Sănătate
Statele UE trebuie să se pregătească pentru o creştere a numărului cazurilor de „variola maimuţei”
Primele cazuri din afara Africii au apărut săptămâna aceasta în Suedia şi Pakistan.
Statele Uniunii Europene trebuie să se pregătească pentru o creştere a numărului cazurilor de mpox, boală foarte contagioasă cunoscută şi sub numele de „variola maimuţei”, arată romania-actualitati.ro
Centrul European de Prevenire şi Control al Maladiilor recomandă autorităţilor sanitare să menţină un nivel ridicat de pregătire pentru un răspuns rapid la orice nou caz.
Primele cazuri din afara Africii au apărut săptămâna aceasta în Suedia şi Pakistan, iar OMS a avertizat că în următoarele zile ar putea apărea noi cazuri în Europa.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat miercuri epidemia de Mpox sau variola maimuţei o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional. Aceasta este a doua urgență declarată cu privire la această boală în ultimii doi ani.
- OMS susține că, anul acesta, alerta medicală a fost declarată în urma unui focar de infecţie virală din Republica Democrată Congo, din Africa Centrală, care s-a răspândit în ţările vecine.
Peste 14.000 de cazuri de infectare cu variola maimuței au fost înregistrate în 2024 în Africa. 500 de persoane au murit în urma complicațiilor de la virus, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul Organizației Mondiale a Sănătății, într-o conferință de presă.
Mpox este o boală virală care se răspândeşte de la animale la om, însă se poate transmite şi prin contact fizic direct cu o persoană infectată cu acest virus.
Boala declanşează simptome similare gripei şi duce la apariţia unor leziuni cutanate purulente. Medicii spun că majoritatea cazurilor sunt uşoare, dar în anumite condiţii, această boală poate ucide.
„Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale. Transmiterea este prin contact direct și prelungit. Nu suportă comparație, de exemplu, cu Covid. Variola se transmite cu dificultate de la om la om. Variola maimuței e o boală pe care o avem de zeci de ani”, a explicat pentru Europa Liberă Adrian Marinescu, medic infecționist și directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București.
Sursa foto: Digi24
Actualitate
Somnul cel mai odihnitor, de cel puțin 6 ore pe noapte
Necesarul de somn de care organismul uman are nevoie este diferit de la o persoană la alta, dar este cert că avem nevoie să dormim între 7 și 9 ore pe noapte, spun specialiştii.
Nu este însă o regulă strictă, dar este bine să nu dormim mai puțin de 6 ore pe noapte, recomandă dr. Anita Naik, expert în pneumologie și patologia somnului de la o cunoscută clinică din orașul american Baltimore, citată de ziarullumina.ro
Știm că am dormit suficient și că am avut un somn de calitate dacă reușim să ne desfășurăm activitățile obișnuite fără a avea nevoie să dormim și în timpul zilei. Ceea ce se știe cu siguranță este că dormitul mai puțin de 6 ore sau, dimpotrivă, mai mult de 9 ore zilnic poate fi dăunător pentru sănătate.
Astfel, dacă dormim mai puțin de 6 ore pe noapte și, mai ales, dacă lucrul acesta devine un obicei, devenim din ce în ce mai irascibili, trecem chiar prin stări de depresie și începem să avem probleme de atenție și o capacitate de reacție mult diminuată, ajungând să simțim constant nevoia de a bea cafea sau alte băuturi cu efect energizant, pentru a face față oboselii pe care o resimte organismul, subliniază experta americană intervievată de o cunoscută revistă care abordează și teme de sănătate.
În cazul celor cu un program intens de sport sau activități fizice există riscul unui declin cognitiv mai rapid comparativ cu persoanele care dorm la fel de puțin, dar fac mai puțină mișcare, indica un studiu publicat anul trecut de revista The Lancet.
De asemenea, efectele somnului insuficient asupra sănătății se accentuează în timp. Acest deficit de somn poate încetini metabolismul, crește tensiunea arterială, poate să scadă imunitatea și să crească predispoziția la obezitate, mai arată ziarullumina.ro
Sursa foto: ziarullumina.ro
Actualitate
Pompierii botoșăneni alături de o tânără mamă care are nevoie de sânge (foto)
Uneori propria viață stă în mâinile celor din jur … sau într-o picătură de sânge pe care aceștia o pot dona pentru tine. Oameni pe care nu îi cunoști, dar care vor să ajute fără să aștepte nimic în schimb.
Astăzi, ne-am mobilizat din nou. De data aceasta pentru Laura, o tânără de 26 ani, care abia a născut și are nevoie de sânge.
Apelul a avut un ecou imediat, iar pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani au mers să doneze sânge, atât pentru ea, cât și pentru alți oameni care au nevoie de transfuzii.
