Stiri nationale
După ciclonul Boris, care a făcut ravagii în județul Galați, ciclonul Ashley se îndreaptă către țara noastră!
Guvernul ar putea emite stare de alertă mâine, 27 septembrie.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că țara noastră ar putea fi afectată de ciclonul Ashley zilele următoare.
Vremea ar putea fi extrem de instabilă în România din cauza influenței ciclonului, iar zonele cele mai expuse sunt, din primele estimări, Oltenia și Muntenia.
- Specialiștii anunță precipitații abundente, iar cantitățile de apă ar putea ajunge la 80-100 l/mp.
S-ar putea ajunge din nou în situații complicate din cauza inundațiilor, mai ales pentru că există șanse ca ploile să aibă un impact destul de mare asupra Dunării, arată cancan.ro
Potrivit meteorologilor, ciclonul Ashely ar putea să își facă simțită prezența în țara noastră pe data de 28 septembrie. Furtuna ar începe în jurul orei 18.00, și primele afectate vor fi Timișoara și Arad.
- Vremea rea s-ar putea extinde noaptea către centrul României.
„Am primit ultimele informaţii legate de situaţia hidrometeorologică actuală din ţară, în contextul influenţei ciclonului Ashley, care va afecta România în următoarele zile. În ceea ce priveşte prognoza şi măsurile de prevenire, după cum ştiţi, în ultimele zile s-au emis avertizări privind creşterea precipitaţiilor şi intensificarea fenomenelor hidrologice”, a declarat Mircea Fechet, potrivit romaniatv.net
Zonele vizate de vijelii
Specialiștii au anunțat că vor fi ploi și vijelii în zona Dunării, dar și în județele Dolj, Olt, Argeș și Prahova. Avertizarea este valabilă de duminică, după ora 12.00.
„Datele furnizate astăzi de la Centrul European pentru Prognoza Vremii pe Termen Mediu (ECMWF) confirmă prognoza anterioară, indicând că, între 30 septembrie şi 3 octombrie, vom resimţi efectele activităţii ciclonice în special în sudul şi centrul teritoriului, Carpaţii Meridionali şi de Curbură, cu posibile efecte şi în zona de sud-est a ţării”, a adăugat Mircea Fechet.
Sursa foto: Playtech.ro
Social
Confederaţia Sindicală Cartel Alfa atenționează că tensiunile sociale sunt foarte mari
Sindicaliştii semnalează că discursul politicienilor este concentrat, în mod eronat, pe ideea că nivelul cheltuielilor publice ar fi prea ridicat, deşi datele statistice contrazic această percepţie, potrivit romania-actualitati.ro
Confederaţia Sindicală Cartel Alfa atrage atenţia că decidenţii politici au abandonat comunicarea deschisă cu cetăţenii pe teme economice în special, iar tensiunile sociale sunt foarte mari.
Potrivit reprezentanților Cartel Alfa, deficitul bugetar este provocat de un nivel scăzut al veniturilor statului, iar Guvernul refuză să ia măsuri în privinţa colectării.
În plus, reprezentanţii sindicatului susţin că decizii similare celor din ordonanţa „trenuleţ” şi-au dovedit de-a lungul timpului ineficienţa.
Sursa foto: Adevarul
Stiri nationale
Măsurile instituite de ANSVSA ca urmare a alertei privind pericolul apariției febrei aftoase
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a impus o serie de măsuri pentru prevenirea introducerii virusului febrei aftoase în România.
Întreaga Europă este în alertă din cauza reapariției acestei boli într-o fermă de bivoli din Germania. Este primul caz înregistrat în Germania din 1988 încoace și primul din Europa din 2011 în prezent. Boala infecţioasă acută, extrem de contagioasă, afectează bovinele, suinele, ovinele, caprinele şi alte animale paricopitate, potrivit ziarullumina.ro
Printre măsurile instituite de ANSVSA, ca urmare a notificării făcute de Germania prin Sistemul Mondial de Informaţii privind Sănătatea Animalelor (WAHIS) privind apariția unui focar de febră aftoasă, se numără informarea asociaţiilor de crescători privind obligaţia de a anunţa medicul veterinar în cazul apariției la animale a modificărilor de comportament, a semnelor de îmbolnăvire sau a cazurilor de mortalitate.
De asemenea, s-au intensificat controalele în trafic pentru identificarea transporturilor neautorizate de animale şi supravegherea transporturilor de bovine, porcine, ovine şi caprine din comerţul intracomunitar, existând posibilitatea suspendării acestora.
