Stiri nationale
România va avea, în curând, una dintre cele mai performante fabrici din lume (video)
Potrivit reprezentanților Ministerului Economiei, fabrica de pulberi ce va fi construită în România, în cadrul unui proiect cu grupul german Rheinmetall, va fi, din punct de vedere al tehnologiei, una dintre cele mai performante din lume, arată stiripesurse.ro, care citează Agerpres.
Întrebat, în cadrul unei vizite de lucru efectuate în oraşul Cugir, despre posibilitatea construirii în judeţul Braşov a unei fabrici de pulberi, Ştefan Radu Oprea, ministrul Economiei a spus că informaţia pe care o poate da este cea transmisă şi de către premierul Marcel Ciolacu.
„Vom construi în România probabil una dintre cele mai performante fabrici de pulberi din lume, ca tehnologie, la ora actuală. Suntem într-un proiect cu compania germană Rheinmetall şi ROMARM. Am fost selectaţi de către Comisia Europeană pe programul ASAP, pe programul de producere a muniţiei şi pulberilor. Suntem într-un plin proces de a face contractul posibil”, a declarat ministrul.
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, încă de la mijlocul lunii martie, că România va avea o modernă fabrică de pulberi pentru muniţie, la care va fi partener şi Uniunea Europeană.
Sursa foto: DefenseRomania.ro
Economie
APIA informează despre stadiul Campaniei de plăți în avans, aferentă anului 2024
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 16 octombrie – 1 noiembrie 2024, a autorizat la plată în cadrul Campaniei de plăți în avans, aferentă anului de cerere 2024, un număr de 571.110 fermieri, cu o sumă totală de 601.274.241,70 euro (2.991.537.895,42 lei).
Reprezentanții instituției precizează că, în conformitate cu atribuțiile ce îi revin, APIA a plătit din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), suma totală de 425.828.968,86 euro (2.118.626.868,77 lei) pentru un număr de 551.655 beneficiari.
De asemenea, reprezentanții APIA reamintesc faptul că în Campania 2024, plățile din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și cofinanțare de la Bugetul Național (BN1) se efectuează de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).
Plăţile pentru intervențiile finanțate din FEGA se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9753 lei/euro, iar plăţile pentru măsuri finanțate din FEADR la cursul de schimb valutar de 4,9756 lei/euro.
APIA asigură toți fermierii de sprijin, implicare și atașament!
Sursa foto: AgroTv
Stiri nationale
„Iron Beam”, noul sistem de arme laser al Israelului pentru doborârea rachetelor
Israelul anunță că va avea un nou sistem de apărare antirachetă bazat pe arme laser, numit „Iron Beam” care va fi operațional în termen de un an și spune că a asta va reprezenta „o nouă eră a războiului”, potrivit televiziunii CNN, citată de antena3.ro
Ministerul Apărării din Israel a anunţat, la începutul acestei săptămâni, că a semnat un contract în valoare de aproximativ 536 milioane de dolari cu firme locale, pentru a extinde producţia unui nou sistem de apărare antirachetă bazat pe laser, care ar putea deveni operaţional anul viitor.
Contractul a fost încheiat cu companiile de stat Rafael Advanced Defense Systems şi Elbit Systems, pentru un laser de mare putere numit „Iron Beam”, conceput pentru a contracara ameninţări aeriene, inclusiv rachete, bombe de mortar, drone şi rachete de croazieră.
- Sistemul va completa Iron Dome, care foloseşte rachete ghidate prin radar pentru a neutraliza ameninţările de scurtă distanţă.
Eyal Zamir, directorul general al Ministerului Apărării din Israel, a declarat că acest contract pentru „Iron Beam” anunţă începutul unei noi ere în război.
Experţii consideră că „Iron Beam” reprezintă o alternativă mult mai ieftină pentru neutralizarea rachetelor şi dronelor inamice, comparativ cu rachetele interceptoare pe care Israelul le foloseşte în prezent.
Cum funcționează „Iron Beam”
Sistemul „Iron Beam” poate focaliza o rază laser cu o putere de până la 100 de kilowați pe o țintă aeriană, distrugând-o în câteva secunde.
Raza sa de acțiune efectivă variază în funcție de factori precum puterea laserului, condițiile meteorologice și tipul de țintă și este capabil să lovească ţinte aflate pe o rază de până la 7 kilometri distanță.
