ȘTIRI DIN:
Data: 15/01/2025

Momentul de cultură

Lucian Băleanu, directorul adjunct al Teatrului Mihai Eminescu din Botoșani împlinește astăzi 54 de ani

Publicat

pe

Lucian Băleanu s-a născut la 14 martie 1970, în oraşul Chişinău, Republica Moldova.

În 1995, a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii din Cluj. A fost secretar literar la Teatrul ”Mihai Eminescu” din Botoşani. În prezent, este profesor la Colegiul Naţional ”A.T Laurian” și director adjunct al Teatrului Mihai Eminescu.

Este doctor în filologie şi autor al unor piese de teatru.

Lucian Băleanu, filologul care trăieşte pentru teatru

Lucian Băleanu este fiul regretatului actor şi regizor basarabean Andrei Băleanu.

Alungat de peste Prut pentru partizanatul său excesiv pro-românesc şi pentru simplul motiv că a îndrăznit să studieze filologia în România, Lucian Băleanu spune că a crescut în lumea teatrului, potrivit adevărul.ro

„Tata a jucat atât pe scenă, cât şi în filme, dar mai ales este cunoscut ca regizor în Basarabia. Eu nu am făcut grădiniţă ca alţi copii, am fost educat în teatru”, a declarat Lucian Băleanu.

A făcut un ziar clandestin

Când era la Facultatea de Filologie a Universităţii din Chişinău a primit ordin de încorporare în armata sovietică şi a plecat să facă stagiul militar în Gruzia la o unitate de tancuri din Gori, oraşul natal al lui Stalin. „Armata nu are cum să fie plăcută. Am pierdut un an şi jumătate în care am învăţat să manevrez tancul şi în care nu m-am putut bucura de tinereţe, de pasiunile mele. Sistemul era să te facă un asasin care execută umil orice ordin“, susține Lucian Băleanu.

Întors acasă din armată, Lucian Băleanu şi-a descoperit brusc vocaţia de revoluţionar. „La Chişinău, alături de un prieten, am editat într-un subsol un ziar clandestin, «Dacia Liberă». Au apărut patru numere după care am fost săltaţi de KGB şi anchetaţi. Apoi, pe 17 noiembrie 1989 m-am culcat cu alţi tineri în faţa tancurilor la parada militară şi a fost pentru prima dată în fosta URSS când într-o capitală de republică sovietică nu s-a ţinut parada“, povesteşte Lucian Băleanu, într-un interviu pentru Adevărul.

După căderea comunismului, Lucian Băleanu a fost printre primii basarabeni care au beneficiat de o bursă de studiu în România

„S-a dat un examen şi am luat zece. Premierul Moldovei, Mircea Druc, prieten bun al tatei, mi-a sugerat să merg la Cluj să studiez filologia. Acolo am avut numai împliniri. Am cunoscut-o pe soţia mea şi mi-am dat doctoratul cu o teză despre Mircea Eliade. Am devenit profesor doctor“, spune Lucian Băleanu.

A avut o tentativă eşuată de a deveni profesor în Basarabia

„Mi-au spus că nu am cum să mă angajez în Moldova pentru că am studiat limba română în România“, îşi aminteşte profesorul. Destinul a vrut astfel ca Lucian Băleanu să ajungă profesor la Colegiul Naţional „A.T. Laurian“ din Botoşani, unul dintre cele mai prestigioase din ţară, susține adevărul.ro

Profil Lucian Băleanu

Născut: 14 martie 1970, Chişinău, Republica Moldova.

Studii: Facultatea de Filologie Cluj (1995), profesor doctor în filologie.

Familie: Este căsătorit, are un copil.

Întrebări şi răspunsuri

Dacă ar fi să optaţi din nou între Moldova şi România, ce aţi alege?

Aş urma absolut acelaşi traseu fără niciun regret. Unde îţi este familia, acolo ţi-i şi casa. O anumită perioadă casa mea a fost în Moldova. M-aş întoarce cu anumite condiţii care ştiu sigur că nu se vor îndeplini. Să ne unim ar fi una din ele. În subconştientul meu mai sper că ne vom uni. Sunt un idealist.

Între şcoală şi teatru, ce vă atrage mai mult?

Îmi plac amândouă în egală măsură. Pun pasiune în ceea ce fac şi la şcoală şi la teatru şi am avantajul că se completează reciproc. Ceea ce fac la şcoală ţine de artă, de cultură, iar de multe ori la teatru mă gândesc şi din perspectivă didactică.

Ce-i place…

„În mod deosebit îmi plac arta şi cultura pentru că sunt implicat în aşa ceva, îmi oferă ceva în plus pentru viaţa spirituală“, a spus Lucian Băleanu.

Ce nu-i place…

„Nu-mi place ipocrizia pentru că generează nonvaloare şi stresează existenţa umană. Sunt sătul de ipocrizia din jurul meu“, a afirmat omul de cultură Lucian Băleanu.

