Economie
Premierul Ciolacu contrazice experții de la Finanțe, susținând că sunt bani de salarii
Guvernul a rămas fără bani pentru plata salariilor a trei categorii profesionale esențiale, după ce majorarea pensiilor a aruncat bugetul în aer, potrivit antena3.ro
Guvernul a mărit salariile, dar nu are bani să le plătească.
Responsabilii guvernamentali caută soluții pentru a putea acoperi plata salariilor pentru trei categorii profesionale esenţiale.
Aceste demersuri vin în contextul în care majorarea pensiilor din luna septembrie presează asupra finanțelor statului cu 10 miliarde de lei, precizează antena3.ro
„Pe masa Guvernului a ajuns un memorandum prin care Ministerul Finanțelor informează că instituțiile din Justiție nu mai au bani pentru a plăti magistrații până la finalul anului. Astfel, riscă să rămână fără bani Înalta Curte de Casație, Curtea Constituțională, Consiliul Superior al Magistraturii.
Însă sunt și alte instituții, din alte sectoare, în situația de a rămâne fără bani de salarii: în memorandumul elaborat de Ministerul Finanțelor, Guvernul este chemat să găsească Guvernul bani și pentru plata salariilor majorate în cazul medicilor și profesorilor.
Potrivit documentului, majorarea de 7% trebuie plătită în luna iunie. Asta, în condițiile în care profesorii au primit, în medie, o majorare de 13% în luna ianuarie.
Soldele militarilor trebuie să crească, și ele, necesarul fiind de 4,3 miliarde de lei și vedem, de asemenea, că de bani va avea nevoie și Ministerul Muncii.
Banii trebuie să fie găsiți până în septembrie, pensiile recalculate implicând o sumă de 10 miliarde de lei, arată actul care a ajuns pe masa executivului.
Mai mult, Ministerul Muncii și Ministerul Energiei reamintesc că au nevoie de peste 2,6 miliarde de lei pentru a plăti facturile compensate la energie și gaze, compensare de care românii beneficiază până anul viitor”, a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Cătălina Mănoiu.
Pe de altă parte, premierul Marcel Ciolacu dă asigurări: „Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori”.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, 26 aprilie 2024, că Guvernul are toţi banii necesari pentru a plăti pensiile şi salariile, inclusiv pentru profesori, potrivit antena3.ro
„Sunt toţi banii, măsuraţi. Luni de dimineaţă, periodic, am cu domnul ministru, cu vicepremierii… Repet, lucrurile sunt sub control. Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori.
Cu adevărat, sunt nişte hotărâri judecătoreşti pe la Justiţie în care sunt nişte sume, câteodată mă ia şi pe mine ameţeala, unde nu s-a stat încă, nu au fost recunoscute de către statul român şi unde avem aceste discuţii. În rest, nu sunt probleme.
Nici dacă ar fi, acele sume nu ar fi probleme pentru Guvernul României”, a declarat Marcel Ciolacu la Palatul Parlamentului, citat de antena3.ro
Întrebat în cât timp ar putea fi alocate toate sumele acestea, Marcel Ciolacu a spus: „La rectificare. În august. Aşa se întâmplă an de an. Dar chiar şi până în august, dacă există anumite probleme, se pot face modificări.
Fiindcă ştiţi că am făcut şi anul trecut, şi aşa am ţinut deficitul sub control”.
Premierul Marcel Ciolacu a precizat, în acest context, că au fost plătite toate sumele alocate pentru înzestrarea armatei.
„Sunt lucrurile chiar într-un echilibru. Cu adevărat, consider că priorităţile românilor au fost investiţiile în infrastructură. Îmi doresc, şi am vorbit şi astăzi cu ministrul Apărării şi cu vicepreşedintele Turciei, îmi doresc cât mai multe dintre achiziţiile pentru înzestrarea armatei să se producă pe teritoriul României.
Asta a fost discuţia şi cu cancelarul Olaf Scholz şi cu toţi cei interesaţi şi cu Ambasada Statelor Unite şi veţi vedea că se va dezvolta foarte mult industria de apărare în acest an”, a mai spus premierul Ciolacu, potrivit sursei citate.
Sursa foto: B1TV
Actualitate
„BIO-Carpatica”, brand comun al producătorilor bio din opt ţări aflate în zona Carpaților
La cea de-a doua ediţie a Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale, care s-a desfăşurat la sfârșitul săptămânii trecute, între 6 și 8 septembrie, în comuna Ibăneşti, județul Mureș, s-a remarcat o iniţiativă de promovare a agriculturii ecologice din regiunea estică a Europei: lansarea mărcii „BIO-Carpatica”, un brand comun al producătorilor bio din opt ţări din zona Carpaţilor: Cehia, Slovacia, Polonia, Ucraina, Ungaria, România, Serbia și Republica Moldova (pentru că dealurile din Republica Moldova aparţin Carpaţilor, potrivit inițiatorilor).
