Eveniment
Detaliile accidentului de la ieșire din Suceava în care a fost implicată o mașină cu numere de Botoșani!
Două femei din Mitocu Dragomirnei au fost rănite, sâmbătă, într-un accident rutier produs la ieșire din municipiul Suceava spre Rădăuți.
Potrivit anchetei polițiștilor, sâmbătă, la ora 11:30, o femeie de 38 de ani din Mitocu Dragomirnei a condus un autoturism Volkswagen Jetta pe DN 2, pe raza municipiului Suceava spre Pătrăuți, iar la un moment dat a pătruns pe sensul opus de mers și a intrat în coliziune frontală cu o autoutilitară Volkswagen LT35 condusă de un bărbat de 38 de ani din municipiul Botoșani.
În urma impactului, conducătoarea autoturismului VW și pasagera dreapta față, o femeie de 40 de ani din Mitocu Dragomirnei, au suferit leziuni ușoare și au fost transportate de echipaje SMUARD la secția UPU a Spitalului Clinic Județean de Urgență Suceava.
Ulterior s-a prezentat la Spitalul Județean de Urgență Suceava și conducătorul autoutilitarei care a fost și el rănit ușor.
Ambii conducători au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative în cazul celor doi șoferi.
Potrivit anchetei polițiștilor, sâmbătă, la ora 11:30, o femeie de 38 de ani din Mitocu Dragomirnei a condus un autoturism Volkswagen Jetta pe DN 2, pe raza municipiului Suceava spre Pătrăuți, iar la un moment dat a pătruns pe sensul opus de mers și a intrat în coliziune frontală cu o autoutilitară Volkswagen LT35 condusă de un bărbat de 38 de ani din municipiul Botoșani.
În urma impactului, conducătoarea autoturismului VW și pasagera dreapta față, o femeie de 40 de ani din Mitocu Dragomirnei, au suferit leziuni ușoare și au fost transportate de echipaje SMUARD la secția UPU a Spitalului Clinic Județean de Urgență Suceava.
Ulterior s-a prezentat la Spitalul Județean de Urgență Suceava și conducătorul autoutilitarei care a fost și el rănit ușor.
Ambii conducători au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative în cazul celor doi șoferi.
Botoșani
Filmul „Clara”, o dramă socială despre migrație, la Cinema Unirea din Botoșani
Proiecţia lungmetrajul de ficţiune „Clara”, al regizorului Sabin Dorohoi are loc joi, 31 octombrie, de la ora 19.00, la Cinema Unirea Botoșani
Filmul va fi urmat de o discuţie cu regizorul Sabin Dorohoi și actorul Luca Puia.
Clara (Olga Török) este o profesoară româncă ce lucrează ca babysitter pentru o familie din Germania. Când fiul ei dispare acasă, ea se întoarce în satul natal din România, unde trebuie să se confrunte cu eșecul ei ca mamă în încercarea de a deveni un părinte de încredere.
Filmul „Clara”, o dramă socială despre migrație, văzută prin ochii copiilor care rămân acasă în grija bunicilor, fără părinții care sunt nevoiți să muncească în străinătate.
Festivaluri și premii:
- Premiul Publicului la Cottbus International Film Festival 2023 (Germania);
- Selecție în competiția oficială la Kolkata International Film Festival 2023 (India);
- Premiul „Bridging the Borders pentru cel mai bun film de ficțiune” de Cinema Without Borders la South East European Film Festival Los Angeles (SUA);
- Selecție în competiția oficială Al Este International Film Festival (Peru și Columbia);
- Proiecții speciale la Serile Filmului Românesc, Iași, BIFF – Bucharest International Film Festival
Detalii la adresa: https://eventbook.ro/film/bilete-film-clara
Botoșani
Cinema Unirea prezintă filmul biografic „IVAN – omul cu rădăcini în ape”, regizat de Ana Preda (video)
Filmul biografic „IVAN – omul cu rădăcini în ape”, despre viața lui Ivan Patzaichin, va putea fi vizionat la Cinema Unirea Botoșani, duminică, 27 octombrie, de la ora 17.00, în prezența regizoarei filmului, Ana Preda.
O producție TVR în parteneriat cu Asociația Ivan Patzaichin Mila 23, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani și a Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani.
Filmul biografic „IVAN – omul cu rădăcini în ape” este o incursiune istorică documentară a devenirii unui multiplu campion olimpic, Ivan Patzaichin, dar și o explorare a naturii complexe și autentice a „celui mai iubit dintre pământeni”, așa cum îl considera fiica sa, Ivona Potzaichin-Rusu.
- Una dintre vocile filmului este cea a actorului Vlad Ivanov, care lecturează fragmente din cartea dedicata lui Ivan, de către regretatul antropolog Vintilă Mihăilescu.
Filmul reconstituie, cu imagini de arhivă, transformarea adolescentului Ivan plecat din Mila 23 – micuțul sat de pescari din Delta Dunării – în multiplul campion olimpic și mondial la canoe (participant la 5 ediții ale Jocurilor Olimpice, cel ce a adus României 30 de medalii olimpice, mondiale și europene, în 17 ani de activitate).
Regăsim în film copilăria lui Ivan, locul și timpul din care și-a extras esența a ceea ce a devenit. Sondăm esența formării acestui caracter puternic și deosebit prin documentarea rădăcinilor lui Ivan: satul și copilăria sa, oamenii alături de care a crescut și cei alături de care s-a format până să fi plecat departe de casă. Bunicul Perfil era înțeleptul și vindecătorul satului, cel care l-a dus pentru prima oară în barcă și care l-a delectat cu magia basmelor. Mama lui Ivan, croitoreasă de nevoie, îi făcea haine cu care Ivan defila mândru prin sat. Alături de tatăl lui, Vicol, Ivan a învățat respectul pentru natură și care erau regulile nescrise ale pescarilor din Deltă.
