ȘTIRI DIN:
Data: 10/12/2024

Economie

Fermierii vor primi, începând cu data de 15 mai, ajutorul de 100 de euro la hectar, dă asigurări ministrul Agriculturii

Publicat

pe

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va demara în perioada următoare plata subvenției de 100 euro/hectar, ajutorul pentru sectorul vegetal pe cadrul de criză Ucraina, respectiv 100 euro/echivalent UVM pentru sectoarele suin și avicol pentru capacitatea de producție în condiții minime de bunăstare deținută de fiecare beneficiar, potrivit madr.ro

Ministrul Florin Barbu a stabilit cu echipa de conducere a MADR și cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) că ținta pentru a demara aceste plăți este data de 15 mai.

“Așa cum am promis, fermierii vor primi 100 euro/hectar, respectiv 100 euro pentru UVM la porc si pasăre. Fermierii vor primi acești bani chiar dacă plafonul estimat inițial pentru plata despăgubirilor va fi depășit. În acest sens avem în vedere o suplimentare a bugetului, pentru a asigura cuantumul de 100 de euro tuturor beneficiarilor eligibili”, a declarat Florin Barbu.

Centrele județene ale Agenției de Plăți pentru Intervenție în Agricultură vor efectua plățile către toți beneficiarii eligibili, imediat după aprobarea suplimentării bugetului necesar.

Peste 160.000 de fermieri români ar urma să primească, de la stat, ajutoare de câte 100 euro/hectar, printr-o schemă de finanțare inițiată de guvernanți, prin Ordonanța 5/2024, adoptată pe fondul protestelor organizate de agricultori la începutul anului.

Ordonanța 5/2024, privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea întreprinderilor care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole vegetale, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, prevede, printre altele:

  • Un grant direct, ca plată compensatorie pe suprafață, care constă în echivalentul în lei a 100 euro/hectar, ce se acordă unei întreprinderi care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, pentru suprafețe de teren arabil cultivate în toamna anului 2022;
  • Numărul maxim de beneficiari: 162.640 de fermieri;
  • Valoarea maximă a grantului direct acordat pe întreprindere beneficiară nu poate depăși echivalentul în lei a 280.000 euro;
  • Resursele financiare totale necesare schemei sunt de 1,2 miliarde lei (243,2 milioane EUR), care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2024.

Sursa foto: Agrointel

Actualitate

Prețul mediu al locuințelor a trecut de 1.700 euro/mp, înregistrând o creștere cu 14% față de anul trecut

Publicat

pe

Românii care vor să cumpere o locuinţă în această perioadă trebuie să plătească, în medie, cu 14% mai mult decât cei care au făcut acest pas la finele lui 2023, reiese dintr-o analiză de specialitate.

Scumpirea caselor și apartamentelor se explică prin numărul tot mai restrâns de proprietăţi disponibile, în paralel cu cererea mare din partea potenţialilor cumpărători, potrivit ziarullumina.ro

  • Preţul mediu solicitat pentru apartamentele aflate la vânzare a depăşit, pentru prima oară, pragul de 1.700 euro/mp util.

Pe de altă parte, arată analiza Imobiliare.ro, ofertele de creditare, cu dobândă fixă, de care beneficiază acum persoanele care vor să facă o achiziţie imobiliară sunt mai avantajoase decât cele la care au avut acces cumpărătorii în 2023, în perioada Crăciunului. În prezent, cea mai bună ofertă de dobândă fixă disponibilă este de 4,9%, față de 5,89% și 5,75% în trimestrele III și, respectiv, IV ale anului trecut.

„Într-un context socio-economic stabil, ne aşteptăm ca, în 2025, preţurile apartamentelor să continue aceeaşi tendinţă din 2024, de consolidare, dar într-un ritm mai puţin accelerat”, a declarat Daniel Crainic, director Imobiliare.ro, citat de Agerpres.

Scumpire cu 70% a caselor și apartamentelor, în doar 7 ani

Studiul remarcă, pentru ultimele 12 luni, un avans al prețurilor la imobiliare cu 14%, în medie, la nivel naţional și depășirea pragului de 1.700 euro/mp util. Având în vedere că preţul mediu solicitat era de 1.000 de euro/mp la sfârşitul lui 2017, rezultă o scumpire cu 70% în doar 7 ani.

