ȘTIRI DIN:
Data: 24/03/2025

Actualitate

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii și apele binefăcătoare din țara noastră

Publicat

pe

De sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, 10 mai, credincioșii participă în multe locuri la procesiuni către izvoare și ape recunoscute ca fiind binefăcătoare, unde slujitorii săvârșesc slujba de sfințire a apei după rânduiala din Vinerea Luminată, arată ziarullumina.ro

  • În Arhiepiscopia Bucureștilor, un astfel de izvor vindecător se află la Mănăstirea Ghighiu din județul Prahova, unde credincioșii vin, în zi de praznic, să ia apă sfințită și să se închine la Icoana Maicii Domnului „Siriaca”. Anul acesta cinstesc în mod special și moaștele Sfântului Ierarh Nicolae aduse de la Biserica „Sfântul Gheorghe” – Nou din Capitală.

Izvorul bine cunoscut de la Mănăstirea Ghighiu de lângă Ploieşti a fost descoperit în chip minunat. În 1817, călugărul Agapie a venit aici de la Mănăstirea Cernica, căutând un loc prielnic pentru a înălța o mănăstire. Aţipind într-o livadă, a auzit în somn susurul unei ape care atunci a început să izvorască din pământ. Acest semn i-a adus încredinţarea că locul este binecuvântat şi potrivit pentru o zidire sfântă. Izvorul care a apărut se regăseşte şi astăzi în curtea Mănăstirii Ghighiu, unde este ridicat un agheasmatar.

  • Cel mai vechi izvor tămăduitor de la noi este considerat a fi la Mănăstirea Dervent din judeţul Constanţa, iar acesta este legat de prezența Sfântului Apostol Andrei în Dobrogea. Potrivit tradiției, însetând în timpul unei călătorii misionare, Apostolul românilor a lovit cu toiagul o piatră din care a început să curgă o apă binecuvântată. Tradiția spune că aici a fost făcut un baptisteriu, unde au fost botezaţi strămoşii noştri daco-romani.
  • Având o tradiţie mai nouă, dar foarte cunoscută în Muntenia, izvorul tămăduitor de la Biserica „Buna Vestire” din orașul Brăila atrage în fiecare an mii de credincioşi, care consideră apele acestuia drept o binecuvântare mare de la Dumnezeu, mai ales că apa izvorăşte în fiecare an prima dată la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii. Apa minunată a fost descoperită în anul 1863, când s-a construit biserica din Brăila.

Unele izvoare tămăduitoare sunt legate de voievozii Ţărilor Române, ele marcând episoade prin care aceştia şi poporul binecredincios au scăpat de boli, secetă, urgie şi năvălirile duşmanilor. În legendele populare româneşti se păstrează memoria unor diferite ape care s-au revărsat năprasnic peste invadatori sau care au potolit setea oastei româneşti.

  • La Mănăstirea Glavacioc din judeţul Argeş se află un izvor cu apă făcătoare de minuni. Acesta izvorăşte de sub Altarul bisericii şi iese la suprafaţă la poalele colinei pe care este aşezată mănăstirea. Apa lui formează un mic lac. Prima minune consemnată s-a întâmplat aici cu Vlad Vodă Călugărul (1482-1496), care s-a vindecat prin apa izvorului de o boală de stomac.

Credincioşii care poposesc la mănăstire coboară astăzi şi la „sfânta fântână cu apă pururea curgătoare şi de minuni făcătoare”, după cum se arată în pisania mănăstirii.

  • Tot în judeţul Argeş este şi Biserica „Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul”, din satul Vâlcelele-Crâmpotani, comuna Merişani, unde se află, potrivit tradiţiei, şapte izvoare tămăduitoare. Aici se spune că domnitorul Mircea cel Bătrân (1386-1418) a poposit cu oastea sa şi au luat apă în timpul luptei de la Rovine pentru că celelalte ape erau otrăvite în faţa oastei turcești.
  • Şi la Mănăstirea Brâncoveni din judeţul Olt se află un izvor minunat, unde a fost vindecat domnitorul Matei Basarab (1632-1654). Într-o zi, pe când culegea flori, domnitorul s-a murdărit de pământ. A căutat o apă şi, spălându-se, a văzut că s-a vindecat de bubele ce le avea pe mâini. S-a spălat apoi pe tot corpul şi a scăpat de o boală de piele cumplită. În urma vindecării, Matei Basarab a refăcut Mănăstirea Brâncoveni.

