Administrație
Covor asfaltic nou turnat pe drumul județean din Copălău (foto)
Cel mai afectat drum județean de nerespectarea limitelor de tonaj prevăzute de legislația în vigoare a fost reabilitat!
După ce în toamnă a fost refăcută fundația drumului, ieri s-au finalizat lucrările de reabilitare prin turnarea de covor asfaltic pe DJ208H, în Copălău, pe sectorul cuprins între drumul național, Botoșani – Târgu Frumos, și ieșirea spre localitatea Cerbu.
Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, vicepreședintele Dorin Birta, directorul DJDP, Cătălin Gheorghian, și consilierul județean Gabriel Galan, au inspectat lucrările efectuate pe drumul județean.
„Continuăm refacerea infrastructurii rutiere a județului. Am promis că vom face drumuri bune și ne ținem de cuvânt. Lucrarea de la Copălău a fost prioritară în programul de lucrări stabilit la nivelul Consiliului Județean, pentru că acest sector de drum era grav afectat de transportatorii care nu respectă limitele de greutate. Vom continua cu realizarea de covoare asfaltice în toate zonele județului, pentru că ne dorim drumuri de calitate”, a declarat Doina Federovici, adăugând că la finalul mandatului său, județul Botoșani va avea „o rețea de drumuri județene net superioară anilor trecuți, comparabilă, din punct de vedere calitativ, cu cele din județele dezvoltate”.
În cadrul programului de întreținere pe timp de vară a drumurilor județene vor fi realizați zeci de kilometri de covoare asfaltice noi. „Prioritizăm cu mare atenție toate lucrările pe care le executăm pe drumurile județene, programarea execuției lor fiind stabilită astfel încât să se îndeplinească toate criteriile și cerințele tehnice, pentru ca la finalul execuției să rezulte drumuri care oferă siguranță pentru toți cei care le tranzitează. Vom acționa concomitent pe mai multe sectoare de drum județean”, a declarat Dorin Birta, vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani
Constructorii au început lucrările de pregătire a sectorului Cișmea – intersecție Roma-Costești din DJ296.
(Comunicat de presă)
Administrație
Valeriu Iftime: Nu, nu sunt în Congo, într-un loc uitat de lume. Sunt chiar aici, în Botoșani (foto)
Pentru a nu rămâne izolați, locuitorii satului Mateieni din comuna Dimăcheni sunt nevoiți să străbată un pod care se poate prăbuși în orice clipă.
Viața oamenilor din satul Mateieni este grea, deoarece un banal drum la școală, la serviciu, ori pentru plata facturilor sau pentru orice nevoie administrativă, este un adevărat calvar.
Ca să iasă din sat și să nu trăiască în cea mai cumplită izolare, localnicii sunt nevoiți să străbată, zilnic, un pod care stă să se prăbușească și pentru care Prefectura Botoșani a recomandat închiderea circulației.
Autoritățile locale mărturisesc că situația podului a fost mereu complicată, prinsă în absurdul și hățișurile birocrației românești.
Abia de câteva luni, situația administrativă a acestuia a fost lămurită. În tot acest timp, peste pod trec microbuze cu copii la școală, cisterne de colectare a laptelui dar și oameni la locul de muncă.
- Podul în cauză străbate o râpă adâncă de peste cinci metri, pe fundul căreia curge un fir de apă.
Acest pod este un adevărat pericol public
Este mai degrabă o punte de lemn lată de aproximativ trei-patru metri, veche de aproximativ șapte decenii. Ceea ce șochează este însă starea de degradare a acesteia. Grinzile de lemn care formează tăblia podului sunt efectiv putrede, cu porțiuni prăbușite sau găuri prin care se vede fundul amenințător al râpei. Doar chingile de metal fac ca podul să nu se dezintegreze. Acesta scârțâie și efectiv se clatină de fiecare dată când trece un autoturism. Acum aproximativ un deceniu, un tractor s-a prăbușit și un om a murit după ce s-a rupt o balustradă a podului. O comisie întrunită la Prefectură, anul trecut a stabilit ca recomandare închiderea imediată a podului pentru circulației, arată adevarul.ro
Cu toate acestea podul nu a putut fi închis fiindcă este singura cale de acces a localnicilor în sat. Dacă ar fi fost pusă barieră, oamenii ar fi rămas efectiv izolați. Mai ales pentru cei care trăiesc din crescutul vacilor de lapte, dacă cisterna de colectare de la procesatori nu ajunge în sat, este un adevărat dezastru.
În plus, copiii din Mateieni învață la școala din centrul comunei și sunt duși acolo cu microbuzul. Pe jos ar trebui să străbată mai bine de 7 kilometri.
„Dacă blocam accesul pe pod, rupeau oamenii bariera”, spune primarul comunei Dimăcheni, Marinel Moruz.
