Actualitate
În această noapte se schimbă ora în România: ceasurile se dau înainte cu o oră

România trece la ora de vară 2024 în noaptea de sâmbătă spre duminică. Ceasurile se dau înainte cu o oră, iar ora 3.00 devine ora 4.00, astfel că ultima zi de duminică din luna martie va avea doar 23 de ore, devenind cea mai scurtă zi din 2024.
De ce se schimbă ora și în 2024 și se trece la ora de vară
Trecerea de la ora de iarnă la ora de vară a fost intens dezbătută în ultimii ani, Parlamentul European recomandând renunțarea la schimbarea orei, începând cu 2021. Statele membre ale Uniunii Europene trebuiau să notifice până în 2021 dacă vor să aplice în mod permanent ora de vară sau ora de iarnă. Deocamdată însă, discuția rămâne în aer, menționează hotnews.ro
Comisia Europeană a explicat că măsurile UE referitoare la ora de vară impun schimbarea orei de două ori pe an pentru a se ține seama de evoluția tiparelor de lumină naturală și pentru a se profita la maximum de lumina zilei disponibilă într-o anumită perioadă de timp.
Ceasurile se dau cu o oră înainte în dimineața ultimei duminici din martie și se dau cu o oră înapoi în dimineața ultimei duminici din octombrie, pentru a se reveni la ora standard.
Cine a introdus prima dată ora de vară
Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu anul 1916 (între 30 aprilie – 1 octombrie). Au urmat britanicii care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai – 16 octombrie). Alte țări care au introdus ora de vară au fost: Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia și Tasmania.
Când a fost introdusă ora de vară în România
În România, ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932 (între 22 mai – 2 octombrie). Din 1933 și până în 1940, când s-a renunțat la acest obicei, ora de vară era introdusă în prima duminică din aprilie până în prima duminică a lui octombrie.
Între anii 1941 și 1979 nu s-a mai folosit ora de vară. Reintroducerea orei de vară s-a produs în 1979.
În 1979, România a semnat Convenţia fusurilor orare, iar în 1997, a intrat în vigoare Ordonanţa nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României, care la art (1) preciza că: ”În cadrul orarului de vară se stabileşte ora oficială de vară, decalată cu o oră în avans faţă de ora Europei Orientale, aplicabilă din ultima duminică a lunii martie, ora 3.00, care devine ora 4.00, până la ultima duminică a lunii octombrie, ora 4.00, care devine ora 3.00”.
Până în 1996 (cu mici excepții), ora de vară se introducea la sfârșitul lui martie până la sfârșitul lui septembrie. Din 1997, se trece la ora de vară începând cu ultima duminică din luna martie până în ultima duminică din luna octombrie.
Cum ne afectează trecerea la ora de vară și cât timp pot fi resimțite efectele?
Un sondaj UE, la care au participat 4,6 milioane de persoane, arată că oamenii resimt disconfort fizic și mental din cauza schimbării orei. Oamenii întâmpină probleme în a adormi sau au chiar insomnii. Aproximativ 40% dintre respondenți au spus că au avut probleme în a se concentra, iar o treime s-au simțit irascibili, mai arată hotnews.ro
Unele persoane acuză o oboseală puternică după schimbarea orei de vară, când ceasurile se dau înainte cu o oră, însoţită eventual de o senzaţie de disconfort şi chiar de dureri de cap.
Schimbarea orei îi afectează atât pe adulți, cât și pe copii, în cazul cărora studiile au constatat rezultate mai scăzute la științele exacte studiate în prima săptămână după trecerea la ora de vară, comparativ cu săptămâna anterioară.
În cazul adulților, trecerea la ora de vară este asociată cel mai adesea cu tulburări de somn, însă studiile arată și un risc ușor mai crescut de a face infarct miocardic acut în prima săptămână de după schimbarea orei, a explicat pentru HotNews.ro Florina Anichitoae, psiholog clinician, psihoterapeut și doctorand în psihologie.
De asemenea, s-a observat și faptul că unele persoane au avut nevoie de o ajustare de cel puțin o săptămână la noua oră. Există un efect cumulat al pierderii de somn, atât în ceea ce privește adormitul seara, cât și trezitul dimineață, care se ajustează treptat după noua oră.
Sfaturi pentru a trece mai ușor peste schimbarea orei
Există unele recomandări cu privire la ajustarea mai bună la schimbările produse în corp de modificare orei, arată psihologul Florina Anichitoae:
- asigurarea unei cantități adecvate de somn cu o săptămână înainte de trecerea la noua oră este încurajată și ar putea ajuta la tranziția ulterioară.
- încercarea de a ne culca mai devreme în prima săptămână după apariția noii ore.
- limitarea utilizării ecranelor cu lumină albastră înainte de a ne culca, așa încât impactul acestora să nu afecteze în plus față de schimbările deja datorate trecerii la ora nouă.
- limitarea activităților mentale și a exercițiilor intense înainte de culcare, pentru a-i permite corpului să se pregătească de adormire, integrând noile schimbări.
Sursa foto: Puterea
Actualitate
Întâlnire de lucru cu prefecții, la Brașov, pentru organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale din luna mai

