Stiri nationale
Un supercomputer știe când va dispărea specia umană de pe Pământ

Calculatorul a fost pus la treabă: a calculat o mulțime de date pentru a estima când va dispărea specia umană de pe Pământ, potrivit stiripesurse.ro
Un lucru e cert: într-o zi, lumea se va sfârși. Când se va întâmpla acest lucru, Soarele va exploda spre exterior, distrugând multe dintre planetele din jurul său în timp ce „moare” și ajunge la un alt ciclu al vieții sale. Dar, înainte ca acest lucru să se întâmple, oamenii de știință spun că vor fi alți factori care vor aduce sfârșitul umanității, arată stiripesurse, care citează bgr.com.
Schimbările climatice sunt o preocupare permanentă pe care mulți oameni de știință încearcă să o rezolve. Iar aceștia au venit cu câteva idei foarte interesante și impresionante – inclusiv trimiterea de bule în spațiu pentru a ajuta la blocarea radiațiilor solare.
Cu toate acestea, nicio soluție nu a fost încă pusă în practică. Drept urmare, schimbările climatice continuă să avanseze mai departe, amenințând topirea calotelor glaciare, ceea ce ar trimite sute de mii de kilometri de țărmuri sub ocean. Potrivit unei noi simulări, sfârșitul omenirii ar putea veni în doar 250 de milioane de ani, dacă schimbările climatice vor continua așa cum au continuat. Centura de căldură extremă ar putea lăsa multe state secetoase.
Datele obținute în urma simulării
Simularea a fost realizată de un supercomputer folosind diverse date referitoare la climatul actual al Pământului și la chimia oceanelor, precum și la starea plăcilor tectonice și la biologie.
Această simulare a constatat că, în 250 de milioane de ani, atmosfera Pământului va fi plină de CO2, care, împreună cu căldura Soarelui, va face ca Pământul să nu mai fie capabil să susțină multe forme de viață, inclusiv omenirea.
Sursa foto: stiripesurse.ro
Economie
Administraţia Fondului pentru Mediu a stabilit lista cu dealerii validați în programul Rabla pentru tractoare

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat pe site-ul propriu lista cu cei 126 de producători și furnizori de maşini agricole validaţi în programul Rabla pentru tractoare, informează reprezentanții instituției.
Totodată, AFM mai anunță că, în curând, după aprobarea bugetului aferent, fermierii persoane fizice vor putea primi finanţare pentru achiziţia de tractoare și maşini agricole.
Potrivit celor declarate de Florin Bănică, preşedintele AFM, solicitanţii se pot înscrie direct în aplicaţia de pe site-ul afm.ro
Sursa foto: Ziarul Lumina
Stiri nationale
Avertismentul DNSC cu privire la apariția unor noi metode de compromitere a conturilor de WhatsApp

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) lansează un nou avertisment către cetățeni cu privire la metodele tot mai frecvente de compromitere a conturilor de WhatsApp, prin solicitarea frauduloasă a codurilor de verificare.
Astfel, DNSC le recomandă utilizatorilor să nu furnizeze nimănui codurile primite prin SMS sau prin aplicațiile de mesagerie și să verifice întotdeauna sursa mesajelor suspecte, înainte de a răspunde sau de a acționa, precizează romania-actualitati.ro
Ce recomandă specialiștii
Dacă ați fost victima unei astfel de înșelătorii sau suspectați că cineva încearcă să vă preia contul, acționați rapid, recomandă specialiștii.
Contactați imediat furnizorul de telecomunicații pentru a solicita anularea oricărei tentative de duplicare a cartelei sau a numărului de telefon.
Schimbați parolele conturilor afectate și ale celor asociate, utilizând parole puternice și unice. Activați autentificarea în doi pași pentru a adăuga un pas suplimentar de securitate.
Sursa foto: PS News
Economie
CNIR a semnat contractul de execuție pentru cel mai scump lot din Autostrada A8 Unirii (foto)

Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a semnat cu o asociere de companii contractul de execuție pentru lotul Ditrău-Grințieș din Autostrada A8 Unirii.
Este vorba despre cel mai lung tronson de drum de mare viteză din România, care urmează să fie realizat în patru ani și jumătate.
Contractul în valoare de 6,14 miliarde lei, fără TVA, aproximativ 1,2 miliarde de euro, vizează Lotul 2A Ditrău-Grințieș, cel mai lung lot al Autostrăzii „Unirii” A8 și a fost atribuit asocierii SA&PE Construct (Lider) – Tehnostrade S.R.L. – Euro Asfalt D.O.O. (din Bosnia-Herțegovina) – Spedition UMB.
Noul lot de autostradă, finanțat prin Programul Transport 2021-2027, trebuie finalizat în 54 de luni din care 14 luni alocate pentru proiectare și 40 de luni alocate fazei de execuție a lucrărilor.
Pe traseu vor fi construite inclusiv 63 de pasaje și 19 tuneluri, structuri a căror lungime însumată reprezintă 57% din lungimea întregului lot.
„Sunt aproape 40 de kilometri dificili în zona de munte. Sunt bucuros că a câștigat o companie care știe să facă autostrăzi. E o companie românească, e o companie care are multe provocări, inclusiv anul acesta. Dacă vorbim de zona rutieră, anul 2024 a fost cel mai bun an din istoria noastră – aproape 200 de kilometri de autostradă și drum expres dați în circulație. 2005 trebuie fie mai bun. Trebuie să ne ducem așa, pe la 250 de kilometri și trebuie menținut acest ritm de 250 de kilometri și pentru la anul”, a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Anterior, CNIR a atribuit asocierii SA&PE Construct SRL (lider) – Tehnostrade SRL – Spedition UMB – Euro Asfalt contractul pentru proiectarea şi execuţia lotului 1C Sărăţeni – Joseni de pe traseul secţiunii montane a Autostrăzii Unirii A8. Valoarea ofertei a fost de 4,94 miliarde lei, iar durata de realizare este de 54 de luni.
De asemenea, asocierea UMB – Euro-Asfalt a fost desemnată câștigătoare a licitației și pentru lotul montan Pipirig – Vânători Neamț (Leghin), de pe Autostrada Unirii A8, cu o lungime de aproximativ 19 km.
Pentru loturile Joseni – Ditrău și Grințieș – Pipirig, în acest moment sunt în derulare procedurile de licitație. UMB se bate cu turcii de la Mapa și pentru construcția lotului Grințieș – Pipirig (31,5 km), cel mai dificil lot al secțiunii montane, prima autostradă cu tuneluri prevăzute cu 3 benzi pe sens, iar pentru lotul 1 D Joseni – Ditrău (14,4 km), cele 5 oferte sunt în etapa de evaluare, potrivit economedia.ro
-
Botoșanicu 3 zile in urma
Crin Antonescu, candidatul Alianței Electorale „România Înainte” la alegerile prezidențiale a ajuns la Botoșani (foto)
-
Economiecu 2 zile in urma
Administraţia Fondului pentru Mediu a stabilit lista cu dealerii validați în programul Rabla pentru tractoare
-
Administrațiecu 2 zile in urma
A fost aprobat bugetul Consiliului Județean Botoșani pe anul 2025. Ce a declarat Valeriu Iftime
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Șofer surprins de radarul poliției circulând cu viteza de 146 Km/h în localitate. Ce sancțiune a primit (foto)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
BEC a stabilit ordinea de înscriere pe buletinele de vot la alegerile prezidenţiale din luna mai
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Județul Botoșani, din nou sub avertizare de tip cod galben de intensificări ale vântului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FC Botoșani are un jucător de națională
-
Actualitatecu o zi in urma
Dosar penal întocmit de polițiști unei persoane care a prezentat un document fals la controlul de frontieră