Divertisment
Mărțișorul, simbolul primăverii și al norocului, o tradiție veche de mii de ani!

În fiecare an, pe 1 martie, românii sărbătoresc Mărțișorul, un obicei străvechi care marchează începutul primăverii și renașterea naturii. Însă puțini știu că această tradiție are origini fascinante, ce datează de mii de ani!
Mărțișorul, mai vechi decât civilizațiile greacă și romană
Arheologii au descoperit în România amulete din pietre colorate, legate cu fire alb-roșii, datând de peste 8.000 de ani, ceea ce face ca acest obicei să fie unul dintre cele mai vechi din Europa!
Ce simbolizează culorile?
Alb – puritate, lumină, renaștere
Roșu – viață, dragoste, putere
În trecut, mărțișorul era purtat la gât sau la mână. Se credea, astfel, că aduce noroc și protejează de spiritele rele, iar după ce natura înverzea, firul era legat de un pom fructifer, pentru belșug și sănătate.
Mărțișorul nu este doar o tradiție românească. Obiceiuri similare există și în Bulgaria (Martenița), Macedonia, Albania și Moldova, unde oamenii oferă simboluri ale primăverii celor dragi.
În unele zone, există credința că cel care poartă un mărțișor va fi sănătos și frumos tot anul, iar dacă îți pui dorință când îl legi de un copac, aceasta s-ar putea împlini.
Astăzi, mărțișorul a devenit un simbol al bucuriei, speranței și primăverii, fiind oferit nu doar femeilor, ci și bărbaților, ca semn de respect și prietenie.
Poetul George Coşbuc, într-un studiu dedicat mărţişorului afirma următoarele:
„Scopul purtării lui este să-ţi apropii soarele, purtându-i cu tine chipul. Printr-asta te faci prieten cu soarele, ţi-l faci binevoitor să-ţi dea ce-i stă în putere, mai întâi frumuseţe ca a lui, apoi veselie şi sănătate, cinste, iubire şi curăţie de suflet.
Ţăranii pun copiilor mărţişoare ca să fie curaţi ca argintul şi să nu-i scuture frigurile, iar fetele zic că-l poartă ca să nu le ardă soarele şi cine nu le poartă are să se ofilească.
În vechime, pe data de 1 Martie, mărţişorul se dăruia înainte de răsăritul soarelui, copiilor şi tinerilor – fete şi băieţi deopotrivă. Şnurul de mărţişor, alcătuit din două fire de lână răsucite, colorate în alb şi roşu, sau în alb şi negru, reprezintă unitatea contrariilor: vară-iarnă, căldură-frig, fertilitate-sterilitate, lumină-întuneric. Şnurul urma fie legat la mâna, fie purtat în piept. El se purta de la 1 Martie până când se arătau semnele de biruinţă ale primăverii: – se aude cucul cântând, înfloresc cireşii, vin berzele sau rândunelele. Atunci, mărţişorul fie se lega de un trandafir sau de un pom înflorit, ca să ne aducă noroc, fie era aruncat în direcţia de unde veneau păsările călătoare, rostindu-se: Ia-mi negrețele şi dă-mi albeţele”.
Sursa foto: playtech.ro
Divertisment
Biserica de lemn cu Hramul „Sfânta Treime” și „Sfinții Voievozi” din satul Talpa, comuna Cândești (foto)

Biserica de lemn cu Hramul „Sfânta Treime” și „Sfinții Voievozi” din satul Talpa, comuna Cândești a fost ctitorită în anul 1777 de către boierul Teodor Volcinschi.
Aceasta a fost ridicată din bârne căptuşite cu scândură, în plan de navă, având pridvorul cu turlă şi clopotniţă închisă. Din pridvor, printr-o uşă se intră în naos şi apoi în altar. În dreptul naosului este un contrafort, iar pe peretele opus sunt doi contraforţi.
La 1860, Ioan Volcinschi cu soția sa Ana au reparat biserica, reînnoind catapeteasma, iar în anul 2013 biserica de lemn a fost restaurată.
Sursa foto: facebook/Evenimente Botosani
Botoșani
O nouă reîntâlnire cu Scufița roșie la Teatrul „Vasilache” din Botoșani (foto)