Evoluţii mai spectaculoase s-au înregistrat în marile oraşe, pe segmentul locuințelor noi.

Astfel, în Cluj-Napoca, pentru apartamentele mai noi de 4 ani, cumpărătorii trebuie să achite 3.114 de euro/mp, cel mai ridicat preț din țară, scumpirea în acest oraş fiind cu 11% în ultimul an. În București, apartamentele nou construite costă în medie 2.142 euro/mp (+28%). La Brașov, pentru apartamentele noi proprietarii și dezvoltatorii cer un preţ mediu de 2.406 euro/mp (+18%), iar la Iași 1.733 euro/mp (+14%).

În cazul apartamentelor vechi, cea mai mare scumpire a fost în ultimul an la Braşov, cu un avans cu 20%, până la preţul mediu de 1.960 euro/mp. Însă nu apartamentele vechi din Braşov sunt cele mai scumpe, ci cele din Cluj-Napoca, unde un apartament cu 2 camere costă cu circa 50.100 de euro mai mult decât la Brașov. În Timișoara, un apartament vechi costă 1.638 euro/mp (+10%), în Constanța 1.720 euro/mp (+12%).

Majorări şi pe pieţele imobiliare secundare

Majorări au putut fi observate şi pe pieţele imobiliare secundare. În Craiova (1.776 euro/mp) şi în Sibiu (1.750 euro/mp), locuințele sunt cu 17% mai scumpe decât acum un an, iar la Oradea (1.644 euro/mp), cu 13%, potrivit Imobiliare.ro.

Analiza indică și că volumul creditelor imobiliare noi în primele zece luni din 2024, de aproape 40 de miliarde de lei, a depăşit valoarea întregului an 2023, de 31,2 miliarde de lei, creștere explicată prin ofertele cu dobândă fixă avantajoasă cu care au venit băncile, arată ziarullumina.ro

Sursa foto: Stiri pe surse

Citeste mai mult ...

Actualitate

Biletele de tren se vor scumpi de la jumătatea lunii decembrie

Publicat

pe

Biletele de tren se vor scumpi cu 4,6 la sută începând din 15 decembrie 2024, odată cu intrarea în vigoare a noului Mers al Trenurilor, anunţă Autoritatea pentru Reformă Feroviară.

Instituţia precizează că, astfel, preţurile biletelor vor fi actualizate cu inflaţia.

  • Biletele pentru noul program pot fi cumpărate, încă din data de 2 decembrie 2024.

De la jumătatea acestei luni, vor circula zilnic, în medie, 1.100 de trenuri, iar patru dintre ele vor asigura legătura Capitalei cu Braşovul, fiind formate din material rulant nou, transmite CFR Călători.

„Pentru asigurarea şi adaptarea traficului de călători la cerinţele publicului călător, CFR Călători a introdus în circulaţie patru trenuri noi Bucureşti Nord – Braşov. Trenurile sunt formate din material rulant nou, respectiv rama electrică RE-IR Alstom Coradia Stream. Rama este alocată pentru exploatare operatorului naţional CFR Călători de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) – proprietarul de facto al trenurilor Alstom achiziţionate pentru România”, a transmis CCR.

În trenurile InterCity, „călătorii beneficiază de internet în regim wi-fi, vagoanele având montat echipamentul adecvat şi sunt apte pentru circulaţie cu viteza maximă de 160 km/h şi chiar 200 km/h unele dintre ele”, mai precizează compania, citată de libertatea.ro

Biletele pot fi cumpărate online, din staţii şi agenţii de voiaj CFR Călători, automate de vânzare în gări şi distribuitori autorizaţi cu care sunt încheiate parteneriate pentru vânzarea de bilete.

Totodată, Broşura „Mersul Trenurilor de Călători 2024-2025” poate fi achiziţionată din principalele gări şi agenţii CFR Călători din Bucureşti şi din ţară la preţul de 27 de lei.

Sursa foto: romania-actualitati.ro

Citeste mai mult ...

Actualitate

Portugalia și România, campioane la producția de biciclete în Uniunea Europeană

Publicat

pe

În Uniunea Europeană au fost produse, anul trecut, 9,7 milioane de biciclete, un declin de 24% comparativ cu 2022 (12,7 milioane), arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Cei mai mari producători de biciclete în 2023 au fost Portugalia (1,8 milioane de unităţi), România (1,5 milioane), Italia (1,2 milioane) şi Polonia (0,8 milioane).

