Economie
Premierul Ciolacu contrazice experții de la Finanțe, susținând că sunt bani de salarii

Guvernul a rămas fără bani pentru plata salariilor a trei categorii profesionale esențiale, după ce majorarea pensiilor a aruncat bugetul în aer, potrivit antena3.ro
Guvernul a mărit salariile, dar nu are bani să le plătească.
Responsabilii guvernamentali caută soluții pentru a putea acoperi plata salariilor pentru trei categorii profesionale esenţiale.
Aceste demersuri vin în contextul în care majorarea pensiilor din luna septembrie presează asupra finanțelor statului cu 10 miliarde de lei, precizează antena3.ro
„Pe masa Guvernului a ajuns un memorandum prin care Ministerul Finanțelor informează că instituțiile din Justiție nu mai au bani pentru a plăti magistrații până la finalul anului. Astfel, riscă să rămână fără bani Înalta Curte de Casație, Curtea Constituțională, Consiliul Superior al Magistraturii.
Însă sunt și alte instituții, din alte sectoare, în situația de a rămâne fără bani de salarii: în memorandumul elaborat de Ministerul Finanțelor, Guvernul este chemat să găsească Guvernul bani și pentru plata salariilor majorate în cazul medicilor și profesorilor.
Potrivit documentului, majorarea de 7% trebuie plătită în luna iunie. Asta, în condițiile în care profesorii au primit, în medie, o majorare de 13% în luna ianuarie.
Soldele militarilor trebuie să crească, și ele, necesarul fiind de 4,3 miliarde de lei și vedem, de asemenea, că de bani va avea nevoie și Ministerul Muncii.
Banii trebuie să fie găsiți până în septembrie, pensiile recalculate implicând o sumă de 10 miliarde de lei, arată actul care a ajuns pe masa executivului.
Mai mult, Ministerul Muncii și Ministerul Energiei reamintesc că au nevoie de peste 2,6 miliarde de lei pentru a plăti facturile compensate la energie și gaze, compensare de care românii beneficiază până anul viitor”, a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Cătălina Mănoiu.
Pe de altă parte, premierul Marcel Ciolacu dă asigurări: „Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori”.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, 26 aprilie 2024, că Guvernul are toţi banii necesari pentru a plăti pensiile şi salariile, inclusiv pentru profesori, potrivit antena3.ro
„Sunt toţi banii, măsuraţi. Luni de dimineaţă, periodic, am cu domnul ministru, cu vicepremierii… Repet, lucrurile sunt sub control. Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori.
Cu adevărat, sunt nişte hotărâri judecătoreşti pe la Justiţie în care sunt nişte sume, câteodată mă ia şi pe mine ameţeala, unde nu s-a stat încă, nu au fost recunoscute de către statul român şi unde avem aceste discuţii. În rest, nu sunt probleme.
Nici dacă ar fi, acele sume nu ar fi probleme pentru Guvernul României”, a declarat Marcel Ciolacu la Palatul Parlamentului, citat de antena3.ro
Întrebat în cât timp ar putea fi alocate toate sumele acestea, Marcel Ciolacu a spus: „La rectificare. În august. Aşa se întâmplă an de an. Dar chiar şi până în august, dacă există anumite probleme, se pot face modificări.
Fiindcă ştiţi că am făcut şi anul trecut, şi aşa am ţinut deficitul sub control”.
Premierul Marcel Ciolacu a precizat, în acest context, că au fost plătite toate sumele alocate pentru înzestrarea armatei.
„Sunt lucrurile chiar într-un echilibru. Cu adevărat, consider că priorităţile românilor au fost investiţiile în infrastructură. Îmi doresc, şi am vorbit şi astăzi cu ministrul Apărării şi cu vicepreşedintele Turciei, îmi doresc cât mai multe dintre achiziţiile pentru înzestrarea armatei să se producă pe teritoriul României.
Asta a fost discuţia şi cu cancelarul Olaf Scholz şi cu toţi cei interesaţi şi cu Ambasada Statelor Unite şi veţi vedea că se va dezvolta foarte mult industria de apărare în acest an”, a mai spus premierul Ciolacu, potrivit sursei citate.
Sursa foto: B1TV
Actualitate
APIA Botoșani eliberează adeverințe fermierilor care doresc să acceseze credite