Au fost întâmpinați, ca de fiecare dată, de personal medical foarte bine pregătit și dedicat acestei profesii, care le-au oferit toate informațiile necesare înainte de donare.
Acțiunea va continua și marți, dau asigurări reprezentanții ISU Botoșani.
Prin gestul lor umanitar, pompierii doresc ca oamenii să conștientizeze faptul că o picătură de sânge poate să salveze viața unui om, iar aceasta nu este doar o expresie, ci o realitate pe care foarte multe persoane o trăiesc, la un moment dat în viață.
Mereu este nevoie de sânge! Primul pas este curajul de a merge la Centrul de Transfuzie Sanguină Botoșani, de luni până vineri, de la ora 07.30. Acolo veți fi consiliați, veți beneficia de analize de sânge gratuite și, cel mai important, veți putea salva viața unui om!
Administrație
Demersuri pentru construirea a două noi spitale pentru botoșăneni (galerie foto)
Consiliul Județean Botoșani a solicitat Ministerului Sănătății emiterea „Avizului de oportunitate” pentru includerea în cadrul Programului Național de Investiții în Infrastructura Unităților Spitalicești a proiectului „Extinderea, modernizarea și creșterea capacității de diagnoză prin imagistică de înaltă calitate a Spitalului Județean de Urgență «Mavromati» Botoșani”.
Proiectul, în valoare de 150 de milioane de euro, inclusiv TVA, prevede construirea și dotarea la cele mai înalte standarde a două spitale noi, unul de Pediatrie în municipiul Botoșani și unul în orașul Săveni.
- Contribuția Consiliului Județean la acest proiect major pentru sănătatea botoșăneană va fi de 3 milioane de euro.
„Continuăm să atragem fonduri europene pentru investițiile în infrastructura sanitară și dotări cu echipamente medicale de ultimă generație. Am făcut din modernizarea sistemului sanitar o prioritate, iar acest lucru se poate lesne observa din volumul investițiilor pe care le-am derulat de la începutul mandatului și până în prezent. Aceste 150 de milioane de euro pe care le atragem pentru cele două spitale noi se adaugă investițiilor și dotărilor făcute sau care se află în plin proces de derulare în valoare de peste 50 de milioane de euro. Am promis că vom valorifica toate oportunitățile de finanțare care se ivesc și asta facem”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.
- Noul Spital de Pediatrie are o valoare estimată în Studiu de Fezabilitate de 120 de milioane de euro, inclusiv TVA.
Noul spital va fi construit pe actualul amplasament al Secției de Pediatrie de pe Bulevardul „Mihai Eminescu” și va avea 212 de paturi pentru spitalizare continuă, 32 de paturi pentru spitalizare de zi, 10 paturi ATI și 4 săli de operație, menționează reprezentanții Consiliului Județean Botoșani.
El va avea în structura sa unitate de primiri urgențe, secții de spitalizare de zi, secție de pediatrie, chirurgie, compartiment ATI, laboratoare de analize medicale și de imagistică, farmacie, sterilizare, secție de recuperare și balneologie, psihiatrie pediatrică, centru de sănătate mintală pentru copii, ambulatoriu de specialitate, bloc alimentar și bucătărie dietetică, stație de oxigen, spălătorie, etc.
- Clădirea noului Spital Săveni are o valoare estimată în Studiu de Fezabilitate de 30 de milioane de euro, inclusiv TVA.
Potrivit reprezentanților Consiliului Județean Botoșani, noul spital din Săveni va avea 55 de paturi pentru spitalizare continuă (15 pentru pediatrie și 40 pentru medicină internă), 12 paturi pentru spitalizare de zi (6 pentru pediatrie și 6 pentru medicină internă) și va avea în structura sa: serviciu de internare pacienți, cameră de gardă, ambulatoriu integrat, laboratoare de analize medicale și de imagistică, farmacie, bloc alimentar și bucătărie dietetică, stație de oxigen, spălătorie, etc.
Spitalul de Pediatrie din Botoșani
Spitalul din Săveni
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Sunt prognozate averse torențiale la Botoșani, în următoarele ore
-
Actualitatecu 2 zile in urma
SuperLiga revine cu partida Sepsi OSK – FC Botoșani, care se va disputa în această seară (video)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
13 septembrie – Ziua Pompierilor din România, marcată la Botoșani (galerie foto)
-
Se intampla langa noicu 3 zile in urma
Expoziția „Cărările Luminii”, la Muzeul de Istorie din Suceava
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Accident rutier soldat cu victime și pagube materiale (galerie foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
Risc de inundații pe râurile Jijia, Prut și afluenții acestora!
-
Actualitatecu o zi in urma
Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani deschide Stagiunea 2024 – 2025 cu o premieră! (foto)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Document fals privind ITP-ul unui autoturism, prezentat de șoferul acestuia la controlul de frontieră