Se intampla langa noi
Perchezitie de amploare in Botosani la 5 dimineata
În dimineața zilei de joi, 7 februarie 2024, ora 6:00, forțele de aplicare a legii din Botoșani au declanșat o operațiune masivă împotriva traficului ilegal de țigări în zonă. Eforturile lor au dus la descoperirea și destructurarea unei rețele complexe implicate în contrabanda cu țigări.
Cu suportul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, Poliției de Frontieră și al altor agenții guvernamentale relevante, operațiunea a fost coordonată și executată în mod meticulos.
Începând cu primele ore ale dimineții, echipele de intervenție au efectuat percheziții simultane în mai multe locații din Botoșani și zonele înconjurătoare. Aceste locații erau suspectate că sunt implicate în depozitarea, distribuția și vânzarea ilegală de țigări.
În urma perchezițiilor, autoritățile au confiscat cantități semnificative de țigări de contrabandă, inclusiv pachete de țigări de diferite mărci cunoscute, care ar fi urmat să fie introduse ilegal pe piața locală. De asemenea, au fost descoperite și confiscate vehicule folosite în transportul ilegal de țigări, precum și alte bunuri și documente relevante pentru anchetă.
Această operațiune reprezintă un pas important în lupta împotriva contrabandei cu țigări în regiunea Botoșani și evidențiază angajamentul autorităților în combaterea acestui fenomen infracțional. Este un avertisment clar că astfel de activități ilegale nu vor fi tolerate și că forțele de aplicare a legii vor continua să acționeze pentru a asigura respectarea legilor și a proteja comunitatea împotriva acestui tip de infracțiuni grave.
Operațiunea a fost rezultatul unei investigații amănunțite și a implicat eforturi considerabile de informare, supraveghere și planificare prealabilă. Autoritățile au lucrat îndeaproape cu informatori și au adunat dovezi solide pentru a obține mandatele necesare de percheziție.
Pe parcursul desfășurării operațiunii, echipele de intervenție au întâmpinat diverse provocări, inclusiv opoziția din partea membrilor rețelei de contrabandă. Cu toate acestea, datorită pregătirii și coordonării eficiente, aceste obstacole au fost depășite iar misiunea a fost dusă la bun sfârșit cu succes.
Reprezentanții autorităților au subliniat importanța combaterii traficului ilegal de țigări, evidențiind legătura dintre acest fenomen și activitățile infracționale și finanțarea ilegală a altor activități criminale. De asemenea, au reiterat angajamentul lor față de respectarea legii și protejarea integrității și siguranței comunității.
În urma operațiunii, mai mulți suspecți au fost reținuți și vor fi supuși anchetei pentru implicarea lor în rețeaua de trafic de țigări. Autoritățile au subliniat că vor continua să monitorizeze și să acționeze împotriva oricăror activități ilegale care amenință siguranța și bunăstarea cetățenilor.
Această operațiune demonstrează determinarea și capacitatea autorităților de a face față provocărilor infracționale și de a proteja comunitatea împotriva efectelor negative ale contrabandei cu țigări și ale altor activități ilegale. Este un pas important în direcția asigurării unui mediu sigur și sănătos pentru locuitorii din Botoșani și din întreaga regiune.
Se intampla langa noi
Cea de-a 48-a ediție a Expoziției „Flori de Toamnă”, organizată la Grădina Botanică din Iaşi (video)
Splendoare în culori de toamnă la Grădina Botanică din Iaşi. Din 1976, în fiecare an, la cea mai mare şi mai veche grădină botanică din ţară, sunt expuse sute de varietăți de crizanteme, tufănele și alte plante decorative de sezon.
Cea de-a 48-a ediţie a Expoziției „Flori de toamnă” a debutat cu un moment artistic susţinut de elevi ai Colegiului Naţional de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi.
- Grădina Botanică din Iași organizează, în perioada 26 octombrie-17 noiembrie 2024, cea de-a 48-a ediție a Expoziției „Flori de Toamnă”
Deschiderea expoziției a avut loc sâmbătă, 26 octombrie 2023, la ora 10.00, momentul fiind marcat de concertul artistic muzical, susținut de tinere talente de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași.
