirică, fiind aruncat de pe aripa templului din Ierusalim şi apoi ucis cu pietre, în anul 62 d.Hr., rugându-se asemenea Domnului Iisus Hristos şi Sfântului Arhidiacon Ştefan, pentru ucigaşii săi.
Tot astăzi, Biserica pomenește pe Sfântul Cuvios Macarie Romanul.
-
Actualitatecu o zi in urma
S-a constituit Consiliul Local Botoșani și au fost stabiliți cei doi viceprimari (galerie foto)
-
Politicăcu 3 zile in urma
Nicolae Ciucă, președintele PNL: Nu cred promisiunile PSD, că nu vor mări taxele!
-
Actualitatecu 16 ore in urma
Aproape 4 milioane de persoane din România, afectate de sărăcie
-
Actualitatecu o zi in urma
Două autoturisme, implicate într-un accident rutier pe o șosea intens circulată (foto)
-
Momentul de culturăcu o zi in urma
Accidentul aviatic în care a fost implicată delegația României la Moscova, produs într-o zi de 4 noiembrie
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Un tânăr s-a ales fără permis și cu o amendă usturătoare, pentru viteză excesivă pe o stradă în reabilitare
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Intensificări ale vântului pe tot parcursul zilei, la nivelul județului Botoșani
-
Actualitatecu 14 ore in urma
O șoferiță, oprită pentru viteză excesivă, s-a ales cu dosar penal pentru infracțiuni la regimul rutier