Eveniment
Andrei Pleșu, Horia-Roman Patapievici și Dragoș Buhagiar vin la Iași, la Romanian Creative Week.
Andrei Pleșu, Horia-Roman Patapievici, Vasile Bănescu și Dragoș Buhagiar sunt patru dintre invitații excepționali ai RCW 2024. O altă surpriză este Concursul de proiectare și amenajare „Today Tomorrow. Tonitza” adresat tinerilor arhitecți, prin care RCW va finanța cu 20.000 de euro amenajarea magazinului Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Iași. Artiștii plastici ieșeni nu mai au la dispoziție, de aproape un deceniu, un magazin pentru a-și expune și vinde operele.
Energie este, de altfel, conceptul pe care RCW îl propune pentru 2024 atât artiștilor săi, cât și publicului. Două noi industrii creative, Teatru și Literatură, se alătură, din acest an, celorlalte 11 deja consacrate în cadrul evenimentului de la Iași: Film, Arte performative, Arte, Meșteșuguri, Design, Muzică, Arhitectură, Advertising, Modă, New Media, Gaming.
Câteva sute de evenimente, expoziții, concerte, show-uri de modă și de arte vizuale, conferințe, workshop-uri și concursuri vor aduce în capitala Moldovei peste 1.000 de artiști români și străini.
ACT – cinema & theatre festival, o altă premieră a RCW, va oferi publicului o serie de spectacole de teatru de autor și proiecții cinematografice de excepție. Scenaristul Dragoș Buhagiar și artistul vizual Andrei Cozlac își vor pune împreună amprenta pe prima ediție a Festivalului de Teatru din cadrul RCW.
Și tot în premieră, Romanian Creative Week organizează din acest an Conferințele Creativității: Horia-Roman Patapievici, Andrei Pleșu în dialog cu Vasile Bănescu, acestea sunt doar două dintre surprizele anunțate de organizatori.
Romanian Fashion Week, care va avea loc în grădina Palas, va surprinde și în acest an cu colecțiile de podium ale designerilor români consacrați la nivel național și internațional și, în premieră, în cadrul secțiunii dedicate tinerilor designeri, RFW Platform, pe catwalk vor fi prezentate creațiile studenților și masteranzilor de la cele mai importante facultăți de design din România. Tot în cadrul RFW Platform de anul acesta este și selecția curatorială de designeri tineri aflați la începutul carierei, ale căror colecții vor putea fi admirate pe podium.
„Nu cu mult timp în urmă, lumea s-a închis și părea că tot ceea ce știam despre noi se sfărâmase. Dar miracolul vieții ne-a arătat că omenirea are energia să meargă mai departe. Iar noi avem șansa să fim mai buni, mai creativi, mai atenți la noi înșine și la cei din jur. În 2021, când totul în jur părea încremenit, RCW s-a poziționat ca lider național al schimbării, demarând la Iași acest eveniment care a strâns imediat, ca un magnet, sute de artiști, dar și un public impresionant, ediția trecută adunând peste un milion de persoane. Anul 2024 vine cu energie puternică, bună, inspirațională, creativă și, sperăm noi, molipsitoare”, a declarat Irina Schrotter, președintele FEPIC, organizatorul evenimentului.
Anul 2024 a început, de altfel, în forță la RCW. Nu mai puțin de trei call for projects au fost deja anunțate: Concursul de design de tricou „Wear the energy”, Concursul de proiectare și amenajare „Today Tomorrow. Tonitza” și Open Call Egologia. În lunile februarie și martie, cei interesați se pot înscrie în competițiile detaliate pe site-ul oficial al evenimentului.
Relansat la începutul lui februarie, site-ul www.romaniancreativeweek.ro conectează, la rândul lui, energiile și creativitatea RCW cu cele ale publicului, printr-un design modern și informații ușor accesibile utilizatorilor.
Eveniment
Spiritul Crăciunului, celebrat prin două spectacole de excepție susținute de Filarmonica „George Enescu” (video)
Vineri, 13 decembrie, și sâmbătă, 14 decembrie, de la ora 18.30, Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu” Botoșani va susține, la Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiul Botoșani, două concerte speciale de Crăciun, ce promit să aducă magia sărbătorilor de iarnă în inima comunității botoșănene.
Reprezentanții Filarmonicii, conduse de managerul Mirel Manea, au anunțat participarea unor artiști de excepție, precum Tania Turtureanu, invitat special, Alin Stoica tenor, Stephanie Radu și Alis Făiniță, soprane. Dirijorul spectacolelor va fi Gian Luigi Zampieri, iar prezentarea va fi asigurată de Liviu Sorinel.
Potrivit organizatorilor, repertoriul divers și invitații de renume vor transforma aceste seri într-o celebrare a spiritului Crăciunului la Botoșani.
Nu ratați Concertul de Crăciun susținut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu” Botoșani și invitații săi de excepție!
Cel mai frumos cadou pentru cei dragi!