Observator de Botoșani vă urează multă putere de muncă și împliniri în plan personal și profesional. LA MULȚI ANI!

Momentul de cultură

Tezaurul României, aflat sub sechestrul rușilor de peste 100 de ani

Publicat

pe

La data de 13 ianuarie 1918 Consiliul Comisarilor Poporului (guvernul bolşevic condus de Vladimir Ilici Lenin) al nou înființate Republici Socialiste Sovietice Ruse, rupe relaţiile diplomatice cu România și arestează personalul diplomatic și pe ministrul plenipotenţiar al României, Constantin Diamandy, care va fi eliberat după trei zile, numai după protestele vehemente ale corpurilor diplomatice din Anglia și Franța.

Astfel, la acea dată, între cele două ţări intervenise practic o stare de război, asta deoarece în Consiliul de Miniștri, aflat încă la Iași, se aprobase cererea Marelui Stat Major al Armatei Române de dezarmare a soldaților bolșevici din armata rusă aflați pe teritoriul românesc, care se dedau la acte reprobabile odată cu începerea „marii revoluții bolșevice”.

În aceste condiții, proaspăt instalata putere bolșevică condusă de către Lenin, sechestrează tezaurul României aflat la Moscova și refuză restituirea acestuia până la o dată neprecizată.

Tezaurul României a fost trimis în Rusia țaristă în decembrie 1916 în contextul primei conflagraţii mondiale, cu scopul de a fi adăpostit de armatele Puterilor Centrale, care ocupaseră deja o parte însemnată a României și amenințau să ocupe întreg teritoriul național.

Tezaurul sechestrat de către bolșevici conținea cea mai mare parte din tezaurul Băncii Naționale a României, reprezentat din 93,4 tone de aur, dar și colecții de artă, bijuterii, documente, acte manuscrise, monede vechi, tablouri, cărți rare, odoarele mănăstirești din Moldova și Muntenia, arhive şi colecții ale multor instituții publice și particulare, acțiuni, obligațiuni ori titluri de stat și multe altele.

După încheierea Primului Război Mondial, România a încercat în mai multe rânduri să obţină tezaurul de la ruşi, însă aceștia au lansat ideea plină de cinism că „ar fi dispuşi să-l înapoieze doar la schimb cu Basarabia”.

Așa se face că doar o foarte mică parte din Tezaurul României a fost restituit, în trei tranșe separate, în anii 1935, 1956 și 2008, cea mai mare parte din tezaur rămânând încă la Moscova.

Demn de reținut este faptul că din cele 93,4 tone de aur pe care statul român îl trimisese la Moscova în 1916, în țară s-au mai întors numai 33 de kilograme.

Astfel, acest subiect al tezaurului românesc rămâne un punct sensibil în relațiile diplomatice dintre România și Rusia chiar şi în ziua de azi.

(lecția de istorie prezentată de profesorul Viorel Guțu)

Sursa foto: Biz Brasov

Citeste mai mult ...

Momentul de cultură

Atacul de la Smârdan, decisiv pentru obținerea independenței de stat a României

Publicat

pe

La 12 ianuarie 1878 a avut loc Atacul de la Smârdan, operaţiune militară de mare importanță a armatei române pe teatrul de război din Balcani, ce va permite încă o dată recunoașterea importantei sale participării la războiul ruso-turc din 1877-1878 și care va contribui decisiv la obținerea independenței de stat a României.

Astfel, ca urmare a cererii venite din partea armatei ruse pentru anihilarea trupelor otomane care acţionau în partea nord-vestică a Bulgariei, armata română a primit misiunea de a cuceri Vidinul, important centru de comunicații ce asigura accesul spre interiorul Peninsulei Balcanice, centru ce beneficia de suportul a trei puncte de rezistenţă foarte bine întărite din punct de vedere logistic și anume Tatargikul, Vidinul și Smârdanul.

Comandantul corpului de armată română din această zonă, generalul Mihail Cerchez, decide cucerirea Smârdanului cu orice preț, astfel că la data 12 ianuarie 1878, ordonă colonelului Ioan Codruţ, comandantul Regimentul 6 Dorobanți, să înceapă atacul asupra puternicei redute Smârdan. Astfel, potrivit instrucţiunilor, atacul s-a declanşat după încheierea celei de-a treia salve a bateriilor de artilerie şi a constat în înaintarea regimentului sub ploaia de gloanțe, până la aliniamentul trupelor turceşti.

Dând dovada de mare vitejie, ostașii Regimentului 6, ajutați fiind și de şarja de cavalerie a Regimentului 8 Călăraşi, atacă la baionetă și cuceresc reduta Smârdan, deschizând astfel drumul cuceririi Vidinului.

Această victorie de la Smârdan, alături de cele de la Plevna, Grivița și Rahova, va încheia participarea victorioasă a armatei române la Războiul ruso-turc din 1877-1878 prin care România și-a câștigat cu onoare, independența de stat.