Colectivul Teatrului pentru Copii și Tineret „Vasilache” din Botoșani vă invită să vizionaţi spectacolul „Scufiţa roşie”, duminică, 6 aprilie 2025, de la orele 11.00 şi 12.30
Spectacolul „Scufița roșie” este o adaptare de Mihai Donțu, după Charles Perrault. Regia este semnată de Mihai Donţu, iar scenografia îi aparţine lui Mihai Pastramagiu.
Din distribuție fac parte îndrăgiţii actori: Florin Iftode, Marius Rusu, Alin Gheorghiu, Adelina Cojocariu, Ioana Buta, Ana-Maria Apetrei şi Andrei Bordianu.
Prețul biletului este 20 lei.
Biletele pentru spectacolele Teatrului „Vasilache” se pot achiziţiona:
- on line https://www.entertix.ro/g/334/teatrul-pentru-copii-si-tineret-vasilache.html
- accesând www.teatrulvasilache.ro secțiunea Cumpără Bilet
- de la sediul instituţiei, de marţi şi până vineri, între orele 10.30 şi 12.30, dar şi înainte de începerea fiecărui spectacol, în limita locurilor disponibile
Accesul în sala de spectacole se face cu o jumătate de oră înainte de începerea spectacolului.
Divertisment
Spectacol Cehov, oferit de studenții Facultăţii de Arte din Târgu Mureș la Memorialul Ipotești

Memorialul Ipotești, în parteneriat cu trupa de teatru a studenţilor Facultăţii de Arte de la Universitatea de Arte din Târgu Mureș are plăcerea de a vă invita la spectacolul Cehov – 3 Comedii: „Ursul”, „Cerere în căsătorie”, „Jubileu”,
Spectacolul, care va fi pus în scenă în data de 4 aprilie 2025, va avea loc în Amfiteatrul interior de la Memorialul Ipoteşti, începând cu ora 16.00.
Cehov e un maestru al subtilității. El ne arată absurditatea existenței umane cu o ironie fină, cu un zâmbet complice. Iar actorii au reușit să scoată la iveală comedia din piesele sale, dându-le o nouă viață, o energie proaspătă, precizează organizatorii.
- În „Ursul”, au arătat cum pasiunea poate izbucni din mijlocul disperării și resentimentului.
- „Cerere în căsătorie” este o lecție savuroasă despre dificultățile comunicării umane.
- „Jubileu” este o satiră spumoasă a tensiunilor sociale și a vanității omenești.
Spectacolul este oferit gratis, precizează reprezentanții Memorialului Ipotești.
-
Actualitatecu o zi in urma
Elevii au intrat în vacanţa de Paști. Când revin în bănci și ce libere mai au până la vacanța de vară
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Creştinii ortodocşi şi catolici sunt în Joia Mare
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Nu scăpăm de vânt! O nouă atenționare emisă de meteorologi pentru județul Botoșani
-
Actualitatecu 15 ore in urma
Se anunță vreme frumoasă și caldă de Paști
-
Actualitatecu 2 zile in urma
APIA Botoșani eliberează adeverințe fermierilor care doresc să acceseze credite
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Preafericitul Părinte Daniel: Să arătăm în jurul nostru iubire smerită şi milostivă, iertare, pace şi bucurie! (video)
-
Actualitatecu o zi in urma
Valeriu Iftime: dacă suntem consecvenți și tragem în aceeași direcție, sportul va străluci din nou în România
-
Socialcu 2 zile in urma
Cât cheltuiesc românii, în medie, pentru masa şi pregătirile de Paşti