Actualitate
Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii și apele binefăcătoare din țara noastră
De sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, 10 mai, credincioșii participă în multe locuri la procesiuni către izvoare și ape recunoscute ca fiind binefăcătoare, unde slujitorii săvârșesc slujba de sfințire a apei după rânduiala din Vinerea Luminată, arată ziarullumina.ro
- În Arhiepiscopia Bucureștilor, un astfel de izvor vindecător se află la Mănăstirea Ghighiu din județul Prahova, unde credincioșii vin, în zi de praznic, să ia apă sfințită și să se închine la Icoana Maicii Domnului „Siriaca”. Anul acesta cinstesc în mod special și moaștele Sfântului Ierarh Nicolae aduse de la Biserica „Sfântul Gheorghe” – Nou din Capitală.
Izvorul bine cunoscut de la Mănăstirea Ghighiu de lângă Ploieşti a fost descoperit în chip minunat. În 1817, călugărul Agapie a venit aici de la Mănăstirea Cernica, căutând un loc prielnic pentru a înălța o mănăstire. Aţipind într-o livadă, a auzit în somn susurul unei ape care atunci a început să izvorască din pământ. Acest semn i-a adus încredinţarea că locul este binecuvântat şi potrivit pentru o zidire sfântă. Izvorul care a apărut se regăseşte şi astăzi în curtea Mănăstirii Ghighiu, unde este ridicat un agheasmatar.
- Cel mai vechi izvor tămăduitor de la noi este considerat a fi la Mănăstirea Dervent din judeţul Constanţa, iar acesta este legat de prezența Sfântului Apostol Andrei în Dobrogea. Potrivit tradiției, însetând în timpul unei călătorii misionare, Apostolul românilor a lovit cu toiagul o piatră din care a început să curgă o apă binecuvântată. Tradiția spune că aici a fost făcut un baptisteriu, unde au fost botezaţi strămoşii noştri daco-romani.
- Având o tradiţie mai nouă, dar foarte cunoscută în Muntenia, izvorul tămăduitor de la Biserica „Buna Vestire” din orașul Brăila atrage în fiecare an mii de credincioşi, care consideră apele acestuia drept o binecuvântare mare de la Dumnezeu, mai ales că apa izvorăşte în fiecare an prima dată la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii. Apa minunată a fost descoperită în anul 1863, când s-a construit biserica din Brăila.
Unele izvoare tămăduitoare sunt legate de voievozii Ţărilor Române, ele marcând episoade prin care aceştia şi poporul binecredincios au scăpat de boli, secetă, urgie şi năvălirile duşmanilor. În legendele populare româneşti se păstrează memoria unor diferite ape care s-au revărsat năprasnic peste invadatori sau care au potolit setea oastei româneşti.
- La Mănăstirea Glavacioc din judeţul Argeş se află un izvor cu apă făcătoare de minuni. Acesta izvorăşte de sub Altarul bisericii şi iese la suprafaţă la poalele colinei pe care este aşezată mănăstirea. Apa lui formează un mic lac. Prima minune consemnată s-a întâmplat aici cu Vlad Vodă Călugărul (1482-1496), care s-a vindecat prin apa izvorului de o boală de stomac.
Credincioşii care poposesc la mănăstire coboară astăzi şi la „sfânta fântână cu apă pururea curgătoare şi de minuni făcătoare”, după cum se arată în pisania mănăstirii.
- Tot în judeţul Argeş este şi Biserica „Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul”, din satul Vâlcelele-Crâmpotani, comuna Merişani, unde se află, potrivit tradiţiei, şapte izvoare tămăduitoare. Aici se spune că domnitorul Mircea cel Bătrân (1386-1418) a poposit cu oastea sa şi au luat apă în timpul luptei de la Rovine pentru că celelalte ape erau otrăvite în faţa oastei turcești.
- Şi la Mănăstirea Brâncoveni din judeţul Olt se află un izvor minunat, unde a fost vindecat domnitorul Matei Basarab (1632-1654). Într-o zi, pe când culegea flori, domnitorul s-a murdărit de pământ. A căutat o apă şi, spălându-se, a văzut că s-a vindecat de bubele ce le avea pe mâini. S-a spălat apoi pe tot corpul şi a scăpat de o boală de piele cumplită. În urma vindecării, Matei Basarab a refăcut Mănăstirea Brâncoveni.