Operatorii economici care cumpără animale din Germania sunt obligaţi să prenotifice direcţiile sanitar-veterinare judeţene înainte de orice achiziţie.
În aceste situații, medicul veterinar va asista la debarcarea animalelor din mijlocul de transport şi apoi le va examina clinic. În cazul în care există orice suspiciune de febră aftoasă, ANSVSA recomandă anunțarea imediată a direcțiilor judeţene.
Febra aftoasă este o boală infecţioasă extrem de contagioasă, ce provoacă febră şi formarea de vezicule cu lichid pe mucoasele bucale şi pe membrele animalelor. Perioada de incubaţie a virusului este între 24 de ore şi 10 zile, iar simptomele apar la 3-6 zile după infecţie. Maladia nu reprezintă un pericol pentru sănătatea oamenilor, dar, din cauza contagiozității ridicate la animale, poate provoca pierderi economice importante.
Ca urmare a recentelor cazuri, Germania se aşteaptă la un val de restricţii comerciale
Primele anunțuri de acest fel au venit de la Marea Britanie, care a interzis importul de lactate, jambon şi alte produse din carne din Germania, și de la Coreea de Sud, care a oprit importurile de carne de porc. Mexicul şi-a manifestat intenţia de a lua o măsură similară.
Germania poate să vândă către ţările vecine în continuare carne produsă în afara zonelor de risc, însă ministerul german al Agriculturii a declarat că exporturile de lapte, carne şi produse din carne sunt aproape „imposibile în prezent”.
Anul trecut, Germania a vândut peste hotare circa 2,3 milioane tone de carne de porc, în special în Italia, Polonia şi Ţările de Jos.
Ultimele cazuri de febră aftoasă cunoscute în Europa s-au înregistrat în Marea Britanie, în 2007, şi în Bulgaria, în 2011, potrivit WOAH.
Sursa foto: ziarullumina.ro
Stiri nationale
Atenție la înșelăciunile comise prin aplicații de mesagerie!
Escrocii încep cu mesaje aparent inofensive, de tipul:
„Bună! Te rog să o votezi pe Adeline în acest sondaj. Este fiica prietenei mele, iar premiul este o bursă pentru studii în Franța. Mulțumesc mult!”
După ce trimiți codul primit pe SMS, le oferi acces la contul tău de pe aplicația de mesagerie. Ulterior, aceștia trimit mesaje către contactele tale, precum: „Bună, poți să-mi împrumuți X sumă de bani?”. Deoarece mesajul vine de la o persoană cunoscută, mulți cad în capcană. Dacă prima cerere reușește, vor cere și alte transferuri.
Cum te protejezi:
- Nu accesa link-uri din mesaje nesolicitate, chiar dacă acestea par a proveni de la prieteni sau cunoștințe.
- Evită accesarea link-urilor suspecte sau cele din mesajele nesolicitate sau din surse necunoscute, deoarece acestea ar putea conduce către site-uri malware sau ar putea fi utilizate pentru phishing.
- Nu introduce coduri aferente conectării/asocierii contului tău de pe aplicația de mesagerie sau al altor canale de comunicare online pe alte dispozitive electronice.
Rămâi vigilent și protejează-ți contul! este atenționarea transmisă de poliția română.
Sursa: facebook/Poliția Română
Sursa foto: Evenimentul Zilei
-
Actualitatecu 2 zile in urma
O femeie și-a pierdut viața într-un incendiu provocat de un scurtcircuit la instalația electrică (foto)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Un pahar cu lapte de 200 ml reduce cu aproximativ o cincime riscul de cancer digestiv
-
Socialcu o zi in urma
Confederaţia Sindicală Cartel Alfa atenționează că tensiunile sociale sunt foarte mari
-
Botoșanicu 2 zile in urma
Concertul de Anul Nou 2025, cel mai așteptat eveniment al începutului de an (galerie foto)
-
Anunturicu 2 zile in urma
Cu ce ne mai răsfață Society Restaurant Botoșani
-
Divertismentcu 2 zile in urma
„Îmbătați de dragoste”, spectacolul prezentat în această săptămână de Teatrul „Mihai Eminescu” (foto)
-
Actualitatecu 14 ore in urma
Ce se întâmplă cu puterea de cumpărare a românilor în următorii trei ani
-
Actualitatecu 4 ore in urma
Unsprezece persoane reținute într-o săptămână de Poliția Municipiului Botoșani