Prefectul Dan Nechifor a participat în acest weekend la Brașov, la o întâlnire de lucru organizată de MAI cu omologii săi din toată țara. S-au discutat, în primul rând, aspecte privind organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale din mai, dar și alte subiecte relevante pentru județul Botoșani în ceea ce privește administrația publică.
Scopul prefectului Dan Nechifor este să asigure o bună coordonare, iar procesul electoral să fie lipsit de evenimente nedorite, în afara legii. De asemenea, transparența va fi pe primul loc, astfel încât cetățenii să aibă acces și să fie la curent cu toate noutățile sau schimbările ce pot apărea pe parcursul perioadei electorale, transmit reprezentanții Instituției Prefectului – Județul Botoșani.
Actualitate
Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iaşi organizează cursuri gratuite pentru liceeni

Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iaşi organizează cursuri gratuite de pregătire pentru admiterea la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, la disciplinele Matematică şi Informatică, susţinute de profesori din cadrul facultăţii.
„În cadrul şedinţelor de pregătire, vor fi prezentate diverse concepte care vor fi printre subiectele de admitere. Se vor aprofunda şi modelele de subiecte care sunt pe site-ul AC”, a declarat conf. dr. ing. Adrian Alexandrescu, potrivit ziarullumina.ro
Calendarul ședințelor de pregătire:
Şedinţele de pregătire vor avea loc sâmbăta, între orele 10.00-12.00, la disciplina matematică, şi între orele 12.30-14.30, la disciplina informatică, după cum urmează:
- 29 martie
- 5 aprilie
- 12 aprilie
- 10 mai
- 17 mai
- 24 mai
Potrivit reprezentanților Universității Tehnice „Gh. Asachi” din Iaşi, pentru participarea la aceste ședințe de pregătire gratuite nu este necesară completarea unui formular de înscriere în prealabil.
Sursa foto: Ziarul Lumina
Actualitate
Un cutremur cu magnitudine medie a avut loc, în această dimineață, în zona seismică Vrancea

Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a anunțat, luni dimineață, înregistrarea unui cutremur cu magnitudinea de 3.9 în zona seismică Vrancea.
Seismul a avut loc în data de 24 martie 2025, la ora 10:14:35 (ora locală a României), la o adâncime de 129 de kilometri, și nu s-au înregistrat pagube materiale.
Potrivit datelor furnizate de INCDFP, cutremurul s-a resimțit în mai multe orașe din apropiere, printre care: 37 km vest de Focșani, 72 km nord de Buzău, 72 km est de Sfântu-Gheorghe, 87 km sud de Bacău, 87 km est de Brașov, 88 km sud-vest de Bârlad.
Specialiștii monitorizează situația și spun că astfel de mișcări tectonice sunt frecvente în regiune.
Sursa foto: Monden
-
Botoșanicu 3 zile in urma
Crin Antonescu, candidatul Alianței Electorale „România Înainte” la alegerile prezidențiale a ajuns la Botoșani (foto)
-
Economiecu 2 zile in urma
Administraţia Fondului pentru Mediu a stabilit lista cu dealerii validați în programul Rabla pentru tractoare
-
Administrațiecu 2 zile in urma
A fost aprobat bugetul Consiliului Județean Botoșani pe anul 2025. Ce a declarat Valeriu Iftime
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Șofer surprins de radarul poliției circulând cu viteza de 146 Km/h în localitate. Ce sancțiune a primit (foto)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
BEC a stabilit ordinea de înscriere pe buletinele de vot la alegerile prezidenţiale din luna mai
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Județul Botoșani, din nou sub avertizare de tip cod galben de intensificări ale vântului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FC Botoșani are un jucător de națională
-
Actualitatecu o zi in urma
Dosar penal întocmit de polițiști unei persoane care a prezentat un document fals la controlul de frontieră