Momentul de cultură
Nikola Tesla: 168 de ani de la nașterea renumitului inventator, o figură esențială în istoria științei și tehnologiei
Nikola Tesla s-a născut la 10 iulie 1856, în satul Smiljan din Imperiul Austriac (Croația de astăzi), fiind al patrulea din cei cinci copii ai preotului ortodox sârb Milutin Tesla și ai soției sale, Djuka Mandic, o familie din clasa de mijloc. Educația lui Tesla a fost profund influențată de pasiunea tatălui său pentru activitățile intelectuale. De la mama sa, cunoscută pentru abilitățile creative și pentru inventivitate, Nikola Tesla a moștenit fascinația pentru descoperiri, mecanică și inginerie.
Nikola Tesla a adus contribuții revoluționare în domeniul electricității și al sistemelor energetice
Contribuțiile sale semnificative la proiectarea sistemului modern de alimentare cu curent alternativ au revoluționat industria electrică și a pus bazele rețelei electrice moderne. Invențiile și brevetele lui Tesla au cuprins o gamă largă de domenii, inclusiv comunicațiile fără fir, motoarele electrice și iluminatul fluorescent, arată descopera.ro
- Nikola Tesla un adevărat pionier al erei electrice, a fost un vizionar, capabil să imagineze și să creeze tehnologii care păreau imposibile pentru alții, cel puțin în vremea sa.
Tesla a brevetat aproximativ 300 de invenții de-a lungul vieții, munca lui inspirând nenumărați lideri din întreaga lume, de la Elon Musk, de exemplu, care chiar și-a numit compania de automobile după incredibilul om de știință, până la Steve Jobs, co-fondatorul și CEO al Apple Inc., cunoscut, de altfel, pentru pasiunea sa pentru inovație și dragostea pentru operele unor personalități istorice. Jobs l-a admirat pe Tesla pentru gândirea vizionară și pentru setea continuă de cunoaștere.
Copilăria lui Tesla a fost marcată de curiozitate și de o dorință insațiabilă de cunoaștere. A dat dovadă de abilități intelectuale extraordinare, fiind adesea cufundat în lectura cărților și implicându-se în experimente pline de imaginație. Familia lui Tesla i-a recunoscut potențialul și i-a susținut interesele, favorizând un mediu care i-a cultivat geniul în devenire.
În anul 1878, Nikola Tesla s-a desprins de locurile natale, plecând de acasă și mutându-se în Maribor, Slovenia de astăzi, unde a reușit să se angajeze ca subinginer. După aproximativ un an, însă, la insistențele tatălui, Nikola Tesla s-a înscris la cursurile Universității Carolina din Praga pe care avea să o abandoneze odată cu moartea tatălui, în aprilie 1879.
Primele proiecte, la Budapesta
Un an mai târziu, în 1880, Tesla a decis să se mute la Budapesta, începând să lucreze pentru Compania Națională de Telegraf, devenită ulterior Compania Națională de Telefoane.
La Budapesta, Nikola Tesla a legat o prietenie cu un inventator, sârbul Nebojsa Petrovic, cei doi ajungând în cele din urmă să se asocieze în demararea unor proiecte profesionale. Tesla și Petrovic, în interesul lor de a dezvolta o sursă de energie mai eficientă și mai durabilă, s-au axat, în proiectul lor pe exploatarea puterii turbinelor gemene pentru a genera electricitate în mod continuu.
Astfel, au încercat să creeze o sursă de energie mai fiabilă și mai stabilă pentru diverse aplicații, cum ar fi telecomunicațiile și iluminatul. Deși proiectul nu a avut un succes pe scară largă, a demonstrat spiritul inovator și natura colaborativă atât a lui Tesla, cât și a lui Petrovic, munca lor, mai târziu, contribuind la dezvoltarea de noi tehnologii și la progresul industriei electrice.
Viața la Paris
Nikola Tesla s-a mutat la Paris în 1882, lucrând la una dintre companiile lui Thomas Edison – Continental Edison Company, filiala europeană.
