Momentul de cultură
S-au împlinit 83 de ani de la atacul asupra bazei navale de la Pearl Harbour, din 7 decembrie 1941
La data de 7 decembrie 1941, a avut loc atacul japonez asupra bazei navale americane de la Pearl Harbour din arhipelagul Hawai.
Acest atac a fost considerat unul dintre momentele definitorii în desfășurarea ale celui de-al Doilea Război Mondial, totul începând după ce șase portavioane japoneze cu peste 420 de avioane la bord, au părăsit porturile nipone și s-au hotărât să execute un atac surpriză asupra Pearl Harbour-ului, pentru a provoca daune maxime bazei navale americane, determinând astfel Statele Unite să intre în război.
Desigur că existau mai multe motive care au determinat Japonia să atace baza de la Pearl Harbour, iar unul dintre constă în faptul că la acel moment Statele Unite interziseră aproape toate exporturile de mărfuri pentru Japonia, mărfuri care erau esențiale pentru economia niponă, iar motivul din spatele acestei interdicții a fost expansiunea Japoniei în regiunea Asiei de Sud-Est. Această expansiune a determinat marile puteri să ia atitudine și să retragă sprijinul acordat Japoniei, astfel că niponii au pierdut mai mult de 90% din aprovizionarea sa în special cu petrol, ceea ce a avut ca rezultat o reală criză economică. Pe lângă asta, Statele Unite aveau cea mai mare flotă navală din regiunea Pacificului, ceea ce nu-i convenea Japoniei, care nu putea astfel să se desfășoare pentru a invada noi teritorii de unde să se aprovizioneze.
Așa se face că, la data de 7 decembrie 1941 la ora 7.55, în primul val de atac, un număr de 183 de avioane japoneze au atacat flota americană staționată la Pearl Harbour, iar peste câteva zeci de minute, al doilea val de 170 de avioane au atacat baza, lansând bombe şi torpile peste navele aflate în port, peste aerodromurile aviatice şi peste rezervoarele petroliere ale bazei militare americane.
Timp de o oră şi jumătate forţele japoneze au distrus opt mari crucișătoare, trei cuirasate, cinci distrugătoare, alte 26 de nave mai mici, dar și peste 160 de avioane staționate la sol, provocând de asemenea moartea a peste 2.500 de militari americani.
Atacul de la Pearl Harbour a fost o victorie strategică de moment a Japoniei, deoarece a continuat să se extindă în Asia de Sud-Est, dar a fost și motivul care a făcut ca Statele Unite să intre în război de partea Aliaților și să lupte până la capitularea Japoniei.
(lecția de istorie prezentată de profesorul Viorel Guțu)
Sursa foto: Evenimentul istoric
Momentul de cultură
Tezaurul României, aflat sub sechestrul rușilor de peste 100 de ani
La data de 13 ianuarie 1918 Consiliul Comisarilor Poporului (guvernul bolşevic condus de Vladimir Ilici Lenin) al nou înființate Republici Socialiste Sovietice Ruse, rupe relaţiile diplomatice cu România și arestează personalul diplomatic și pe ministrul plenipotenţiar al României, Constantin Diamandy, care va fi eliberat după trei zile, numai după protestele vehemente ale corpurilor diplomatice din Anglia și Franța.
Astfel, la acea dată, între cele două ţări intervenise practic o stare de război, asta deoarece în Consiliul de Miniștri, aflat încă la Iași, se aprobase cererea Marelui Stat Major al Armatei Române de dezarmare a soldaților bolșevici din armata rusă aflați pe teritoriul românesc, care se dedau la acte reprobabile odată cu începerea „marii revoluții bolșevice”.
În aceste condiții, proaspăt instalata putere bolșevică condusă de către Lenin, sechestrează tezaurul României aflat la Moscova și refuză restituirea acestuia până la o dată neprecizată.
Tezaurul României a fost trimis în Rusia țaristă în decembrie 1916 în contextul primei conflagraţii mondiale, cu scopul de a fi adăpostit de armatele Puterilor Centrale, care ocupaseră deja o parte însemnată a României și amenințau să ocupe întreg teritoriul național.
Tezaurul sechestrat de către bolșevici conținea cea mai mare parte din tezaurul Băncii Naționale a României, reprezentat din 93,4 tone de aur, dar și colecții de artă, bijuterii, documente, acte manuscrise, monede vechi, tablouri, cărți rare, odoarele mănăstirești din Moldova și Muntenia, arhive şi colecții ale multor instituții publice și particulare, acțiuni, obligațiuni ori titluri de stat și multe altele.
După încheierea Primului Război Mondial, România a încercat în mai multe rânduri să obţină tezaurul de la ruşi, însă aceștia au lansat ideea plină de cinism că „ar fi dispuşi să-l înapoieze doar la schimb cu Basarabia”.
