Stiri nationale
Președintele Klaus Iohannis: industriile de apărare ale statelor membre NATO trebuie să crească producția!

După discuția avută cu președintele american Joe Biden în Biroul Oval de la Casa Albă, președintele Klaus Iohannis a fost întrebat de jurnaliști dacă vor crește cheltuielile pentru Apărare în rândul statelor membre NATO, în contextul conflictului de la granița României dintre Ucraina și Rusia, potrivit stiripesurse.ro
„România stă extraordinar de bine cu decizia de 2,5% din PIB pentru Apărare. Sunt mulți aliați care sunt foarte departe chiar de 2%. Sigur, în măsura în care tensiunile cresc, măsura se va relua. Trebuie să fim foarte lucizi și să vedem că industriile noastre de apărare trebuie să crească producția, altfel nu vom face față acestei situații”, a declarat șeful statului.
Referitor la acest aspect, președintele Iohannis a precizat că este nevoie de o acoperire mai bună pe flancul Estic.
„Apărarea, este clar, trebuie să devenim noi mai puternici. Lucrurile merg mai departe. Dacă vrem un sistem funcțional pe flancul Estic, trebuie să avem o acoperire mai bună pe flancul estic, de exemplu, în ceea ce privește carburanții. Orice armată se oprește fără carburant. Aceste chestiuni sunt vitale. Pe de altă parte, strategia pentru Marea Neagră, războiul este aici, nu în alta regiune. Trebuie să fim mai concreți, să avem strategii și, în final, să ajungem la o pace care să satisfacă și obiectivele Ucrainei”, a precizat Klaus Iohannis.
Președintele Klaus Iohannis consideră că este inacceptabil ca România rămână fără apărare antiaeriană, în contextul discuțiilor privind oferirea unui sistem Patriot Ucrainei.
„Există evident nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina, sisteme avansate, și în acest fel în ultimele săptămâni este o discuție destul de intensă despre cine poate să ofere sisteme Patriot Ucrainei. România dispune de astfel de sisteme și atunci sigur am fost întrebați și noi. Și președintele Biden a adus această chestiune în discuție și am spus că sunt deschis să discutăm aceste chestiuni, asta însemnând că va trebui să discut eu acasă, în CSAT, să vedem cum putem să punem problema, ce putem să oferim și evident ce putem să primim în schimb pentru că este, după părerea mea, inacceptabil să rămână România fără apărare antiaeriană”, a spus Klaus Iohannis, marți, la finalul întâlnirii avute cu președintele american Joe Biden.
Referitor la acest subiect, Klaus Iohannis s-a declarat încrezător că poate fi găsită o soluție: „Este vorba de un singur sistem Patriot”, arată stiripesurse.ro
Sursa foto: Romania24.ro
Economie
România va primi de la Comisia Europeană 1,3 miliarde de euro în această săptămână, din PNRR

Anunțul a fost făcut de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, care a mai afirmat că o nouă cerere de plată, cea de-a patra, este negociată cu Comisia Europeană.
Astfel, România urmează să primească marţi, din partea Comisiei Europene, aproape 1,3 miliarde de euro din cererea de plată cu numărul 3 cuprinsă în Planul Național de Redresare și Reziliență.
Pe de altă parte, oficialii de la Bruxelles au decis suspendarea altor aproximativ 870 de milioane de euro.
Banii vor fi virați la finalul lunii noiembrie, dar numai dacă autoritățile de la București vor duce la bun sfârșit reformele în trei domenii esențiale: pensiile speciale, numirea conducerii la Agenția care monitorizează performanțele companiilor de stat și desemnarea administratorilor de firme aflate în subordinea Ministerului Energiei, potrivit romania-actualitati.ro
Ministrul investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș, a mai afirmat că o nouă cerere de plată, cea de-a patra, este negociată cu Comisia Europeană, iar Bucureștiul își dorește o creștere a sumelor alocate de la aproape 2,7 miliarde de euro la 5,7 miliarde de euro.
Sursa foto: Economedia.ro
Stiri nationale
Comisia Europeană anunță dacă suspendă accesul României la fondurile europene din cauza restanțelor în aplicarea PNRR

Comisia Europeană urmează să anunțe miercuri dacă acceptă să acorde României o păsuire pentru redresarea bugetară, astfel încât țara noastră să evite suspendarea accesului la fondurile europene din cauza restanțelor în aplicarea Planului Național de Redresare și Reziliență, potrivit romania-actualitati.ro
Tot pentru miercuri este anunțată și o conferință de presă a președintelui Nicușor Dan, în care va prezenta situația deficitului bugetar și stadiul reformelor din PNRR.
Marți, 3 iunie, șeful statului a avut noi discuții cu liderii partidelor proeuropene implicate în negocierile pentru formarea guvernului și cu grupul tehnic responsabil de reforma fiscală.
De asemenea, Nicușor Dan a continuat dialogul cu reprezentanții Comisiei Europene în cadrul demersurilor autorităților române de a reconfigura derularea PNRR și de a-i convinge pe responsabilii europeni că vor fi luate măsuri concrete de ameliorare a echilibrului bugetar.
Sursa foto: Gazeta de Cluj
Justitie
Proiect de lege prin care se majorează pedepsele în cazul actelor de violenţă

Deputaţii au dezbătut luni un proiect de lege prin care se majorează pedepsele în cazul actelor de violenţă. Documentul va fi votat miercuri, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz, potrivit romania-actualitati.ro
Actul normativ prevede pedepse cu închisoare de la şase luni la trei ani sau cu amendă în cazul lovirii sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice.
Dacă este afectată sănătatea persoanei, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, atunci fapta se pedepseşte cu închisoare de la un an la cinci ani sau cu amendă.
Cuantumul amenzii se stabileşte prin înmulţirea sumei unei zile amendă cu o valoare cuprinsă între 60 şi 600 de lei, cu numărul zilelor amendă cuprinsă între 300 şi 400 de zile. În cazul în care făptuitorul a mai comis anterior o infracţiune de încălcare a măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu jumătate.
O altă modificare adusă este faptul că procurorii pot continua ancheta în dosarele cu violenţă, chiar dacă plângerea prealabilă este retrasă.
Sursa foto: Aktual24
-
Actualitatecu 23 de ore in urma
Băiețel de 4 ani, rănit într-un accident produs la ieșirea din municipiul Botoșani, în zona Lebăda (foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
Restricționarea traficului rutier pe mai multe artere din Botoșani în contextul desfășurării Maratonului Nordului (foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
Un copil de 3 ani, care s-a pierdut de părinți, a fost găsit de un polițist în parcul Mihai Eminescu din Botoșani (foto)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Anunț APIA Botoșani: Fermierii sunt așteptați până pe 13 iunie 2025 să depună Cererea de plată!
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Microbuz plin cu „surprize”: țigări și alcool, confiscate de polițiștii de frontieră la intrarea în țară
-
Actualitatecu 19 ore in urma
Concursul național de poezie și interpretare critică a operei eminesciene „Porni Luceafărul…”, la Ipotești
-
Botoșanicu 21 de ore in urma
Maratonul Nordului, eveniment sportiv ce va avea loc în municipiul Botoșani în acest weekend (foto)
-
Actualitatecu 19 ore in urma
Serviciul de Evidenţă a Persoanelor Botoșani a început eliberarea cărților electronice de identitate