Actualitate
Cristina Neagu, mai mult decât o campioană: un simbol național recunoscut oficial (foto)

Într-o atmosferă solemnă, dar emoționantă, una dintre cele mai mari sportive ale României a fost omagiată luni, 12 mai, la Palatul Cotroceni.
Cristina Neagu, simbolul handbalului românesc, și-a încheiat cariera cu o recunoaștere pe măsură: a fost decorată de președintele interimar Ilie Bolojan cu Ordinul Național „Serviciul Credincios”, în grad de Cavaler, ca semn de recunoștință pentru contribuția sa extraordinară la sportul românesc.
Când spui Cristina Neagu, spui forță, dedicare și excelență în sportul românesc. Dar dincolo de golurile spectaculoase, de meciurile decisive și de aplauzele din tribune, numele ei înseamnă ceva mult mai profund: perseverență și iubire pentru România.
Cristina Neagu l-a surprins pe președintele interimar Ilie Bolojan
Momentul a fost marcat și de un cadou inedit care a surprins întreaga sală, inclusiv pe președintele Ilie Bolojan: Cristina Neagu i-a oferit acestuia o minge de handbal, simbol al carierei sale remarcabile și al respectului reciproc între sport și autoritate.
În discursul său, președintele interimar al României a evidențiat rolul esențial pe care Cristina Neagu l-a avut în sportul național:
„Sărbătorim un fenomen al handbalului românesc și mondial. Cu ocazia retragerii dumneavoastră din activitate, am considerat că se cuvine să primiți o distincție pentru tot ce ați făcut pentru România. Sunteți un model demn de urmat atât în prezent, cât și pentru următoarele generații. Profit de moment să transmit aprecierea pentru toți sportivii din România. Mulțumim, Cristina Neagu, pentru toate momentele în care ne-ați făcut mândri că suntem români”, a declarat Ilie Bolojan.
Cristina Neagu: „Această distincție nu e doar a mea”
Extrem de emoționată, Cristina Neagu a luat cuvântul într-un moment în care și-a exprimat profunda recunoștință față de toți cei care au susținut-o de-a lungul celor 25 de ani dedicați handbalului:
„Este o mare onoare să mă aflu aici. Este o zi memorabilă pentru mine, pentru cariera mea. Este o recunoaștere a muncii mele, a eforturilor mele. Nu este doar decorația mea, ci și a colegelor mele, a antrenorilor, a oamenilor care au fost alături de mine și mai ales a familiei mele. Sunt mândră, onorată și recunoscătoare și vă mulțumesc”, a declarat Cristina Neagu.
O carieră inegalabilă, încununată de trofee, distincții și recorduri mondiale
Cristina Neagu va împlini 37 de ani în august, iar dintre aceștia, 25 i-a petrecut pe terenul de handbal, devenind o adevărată legendă. Este singura handbalistă din lume care a fost desemnată de patru ori cea mai bună jucătoare de către Federația Internațională de Handbal (IHF), în anii 2010, 2015, 2016 și 2018.
Cu un palmares impresionant, Neagu este cea mai bună marcatoare all-time a Campionatului European (303 goluri) și a Ligii Campionilor (1.232 goluri), iar la nivelul echipei naționale a participat la șapte ediții ale Campionatului Mondial, obținând două medalii de bronz (2010 și 2015).
Un parcurs strălucit la nivel de cluburi
După ce a strălucit la echipe ca Rulmentul Brașov și Oltchim Râmnicu Vâlcea, Cristina Neagu a atins apogeul în 2015, când a câștigat Liga Campionilor cu Buducnost. Ulterior, s-a transferat la CSM București, alături de care a cucerit șapte titluri naționale, opt Cupe ale României și medalia de bronz în Liga Campionilor în 2018.
Pe lângă distincția primită acum la Cotroceni, Cristina Neagu a fost decorată și în 2017 cu titlul de Cetățean de onoare al municipiului București, o altă dovadă a aprecierii de care se bucură nu doar ca sportiv, ci și ca model civic, arată playtech.ro
Sursa foto: TVR Info
Actualitate
Zeci de baloți de furaje și un utilaj agricol, distruse de un incendiu izbucnit noaptea trecută într-o gospodărie din Hlipiceni (video)

Un incendiu s-a produs, noaptea trecută, într-o gospodărie din localitatea Hlipiceni. Un depozit de furaje și un tractor au fost cuprinse de flăcări.
