Administrație
Un nou proiect transfrontalier pentru Consiliul Județean Botoșani
Consiliul Județean Botoșani a depus spre finanțare europeană un nou proiect transfrontalier. Este vorba de proiectul „Creșterea absorbției fondurilor UE prin consolidarea capacității instituționale în Regiunea Dunării”, care reunește 11 parteneri din trei state (România – stat membru UE și două state cu statut de candidat – Republica Moldova și Ucraina).
Proiectul depus la finanțare în cadrul Programului transnațional „Regiunea Dunării 2021-2027”, are o valoare de 2,3 milioane de euro, iar cofinanțarea Consiliului Județean este de aproximativ 13 mii de euro. Acesta vizează înființarea unui centru de formare la nivelul Consiliului Județean Botoșani pentru consolidarea capacității de absorbție efectivă și eficientă a fondurilor UE și pregătirea celor două state candidate, Moldova și Ucraina, pentru procesul de aderare și integrare europeană. „Atragerea de fonduri europene reprezintă una dintre ele mai importante activități din cadrul Consiliului Județean Botoșani, lucru demonstrat din plin în acest mandat. De asemenea, acordăm o atenție deosebită și parteneriatelor cu cele două țări vecine, pe care le sprijinim în procesul de integrare europeană”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean.
Pentru asigurarea părții de formare profesională, Consiliul Județean Botoșani va dota cu aparatură IT o sală din Palatul Administrativ și va împărtăși celorlalte administrații locale partenere în proiect exemple de bune practici și know-how-ul privind relațiile cu instituțiile europene.
Parteneri în cadrul acestui proiect, pe lângă Consiliul Județean Botoșani, sunt administrațiile locale din Leova (Moldova), Drochia (Moldova), Ungheni (Moldova), Noua Suliță (Ucraina) și comunele Gorbănești (Botoșani), Ivănești și Pădureni (Vaslui).
Parteneriatul extins al proiectului vizează ca beneficiari, pe lângă administrații publice locale: mediul de afaceri (Camera de Comerț și Industrie Brașov), mediul universitar (Institutul de Administrație Publică din cadrul Universității de Stat a Republicii Moldova) și societatea civilă (ADI Zona Metropolitană Botoșani).
(Comunicat de presă)
Administrație
S.C. NOVA APASERV S.A. Botoşani anunță servicii de apă și canalizare mai scumpe de la 1 ianuarie
S.C. NOVA APASERV S.A. Botoşani ajustează de la 1 ianuarie 2025 prețurile și tarifele la serviciile de apă și de canalizare/epurare, potrivit unui comunicat postat pe site-ul instituției.
În conformitate cu prevederile legale, S.C. NOVA APASERV S.A. Botoşani are obligația întocmirii și implementării planului de afaceri, a strategiei tarifare și a strategiei privind redevența și investițiile în infrastructura de apă și apă uzată pentru perioada 2024-2028, se arată în comunicatul menționat.
Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2025, S.C. NOVA APASERV S.A. Botoşani, ajustează prețurile pentru apa potabilă produsă, transportată și distribuită, pentru apa potabilă produsă și transportată în vederea redistribuirii în alte sisteme de operare, precum și tarifele de canalizare-epurare, pentru întreaga arie de operare.
Noile prețuri și tarife au fost aprobate de către Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, prin Decizia nr. 322/17.12.2024, care prevede că acestea se vor aplica începând cu data 1 ianuarie 2025.
Astfel:
- prețul apei potabile produsă, transportată și distribuită se va modifica de la 8.22 lei/mc fără T.V.A la 8,41 lei/nc fără T.V.A, ceea ce înseamnă o majorare cu 2,31%;
- prețul apei potabilă produsă și transportată în vederea redistribuirii se va modifica de la 3,73 lei/mc fără T.V.A la 3,89 lei/nc fără T.V.A, ceea ce înseamnă o majorare cu 4,28%;
- tariful de canalizare-epurare se va modifica de la 6,06 lei/mc fără T.V.A la 6,20 lei/mc fără T.V.A, ceea ce înseamnă o majorare cu 2,31%;
Notă: Conform legislației fiscale în vigoare, cota de T.V.A aplicabilă pentru serviciile de alimentare cu apă și de canalizare-epurare este de 9%.
Prețurile/ tarifele sunt valabile pentru toate localitățile în care S.C. NOVA APASERV S.A. Botoșani prestează servicii publice de alimentare cu apă potabilă și de canalizare-epurare.
Prețurile/tarifele pentru serviciile de alimentare cu apă și canalizare practicate de la 1 ianuarie 2025 de S.C.NOVA APASERV S.A. Botoșani. vor fi următoarele:
Administrație
Continuă eficientizarea și modernizarea rețelei de iluminat public în municipiul Botoșani
La sfârșitul anului 2024, respectiv în data de 30 decembrie, Primăria Municipiului Botoșani a obținut o nouă etapă, în valoare de 5 milioane de lei, în proiectul privind creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat, în urma sesiunii de depunere a documentațiilor pe platforma Administrației Fondului de Mediu (AFM), potrivit celor reprezentanților instituției.
Demersul municipalității a fost un succes, în condițiile în care fondurile disponibile la nivel național au fost epuizate în doar 5 minute de la deschiderea sesiunii, precizează reprezentanții Primăriei Botoșani.
