Divertisment
Premiile Oscar 2025, decernate în noaptea de duminică, la Hollywood. Predicţiile dinaintea celei de-a 97-a gală

În noaptea de 2 spre 3 martie 2025 este programată ceremonia de decernare a Premiilor Oscar, ajunsă la ediția cu numărul 97. În cadrul evenimentului, găzduit de Teatrul Dolby, din Hollywood, Los Angeles, Academia Americană a Artelor și Științelor Filmului va premia, în cadrul a 23 de categorii, cele mai reușite producții cinematografice ale anului 2024, conform oscars.org.
Predicţiile dinaintea celei de-a 97-a gală arată că filmele „Emilia Pérez”, „Conclave”, „The Brutalist” au atras atenţia specialiştilor. Cele mai multe şanse să îşi adjudece unele trofee le are „Emilia Pérez”, fiind cel mai nominalizat film de limbă străină din istoria Oscarurilor, potrivit antena3.ro
Peliculele „Anora”, „Wicked”, „A Complete Unknown” și „The Substance” au fost şi ele menţionate în discuţiile experţilor, potrivit abc7.com.
Gazda ceremoniei este, în premieră, comedianul și prezentatorul TV Conan O’Brien. Regizorul spectacolului este britanicul Hamish Hamilton. Nominalizările au fost anunțate la 23 ianuarie, la Teatrul Samuel Goldwyn din Beverly Hills, de către actrița Rachel Sennott și actorul Bowen Yang, potrivit agenției de știri Agerpres.
Lungmetrajul „Emilia Pérez” concurează la cele mai multe categorii: 13, mai exact. Acest lungmetraj este urmat de „The Brutalist” și „Wicked”, fiecare cu câte 10 nominalizări.
„Emilia Pérez” este cel mai nominalizat film de limbă străină din istoria Oscarurilor, depășind recordurile reușite de „Crouching Tiger, Hidden Dragon” (2000) și „Roma” (2018), fiecare cu câte 10 nominalizări.
Actorul Timothee Chalamet, în vârstă de 29 de ani, a devenit cel mai tânăr actor nominalizat de două ori la categoria Cel mai bun actor în rol principal, performanță ce a mai fost trecută doar în dreptul lui James Dean, în anul 1957.
Regizoarea franceză Coralie Fargeat a devenit a noua femeie din istorie nominalizată la categoria Cel mai bun regizor. Pelicula „I’m Still Here” este prima de limbă portugheză nominalizată pentru Cel mai bun film.
Sebastian Stan, nominalizat ediţia din acest an a Premiilor Oscar
Actorul de origine română Sebastian Stan a primit o nominalizare pentru cel mai bun actor cu rolul lui Donald Trump din filmul „The Apprentice”, realizat de regizorul iranian-danez Ali Abbasi.
Cel mai bun film va fi desemnat dintre următoarele: ‘Anora’, ‘The Brutalist’, ‘A Complete Unknown’, ‘Conclave’, ‘Dune: Part Two’, ‘Emilia Pérez’, ‘I’m Still Here’, ‘Nickel Boys’, ‘The Substance’ și ‘Wicked’.
Cel mai bun regizor va fi ales dintre următorii cinci: Sean Baker pentru ‘Anora’; Brady Corbet pentru ‘The Brutalist’; James Mangold pentru ‘A Complete Unknown’; Jacques Audiard pentru ‘Emilia Pérez’ și Coralie Fargeat pentru ‘The Substance’.
Cei cinci actori intrați în competiția pentru Cel mai bun actor în rol principal sunt: Adrien Brody pentru rolul Laszlo Toth din ‘The Brutalist’; Timothee Chalamet pentru rolul Bod Dylan din ‘A Complete Unknown’; Colman Domingo pentru rolul John Whitfield din ‘Sing Sing’; Ralph Fiennes pentru rolul cardinalului Thomas Lawrence din ‘Conclave’ și Sebastian Stan pentru rolul Donald Trump din ‘The Apprentice’.
Cea mai bună actriță în rol principal va fi desemnată dintre: Cynthia Eerivo pentr rolul Elphaba Thropp din ‘Wicked’; Karla Sofia Gascon pentru rolurile Emilia Pérez/Juan Del Monte din ‘Emila Pérez’; Mikey Madison pentru rolul Anora Mikheeva din ‘Anora’; Demi Moore pentru rolul Elisabeth Sparkle din ‘The Substance’ și Fernanda Torres pentru rolul Eunice Paiva din ‘I’m Still Here’, arată www.oscars.org.
Primele premii ale Academiei Americane de Film, numite ulterior ‘Oscar’, au fost acordate la 16 mai 1929, notează site-ul oscar.go.com, iar ceremonia a avut loc la Hotelul Hollywood Roosevelt, în fața unui public alcătuit din aproximativ 270 de persoane.
După acea primă ediție, ceremoniile de decernare a Premiilor Oscar au avut loc la hotelurile Ambassador și Biltmore, dar pe măsură ce evenimentul devenea tot mai important, sălile care îl găzduiau deveneau neîncăpătoare. Așa se face că a fost mutat în diferite locuri, iar începând cu anul 2002, gala Oscarurilor are loc la Teatrul Dolby, numit, inițial, Teatrul Kodak, notează site-ul www.oscars.org.
Statueta care se înmânează câștigătorilor reprezintă un cavaler cu o sabie care stă pe o rolă de film cu cinci cadre, reprezentând categoriile inițiale ale Academiei: actorii, scenariștii, regizorii, producătorii și tehnicienii. Mult râvnita statuetă a Oscarurilor măsoară 34 cm. A văzut lumina zilei la sfârșitul anilor ’20 ai secolului trecut, în urma creării Academiei de Arte și Științe Cinematografice (Academia Americană de Film), în anul 1927, de către proprietarul Metro-Goldwyn-Mayer, Louis Mayer. A fost concepută de Cedric Gibbons și lucrată de sculptorul George Stanley.
Denumită, oficial, Premiul de Merit al Academiei, statueta a rămas cunoscută sub numele de Oscar. Academia nu a oficializat acest nume până în 1939, cu toate că era deja foarte folosit, notează site-ul www.oscars.org.
Statuetele sunt realizate din bronz placat cu aur de 24 de carate și cântăresc aproape 4 kg.
Filmele cu cele mai multe Premii Oscar din istorie rămân ‘Ben-Hur’ (1959), ‘The Lord of the Rings: The Return of the King’ (2003) și ‘Titanic’ (1997), fiecare cu 11 reușite. Le urmează musicalul ‘West Side Story’ (1961) cu 10 Premii Oscar.
În topul celor mai multe nominalizări, se află peliculele: ‘All About Eve’ (1950), ‘Titanic’ (1997) și ‘La La Land’ (2016), fiecare concurând la 14 categorii, arată antena3.ro
Sursa foto: Digi24
Divertisment
Biserica de lemn cu Hramul „Sfânta Treime” și „Sfinții Voievozi” din satul Talpa, comuna Cândești (foto)

