Administrație
Un nou proiect transfrontalier pentru Consiliul Județean Botoșani
Consiliul Județean Botoșani a depus spre finanțare europeană un nou proiect transfrontalier. Este vorba de proiectul „Creșterea absorbției fondurilor UE prin consolidarea capacității instituționale în Regiunea Dunării”, care reunește 11 parteneri din trei state (România – stat membru UE și două state cu statut de candidat – Republica Moldova și Ucraina).
Proiectul depus la finanțare în cadrul Programului transnațional „Regiunea Dunării 2021-2027”, are o valoare de 2,3 milioane de euro, iar cofinanțarea Consiliului Județean este de aproximativ 13 mii de euro. Acesta vizează înființarea unui centru de formare la nivelul Consiliului Județean Botoșani pentru consolidarea capacității de absorbție efectivă și eficientă a fondurilor UE și pregătirea celor două state candidate, Moldova și Ucraina, pentru procesul de aderare și integrare europeană. „Atragerea de fonduri europene reprezintă una dintre ele mai importante activități din cadrul Consiliului Județean Botoșani, lucru demonstrat din plin în acest mandat. De asemenea, acordăm o atenție deosebită și parteneriatelor cu cele două țări vecine, pe care le sprijinim în procesul de integrare europeană”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean.
Pentru asigurarea părții de formare profesională, Consiliul Județean Botoșani va dota cu aparatură IT o sală din Palatul Administrativ și va împărtăși celorlalte administrații locale partenere în proiect exemple de bune practici și know-how-ul privind relațiile cu instituțiile europene.
Parteneri în cadrul acestui proiect, pe lângă Consiliul Județean Botoșani, sunt administrațiile locale din Leova (Moldova), Drochia (Moldova), Ungheni (Moldova), Noua Suliță (Ucraina) și comunele Gorbănești (Botoșani), Ivănești și Pădureni (Vaslui).
Parteneriatul extins al proiectului vizează ca beneficiari, pe lângă administrații publice locale: mediul de afaceri (Camera de Comerț și Industrie Brașov), mediul universitar (Institutul de Administrație Publică din cadrul Universității de Stat a Republicii Moldova) și societatea civilă (ADI Zona Metropolitană Botoșani).
(Comunicat de presă)
Administrație
Casa Goilav, clădire de patrimoniu din municipiul Botoșani, va fi restaurată (galerie foto)
Unul dintre cele mai frumoase imobile de patrimoniu, Casa Goilav de pe Strada Victoriei, nr.11, din apropierea Teatrului „Vasilache”, va fi restaurată, reabilitată și transformată în Centru Multifuncțional pentru Cultură și Artă Tradițională, potrivit reprezentanților Consiliului Județean Botoșani.
- Fondurile necesare vor fi atrase din Programul Regional, gestionat de ADR Nord-Est.
„Salvăm patrimoniul județului! Încă de la începutul mandatului am depus eforturi pentru a salva cât mai multe dintre clădirile istorice ale județului. Am pregătit documentații tehnice mature pentru a putea atrage finanțări europene sau naționale în vederea reabilitării imobilelor de patrimoniu. Casa Goilav de pe Strada Victoriei va fi transformată în Centru Multifuncțional pentru Cultură și Artă Tradițională, dar pentru aceasta este nevoie de reabilitarea ei. Am identificat sursa de finanțare, Programul Regional Nord-Est, și în următoarele 75 de zile va fi realizat proiectul tehnic”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.
Proiectul tehnic, a cărui valoare de 169.000 de lei va fi asigurată din bugetul Consiliului Județean, va fi făcut în baza concluziilor Expertizei Tehnice, a Studiului istoric și arhitectural și a Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (DALI) realizate deja de autoritatea județeană.
Valoarea estimată a investițiilor conform DALI este de 19,5 milioane lei, echivalentul a 4 milioane de euro, precizează reprezentanții Consiliului Județean Botoșani, într-un comunicat.
Administrație
Covoare asfaltice noi, turnate pe drumurile județene (galerie foto)
Două noi covoare asfaltice au fost turnate pe drumurile județene din Botoșani.
În cadrul programului de întreținere pe timp de vară al Direcției Județene de Drumuri și Poduri Botoșani, s-au realizat două noi covoare asfaltice pe DJ292, Corlăteni – Podeni (1,7 kilometri) și pe DJ291B, Șendriceni – Lozna (5,4 kilometri).
„Sunt lucrări așteptate de locuitorii din zonă. Pe aceste sectoare de drum județean era nevoie să se intervină pentru că traficul de mare tonaj și utilajele agricole le-au afectat în ultimii ani. Am promis că reabilităm drumurile județene și ne ținem de cuvânt”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.
Lucrările de reabilitare sunt executate din bugetul propriu al Consiliului Județean Botoșani.
- În acest an, planul de reparații și întreținere a drumurilor județene presupune realizarea a aproximativ 40 de kilometri de covoare asfaltice.
Vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani, Dorin Birta, susține că lucrările de reabilitare a rețelei rutiere sunt foarte importante pentru viitorul județului. „În ultimii ani, am investit constant în drumurile județene, iar acestea au ajuns să fie printre cele mai bune din țară. Este necesar ca și transportatorii, în special cei de cereale, să respecte tonajul maxim admis, pentru ca aceste eforturi să nu fie în zadar”, a declarat Dorin Birta.