În perioada petrecută la Paris, Tesla a fost implicat în diverse proiecte legate de ingineria electrică însă, în principal, s-a concentrat pe îmbunătățirea și dezvoltarea sistemelor de iluminat electric, lucrând la proiectarea și instalarea sistemelor de iluminat cu arc electric în tot orașul, inclusiv în prestigioasa gară Gare Saint-Lazare. Cu toate acestea, după un an, Tesla a părăsit Continental Edison din cauza unor neînțelegeri cu superiorii săi cu privire la direcția în care își desfășura activitatea, ideile și viziunea lui Tesla în ceea ce privește sistemele de curent alternativ nefiind în concordanță cu preferințele și viziunile lui Edison pentru sistemele de curent continuu, ceea ce a dus la o ruptură profesională și personală.
Noi proiecte la New York
În 1886, Tesla a decis să își înființeze propria companie la New York, Tesla Electric Light & Manufacturing Co. În ciuda ideilor sale revoluționare pentru un motor pe curent alternativ, investitorii din companie nu erau convinși de potențialul tehnologiei propuse de Tesla și, în consecință, l-au înlăturat din companie, refuzând să-i mai susțină activitatea, astfel că, o perioadă, a fost implicat în tot felul de munci necalificate menite să-i asigure un venit, dar și pentru a-și putea continua cercetările privind sistemele de curent alternativ. Însă persistența lui Tesla a dat roade, pentru că Westinghouse Electric & Manufacturing Company a recunoscut potențialul proiectului său referitor la motorul de curent alternativ și a fost de acord să îl prezinte în cadrul World’s Columbian Exposition din 1893 de la Chicago.
- Tesla a fost un pionier și în utilizarea razelor X în scopuri medicale, punând practic bazele radiologiei. Concret, începând cu anul 1887, acesta a făcut frecvent experimente cu raze X, la acea vreme încă necunoscute, Tesla denumindu-le „umbre”.
În anii 1890, Tesla a introdus conceptul de transmisie a energiei fără fir, dezvoltat într-o serie de experimente și cercetări pe care le efectuase anterior. A lucrat la dezvoltarea unui sistem de transmisie a energiei electrice prin intermediul câmpurilor electromagnetice, iar unul dintre experimentele sale celebre a fost construirea unei stații de energie în Wardenclyffe, New York, cu scopul de a transmite energie electrică prin aer de la o sursă centrală către dispozitivele din jur, fără a avea nevoie de fire/cabluri, proiect nefinalizat.
- În 1891, la vârsta de 35 de ani, Nikola Tesla a devenit cetățean american, iar între 1892 și 1894, acesta a fost vicepreședinte al Institutului American de Inginerie Electrică, precursor al actualului Institut al Inginerilor Electrici și Electroniști (IEEE).
În această perioadă, Tesla s-a concentrat pe cercetarea curentului alternativ de înaltă frecvență (AC), pe care l-a generat cu ajutorul unei bobine Tesla conice cu un milion de spițe și a explorat efectul pelicular la conductori. De asemenea, a proiectat circuite LC și a inventat o mașină de inducere a somnului, lămpi cu descărcare fără fire și sisteme de transmitere a energiei electromagnetice. A construit chiar și primul emițător radio.
- NikolaTesla a dus, de asemenea, muncă de cercetare și în ceea ce privește procesul de lichefiere a gazelor. Era la curent cu descoperirile lui Kelvin, care indicau faptul că aerul lichid absorbea mai multă căldură decât se preconiza teoretic atunci când revenea la starea gazoasă și era folosit pentru a alimenta anumite dispozitive.