Biserica de lemn cu Hramul „Sfânta Treime” și „Sfinții Voievozi” din satul Talpa, comuna Cândești a fost ctitorită în anul 1777 de către boierul Teodor Volcinschi.
Aceasta a fost ridicată din bârne căptuşite cu scândură, în plan de navă, având pridvorul cu turlă şi clopotniţă închisă. Din pridvor, printr-o uşă se intră în naos şi apoi în altar. În dreptul naosului este un contrafort, iar pe peretele opus sunt doi contraforţi.
La 1860, Ioan Volcinschi cu soția sa Ana au reparat biserica, reînnoind catapeteasma, iar în anul 2013 biserica de lemn a fost restaurată.
Sursa foto: facebook/Evenimente Botosani
Botoșani
O nouă reîntâlnire cu Scufița roșie la Teatrul „Vasilache” din Botoșani (foto)

Colectivul Teatrului pentru Copii și Tineret „Vasilache” din Botoșani vă invită să vizionaţi spectacolul „Scufiţa roşie”, duminică, 6 aprilie 2025, de la orele 11.00 şi 12.30
Spectacolul „Scufița roșie” este o adaptare de Mihai Donțu, după Charles Perrault. Regia este semnată de Mihai Donţu, iar scenografia îi aparţine lui Mihai Pastramagiu.
Din distribuție fac parte îndrăgiţii actori: Florin Iftode, Marius Rusu, Alin Gheorghiu, Adelina Cojocariu, Ioana Buta, Ana-Maria Apetrei şi Andrei Bordianu.
Prețul biletului este 20 lei.
Biletele pentru spectacolele Teatrului „Vasilache” se pot achiziţiona:
- on line https://www.entertix.ro/g/334/teatrul-pentru-copii-si-tineret-vasilache.html
- accesând www.teatrulvasilache.ro secțiunea Cumpără Bilet
- de la sediul instituţiei, de marţi şi până vineri, între orele 10.30 şi 12.30, dar şi înainte de începerea fiecărui spectacol, în limita locurilor disponibile
Accesul în sala de spectacole se face cu o jumătate de oră înainte de începerea spectacolului.
Divertisment
Spectacol Cehov, oferit de studenții Facultăţii de Arte din Târgu Mureș la Memorialul Ipotești

Memorialul Ipotești, în parteneriat cu trupa de teatru a studenţilor Facultăţii de Arte de la Universitatea de Arte din Târgu Mureș are plăcerea de a vă invita la spectacolul Cehov – 3 Comedii: „Ursul”, „Cerere în căsătorie”, „Jubileu”,
Spectacolul, care va fi pus în scenă în data de 4 aprilie 2025, va avea loc în Amfiteatrul interior de la Memorialul Ipoteşti, începând cu ora 16.00.
Cehov e un maestru al subtilității. El ne arată absurditatea existenței umane cu o ironie fină, cu un zâmbet complice. Iar actorii au reușit să scoată la iveală comedia din piesele sale, dându-le o nouă viață, o energie proaspătă, precizează organizatorii.
- În „Ursul”, au arătat cum pasiunea poate izbucni din mijlocul disperării și resentimentului.
- „Cerere în căsătorie” este o lecție savuroasă despre dificultățile comunicării umane.
- „Jubileu” este o satiră spumoasă a tensiunilor sociale și a vanității omenești.
Spectacolul este oferit gratis, precizează reprezentanții Memorialului Ipotești.
-
Actualitatecu o zi in urma
Elevii au intrat în vacanţa de Paști. Când revin în bănci și ce libere mai au până la vacanța de vară
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Creştinii ortodocşi şi catolici sunt în Joia Mare
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Nu scăpăm de vânt! O nouă atenționare emisă de meteorologi pentru județul Botoșani
-
Actualitatecu 15 ore in urma
Se anunță vreme frumoasă și caldă de Paști
-
Actualitatecu 2 zile in urma
APIA Botoșani eliberează adeverințe fermierilor care doresc să acceseze credite
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Preafericitul Părinte Daniel: Să arătăm în jurul nostru iubire smerită şi milostivă, iertare, pace şi bucurie! (video)
-
Actualitatecu o zi in urma
Valeriu Iftime: dacă suntem consecvenți și tragem în aceeași direcție, sportul va străluci din nou în România
-
Socialcu 2 zile in urma
Cât cheltuiesc românii, în medie, pentru masa şi pregătirile de Paşti