Așa se face că doar o foarte mică parte din Tezaurul României a fost restituit, în trei tranșe separate, în anii 1935, 1956 și 2008, cea mai mare parte din tezaur rămânând încă la Moscova.
Demn de reținut este faptul că din cele 93,4 tone de aur pe care statul român îl trimisese la Moscova în 1916, în țară s-au mai întors numai 33 de kilograme.
Astfel, acest subiect al tezaurului românesc rămâne un punct sensibil în relațiile diplomatice dintre România și Rusia chiar şi în ziua de azi.
(lecția de istorie prezentată de profesorul Viorel Guțu)
Sursa foto: Biz Brasov
Momentul de cultură
Atacul de la Smârdan, decisiv pentru obținerea independenței de stat a României
La 12 ianuarie 1878 a avut loc Atacul de la Smârdan, operaţiune militară de mare importanță a armatei române pe teatrul de război din Balcani, ce va permite încă o dată recunoașterea importantei sale participării la războiul ruso-turc din 1877-1878 și care va contribui decisiv la obținerea independenței de stat a României.
Astfel, ca urmare a cererii venite din partea armatei ruse pentru anihilarea trupelor otomane care acţionau în partea nord-vestică a Bulgariei, armata română a primit misiunea de a cuceri Vidinul, important centru de comunicații ce asigura accesul spre interiorul Peninsulei Balcanice, centru ce beneficia de suportul a trei puncte de rezistenţă foarte bine întărite din punct de vedere logistic și anume Tatargikul, Vidinul și Smârdanul.
Comandantul corpului de armată română din această zonă, generalul Mihail Cerchez, decide cucerirea Smârdanului cu orice preț, astfel că la data 12 ianuarie 1878, ordonă colonelului Ioan Codruţ, comandantul Regimentul 6 Dorobanți, să înceapă atacul asupra puternicei redute Smârdan. Astfel, potrivit instrucţiunilor, atacul s-a declanşat după încheierea celei de-a treia salve a bateriilor de artilerie şi a constat în înaintarea regimentului sub ploaia de gloanțe, până la aliniamentul trupelor turceşti.
Dând dovada de mare vitejie, ostașii Regimentului 6, ajutați fiind și de şarja de cavalerie a Regimentului 8 Călăraşi, atacă la baionetă și cuceresc reduta Smârdan, deschizând astfel drumul cuceririi Vidinului.
Această victorie de la Smârdan, alături de cele de la Plevna, Grivița și Rahova, va încheia participarea victorioasă a armatei române la Războiul ruso-turc din 1877-1878 prin care România și-a câștigat cu onoare, independența de stat.
(lecția de istorie prezentată de profesorul Viorel Guțu)
Sursa foto: Wikipedia
Cultură
Alexandru Vlahuță despre Eminescu: Era de o tristețe și o melancolie sfâșietoare…
„Era palid și obosit la față. Era de o tristețe și o melancolie sfâșietoare, blând ca și înainte, dar dus pe gânduri și lipsit de orice voință. Numai își ridica ochii din când în când, și împreunându-și mâinile ofta de te-neca plânsul „Of, Doamne…” și iar punea ochii în pământ și tăcea. Avea convingerea puternică că e pierdut, pentru el nu mai e de trăit și că într-o zi o să moară de foame. Ideea că n-are cu ce trăi îl chinuia zi și noapte. De multe ori mi-a spus, blând încet c-un glas ce părea că vine dintr-o altă lume: Tare-aș vrea s-adorm odată, și să nu mă mai deștept…o singură fericire ar renaște în sufletul meu, dacă aș putea să ascund nedreptatea. Posteritatea nu vrea să afle că am suferit de foame din cauza fraților mei. Sunt prea mândru în sărăcia mea”, avea să spună Alexandru Vlahuță despre Eminescu.
Sursa text: facebook/Mihai Eminescu
Sursa foto: Playtech
-
Evenimentcu 2 zile in urma
Zilele Eminescu, la Ipotești. Manifestări prilejuite de împlinirea a 175 de ani de la nașterea poetului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Vârsta de la care nu mai poți șofa. În ce condiții ești obligat să renunți la permis
-
Actualitatecu o zi in urma
Bărbat omorât în bătaie în propria casă. Principalul suspect este chiar vecinul său
-
Culturăcu o zi in urma
Botoșani, orașul legat pe vecie de Mihai Eminescu. „Luceafărul”…săpat în piatră! (video)
-
Actualitatecu o zi in urma
FC Botoșani a încheiat pregătirea din Antalya cu o victorie, scor 4-1, în amicalul cu FK Radnički
-
Culturăcu 2 zile in urma
Alexandru Vlahuță despre Eminescu: Era de o tristețe și o melancolie sfâșietoare…
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Un proiectil neexplodat din perioada războiului a fost descoperit de un bărbat într-o pădure
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Cum ar putea arăta noul monovolum de la Dacia (foto)