„Acolo ne jucăm cu moartea. Zi de zi trec microbuze pline cu copii”
Neavând de ales, localnicii își fac o cruce mare și trec podul. Unii de mai multe ori pe zi, după cum au nevoie.
„Acolo ne jucăm cu moartea. Zi de zi trec microbuze pline cu copii. Este foarte, foarte periculos, dar nu avem ce face. Copiii trebuie să meargă la școală, oamenii trebuie să ajungă la treabă, plus aprovizionare”, spune un sătean din Mateieni.
Un stres constant pentru locuitori
„Mă trezesc cu gândul că trebuie să trec podul. Se mișcă domne pe sub mașină. Dar ce să fac, dacă eu trebuie să mă duc la treabă, să aduc una alta. Toată lumea trece cu frică. Dar trebuie să ajungă mașina de colectarea laptelui, că sunt oameni care trăiesc din asta. Asta este, rugăciunea la Dumnezeu și atât”, mărturisește un alt botoșănean din Mateieni. Oamenii sunt îngrijorați că dacă este nevoie de o mașină de pompieri sau de o ambulanță lucrurile s-ar putea complica. Mai este un fel de drum ocolit, dar în stare proastă și devine impracticabil mai ales când vremea este rea. Singura legătură facilă a cătunului cu lumea este doar drumul cu podul groazei. ”Când pleacă copilul la școală stau cu stres. Nu am liniște. Când îl văd în curte și știu că nu mai trece peste podul acela mă liniștesc”, mărturisește o săteancă.
O poveste made in România
Localnicii trăiesc cu această frică de aproximativ un deceniu, de când podul s-a degradat substanțial. Și-ar fi dorit să-l repare singuri, dar nu-i lasă legea. În plus, nimeni nu știa cui aparține de fapt acest pod. Nu figura nici la comuna Corlăteni, nici la Dimăcheni. Nu era intabulat și nici înscris în cartea funciară. Era podul nimănui. Și așa a și rămas fără să-i pese cuiva. Doar în ultimii trei ani podul a intrat în atenția autorităților locale, potrivit adevarul.ro
Inițial au fost anunțate structurile administrative superioare, adică Consiliul Județean și Prefectura. La acel nivel comisia întrunită s-a mulțumit să recomande închiderea podului, deși lua o cale de acces a unei comunități întregi.
Autoritățile locale din Dimăcheni au reușit să intabuleze podul și să-l treacă oficial pe teritoriul comunei
Acum, edilii au cerut fonduri prin CNI pentru demolarea podului vechi și construirea altuia nou, în loc.
„Situația podului de la Mateieni este groaznică. Este într-o stare alarmantă de eroziune. Încercăm acum să-l facem printr-un proiect, prin CNI. Situația lui a fost incertă până acum câteva luni. Nu era intabulat și nici nu se știa cine este proprietarul. Între timp am rezolvat această problemă, avem carte funciară pe comuna Dimăcheni, am reușit și am făcut și studiu de fezabilitate. Poate intrăm într-un regim de urgență”, declară primarul comunei, Marinel Moruz.
Valeriu Iftime, care a preluat de curând mandatul de președinte al Consiliului Județean Botoșani, s-a arătat contrariat de faptul că fosta conducere a instituției nu a întreprins nicio măsură pentru a rezolva această stare de fapt, mai ales că situația podului de acces către satul Mateieni este una gravă și urgentă.
„Nu, nu sunt în Congo, într-un loc uitat de lume. Sunt chiar aici, în Botoșani. Acest pod chiar există! Am primit multe mesaje de la voi în care îmi semnalați existența unui pod din satul Mateieni care chiar stă să se prăbușească cu locuitorii care sunt nevoiți să îl traverseze zi de zi, dacă vor să iasă din sat. A trebuit să văd cu ochii mei și… iată! Așa arată un județ „dezvoltat”, dragi botoșăneni. Clujul, Oradea și Sibiul sunt pistol cu apă, în concepția unora învățați cu tăiatul de panglici”, a transmis Valeriu Iftime într-o postare pe una din paginile de socializare.
Sursa foto: adevarul.ro
Administrație
Valeriu Iftime: Mi-a explodat mesageria de plângeri și sesizări de la dumneavoastră!
La o săptămână de la preluarea mandatului de președinte al Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime susține că a primit numeroase mesaje și sesizări de la populație, majoritatea despre același subiect intens discutat în ultima vreme, și anume despre alimentarea deficitară cu apă ori lipsa acesteia.
Valeriu Iftime dă asigurări că lucrurile nu vor rămâne așa, și îndeamnă cetățenii să-i transmită, în continuare, problemele cu care se confruntă, pentru a face o centralizare a acestora și a găsi un mod urgent de rezolvare.
„Am o săptămână de la preluarea mandatului de președinte al Consiliului Județean și deja văd consecințele somnului adânc de care s-a bucurat PSD 4 ani de zile, în timp ce botoșănenii primeau apa cu porția, și asta în cel mai fericit caz.