De altfel, sistemul „Iron Beam” a fost supus unor teste, inclusiv o serie de teste efectuate de IDF în martie 2022, care au demonstrat capacitatea sa de a intercepta drone, mortiere și rachete.
„Iron Beam”, cunoscut și sub numele de „Magen Or” sau „Scutul de lumină”, este un sistem de armament cu laser de mare putere, de 100 kW, prezentat pentru prima dată la Singapore Airshow în februarie 2014.
Sistemul „Iron Beam” este menit să fie un plus la actuala apărare antiaeriană a Israelului bazată pe Iron Dome, David’s Sling și Arrow, sisteme care lansează rachete interceptoare care, însă, costă între zeci de mii și milioane de dolari fiecare.
Unul dintre atributele cheie ale sistemului „Iron Beam” este costul său mai mic per lovitură în comparație cu interceptoarele de rachete convenționale, precizează Defense România.
- Se estimează că fiecare interceptare cu ajutorul „Iron Beam” costă până la 1.000 de dolari, ceea ce este mai puțin decât costul de 40.000-50.000 de dolari pe interceptare asociat cu rachetele Tamir utilizate de sistemul Iron Dome.
Sistemul are, de asemenea, un încărcător nelimitat, ceea ce permite o utilizare continuă fără a fi nevoie de reîncărcări. Aceste caracteristici sunt relevante în contextul conflictului în curs, în care Israelul s-a confruntat cu o lipsă de muniție pentru sistemul „Iron Dome”.
Israelul a interceptat proiectile aproape zilnic de când a început războiul cu vecinul său din nord. Marți, aproximativ 50 de proiectile au traversat din sudul Libanului pe teritoriul israelian, potrivit celor declarate de Forțele de Apărare Israeliene (IDF), adăugând că unele au fost interceptate, iar altele nu.
„Economia este, evident, punctul important”, a declarat pentru CNN Sascha Bruchmann, cercetător în vizită pentru apărare și analiză militară la Institutul Internațional de Studii Strategice (IISS) din Londra.
Potrivit experților în domeniul militar, sistemul laser ar fi cel mai eficient împotriva dronelor, pe care „Iron Dome” al Israelului, funcțional în prezent, nu a reușit să le intercepteze în mod repetat.
Sursa foto: The Daily Guardian
Economie
Produsele româneşti de pe rafturile marilor magazine vor fi monitorizate până la sfârșitul anului
Un comitet format din specialişti în domeniu va monitoriza produsele româneşti de pe rafturile marilor magazine până la 31 decembrie 2024, arată romania-actualitati.ro
Experţii vor să rezolve problemele semnalate în piaţă privind adaosurile comerciale nejustificat de mari pentru produsele autohtone, comparativ cu cele din import.
Comitetul este format din reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, Consiliului Concurenţei şi din zona de retail şi procesare.
Pe de altă parte, ministrul agriculturii, Florin Barbu, a precizat că nu s-a renunţat la plafonarea adaosului comercial la toate produsele procesate în România, în pofida contestaţiilor venite din partea mai multor actori comerciali din domeniu.
Sursa foto: romania-actualitati.ro
-
Actualitatecu o zi in urma
S-a constituit Consiliul Local Botoșani și au fost stabiliți cei doi viceprimari (galerie foto)
-
Politicăcu 3 zile in urma
Nicolae Ciucă, președintele PNL: Nu cred promisiunile PSD, că nu vor mări taxele!
-
Actualitatecu 15 ore in urma
Aproape 4 milioane de persoane din România, afectate de sărăcie
-
Momentul de culturăcu o zi in urma
Accidentul aviatic în care a fost implicată delegația României la Moscova, produs într-o zi de 4 noiembrie
-
Actualitatecu o zi in urma
Două autoturisme, implicate într-un accident rutier pe o șosea intens circulată (foto)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Un tânăr s-a ales fără permis și cu o amendă usturătoare, pentru viteză excesivă pe o stradă în reabilitare
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Intensificări ale vântului pe tot parcursul zilei, la nivelul județului Botoșani
-
Actualitatecu 14 ore in urma
O șoferiță, oprită pentru viteză excesivă, s-a ales cu dosar penal pentru infracțiuni la regimul rutier