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) – Centrul Județean Botoșani informează că, începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru:
- Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS)
- Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS)
- Măsura 10 – Agro-mediu şi climă
- Măsura 11 – Agricultură ecologică
- DR-01 – Agro-mediu și climă pe pajiști permanente
- DR-02 – Agro-mediu și climă pe terenuri arabile
- DR-04 – Agricultură ecologică – conversie
- DR-05 – Agricultură ecologică – menținerea certificării
- DR-09 – Zone afectate de constrângeri naturale – Zona Montană (ANC_ZM)
- DR – 10 – zone afectate de constrângeri naturale semnificative
- DR-11 – Zone afectate de constrângeri naturale specifice
Astfel, potrivit convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință prin care confirmă că acesta a depus Cererea de plată pentru anul 2025, solicitând finanțare pentru măsurile și intervențiile indicate mai sus.
Prin adeverință se confirmă, la data emiterii acesteia, suprafața determinată la plată pentru intervențiile și măsurile care fac obiectul convenției încheiate cu instituțiile bancare și nebancare, că s-a efectuat controlul administrativ sau datele au fost preluate din informațiile existente în cererea închisă în aplicația AGI online și înregistrată în IACS, după caz, asupra cererii de plată a beneficiarului referitor la eligibilitatea pentru intervențiile și măsurile implementate de APIA prevăzute în Convenție.
Totodată, adeverința eliberată certifică faptul că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată și că îndeplinește condițiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislația în vigoare.
Valoarea creditului poate fi de până la 90% din valoarea sumei calculate conform adeverinței eliberate de APIA.
Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează creditele acordate de bănci fermierilor.
APIA atrage atenția fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanțarea capitalului de lucru în vederea desfășurării activităților curente, să analizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare în ceea ce privește costul acestora, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii.
Pentru facilitarea comunicării, protejarea mediului și reducerea încărcării administrative, fermierii pot solicita eliberarea adeverințelor prin transmiterea unei cereri prin mijloace electronice către Centrele APIA.
Toate convențiile încheiate între APIA, instituțiile bancare și nebancare și FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul instituției, la adresa: www.apia.org.ro, în secțiunea Convenții, Acorduri, Protocoale.
Sursa foto: APIA
Economie
Sprijin pentru industria auto din România, în contextul noilor taxe vamale americane

România pregătește măsuri pentru protejarea industriei auto, în contextul noilor taxe vamale americane, a declarat ministrul finanţelor, Tanczos Barna, care a avut consultări cu reprezentanţii Asociaţiei Constructorilor de Automobile şi ai confederaţiei Concordia.
La întâlnire s-a convenit realizarea unei analize integrate privind impactul taxelor asupra sectorului, pentru a putea fi elaborate scheme de sprijin eficiente.
Firmele româneşti furnizează componente esenţiale pentru industria auto europeană şi contribuie, astfel, indirect, la exporturile de autoturisme din Uniunea Europeană către Statele Unite. În acest context, este esenţială monitorizarea cu atenţie a evoluţiilor pieţei şi noile perspective generate de actualele schimbări.
Sursa foto: Antena 3 CNN
Economie
BNR menține rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,5% pe an

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a decis luni, 7 aprilie 2025, să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,5% pe an.
De asemenea, s-a hotărât păstrarea dobânzilor la care se pot împrumuta băncile comerciale de la BNR sau pe care le primesc acestea în cazul sumelor păstrate în conturile băncii centrale la 7,5 procente, respectiv 5,5% pe an.
Pe parcursul anului 2024, BNR a decis, în două rânduri, scăderea ratei dobânzii cheie, în luna iulie, de la 7 la 6,75% pe an, şi în august la 6,5% pe an. Dobânda cheie era nemodificată din luna ianuarie 2023.
Sursa foto: BZI
-
Actualitatecu o zi in urma
Elevii au intrat în vacanţa de Paști. Când revin în bănci și ce libere mai au până la vacanța de vară
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Creştinii ortodocşi şi catolici sunt în Joia Mare
-
Actualitatecu 16 ore in urma
Se anunță vreme frumoasă și caldă de Paști
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Nu scăpăm de vânt! O nouă atenționare emisă de meteorologi pentru județul Botoșani
-
Actualitatecu 2 zile in urma
APIA Botoșani eliberează adeverințe fermierilor care doresc să acceseze credite
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Preafericitul Părinte Daniel: Să arătăm în jurul nostru iubire smerită şi milostivă, iertare, pace şi bucurie! (video)
-
Actualitatecu o zi in urma
Valeriu Iftime: dacă suntem consecvenți și tragem în aceeași direcție, sportul va străluci din nou în România
-
Socialcu 2 zile in urma
Cât cheltuiesc românii, în medie, pentru masa şi pregătirile de Paşti