Dacă asta nu demonstrează că PSD chiar nu a făcut NIMIC pentru județul Botoșani, nu știu de ce altceva mai e nevoie ca să demonstreze asta… S-a dormit la greu la PSD, altfel nu-mi explic! Acum ar fi bine să tacă și să ia loc. Pentru modul în care au condus județul, merită nota 2.
Mi-a explodat mesageria de plângeri și sesizări de la dumneavoastră, cu toții pe același subiect: nu aveți apă! Iar eu nu pot lăsa lucrurile așa.
Vă rog să îmi spuneți care sunt localitățile în care nu aveți apă, unde sunt probleme și cu ce situații vă confruntați. Haideți să facem această centralizare împreună și să rezolvăm cât mai repede problemele la care alții au preferat să închidă ochii, preferând să sforăie 4 ani în ignoranță”, a transmis Valeriu Iftime, într-o postare pe una din paginile de socializare.
Sursa foto: GSP
Administrație
S-a constituit Consiliul Local Botoșani și au fost stabiliți cei doi viceprimari (galerie foto)
Luni dimineață, în sala „Mihai Eminescu” a Primăriei Municipiului Botoșani a avut loc ceremonia de constituire a Consiliului Local al Municipiului Botoșani.
Cei 23 de aleși locali și-au preluat mandatele și au depus jurământul în cadrul unei ceremoniei prezidată de către prefectul județului, Dan Nechifor, în fața unui public numeros, sala de ședințe dovedindu-se a fi neîncăpătoare.
Totodată, în cadrul ședinței de luni, au fost stabiliți și cei doi viceprimari, respectiv Dana Bețenchi și Bogdan Buhăianu, ambii din partea PSD.
Consiliul Local al Municipiului Botoșani este constituit din 13 consilieri PSD, 7 PNL și 3 AUR, după cum urmează:
- Andrei Amos (PNL)
- Mirabela Dumitriu (PNL)
- Eduard Telișcă (PNL)
- Adrian Valentin Lupu (PNL)
- Relu Chiriac (PNL)
- Iulian Bauer (PNL)
- Daniela Fetcu (PNL)
- Bogdan Buhăianu (PSD)
- Mircea Magdalena (PSD)
- Gabriel Tănasă (PSD)
- Cristina Bălăucă (PSD)
- Liviu Toma (PSD)
- Marius Buliga (PSD)
- Dana Bețenchi (PSD)
- Marius Rogojinschi (PSD)
- Remus Dulgheru (PSD)
- Bogdan Ivan (PSD)
- Mirela Fasolă (PSD)
- Andrei Pușcașu (PSD)
- Miluță Timofti (PSD)
- Marian Murariu (AUR)
- Marian Voinescu (AUR)
- Ovidiu Gorgan (AUR)
Cu acest prilej, Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani, care a depus jurământul în urmă cu o săptămână în fața unui judecător, i-a felicitat pe aleșii locali pentru mandatul obținut.
„Vreau să vă felicit pentru faptul că ați obținut aceste mandate și îmi doresc foarte mult ca în următorii patru ani să reprezentăm oglinda societății. Suntem un fel de Parlament local, eu parte executivă, dumneavoastră parte deliberativă, dar cel mai important este că suntem în slujba cetățenilor și îmi doresc să confirmăm acest lucru prin fapte. Bineînțeles, și prin dezbateri care uneori au tentă politică, dar sper să ne tolerăm unii cu alții. Felicitări și mult succes!”, a transmis Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani.
La ceremonia de constituire a Consiliului Local al Municipiului Botoșani a participat și preotul Petru Fercal, protopopul de Botoșani, care a rostit rugăciuni la început de mandat.
De asemenea, la ședința de învestire a consilierilor locali au participat și o parte dintre directorii instituțiilor aflate în subordinea Primăriei Municipiului Botoșani.
Sursa foto: Vocea Botoșani
-
Botoșanicu 3 zile in urma
Luciana Buliga: diferența dintre cei care doar vorbesc și cei care fac este experiența!
-
Actualitatecu 11 ore in urma
Nicolae Ciucă, președintele PNL și candidat la președinția României, a vizitat județul Botoșani (galerie foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
Bloc ANL din Flămânzi, sfințit în prezența candidaților PNL Botoșani la alegerile parlamentare (foto)
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Black Friday 2024 la eMAG: comenzi în valoare de 220 milioane lei, în primele 30 de minute
-
Actualitatecu 13 ore in urma
Casă la un pas de a fi distrusă de incendiul provocat de jarul căzut din sobă (galerie foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
Grav accident rutier pe raza comunei sucevene Grănicești, soldat cu cinci persoane decedate (foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
Cancerul pancreatic ar putea fi tratat
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Tineri plasați sub control judiciar, după ce au sustras echipament sportiv din vestiarul FC Botoșani