Izvoare tămăduitoare se află şi la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, încă de la anul 1500, precum şi la Mănăstirea Horăicioara din judeţul Neamţ, despre care se spune că alungă seceta.

  • Izvorul de la Horăicioara a fost descoperit de Născătoarea de Dumnezeu. Minunea s-a petrecut în timpul stăreţiei arhimandritului Ermoghen Buhuș (1837-1877). Tradiția spune că mănăstirea nu avea sursă de apă, așa că toți călugării s-au zăvorât în chiliile lor și s-au hotărât ca 40 de zile să nu mănânce și să nu guste apă, rugându-se neîncetat pentru ca Dumnezeu să le plinească această lipsă. După 40 de zile, primul monah care a ieșit din chilie ar fi văzut-o pe Maica Domnului lovind cu toiagul chiar în locul unde este astăzi izvorul. Acest izvor, singura sursă de apă din împrejurimi, a fost binecuvântat cu darul tămăduirii bolilor sufleteşti şi trupeşti ale celor care vin cu credinţă la Horăicioara.

Sursa foto: ziarullumina.ro

Lasa un comentariu

Actualitate

Întâlnire de lucru cu prefecții, la Brașov, pentru organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale din luna mai

Publicat

pe

Prefectul Dan Nechifor a participat în acest weekend la Brașov, la o întâlnire de lucru organizată de MAI cu omologii săi din toată țara. S-au discutat, în primul rând, aspecte privind organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale din mai, dar și alte subiecte relevante pentru județul Botoșani în ceea ce privește administrația publică.

Scopul prefectului Dan Nechifor este să asigure o bună coordonare, iar procesul electoral să fie lipsit de evenimente nedorite, în afara legii. De asemenea, transparența va fi pe primul loc, astfel încât cetățenii să aibă acces și să fie la curent cu toate noutățile sau schimbările ce pot apărea pe parcursul perioadei electorale, transmit reprezentanții Instituției Prefectului – Județul Botoșani.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iaşi organizează cursuri gratuite pentru liceeni

Publicat

pe

Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iaşi organizează cursuri gratuite de pregătire pentru admiterea la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, la disciplinele Matematică şi Informatică, susţinute de profesori din cadrul facultăţii.

„În cadrul şedinţelor de pregătire, vor fi prezentate diverse concepte care vor fi printre subiectele de admitere. Se vor aprofunda şi modelele de subiecte care sunt pe site-ul AC”, a declarat conf. dr. ing. Adrian Alexandrescu, potrivit ziarullumina.ro

Calendarul ședințelor de pregătire:

Şedinţele de pregătire vor avea loc sâmbăta, între orele 10.00-12.00, la disciplina matematică, şi între orele 12.30-14.30, la disciplina informatică, după cum urmează:

  • 29 martie
  • 5 aprilie
  • 12 aprilie
  • 10 mai
  • 17 mai
  • 24 mai

Potrivit reprezentanților Universității Tehnice „Gh. Asachi” din Iaşi, pentru participarea la aceste ședințe de pregătire gratuite nu este necesară completarea unui formular de înscriere în prealabil.

Sursa foto: Ziarul Lumina

Citeste mai mult ...

Actualitate

Un cutremur cu magnitudine medie a avut loc, în această dimineață, în zona seismică Vrancea

Publicat

pe

Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a anunțat, luni dimineață, înregistrarea unui cutremur cu magnitudinea de 3.9 în zona seismică Vrancea.