Nikola Tesla a deținut peste 300 de brevete
Cercetător extrem de dedicat, Tesla muncea fără întrerupere la experimentele sale, uneori nedormind decât 2 sau 3 ore pe noapte. Tesla a deținut peste 300 de brevete, printre cele mai notabile invenții ale sale numărându-se bobina Tesla, motorul cu inducție și sistemul electric de curent alternativ (AC), becul fără filament sau lampa fluorescentă, generatorul și motorul cu mai multe faze, circuitul de înalt voltaj „Tesla Coil”, motorul de inducție, submarinul electric, principiul de funcționare al motoarelor reactive, undele gravitaționale, generatorul de cutremure etc. Dar în ciuda faptului că era atât de inteligent și deținea brevete care au schimbat lumea, Nikola Tesla s-a confruntat cu probleme financiare în timpul vieții. În 1915, de exemplu, faimoasa sa instalație Wardenclyffe Tower a fost vândută pentru a ajuta la achitarea datoriei de 20.000 de dolari pe care o avea la Waldorf-Astoria.
Ultimele cliple din viață, Nikola Tesla și le-a petrecut singur într-un hotel din New York în care se mutase și a cărui chirie o plătea Westinghouse. A murit la 8 ianuarie 1943, în acea cameră de hotel. Avea 86 de ani.
Nikola Tesla nu s-a căsătorit niciodată, dar a recunoscut, conform britannica.com, că dezvoltase un fel de obsesie față de un porumbel alb.
„Atunci când locuia la New York, petrecea ore întregi hrănind porumbei în parc, iar pe cei răniți îi lua acasă încercând să îi vindece. Deseori, ținea ferestrele deschise în apartamentul de hotel în care locuia, pentru ca porumbeii să-l poată vizita oricând, obicei care, desigur, ducea la o mizerie îngrozitoare. (…)
”Am iubit acea porumbiță așa cum un bărbat iubește o femeie, iar ea m-a iubit pe mine. Atâta timp cât o vedeam, viața mea avea un scop”, ar fi spus Tesla, mai arată descopera.ro
Sursa foto: Panacomp
Botoșani
Zilele Europene ale Patrimoniului la Memorialul Ipotești
Cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, invită publicul, pe data de 21 septembrie 2024, la câteva evenimente.
- Expoziția „De la Ipotești la Bistrița”: Matei Eminescu în Fondul Documentar Ipotești”.
Vernisarea expoziției va avea loc începând cu ora 12.00, în sala „Cristina Zarifopol” din incinta Bibliotecii Naționale de Poezie „Mihai Eminescu”. Vor fi expuse, pentru o zi, înscrisuri aparținând lui Matei Eminescu sau care fac referire la acesta și la familia Eminovici, cărțile poștale adresate de Matei lui Corneliu Botez, președintele Tribunalului Galați și inițiatorul alcătuirii volumului „Omagiu lui Mihail Eminescu la 20 de ani de la moarte (1909)”, prin care Matei transmite succint informații despre frații săi, inclusiv despre Mihai și studiile sale primare; cartea de vizită trimisă „tânărului Relevici” în care îi solicită acestuia să trimită la Galați portretul Ralucăi Eminovici pentru reproducerea acestuia în „scrierea vieții poetului”; scrisoarea Aglaiei către Matei; biletul de identitate însoțit de fotografie, emis de Ministerul de Războiu în 2 iunie 1912 și altele.
- Expoziția „Memorialul Ipotești în imagini”.
Vernisarea expoziției va avea loc începând cu ora 13.00, în Sala Portaluri din Muzeul tematic „Mihai Eminescu”. Expoziția conține lucrări de artă din patrimoniul Memorialului, în care sunt surprinse elemente ale peisajului ipoteștean. Parte din lucrări sunt semnate de Spiru Vergulescu, iar vizitatorii vor avea ocazia să testeze modul de funcționare a codului QR care animă grafica, susținută de desenele elevilor, participanți la tabăra „Tabloul povestește”. Tabăra a fost organizată la Ipotești în cadrul proiectului cu același nume, finanțat prin AFCN.
- Lansarea volumului „Ipotești: dilemele unei identități”.
Lansarea volumului va avea loc la 13.30, în Sala Portaluri din Muzeul tematic „Mihai Eminescu”.