Pe de altă parte, 14 din cele 17 state membre UE care au raportat datele au înregistrat o scădere a producţiei de biciclete între 2022 şi 2023.

Principalele fabrici de biciclete din România se găsesc la Reşiţa (județul Caraș-Severin), Deva (județul Hunedoara), Argeșelu (județul Argeș) și Timișoara.

Sursa foto: ziarullumina.ro

Citeste mai mult ...

ULTIMA ORĂ

Actualitate9 ore in urma

Casă la un pas de a fi distrusă de incendiul provocat de jarul căzut din sobă

Un incendiu s-a produs, în această după-amiază, într-o casă din orașul Ștefănești. Bunurile aflate într-o încăpere au luat foc de...

Actualitate24 de ore in urma

Romsilva scoate la vânzare peste 18.000 de brazi de Crăciun

Romsilva scoate la vânzare 18.547 de pomi de Crăciun, potrivit regiei. Dintre aceştia, 13.902 sunt din specia brad, iar alţi...

Momentul de cultură24 de ore in urma

La data de 9 decembrie 1946 a început procesul de la Nuremberg, cunoscut și ca „Procesul Medicilor”

La data de 9 decembrie 1946 a început procesul de la Nuremberg cunoscut și ca „Procesul Medicilor”, proces în care...

Actualitateo zi in urma

Bărbatul din Darabani care a omorât o femeie și a rănit-o grav pe alta, arestat preventiv pentru 30 de zile

Ciobanu Radu, în vârstă de 50 de ani, din orașul Darabani, a fost arestat preventiv vineri seară, 6 decembrie, în...

Stiri nationaleo zi in urma

Polonia va prelua, la 1 ianuarie 2025, președinția Consiliului Uniunii Europene

Într-un context marcat de războiul din Ucraina, de criza energetică şi radicalizarea politică, Polonia a stabilit securitatea drept temă centrală...

Evenimento zi in urma

Spiritul Crăciunului, celebrat prin două spectacole de excepție susținute de Filarmonica „George Enescu” (video)

Vineri, 13 decembrie, și sâmbătă, 14 decembrie, de la ora 18.30, Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu” Botoșani va susține,...

Eveniment

CURS VALUTAR

Politică

PROGNOZA METEO

Stiri din Botoșani

Actualitateo zi in urma

Tineri reținuți de polițiști pentru loviri sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice (foto)

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele a patru tineri,...

Actualitate2 zile in urma

Val de incendii în acest sfârșit de săptămână, provocate de coșurile de fum defecte (foto, video)

Patru incendii au fost produse, la nivelul județului Botoșani, doar în cursul zilei de vineri, 6 decembrie, iar alte două...

Actualitate4 zile in urma

Săptămâna viitoare, elevii din clasele a VIII-a vor avea simulare la examenul de Evaluare Națională

Săptămâna viitoare, în zilele de 11 și 12 decembrie 2024, elevii din clasele a VIII-a vor participa la prima simulare...

Actualitate4 zile in urma

Atenție șoferi! Cod galben de ceață și polei pentru o parte din județul Botoșani

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un nou Cod galben de ceață și polei, valabil până la ora 12.00,...

Actualitate5 zile in urma

Lucrările de asfaltare pe strada Pacea din municipiul Botoșani, amânate din cauza vremii

Lucrările de asfaltare pe strada Pacea, pe tronsonul cuprins între intersecțiile cu străzile Manolești Deal și Sucevei, din municipiul Botoșani,...

Actualitate5 zile in urma

Tânăr reținut de polițiști, după ce a tâlhărit un alt tânăr, în plină stradă

Polițiștii din cadrul Biroului de Investigații criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr,...

Actualitate6 zile in urma

Caravana Faptelor Bune, o acțiune a Asociației Grup Civic Botoșani în campania „5000 DE ZÂMBETE”

Joi, 5 decembrie, Asociația Grup Civic Botoșani demarează o nouă acțiune în cadrul campanie campaniei „5000 DE ZÂMBETE”, prin care...

Divertisment

Anunțuri si informări

Momentul de cultură

Actualitate