Seismul a avut loc în data de 24 martie 2025, la ora 10:14:35 (ora locală a României), la o adâncime de 129 de kilometri, și nu s-au înregistrat pagube materiale.

Potrivit datelor furnizate de INCDFP, cutremurul s-a resimțit în mai multe orașe din apropiere, printre care: 37 km vest de Focșani, 72 km nord de Buzău, 72 km est de Sfântu-Gheorghe, 87 km sud de Bacău, 87 km est de Brașov, 88 km sud-vest de Bârlad.

Specialiștii monitorizează situația și spun că astfel de mișcări tectonice sunt frecvente în regiune.

Sursa foto: Monden

Citeste mai mult ...

ULTIMA ORĂ

Actualitate21 de minute in urma

Întâlnire de lucru cu prefecții, la Brașov, pentru organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale din luna mai

Prefectul Dan Nechifor a participat în acest weekend la Brașov, la o întâlnire de lucru organizată de MAI cu omologii...

Actualitate34 de minute in urma

Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iaşi organizează cursuri gratuite pentru liceeni

Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iaşi organizează cursuri gratuite de pregătire pentru admiterea la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, la...

Actualitate35 de minute in urma

Un cutremur cu magnitudine medie a avut loc, în această dimineață, în zona seismică Vrancea

Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a anunțat, luni dimineață, înregistrarea unui cutremur cu magnitudinea de...

Actualitate3 ore in urma

Tragedie la Rădeni: bărbat decedat în urma unui incendiu provocat de jarul căzut din sobă (foto)

Pompierii au fost solicitați să intervină, sâmbătă noaptea, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o casă din localitatea Rădeni. Vecinii au...

Actualitate3 ore in urma

Peste 100 de polițiști, implicați într-o razie de amploare în municipiul Botoșani, în acest weekend (foto, video)

În noaptea de 22 spre 23 martie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani, cu sprijinul celorlalte subunități de poliție,...

Actualitateo zi in urma

Dosar penal întocmit de polițiști unei persoane care a prezentat un document fals la controlul de frontieră

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca efectuează cercetări în privinţa unei persoane de sex feminin,...

Eveniment

CURS VALUTAR

Politică

PROGNOZA METEO

Stiri din Botoșani

Actualitateo zi in urma

Începe simularea probelor scrise ale examenului de Bacalaureat 2025

Elevii aflați în ultimul an de liceu dau săptămâna viitoare simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat. La nivel național,...

Actualitate2 zile in urma

Județul Botoșani, din nou sub avertizare de tip cod galben de intensificări ale vântului

Meteorologii au emis o atenționare tip cod galben de intensificări ale vântului, valabilă în județul Botoșani duminică, 23 martie, între...

Actualitate4 zile in urma

Controale în piețe și magazine privind modul de comercializare a produselor tradiționale de Paști

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că inspectorii sanitar veterinari vor desfăşura, în perioada premergătoare...

Actualitate5 zile in urma

Wenge Bistro Botoșani susține cultura locală prin găzduirea evenimentului „Lumină intermediară”

Wenge Bistro din municipiul Botoșani continuă să fie un spațiu dedicat artei și culturii locale, găzduind pe 20 martie, ora...

Actualitate5 zile in urma

Termenul final de primire cereri pentru sectorul de creștere a ovinelor și caprinelor, afectat de secetă

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) – Centrul Județean Botoșani reamintește potențialilor beneficiari că până la data de...

Actualitate6 zile in urma

Obligația instituțiilor publice privind transparența veniturilor salariale, în atenția inspectorilor ITM Botoșani

Reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Botoșani reamintesc obligația prevăzută de art. 33 alin. (1) din Legea nr. 153/2017 privind...

Botoșani6 zile in urma

La cea de-a doua probă a simulării examenului de Evaluare Națională au absentat peste 200 de elevi

Marți, 18 martie 2025, s-a desfășurat a doua probă a simulării examenului de Evaluare Națională pentru elevii clasei a VIII-a,...

Divertisment

Anunțuri si informări

Momentul de cultură

Actualitate