Cu ocazia acestei ediții, sub genericul „Alegorii vegetale”, vizitatorii sunt invitați la meditație și revelație în spațiile exterioare și în complexul de sere unde se găsesc expuse standuri cu crizanteme sau cu eșantioane de fructe și semințe, care provin din colecțiile științifice ale Grădinii Botanice.
Alegoriile cu flori, fructe și semințe sunt exprimate cu multă imaginație în diverse simboluri de către personalul Grădinii Botanice, în care se pot regăsi legăturile incontestabile dintre om și natura, precizează organizatorii expoziției.
Plantele au reținut dintotdeauna atenția popoarelor lumii, de aceea se regăsesc în diverse interpretări, în ritualuri și tradiții populare, în mituri și legende, fiind considerate o inepuizabilă sursă de inspirație pentru toate genurile de artă și creațiile literare.
- Anumite specii vegetale sunt asociate unor momente esențiale din ciclul vieții omului sau unor tipuri de personalități umane, care sunt asociate caracteristicilor acestora.
Culorile vibrante, parfumul discret, efemeritatea florilor sunt aspecte care reflectă frumusețea și fragilitatea vieții. Diversitatea formelor și desenelor care se regăsesc pe semințe sunt asociate cu perpetua schimbare și incredibila putere de transformare a acestora, de a crea noi indivizi, pentru perpetuarea speciilor vegetale.
De aceea sămânța este venerată, se regăsește în diverse forme de exprimare artistică, reprezentând o sursa de inspirație în parabole și fabule sau poate fi moneda de schimb sau model pentru aplicații în biotehnologii, arată organizatorii expoziției.
În acest sens sunt prezentați sute de taxoni din grupa genului Chrysanthemum, între care soiuri românești și internaționale de crizanteme, atât pentru floarea tăiată (Chrysanthemum grandiflorum), cât varietăți denumite popular dumitrițe sau tufănele (Chrysanthemum indicum).
Vor fi expuse, totodată, și specii ale genului Chrysanthemum în sens larg, care provin din flora spontană de pe diverse continente.
Unele soiuri de crizanteme sunt dirijate prin tehnici speciale de cultură sub formă de pom, cascadă, piramidă, evantai etc., fiind expuse tocmai pentru a evidenția disponibilitățile pe care le prezintă această specie pentru practicile horticole clasice sau moderne.
De asemenea, colecția de ardei iuți decorativi, reunește 11 specii și subspecii ale genului Capsicum, printre care soiuri de ardei considerate printre cele mai iuți sau scumpe la nivel mondial, recunoscute oficial de Cartea Recordurilor, și foarte apreciate din punct de vedere culinar, datorită aromelor deosebite.
În complexul de sere, într-un spațiu special amenajat, sunt expuse, de asemenea, 230 de specii și soiuri de dovleci decorativi, bostani, tărtăcuțe și tigve, între care dovleacul de ceară sau pepenele de iarnă, tărtăcuța șarpe, bureți vegetali, castraveți țepoși africani și mexicani, insulina vegetală sau castravetele amar, specii originare din Asia, America de Sud și Africa, care prezintă importanță ornamentală, alimentară și medicinală.
Prețul unui bilet este de:
- 20 lei (individual), respectiv 15 lei biletul pentru studenți și pensionari, dar și pentru grupuri formate din cel puțin 10 persoane;
- 5 lei pentru elevi (individual sau grup, inclusiv însoțitorii, profesorii și părinții).
Secțiile exterioare și serele Grădinii Botanice pot fi vizitate până în ziua de 17 noiembrie 2024, zilnic, între orele 9.00-18.00.
Fotografiatul este liber, precizează administratorii grădinii.