Autoarea volumului, Ala Sainenco, urmărește, prin presa vremii, pornind de la anul 1919 ce s-a vrut a construi la Ipotești și cum s-a realizat această dorință. Structurat în unsprezece paragrafe, care reprezintă, în fond, etape în reconceptualizarea casei de la Ipotești, volumul se deschide cu descrierea moșiei, așa cum apare într-un act din 1890, transcris, păstrat la Arhivele Statului Botoșani și în anunțul de vânzare din 1894, presupunând că în 6-10 ani, cât trecuseră de la moartea lui Gheorghe Eminovici, înfățișarea ei nu se schimbase prea mult. Volumul se încheie cu proiectul propus pentru Ipotești de Petru Creția.
Momentul de cultură
S-au împlinit 96 de ani de la inaugurarea Crucii de pe Caraiman
În 14 septembrie 1928 se inaugura, în prezența familiei regale, Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial de pe Vârful Caraiman din Munții Bucegi, azi monument istoric de categorie A (de interes național).
Crucea Eroilor Neamului a fost construită în perioada 1926-1928, din inițiativa Societății Cultul Eroilor, patronată de Regina Maria.
Potrivit historia.ro, ansamblul monumentului a fost proiectat de arhitecţii Georges Cristinel şi Constantin Procopiu, studiile de rezistență fiind realizate de inginerii Alfred Pilder şi Teofil Revici.
Materialele necesare construcției au fost transportate cu ajutorul funicularului fabricii de hârtie din Buşteni, dar și cu atelajele şi animalele de povară ale locuitorilor din Bușteni.
În 2014, Crucea de pe Caraiman a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cea mai mare cruce din lume amplasată pe un vârf de munte.
Sursa foto: Ziarul Lumina
Momentul de cultură
Expoziție a pictorului Ilie Bostan, la Palatul Culturii din Iași
La Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași va avea loc, în 4 septembrie 2024, de la ora 18.00, un dublu eveniment dedicat artistului Ilie Bostan, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de viață: vernisajul expoziției de arte vizuale și lansarea albumului de artă semnat de dr. Smaranda Bostan, apărut la Editura „Dana Art”. Criticul de artă Maria Bilașevschi și scriitorul Grigore Ilisei vor fi moderatorii întâlnirii pictorului cu publicul ieșean, iar expoziția va fi curatoriată de Valentina Druțu.
- Cele 60 de lucrări de sculptură, pictură și grafică din colecția personală și colecții private, reprezentând diverse etape de creație ale artistului, vor putea fi admirate până la 29 septembrie 2024.
Născut la Hilița, în județul Iași, în 1954, Ilie Bostan este absolvent al Liceului de Muzică şi Arte plastice „Octav Băncilă” din Iaşi și al Academiei de Arte „George Enescu” Iaşi, Secţia sculptură.
- A predat în învățământul gimnazial, iar din 1990 este cadru didactic universitar.
Ilie Bostan a expus mult, atât în țară, cât și în străinătate, iar activitatea artistică i-a fost răsplătită cu distincții, precum Ordinul Meritul Cultural în grad de ofiţer, decernat de Preşedinţia României în 2004 sau Marele Premiu al Salonului Naţional de Artă al Uniunii Artiștilor Plastici din România, în 2002, potrivit ziarullumina.ro
Sursa foto:Radio Vacanța
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică, implementat și la Botoșani (foto, video)
-
Politicăcu 3 zile in urma
Valeriu Iftime infirmă zvonurile privind interesul pentru un post de ministru sau de senator
-
Se intampla langa noicu 3 zile in urma
Deschiderea anului universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași (foto)
-
Botoșanicu 3 zile in urma
Medalii la Olimpiada Balcanică de Informatică, obținute de lotul coordonat de un profesor din Botoșani
-
Politicăcu 2 zile in urma
Nicolae Ciucă și-a depus la BEC candidatura pentru alegerile prezidențiale 2024 (foto)
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Bărbat reținut de polițiști după ce a amenințat cu moartea pădurarii unui ocol silvic
-
Actualitatecu o zi in urma
Primăriile din județ vor primi peste 12 milioane de lei de la Guvern (video)
-
Actualitatecu o zi in urma
Un șofer a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce a provocat un accident rutier (foto)