(lecția de istorie prezentată de profesorul Viorel Guțu)

Sursa foto: Wikipedia

Citeste mai mult ...

Cultură

Alexandru Vlahuță despre Eminescu: Era de o tristețe și o melancolie sfâșietoare…

Publicat

pe

„Era palid și obosit la față. Era de o tristețe și o melancolie sfâșietoare, blând ca și înainte, dar dus pe gânduri și lipsit de orice voință. Numai își ridica ochii din când în când, și împreunându-și mâinile ofta de te-neca plânsul „Of, Doamne…” și iar punea ochii în pământ și tăcea. Avea convingerea puternică că e pierdut, pentru el nu mai e de trăit și că într-o zi o să moară de foame. Ideea că n-are cu ce trăi îl chinuia zi și noapte. De multe ori mi-a spus, blând încet c-un glas ce părea că vine dintr-o altă lume: Tare-aș vrea s-adorm odată, și să nu mă mai deștept…o singură fericire ar renaște în sufletul meu, dacă aș putea să ascund nedreptatea. Posteritatea nu vrea să afle că am suferit de foame din cauza fraților mei. Sunt prea mândru în sărăcia mea”, avea să spună Alexandru Vlahuță despre Eminescu.

Sursa text: facebook/Mihai Eminescu

Sursa foto: Playtech

Citeste mai mult ...

ULTIMA ORĂ

Actualitate2 ore in urma

Mihai Eminescu, celebrat la Academia Română de Ziua Culturii Naționale

În Aula Academiei Române vor avea loc astăzi, 15 ianuarie, mai multe evenimente dedicate celebrării Zilei Culturii Naționale. Vor rosti...

Actualitate2 ore in urma

Minora din localitatea Dimăcheni, dată dispărută, a fost găsită noaptea trecută în podul unei case (foto)

Zeci de forțe de ordine și voluntari din localitatea Dimăcheni s-au mobilizat în cursul nopții pentru a o căuta pe...

Actualitate10 ore in urma

Gala Premiilor Culturii Naționale 2025, organizată în Sala Mare a Teatrului „Mihai Eminescu” (foto)

Marți, 14 ianuarie, a avut loc ceremonia de decernare a Premiilor Culturii Naționale 2025, în Sala Mare a Teatrului „Mihai...

Actualitate10 ore in urma

Omagiu adus de Ziua Culturii Naționale păstrătorilor memoriei și spiritului național

Cultura nu se referă doar la opera celor care creează, ci și a celor care, în tăcere, o păstrează, o...

Actualitate10 ore in urma

Zeci de evenimente organizate în lume de Institutul Cultural Român de Ziua Culturii Naționale

Institutul Cultural Român (ICR) și reprezentanțele sale din străinătate desfășoară, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, un maraton de trei săptămâni...

Actualitate11 ore in urma

Discuții la Cafeneaua Artelor din Botoșani despre o viitoare strategie culturală a județului

Miercuri, 15 ianuarie, de la 12.00 la 13.30, la Cafeneaua Artelor din municipiul Botoșani va avea loc o primă consultare...

Eveniment

CURS VALUTAR

Politică

PROGNOZA METEO

Stiri din Botoșani

Actualitate11 ore in urma

Agent economic sancționat de polițiști pentru evaziune fiscală

În data de 13 ianuarie 2025, polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a  Criminalității Economice (SICE), au acționat pe raza...

Actualitate12 ore in urma

Bărbat reținut de polițiști, după ce a pătruns în curtea unei persoane și a furat o bicicletă

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat de...

Actualitate12 ore in urma

Discuții între conducerea IPJ Botoșani și sindicatele polițiștilor, înainte de protestul de mâine

Marți, 14 ianuarie 2025, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani a avut o întâlnire cu reprezentanții sindicatelor reprezentative din cadrul...

Actualitate12 ore in urma

Ofertă de nerefuzat de la Society Restaurant Botoșani

Platou miniburgeri sau pizza gigant? Nici nu mai contează ce alegeți, întrucât începând de astăzi 14 Ianuarie până pe 17...

Actualitate4 zile in urma

O oală cu mâncare uitată pe foc a pus în pericol locatarii unui bloc din municipiul Botoșani

Nu lăsați aragazul nesupravegheat atunci când gătiți! În această după-amiază, o oală cu mâncare uitată pe foc a pus în...

Actualitate4 zile in urma

Bărbat reținut de polițiști după ce a provocat un accident rutier, fiind sub influența alcoolului

Polițiștii Biroului Rutier au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 42 de ani,...

Actualitate5 zile in urma

Controale la agenții economici din zona unităților școlare. Nici elevii chiulangii nu au scăpat (foto)

Polițiștii Biroului Siguranță Școlară au organizat o acțiune împreună cu cei din cadrul structurilor de ordine publică, investigații criminale, investigarea...

Divertisment

Anunțuri si informări

Momentul de cultură

Actualitate