Biletele pot fi obținute și online la adresa:
https://www.iabilet.ro/bilete-botosani-concert-de-craciun-105176/
Botoșani
De Moș Nicolae, un concert inedit la Filarmonica Botoșani: THE MOTANS SIMFONIC (video)
O producție în premieră națională și, totodată, cel mai frumos „bilet-cadou” pe care-l puteți oferi sau primi de Moş Nicolae, 6 decembrie 2024.
Pentru prima dată în istoria muzicală a celebrului artist, o premieră națională are avea loc la Filarmonica Botoșani.
Debutând în 2016 cu single-ul „Tu”, The Motans a devenit rapid o apariție sinceră în peisajul muzical. Combinând influențe alternative cu o sensibilitate pop, single-urile precum „Înainte să ne fi născut”,„Versus”, „August” au ocupat primul loc în clasamentele radio și digitale, în timp ce lansările artistului au depășit 700 de milioane de stream-uri pe toate platformele.
Cu 3 albume în palmares, turnee sold-out și sute de concerte, precum și o impresionantă serie de colaborări cu INNA, Delia și Irina Rimes, The Motans s-a impus ca o figură proeminentă în industria muzicală.
Locul 1 în orice top de radio, Media Forest, digital sau TV, este o poziție cu care The Motans este deja obișnuit.
- Printre cele mai cunoscute lansări din catalogul artistului care au avut un succes imens pe piață se numără „Versus” (38 milioane vizualizări), „Jackpot” (30 milioane vizualizări), „Înainte Să Ne Fi Născut” (30 milioane vizualizări) și „POEM” (70 milioane vizualizări).
Biletele sunt disponibile și pe platforma online iabilet.ro
- Relații/Rezervări la telefon 0371.333.350
- Preț Categoria I – 120 lei.
- Preț Balcon – 90 lei.
Eveniment
Legendarul Nicu Alifantis, într-un concert de suflet la Botoșani, împreună cu Orchestra Simfonică (video)
Nicu Alifantis și Orchestra Simfonică vor fi împreună pe scena de la Casa Sindicatelor din Botoșani, sâmbătă, 30 noiembrie 2024, de la ora 18.30.
Botoșănenii sunt așteptați la un concert deosebit pregătit de instituția de cultură condusă de Mirel Manea.
- Biletele au fost puse în vânzare începând de luni, 18 noiembrie 2024, iar prețul acestora este de 40 sau 60 de lei, după caz, potrivit organizatorilor.
Născut în 1954 la Brăila, Nicu Alifantis este un muzician, poet și compozitor român cunoscut pentru dezvoltarea genului folk în România.
Nicu Alifantis a fost membru al Cenaclului Flacăra, condus de poetul Adrian Păunescu.
Potrivit unei postări publicate de Casa Regală a României, pe una din paginile de socializare, în ziua de luni, 21 octombrie 2024, Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei a conferit distincții regale unor personalități și instituții din România și din Republica Moldova, în Sala Tronului de la Palatul Regal.
La ceremonie au fost prezenți Alteța Sa Regală Principele Radu, Alteța Sa Regală Principesa Sofia, membri ai Consiliului Regal și reprezentanți ai Casei Majestății Sale.
În cadrul acestui eveniment, a fost decorat, printre alții, cu Ordinul Coroana României în grad de Cavaler și compozitorul Nicu Alifantis.
Nicu Alifantis a afirmat, cu acest prilej, că este una dintre cele mai valoroase medalii pe care le-a primit de-a lungul carierei sale.
„Sunt deosebit de emoționat, este o deosebită onoare pentru mine să primesc o astfel de medalie, nu am mai primit până cum așa ceva și pot să vă spun cu mâna pe suflet că este una dintre cele mai valoroase pe care am primit-o de-a lungul carierei mele”, a spus Nicu Alifantis, la eveniment.
La rândul său, Principesa Margareta a declarat:
„Pentru mai bine de cinci decenii (Nicu Alifantis, n. red.) s-a dovedit a fi unul dintre principalii compozitori contemporani și un unanim apreciat muzician de folk al României, dezvoltând și documentând acest gen muzial cu caractere naționale”, arată Euronews, citată de gandul.ro
Sursa foto: https://m.iabilet.ro/bilete-botosani-simphonicu-alifantis
-
Evenimentcu o zi in urma
Spiritul Crăciunului, celebrat prin două spectacole de excepție susținute de Filarmonica „George Enescu” (video)
-
Actualitatecu o zi in urma
Tineri reținuți de polițiști pentru loviri sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice (foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
De ce nu este sănătos să mâncăm la ore târzii
-
Stiri nationalecu o zi in urma
Polonia va prelua, la 1 ianuarie 2025, președinția Consiliului Uniunii Europene
-
Momentul de culturăcu o zi in urma
Primul atentat cu bombă din istoria României, în clădirea Senatului
-
Actualitatecu o zi in urma
Polițiștii de siguranță școlară continuă Campania „Tăcerea e tot violență! Vocea ta e soluția”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Horaţiu Potra, liderul unei grupări de mercenari, a fost reţinut pentru 24 de ore
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Autoturism cu avarii depistat în trafic. Ce au descoperit polițiștii