Este vorba de etapa numărul 6 prin care vor fi montate 660 corpuri de iluminat eficiente, moderne și prietenoase cu mediul, cu module de telegestiune, pe 43 de străzi, printre care Teilor, Patriarh Teoctist Arăpașu, Vârnav, Săvenilor, Grigore Antipa, Armoniei, Aleea Liceului, Pinului, Viilor, Tiberiu Crudu, Constantin Gane sau Mihail Kogălniceanu.
„În evaluare tehnică avem ofertele depuse pentru etapa 4 a proiectului iar pentru etapa 5 vom semna în curând contractul de finanțare”, a precizat primarul Cosmin Andrei.
Etapele 4 și 5, în valoare de 9 milioane de lei, vor acoperi 121 de străzi, printre care Tulbureni, Humăriei, Cernavodă, Simion Bărnuțiu, Plopilor, Grigore Ghica, Doboșari, Cărămidari, Bradului, Gheorghe Hasnaș, Ioan Missir, Luizoaia, Ilie Ciolac, Mihail Sorbul, Iazului, Berzelor, Ion Elefterescu, Aleea Parcul Tineretului, Octav Băncilă, Aleea Rapsodia sau Crizantemelor.
În total, vor fi schimbate peste 1.300 de becuri energofage, cu randament scăzut, cu echipamente LED și module de telegestiune.
În cadrul aceluiași proiect, la nivelul municipiului Botoșani au fost schimbate 3.130 corpuri de iluminat, în cadrul etapelor 1 – 3.
Proiectul „Creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat” se derulează prin Programul privind Sprijinirea Eficienței Energetice și a Gestionării Inteligente a Energiei în Infrastructura de Iluminat Public, desfășurat prin intermediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor – AFM.
Sursa foto: Botosani Online
Administrație
Bugetarii se bucură de vacanțe mai lungi în 2025: Ce zile libere vor avea
În 2025, bugetarii se vor bucura de mai multe zile libere legale, iar unele dintre acestea vor crea minivacanțe prelungite.
În 2025, ca și în 2024, sunt 17 zile libere legale la nivel național, însă anul viitor 12 dintre acestea vor cădea în timpul săptămânii, față de 10, câte au fost în acest an.
- 1 și 2 ianuarie – Anul Nou
- 6 ianuarie – Boboteaza
- 7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul
- 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române
- 18-21 aprilie – Paștele ortodox (se sărbătorește duminică, iar luni, 21 aprilie, este zi liberă)
- 1 mai – Ziua Muncii
- 1 iunie – Ziua Copilului
- 8 iunie (duminică) și 9 iunie (luni) – Rusaliile (a doua zi de Rusalii este zi liberă)
- 15 august – Adormirea Maicii Domnului
- 30 noiembrie – Sfântul Andrei
- 1 decembrie – Ziua Națională a României
- 25 și 26 decembrie – Crăciunul
În 2025, liberele legale din timpul anului sunt distribuite astfel încât să aducă numeroase minivacanțe. Începutul anului aduce o primă pauză, urmată de sărbătorile de Paște. Vom avea zile libere pe 18 aprilie (Vinerea Mare), 20 aprilie (duminica de Paște) și 21 aprilie (luni, a doua zi de Paște), potrivit observatornews.ro
Ziua Muncii, pe 1 mai, pică într-o joi, iar pentru a prelungi weekendul, vineri, 2 mai, ar putea fi declarată zi liberă, creând astfel o minivacanță de patru zile. În iunie, de Ziua Copilului, pe 1 iunie, vom avea liber, dar din păcate aceasta pică într-o duminică. Totuși, vom beneficia de o minivacanță de trei zile de Rusalii, între 7-9 iunie, cu weekendul 7-8 iunie și ziua de luni, 9 iunie. Adormirea Maicii Domnului, pe 15 august, aduce o nouă minivacanță, întrucât această zi cade într-o vineri, legându-se de weekendul 16-17 august.
Sfârșitul anului aduce două minivacanțe importante. Prima, de Sfântul Andrei și Ziua Națională a României, ne va oferi un weekend prelungit, 29 noiembrie – 1 decembrie, iar a doua, de Crăciun, ne va aduce zile libere pe 25 și 26 decembrie, care pot fi legate de weekendul 27-28 decembrie.
Sursa foto: Observator News
-
Evenimentcu 2 zile in urma
Zilele Eminescu, la Ipotești. Manifestări prilejuite de împlinirea a 175 de ani de la nașterea poetului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Vârsta de la care nu mai poți șofa. În ce condiții ești obligat să renunți la permis
-
Actualitatecu o zi in urma
Bărbat omorât în bătaie în propria casă. Principalul suspect este chiar vecinul său
-
Culturăcu o zi in urma
Botoșani, orașul legat pe vecie de Mihai Eminescu. „Luceafărul”…săpat în piatră! (video)
-
Culturăcu 2 zile in urma
Alexandru Vlahuță despre Eminescu: Era de o tristețe și o melancolie sfâșietoare…
-
Actualitatecu o zi in urma
FC Botoșani a încheiat pregătirea din Antalya cu o victorie, scor 4-1, în amicalul cu FK Radnički
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Un proiectil neexplodat din perioada războiului a fost descoperit de un bărbat într-o pădure
-
Actualitatecu o zi in urma
Un tânăr s-a prezentat la controlul de frontieră cu un autovehicul radiat din circulație