Imagini video de la ediția cu numărul 46 a Expoziției „Flori de Toamnă”, organizată la Grădina Botanică din Iaşi:
Sursa foto: radioiasi.ro
Cultură
Biblioteca Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, una dintre cele mai frumoase din lume
Senatul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), a decis ca biblioteca, votată drept una dintre cele mai frumoase din lume, să își deschidă porțile pentru toți cei care doresc să o viziteze.
- Programul de vizitare va fi, pentru început, de luni până vineri, între orele 11.00 și 15.00, iar programările pot fi făcute din luna decembrie.
Accesul în bibliotecă este gratuit pentru preșcolari, angajați şi studenți ai TUIASI, precum și pentru rudele apropiate ale acestora.
De asemenea, accesul este gratuit pentru participanții la evenimentele organizate de politehnica ieșeană.
- Elevii, studenții altor universități și pensionarii vor achita o taxă de 5 lei, iar adulții vor plăti o taxă de 10 lei. De asemenea, grupurile care efectuează tururi ghidate vor plăti o taxă de 15 lei de persoană.
În ultimii 7 ani, Biblioteca Universității Tehnice a fost vizitată de peste 48.000 de persoane din afara universității, dintre care 5.300 au fost din străinătate, potrivit celor comunicate de reprezentanții instituției de învățământ superior.
Sursa foto:
Se intampla langa noi
Zilele Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, la 164 de ani de la înființare
Peste 80 de evenimente academice, incluzând sesiuni de comunicări ştiinţifice, expoziţii, workshopuri, conferinţe, simpozioane, colocvii, dezbateri, mese rotunde şi activități sportive, organizate de cele 15 facultăți ale Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași se vor desfășura, până la 31 octombrie, în cadrul „Zilelor Universității”.
Manifestarea, devenită o tradiție în centrul universitar ieșean, marchează împlinirea a 164 de ani de la înființarea primei universități moderne a României, Universitatea din Iași.
Vineri, 25 octombrie, în Aula Magna „Mihai Eminescu” se va desfășura ceremonia inaugurală a evenimentului, în cadrul căreia academicianul Viorel Barbu, președintele filialei Iași a Academiei Române, va susține conferința „Universitatea între tradiție humboldtiană și postmodernism”.
Alte momente importante ale ceremoniei vor fi decernarea titlului de Professor Emeritus cadrelor didactice cu performanțe deosebite în activitatea academică ajunse la vârsta pensionării și Bursa „Sfântul Dumitru”, oferită de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași şi prof. univ. dr. Dumitru Oprea, rector al UAIC în perioada 2000-2008.
Tot în programul „Zilele Universităţii” este inclus și unul dintre cele mai așteptate evenimente – expoziția de flori, fructe și semințe „Flori de toamnă”, ediția a XLVIII-a, care va fi deschisă sâmbătă, 26 octombrie, la Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a UAIC.
Universitatea din Iași a fost fondată la 26 octombrie 1860, la scurt timp după Unirea Principatelor, și este considerată prima universitate modernă din spațiul românesc, arată ziarullumina.ro
Sursa foto: ziarullumina.ro
-
Actualitatecu o zi in urma
S-a constituit Consiliul Local Botoșani și au fost stabiliți cei doi viceprimari (galerie foto)
-
Politicăcu 3 zile in urma
Nicolae Ciucă, președintele PNL: Nu cred promisiunile PSD, că nu vor mări taxele!
-
Actualitatecu 16 ore in urma
Aproape 4 milioane de persoane din România, afectate de sărăcie
-
Actualitatecu o zi in urma
Două autoturisme, implicate într-un accident rutier pe o șosea intens circulată (foto)
-
Momentul de culturăcu o zi in urma
Accidentul aviatic în care a fost implicată delegația României la Moscova, produs într-o zi de 4 noiembrie
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Un tânăr s-a ales fără permis și cu o amendă usturătoare, pentru viteză excesivă pe o stradă în reabilitare
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Intensificări ale vântului pe tot parcursul zilei, la nivelul județului Botoșani
-
Actualitatecu 14 ore in urma
O șoferiță, oprită pentru viteză excesivă, s-a ales cu dosar penal pentru infracțiuni la regimul rutier