Izvoare tămăduitoare se află şi la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, încă de la anul 1500, precum şi la Mănăstirea Horăicioara din judeţul Neamţ, despre care se spune că alungă seceta.
- Izvorul de la Horăicioara a fost descoperit de Născătoarea de Dumnezeu. Minunea s-a petrecut în timpul stăreţiei arhimandritului Ermoghen Buhuș (1837-1877). Tradiția spune că mănăstirea nu avea sursă de apă, așa că toți călugării s-au zăvorât în chiliile lor și s-au hotărât ca 40 de zile să nu mănânce și să nu guste apă, rugându-se neîncetat pentru ca Dumnezeu să le plinească această lipsă. După 40 de zile, primul monah care a ieșit din chilie ar fi văzut-o pe Maica Domnului lovind cu toiagul chiar în locul unde este astăzi izvorul. Acest izvor, singura sursă de apă din împrejurimi, a fost binecuvântat cu darul tămăduirii bolilor sufleteşti şi trupeşti ale celor care vin cu credinţă la Horăicioara.
Sursa foto: ziarullumina.ro
Actualitate
Studenţii Universităţii de Medicină din Iaşi au realizat cea mai mică inimă artificială din lume
O inimă artificială pentru nou născuţi şi copii, care poate fi controlată printr-o aplicaţie mobilă, a fost creată de studenţi români şi va fi prezentată peste două zile în finala unei competiţii mondiale de profil din Japonia, potrivit romania-actualitati.ro
Cei 38 de studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi au realizat cea mai mică inimă artificială din lume, dar şi una pentru adulţi, parametrii celor două putând fi monitorizaţi cu ajutorul unei aplicaţii pentru telefoanele mobile.
Cele două dispozitive sunt din materiale compozite superioare pe bază de titan, care îi asigură inimii artificiale o durată de funcţionare de peste 90 de ani.
Potrivit Radio România Iaşi, coordonatorul lotului, Alexandru Pleşoianu, a declarat că inima artificială pentru bebeluşi prezentată în Japonia este adaptată în întregime corpurilor micuţe.
Alexandru Pleșoianu: „Vom merge cu trei inimi artificiale; vom merge cu inima pe care am dezvoltat-o anul trecut, și pentru care am primit premiul pentru cel mai avansat design, și două inimi noi, deci un progres față de anul trecut, am miniaturizat inima artificială, și, pe lângă inima miniaturizată pentru adult, vom veni și cu o inimă pediatrică, cea mai mică inimă artificială din lume, probabil. În primul rând, sunt niște diferențe de dimensiuni, în corpul unui nou-născut, de exemplu, nu poate încăpea niciun dispozitiv dezvoltat până acum, și, prin aceasta, inima pentru copil este mult mai mică, de dimensiunea unei nuci, să spunem, și este o diferență și de funcționare. Debitul cardiac realizat de inima pentru adult e proiectată la 7,5 litri pe minut, dar ea poate ajunge la 20 de litri pe minut, iar cea pentru copil este proiectată să asigure un debit de doi litri pe minut, dar poate ajunge până la cinci litri”.
Bolile cardiovasculare continuă să fie principala cauză de mortalitate şi morbiditate în Uniunea Europeană, iar România are o rată de mortalitate prin boli cardiovasculare de trei ori mai mare decât media europeană, arată romania-actualitati.ro
Sursa foto: romania-actualitati.ro
Actualitate
Donald Trump are drum liber către un nou mandat la Casa Albă
Republicanul Donald Trump a obţinut la 5 noiembrie 2024 o victorie categorică în faţa vicepreşedintei democrate Kamala Harris şi are drum liber către un nou mandat la Casa Albă, notează agenția franceză de presă AFP, care evidențiază cinci elemente de reţinut din alegerile americane, arată ziarullumina.ro
Rezultat incontestabil. Scrutinul se anunţa foarte strâns. În final, Donald Trump a reuşit nu doar o revenire triumfătoare la Casa Albă, ci şi un scor care nu lasă loc la dubii. Aceasta este probabil adevărata surpriză a votului desfăşurat marţea trecută.