„Anul acesta vor fi (pe piață, n.r.) primele produse bio din cele opt ţări care sunt străbătute de Munţii Carpaţi. (…) Aceste opt ţări îşi vor produce produsele lor bio, dar pe etichetă vor avea sigla «BIO-Carpatica Food». Este deja o marcă înregistrată şi fiecare ţară va oferi în celelalte ţări produsele sale”, a declarat preşedintele Bio România, Avraham Marian Cioceanu pentru Agerpres, citat de ziarullumina.ro
Produsele „BIO-Carpatica” vor putea fi distribuite prin orice lanţ de magazine din România. „Ne dorim ca în fiecare magazin să existe un raft cu produse «BIO-Carpatica», ar fi un pas înainte pentru a consolida acest brand şi a conştientiza consumatorii asupra produselor bio”, a afirmat Marian Cioceanu, care a subliniat că în țara noastră vânzările de alimente certificate bio au crescut cu aproape 20%.
În Estul Europei, Polonia deţine de departe supremaţia în domeniu.
Prezent la Ibănești, Maziejuk Wawrzyniec, vicepreşedintele Polska Ekologia – asociaţia producătorilor bio din Polonia, a precizat că țara sa are una dintre cele mai dezvoltate agriculturi şi industrii alimentare ecologice din Europa, cu peste 230.000 de producători şi circa 760 de procesatori.
În România, potrivit lui Viorel Morărescu, director în cadrul Ministerului Agriculturii, există 14.000 de operatori în agricultura organică.
Sursa foto: ziarullumina.ro
Actualitate
Noutăți despre programul „Rabla pentru tractoare”
Noul program „Rabla pentru tractoare”, care ar putea începe peste o lună, va avea un buget de 500 de milioane de lei, iar beneficiarii vor primi o finanțare între 65% şi 80% din valoarea tractorului achiziţionat, a declarat ministrul mediului, Mircea Fechet.
Schema de ajutor se va derula astfel: fermierul care are atestat de producător va casa un vehicul uzat sau un tractor vechi şi va primi un voucher cu care îşi va achiziţiona un tractor şi un utilaj aferent care să coste maximum 55.000 de euro cu TVA inclus.
Sursa foto: ziarullumina.ro
Actualitate
Subvenții agricole, acordate în funcție de „nevoie”, nu de mărimea terenului
După luni de consultări și negocieri, a fost publicat raportul final al „Dialogului strategic privind viitorul agriculturii în UE”, în care experții îndeamnă Comisia Europeană să restructureze subvenţiile agricole, astfel încât să îi sprijine mai mult pe fermierii săraci, în ideea de a răspunde la nemulțumirile care i-au scos în stradă în primăvară pe agricultorii europeni, transmite DPA.
„Este nevoie de acţiuni rapide şi curajoase la toate nivelurile, pentru a răspunde la multiplele crize agricole şi de mediu”, se arată în raportul privind viitorul agriculturii, predat miercuri preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Printre recomandările documentului se numără focalizarea subvenţiilor de la Politica Agricolă Comună spre „fermierii care au cea mai mare nevoie” de acestea, luând în calcul veniturile lor, şi îndepărtarea de actualul sistem în care subvenţiile sunt acordate în funcţie de mărimea suprafeţei de teren.
O altă recomandare vizează construirea unui sector atractiv şi divers, experţii atrăgând atenţia asupra importanţei reînnoirii generaţiilor, a dinamizării zonelor rurale şi a sistemelor agroalimentare.
Lansat de preşedinta von der Leyen în ianuarie 2024, „Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE” a reunit 29 de entități din sectoarele agroalimentare europene, societatea civilă, comunităţile rurale şi mediul academic care au contribuit la raportul publicat miercuri.
Documentul, elaborat de experţii conduși de profesorul Peter Strohschneider, va sta la baza elaborării viziunii Comisiei Europene asupra agriculturii şi alimentaţiei, care va fi prezentată în primele 100 de zile ale celui de-al doilea mandat al preşedintei von der Leyen, arată ziarullumina.ro
Sursa foto: ziarullumina.ro
-
Politicăcu 3 zile in urma
Valeriu Iftime, reacție la acuzațiile de misoginism, lansate de Doina Federovici
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Pompierii, pregătiți să intervină în caz de urgență, la manifestările religioase și artistice de la Vorona
-
Actualitatecu 3 zile in urma
O fetiță de 5 ani, pierdută de părinți, a fost găsită pe stradă, speriată și dezorientată
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Noutăți despre programul „Rabla pentru tractoare”
-
Actualitatecu 15 ore in urma
„BIO-Carpatica”, brand comun al producătorilor bio din opt ţări aflate în zona Carpaților
-
Actualitatecu o zi in urma
Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în pelerinaj pedestru la hramul Mănăstirii Vorona (foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
Pompierii botoșăneni alături de o tânără mamă care are nevoie de sânge (foto)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Două persoane au ajuns la spital, în urma unui accident rutier ce s-a produs noaptea trecută (foto)