Filmul parcurge cu ajutorul arhivelor, un palmares unic, însoțit de frânturi de comentarii sportive: Mexico City 1968, München 1972, Montreal 1976, Moscova 1980, Los Angeles 1984, șapte medalii olimpice, patru de aur și trei de argint, unsprezece ediții ale campionatelor mondiale, cu douăzeci și două de medalii, dintre care opt de aur. Toate momentele de glorie, „începute cu stângul” și terminate cu o voință suverană, sunt completate de mărturisirile lui Ivan și de comentariile făcute în presa internațională și națională care l-a supranumit „călărețul apelor”, „legendă vie”, „campionul cu pagaia ruptă”, „amiralul”.
Ana Preda, regizor, producător, jurnalist la TVR
Om de televiziune, de peste 28 de ani, Ana Preda și-a dedicat ultimii 8 ani filmului documentar. A regizat documentare atât pentru Televiziunea Publică, cât și filme independente.
Documentarele Anei Preda au în centrul lor OMUL și natura lui complexă, indiferent dacă personajele sunt oameni simpli sau cu destine speciale.
Un interes aparte îl reprezintă dezvoltarea unor documentare experimentale, explorând noi forme ale limbajului cinematografic, care să se adreseze publicului cu dizabilități precum nevăzătorii.
Ana Preda, regizor, producător, jurnalist la TVR, a învăţat la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Botoșani, a studiat Computer Science – Software Engineer la Universitatea Politehnică București și Master of Fine Arts la U.N.A.T.C. „I.L. Caragiale” București, iar de-a lungul carierei a fost, printre altele, producător TV la Antena 3, la National TV, la PRO TV, precum și assistant film director la Media PRO STUDIOS.
Filmul biografic „IVAN – omul cu rădăcini în ape” conține imagini din arhivele TVR, Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, COSR, FC Dinamo, Dacin Sara, ANF/CNC, Agerpres.
Sursa foto: Muzeul Ivan Patzaichin
Botoșani
A VI-a ediție a Atelierelor de interpretare a textului CreativLit, organizată de Memorialul Ipotești
Atelierele de interpretare a textului CreativLit pentru profesori vor fi organizate de Memorialul Ipotești în perioada 28-31 octombrie 2024, la Ipotești.
Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, va organiza, în ultima săptămână din luna octombrie, a VI-a ediție a Atelierelor de interpretare a textului CreativLit.
Atelierele au drept obiectiv, pe de o parte, promovarea operei eminesciene și, pe de altă parte, medierea dialogului cu scriitorii contemporani.
Astfel, programul include atât ateliere în care se comentează poezie și proză eminesciană, cât și ateliere în care se propun pentru discuții texte ale scriitorilor contemporani. Sunt invitați un poet și un prozator, aceștia fiind prezenți la discuțiile pe marginea textelor lor.
- Participanții la ateliere au ocazia să participe la dialoguri cu scriitorii invitați și la lecturile susținute de aceștia.
La edițiile anterioare ale Atelierelor de interpretare a textului CreativLit de la Ipotești au participat, ca scriitori-invitați: Ana Blandiana, Nora Iuga (2018), Ion Mureșan, Mina Decu, Florin Partene (2019), Ion Pop, Adrian Popescu (2021), Varujan Vosganian, Emilian Galaicu-Păun (2022), Nichita Danilov, Radu Aldulescu (2023).
- Primele cinci ediții CreativLit au fost destinate studenților de la diferite universități din România, Republica Moldova și Ucraina.
Pentru ediția din 2024, Memorialul Ipotești intenționează să modifice publicul-țintă al activității, invitând profesori de limba și literatura română să participe la Atelierele de interpretare a textului CreativLit, unde se vor comenta atât lucrări din opera lui Mihai Eminescu, cât și texte din doi autori contemporani (un poet și un prozator).
La ateliere, vor fi invitați și cei doi autori, respectiv, Andreea Răsuceanu pentru proză și Claudiu Komartin pentru poezie, potrivit reprezentanților instituției.
Memorialul Ipotești invită profesorii de limba și literatura română să se înscrie la Atelierele care vor avea loc în perioada 28-31 octombrie 2024, la Ipotești, trimițând un mesaj, până pe data de 23 octombrie 2024, pe adresa: m.ipotești@gmail.com cu precizarea: înscriere Ateliere CreativLit.
Cazarea și masa vor fi asigurate de organizator.
Sursa foto: CNIPT Botosani
-
Botoșanicu 3 zile in urma
Ovidiu Jitaru, candidatul PNL pentru Senat: vrem un județ care să nu mai fie la coada clasamentelor!
-
Actualitatecu 22 de ore in urma
S-a constituit Consiliul Local Botoșani și au fost stabiliți cei doi viceprimari (galerie foto)
-
Politicăcu 3 zile in urma
Nicolae Ciucă, președintele PNL: Nu cred promisiunile PSD, că nu vor mări taxele!
-
Actualitatecu 11 ore in urma
Aproape 4 milioane de persoane din România, afectate de sărăcie
-
Momentul de culturăcu 21 de ore in urma
Accidentul aviatic în care a fost implicată delegația României la Moscova, produs într-o zi de 4 noiembrie
-
Actualitatecu o zi in urma
Două autoturisme, implicate într-un accident rutier pe o șosea intens circulată (foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
Un tânăr s-a ales fără permis și cu o amendă usturătoare, pentru viteză excesivă pe o stradă în reabilitare
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Lucrări de stabilizare a digului de est al depozitului de deșeuri de la Stăuceni