Puteri depline. Pe lângă președinție, republicanii îi lasă pe democraţi şi fără controlul din Senat, având, de asemenea, şanse să-şi păstreze majoritatea în Camera Reprezentanţilor, unde situaţia este încă indecisă. Beneficiind în plus și de o majoritate conservatoare la Curtea Supremă, Donald Trump este pe punctul de a avea puteri depline.
O bază electorală lărgită. Trump nu numai că și-a mobilizat baza electorală, ci a și extins-o, prin atragerea de alegători latino-americani, de culoare sau de origine arabă, în general percepuţi ca votanţi ai democraţilor.
Eşecul lui Harris. „Acest dezastru democrat poate fi atribuit în mare parte lui Joe Biden. Nu ar fi trebuit să încerce să mai candideze din nou la 80 de ani, lăsând-o apoi pe Harris să gestioneze o scurtă campanie improvizată”, crede politologul Larry Sabato. Iar vicepreşedinta, care a avut un mesaj axat pe drepturile femeilor, a eșuat în a convinge pe tema economiei.
Campanie ţintită: inflaţia şi migraţia. Discursul inflamat al lui Trump împotriva migranților ilegali a prins. Totuşi, potrivit sondajelor, economia și nemulțumirile provocate de scumpiri i-au adus avantajul decisiv.
Sursa foto: ziarullumina.ro
Actualitate
Cutremurul din noiembrie 1940, unul dintre cele mai mari dezastre naturale din România
La data de 10 noiembrie 1940, România a fost lovită de un cutremur catastrofal cu epicentrul în regiunea Vrancea.
Având o magnitudine de 7,6 grade pe scara Richter, acest cutremur s-a produs la ora 3.39 dimineața, la o adâncime de circa 133 kilometri, având efecte devastatoare în centrul și sudul Moldovei, precum și în Muntenia, efectele lui simțindu-se de la Odessa, Cracovia, Kiev, Moscova și până în Iugoslavia, în toată Bulgaria și o parte din Turcia.
Numărul victimelor a fost estimat la peste 1.500 de morți și 4.500 de răniți, majoritatea în Moldova, însă din cauza contextului politico-militar în care s-a produs, cifra exactă a victimelor nu a fost cunoscută, informațiile fiind cenzurate datorită războiului din Europa.
În București, au murit aproximativ 500 de persoane, majoritatea odată cu prăbușirea blocului Carlton, o clădire de 12 etaje de pe Bulevardul Brătianu, situat în plin centrul Capitalei, care s-a dărâmat până la temelii și de unde din cei aproape 300 de locatari de acolo, doar 4 au fost salvați.
Seismul a provocat și alte numeroase pagube în București, aproape toate plafoanele de la sălile de spectacole s-au prăbuşit, ca de altfel și plafonul din clădirea Uniunii Camerelor de Comerţ din strada Sărindar, clădirea Ambasadei americane, Hotelul Poştei, clădirea ministerului Agriculturii şi cea a Marelui Stat Major și multe altele.
De asemenea, în zona Moldovei, orașele Focșani, Galați, Mărășești, Tecuci și Iași au suferit distrugeri mari, iar orașul Panciu a fost distrus în proporție de peste 70%, chiar dacă majoritatea clădirilor din acest oraș erau din lemn.
Cutremurul din 10 noiembrie 1940 a fost unul dintre cele mai mari calamități naturale din istoria României.
(lecția de istorie prezentată de profesorul Viorel Guțu)
Sursa foto: Historia
-
Botoșanicu 3 zile in urma
Luciana Buliga: diferența dintre cei care doar vorbesc și cei care fac este experiența!
-
Actualitatecu 11 ore in urma
Nicolae Ciucă, președintele PNL și candidat la președinția României, a vizitat județul Botoșani (galerie foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
Bloc ANL din Flămânzi, sfințit în prezența candidaților PNL Botoșani la alegerile parlamentare (foto)
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Black Friday 2024 la eMAG: comenzi în valoare de 220 milioane lei, în primele 30 de minute
-
Actualitatecu 13 ore in urma
Casă la un pas de a fi distrusă de incendiul provocat de jarul căzut din sobă (galerie foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
Grav accident rutier pe raza comunei sucevene Grănicești, soldat cu cinci persoane decedate (foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
Cancerul pancreatic ar putea fi tratat
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Tineri plasați sub control judiciar, după ce au sustras echipament sportiv din vestiarul FC Botoșani