Alarma s-a dat puțin după miezul nopții, la caz deplasându-se pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Hlipiceni, cu două autospeciale de stingere și un buldoexcavator.
Aceștia au constatat faptul că ardeau aproximativ 27 de baloți de furaje și utilajul. Pompierii au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la construcțiile din apropiere și un alt depozit de furaje. Pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor s-a intervenit aproape patru ore. Misiunea a fost una de durată având în vedere cantitatea mare de furaje care ardea, dar și faptul că trebuia verificat fiecare metru pătrat pentru a elimina riscul de reaprindere.
Din fericire nu au fost persoane rănite.
Cel mai probabil, evenimentul s-a produs după ce tractorul a fost cuprins de flăcări ca urmare a unui scurtcircuit. Fiind parcat aproape de furaje, incendiul s-a extins și la depozit.
Pentru a preveni incendiile auto, pompierii recomandă respectarea următoarelor măsuri:
- verificaţi instalaţia electrică;
- asiguraţi-vă că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte sau neizolate;
- verificaţi dacă apar eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți;
- nu faceți improvizații la instalația electrică;
- verificați perioada de valabilitate a stingătorului din autovehicul;
- nu parcați autovehiculele în apropierea construcțiilor, depozitelor de furaje sau de lemne.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și din aplicația de mobil DSU care poate fi descprcată gratuit din APP Store și Google Play.
Actualitate
Peste 1000 de elevi botoșăneni, implicați în Programul Educațional „Școala Siguranței Tedi” (video)

Programul Educațional „Școala Siguranței Tedi”, care a ajuns la final, se adresează elevilor din clasa I și este implementat de Poliția Română, prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, în parteneriat cu Ministerul Educației și compania Maspex România, prin brandul Tedi.
Programul își propune să îi ajute pe elevi să înțeleagă, într-un mod prietenos și adaptat vârstei lor, cum să evite pericolele din viața de zi cu zi, fie că este vorba de siguranța pe stradă, evitarea accidentelor, importanța cunoașterii și respectării regulilor de circulație, identificarea situațiilor periculoase, interacțiunile cu persoane necunoscute, navigarea în siguranță în mediul online, comportamente de prevenire a violenței, prevenirea, recunoașterea și gestionarea bullyingului.
- Toate informațiile și noutățile legate de acest program pot fi accesate online, pe www.scoalatedi.ro.
În județul Botoșani, în programul ”Școala Siguranței Tedi” desfășurat în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității și cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, au fost înscrise în anul școlar 2024-2025, 103 clase de elevi din 52 de unități de învățământ.
Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au contribuit activ la formarea unui comportament responsabil și preventiv în rândul celor mici și au fost alături de aproximativ 1000 de elevi și cadre didactice din județul Botoșani, atât din mediul urban cât și din mediul rural.
Activitățile au fost susținute prin jocuri educative, scenarii interactive și materiale adaptate nivelului de înțelegere al copiilor.
„Programul va continua și în anul școlar viitor, cu noi activități și surprize pentru cei mici. Împreună creștem o generație mai atentă și mai sigură”, transmit reprezentanții IPJ Botoșani.
Actualitate
Prejudiciu de 1.000.000 de lei, înregistrat într-un caz de fraudă informatică, recuperat de polițiști după o anchetă complexă

După o anchetă complexă, desfășurată cu profesionalism, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani au reușit să recupereze în totalitate prejudiciul de 1.000.000 de lei, înregistrat într-un caz de fraudă informatică, în care un cetățean din municipiul Botoșani a fost victimă.
Este o reușită importantă care demonstrează eficiența muncii de investigare, dar și nevoia de vigilență sporită în fața noilor forme de criminalitate online, precizează reprezentanții IPJ Botoșani.