În acest an, Consiliul Județean Botoșani, prin Direcția Județeană de Drumuri și Poduri, a reabilitat covoarele asfaltice pe DJ208H (Copălău), DJ208C (Vorona), DJ296 (Botoșani – intersecția Roma-Costești), DJ296A (Stăuceni), DJ294A (Mitoc), DJ291B (Șendriceni – Lozna) și DJ292 (Corlăteni – Podeni).
„Vom continua lucrările de întreținere pe timp de vară cu realizarea de covoare asfaltice și plombe și în alte zone ale județului. Se tot vorbește de dezvoltare, dar dezvoltarea nu se poate face fără o rețea de drumuri de calitate. Zi de zi demonstrăm că facem administrație performantă și la Botoșani”, a conchis Doina Federovici, într-un comunicat transmis de Consiliul Județean Botoșani.
Administrație
Demersuri pentru construirea a două noi spitale pentru botoșăneni (galerie foto)
Consiliul Județean Botoșani a solicitat Ministerului Sănătății emiterea „Avizului de oportunitate” pentru includerea în cadrul Programului Național de Investiții în Infrastructura Unităților Spitalicești a proiectului „Extinderea, modernizarea și creșterea capacității de diagnoză prin imagistică de înaltă calitate a Spitalului Județean de Urgență «Mavromati» Botoșani”.
Proiectul, în valoare de 150 de milioane de euro, inclusiv TVA, prevede construirea și dotarea la cele mai înalte standarde a două spitale noi, unul de Pediatrie în municipiul Botoșani și unul în orașul Săveni.
- Contribuția Consiliului Județean la acest proiect major pentru sănătatea botoșăneană va fi de 3 milioane de euro.
„Continuăm să atragem fonduri europene pentru investițiile în infrastructura sanitară și dotări cu echipamente medicale de ultimă generație. Am făcut din modernizarea sistemului sanitar o prioritate, iar acest lucru se poate lesne observa din volumul investițiilor pe care le-am derulat de la începutul mandatului și până în prezent. Aceste 150 de milioane de euro pe care le atragem pentru cele două spitale noi se adaugă investițiilor și dotărilor făcute sau care se află în plin proces de derulare în valoare de peste 50 de milioane de euro. Am promis că vom valorifica toate oportunitățile de finanțare care se ivesc și asta facem”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.
- Noul Spital de Pediatrie are o valoare estimată în Studiu de Fezabilitate de 120 de milioane de euro, inclusiv TVA.
Noul spital va fi construit pe actualul amplasament al Secției de Pediatrie de pe Bulevardul „Mihai Eminescu” și va avea 212 de paturi pentru spitalizare continuă, 32 de paturi pentru spitalizare de zi, 10 paturi ATI și 4 săli de operație, menționează reprezentanții Consiliului Județean Botoșani.
El va avea în structura sa unitate de primiri urgențe, secții de spitalizare de zi, secție de pediatrie, chirurgie, compartiment ATI, laboratoare de analize medicale și de imagistică, farmacie, sterilizare, secție de recuperare și balneologie, psihiatrie pediatrică, centru de sănătate mintală pentru copii, ambulatoriu de specialitate, bloc alimentar și bucătărie dietetică, stație de oxigen, spălătorie, etc.
- Clădirea noului Spital Săveni are o valoare estimată în Studiu de Fezabilitate de 30 de milioane de euro, inclusiv TVA.
Potrivit reprezentanților Consiliului Județean Botoșani, noul spital din Săveni va avea 55 de paturi pentru spitalizare continuă (15 pentru pediatrie și 40 pentru medicină internă), 12 paturi pentru spitalizare de zi (6 pentru pediatrie și 6 pentru medicină internă) și va avea în structura sa: serviciu de internare pacienți, cameră de gardă, ambulatoriu integrat, laboratoare de analize medicale și de imagistică, farmacie, bloc alimentar și bucătărie dietetică, stație de oxigen, spălătorie, etc.
Spitalul de Pediatrie din Botoșani
Spitalul din Săveni
-
Politicăcu 3 zile in urma
Valeriu Iftime, reacție la acuzațiile de misoginism, lansate de Doina Federovici
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Pompierii, pregătiți să intervină în caz de urgență, la manifestările religioase și artistice de la Vorona
-
Actualitatecu 3 zile in urma
O fetiță de 5 ani, pierdută de părinți, a fost găsită pe stradă, speriată și dezorientată
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Noutăți despre programul „Rabla pentru tractoare”
-
Actualitatecu 15 ore in urma
„BIO-Carpatica”, brand comun al producătorilor bio din opt ţări aflate în zona Carpaților
-
Actualitatecu o zi in urma
Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în pelerinaj pedestru la hramul Mănăstirii Vorona (foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
Pompierii botoșăneni alături de o tânără mamă care are nevoie de sânge (foto)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Două persoane au ajuns la spital, în urma unui accident rutier ce s-a produs noaptea trecută (foto)