Detalii despre modul în care s-a derulat ancheta
Cazul prezentat este o dovadă clară a profesionalismului polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, fiind vorba despre o fraudă deosebit de gravă, cu un prejudiciu de 1.000.000 de lei, dar și despre o anchetă complexă care s-a încheiat cu o reușită remarcabilă: recuperarea integrală a sumei pierdute de victimă.
- Este un rezultat care merită subliniat, nu doar prin prisma valorii recuperate, ci și pentru că reflectă capacitatea poliției de a răspunde eficient la forme tot mai sofisticate de criminalitate.
Este vorba despre un caz din luna mai a acestui an, în care victima a fost contactată telefonic de un bărbat, care s-a recomandat ca fiind reprezentant al unei unități bancare și care i-a transmis că de pe contul său bancar ar fi fost efectuate plăți neautorizate, către o platformă de comerț on-line dintr-o altă țară. Imediat, victima a verificat și infirmat aceste activități.
Ulterior, a doua zi, în jurul orei 10.00, a fost apelată din nou, de pe un număr de telefon specific aceleiași unități bancare, prin metoda ”spoofing”.
De această dată presupusul angajat al băncii i-a spus că datele sale bancare ar fi fost compromise și că este necesară aplicarea unor măsuri de securitate și de reactualizare a datelor.
Sub acest pretext, victima a fost convinsă să instaleze pe telefonul personal mai multe aplicații de tip remote-control, care i-au permis infractorului accesul la telefon și autorizarea unei plăți, într-o singură tranșă, în valoare de 1.000.000 de lei către un cont bancar, al altei instituții bancare, din afara țării.
În timpul discuțiilor avute cu făptuitorul, în momentul confirmării efectuării tranzacției, victima a fost contactată de reprezentanții reali ai băncii, însă autorul, aflat încă în apel cu victima, i-a spus să nu răspundă, susținând că este vorba despre un apel efectuat de sistemul automat de comunicare cu clienții al băncii.
Apelul telefonic cu autorul a durat aproximativ trei ore, iar după acest timp, persoana vătămată a realizat că a fost victima unei înșelăciuni prin mijloace de comunicare utilizate în mediul on-line.
Fraudă informatică realizată cu metode specifice criminalității cibernetice moderne
Aceasta fraudă informatică despre care vorbim astăzi a fost executată cu metode specifice criminalității cibernetice moderne: tehnici de inginerie socială, spoofing pentru mascarea numărului apelantului, instalarea de aplicații de control de la distanță și, bineînțeles, manipulare psihologică.
Victima a fost convinsă să instaleze aplicații care au permis accesul infractorilor direct în contul bancar, ceea ce a dus la transferul unei sume uriașe într-un cont bancar emis de către o instituție financiar – bancară, cu sediul în străinătate.
Polițiștii botoșăneni au reușit să identifice greșelile comise de autori în derularea tranzacției, precum și modul de operare utilizat de către aceștia – elemente care au dus la localizarea rapidă a fondurilor și, implicit, la recuperarea lor integrală și anume suma menționată anterior, 1.000.000 lei, echivalentul a 200.000 euro.
Sursa foto: vivafm.ro
-
Actualitatecu o zi in urma
Polițiștii de siguranță școlară dau startul campaniei „Dorințe îndeplinite la vârste potrivite” (foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
Violența domestică, o gravă problemă socială! Implicarea Patriarhiei Române, prin cursuri de prevenire și sprijin moral
-
Actualitatecu o zi in urma
Tânăr reținut de polițiști pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă de viol și tâlhărie
-
Actualitatecu o zi in urma
Grevă japoneză în educație! Sindicaliștii amenință cu proteste de amploare față de măsurile de austeritate preconizate
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Persoane transportate la spital, în urma unui accident rutier produs pe raza localității Lunca (foto)
-
Actualitatecu 3 zile in urma
APIA Botoșani anunță finalizarea Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Absolvenții de liceu, promoția 2025, sunt așteptați la AJOFM Botoșani pentru sprijin și consiliere (foto)
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Postul Sfinților Petru și Pavel. Când sunt zilele cu dezlegare la pește și ce trebuie să știe credincioșii