Actualitate
Pe un nor de vise, legănând ruina sinelui: drogurile continuă să distrugă vieți!

Drogurile au schimbat de-a lungul istoriei fața lumii. Din cele mai vechi timpuri, oamenii au căutat, cu mijloace felurite, să părăsească sau să combată realitatea directă, starea timpului și a vieții lor. Încă de la începutul descoperirii plantelor halucinogene și a compușilor chimici de stimulare psihică, consumul unor astfel de substanțe a fost pus sub semnul valențelor culturale și medicinale.
Herodot, în Istoriile sale, relatează despre consumul vaporilor de canabis la poporul scit, în cadrul unui ritual de după înmormântare: „Sciții iau, apoi, sămânța acestei cânepe și, târându-se sub rogojini, o aruncă pe pietrele înroșite, unde mocnește și scoate astfel de fumuri încât nici o baie de vapori grecească nu o poate depăși. Sciții urlă de bucurie la baia de vapori”. Surprindem, din descrierea lui Herodot, efectul ieșirii prin extaz din realitatea impregnată de suferința cauzată de moartea omului, dar și practica în comun a acestui ritual de refugiu anesteziant.
Consumul și dependența de droguri au fost dezbătute de la cele mai mici până la cele mai importante instituții, au fost create fundații de combatere și prevenție, strategii educaționale, au fost adoptate legi de îngrădire și au fost schimbate legile circumstanțial, rezultatul dezbaterilor a fost și este pro combaterii traficului și consumului de droguri. Cu toate acestea, drogurile continuă să distrugă vieți, împiedică cunoașterea bună, formatoare, îngroapă darurile Creatorului cu ignoranța și risipa de sine, cresc rata depresiilor, anxietății și sinuciderilor, amenință elanul generațiilor tinere de a se afirma prin valorile tari, care dau sensul vieții și încurajează eforturile oneste.
Patru etape în confruntarea cu drogurile
Confruntarea cu dependența de droguri în rândul adolescenților poate fi rezumată în patru etape:
- tentația (atracția grupului care pare să „poată orice”, încearcă „să își permită orice” fără reguli, unde liderul grupului e un idol, nu un prieten de formare reciprocă, iar fidelitățile nu sunt bazate pe cunoaștere reală și afectivitate față de celălalt);
- încercarea (convingere din partea altora sau curiozitate și dorință de afirmare între cei „populari” și „fără prejudecăți”);
- recurența (revenirea la drog, nu doar pentru refugiu din neajunsul existențial, ci ca o practică obișnuită, pour des effets captivants);
- dependența (depersonalizare, risipă de sine, „drogul devine insuficient, indiferent de cantitate și compoziție”, ruină – prea puțin din om, prea multă umilință demonică).
Trecerea de la adolescență la lumea adultă e tot mai puțin marcată de modele care să armonizeze căutările viitorului adult. Acest fapt se datorează, în mare parte, concentrărilor excesive ale părinților pe creșterea și împlinirea profesională. Tot mai puținul timp recreativ în sânul familiei e deseori afectat de absențe și distrageri, ori de lipsa de motivație în discuțiile constructive cu adolescenții, aruncând în banalizare sau ignoranță contextele existențiale și stările sufletești în care aceștia se regăsesc. Maturizarea întârzie să apară, copilăria e afectată nu doar de sărăcia materială, cât mai ales de sărăcia unei prezențe tutelare, care să supravegheze discret adolescentul pe tot parcursul dezvoltării relațiilor interumane în cadrul dinamicii grupurilor sociale.
Absența de acest tip deschide căutările în cercurile celor singuri, a celor cu prieteni de suferință similară, traumatizați, marginalizați, care nu au depășit greutățile vieții cu încrederea în lucrarea lui Dumnezeu, ci însingurându-se nesfârșit, au dezvoltat complexe și frici, preschimbate apoi în refulări violente și în manifestarea revoltei până la refuzul sau combaterea oricărui bine din jur. Binele pe care aceștia nu l-au cunoscut sau au refuzat să-l primească, la timpul potrivit gândit de ei, l-ar putea afla prin desăvârșirea în răbdare, la vremea cercetării de către Dumnezeu.
Vindecare prin credință, rugăciune, cultură înaltă
Fuga de realitate are în secolul acesta tot mai multe cotloane nefaste. Celebrii ani ’60 au contribuit din plin la exacerbarea sexualității, la spargerea tuturor barierelor convenționalului de bun-simț, ca mai apoi, următoarele trei decenii să prelucreze, în studiourile de înregistrări, primele mesaje ale renunțării la maturizarea copleșitoare, subjugată responsabilităților pe termen lung, sub figura unor trupe simbol pentru noua cultură, a unei veșnice tinereți. Mesajul general al trupelor care au adus milioane de tineri în spațiul idolatriei și imitației lipsite de înțelegere a fost și este, prin succesorii lor, următorul: elimină toate barierele și lumea îți aparține. Despre ce bariere poate fi vorba? Despre barierele care au făcut dintotdeauna diferența între cultură și kitsch, între angajament (căsătorie, familie, relații interumane responsabile) și abandon (totul pentru o libertate abstractă), între bărbat și femeie, între bine și rău, între frumos și urât, între respect și opinie. Yoofanasia, după termenul folosit de Roger Scruton în definirea societății care își eutanasiază moral tinerii pentru profit comercial, remodelându-le curiozitatea specifică pentru a deveni vectorul redefinirii conceptelor de bine și rău, adevăr sau fals, este atât produsul indiferentismului religios din rândul populației adulte, cât și al mutării accentului de pe înțelepciunea acumulată din experiență și cunoaștere pe idolatrizarea tinereții ca spontaneitate în afara normelor. Drogurile sunt minciuni, tinerii știu asta, dar la început, nu minciuna îi preocupă, ci starea după consumul de droguri experimentată împreună cu cineva, ieșirea dintr-o realitate plictisitoare sau dureroasă cu un altul.
Drogul creează iluzia că neplăcerea, decepția, suferința temporară, eșecul, plictisul sau monotonia se pot vindeca prin abandonarea realității. Cu ochii larg deschiși, acești semeni trăiesc extaziați depresia, pe un nor de vise, dar legănând ruina sinelui. Putem vindeca rănile sufletești doar prin credință și rugăciune, prin cultură și artă înalte, împreună cu cei de care ne leagă trăirile cele mai sincere în căutarea frumosului și sensului Creației.
(Articol de preot Justin Dumitru publicat în Ziarul Lumina)
Sursa foto: ziarullumina.ro
Actualitate
Cod galben de intensificări ale vântului, valabil pentru ziua de sâmbătă, în județul Botoșani

Meteorologii au emis un cod galben de intensificări ale vântului, valabil mâine între orele 05.00 – 23.00, în județul Botoșani. În acest interval, vântul va sufla cu viteze de 50-70 km/h și izolat de 80 km/h. Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite să intervină, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.
Pentru a preveni situațiile de urgență, pompierii recomandă cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:
- fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;
- nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;
- parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
- îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;
- nu atingeți firele căzute la pământ.
Pompierii reamintesc faptul că, în condiții de vânt puternic, folosirea focului deschis în gospodării este foarte periculoasă, fiind interzisă. Vântul poate propaga focul, într-un timp foarte scurt, la locuințe, anexe gospodărești, păduri, rețele de electricitate etc.
Pentru a preveni incendiile, nu trebuie aruncate resturi de țigară sau bețe de chibrit aproape de căpițele de fân sau de locurile în care sunt depozitate furaje, lemne de foc, substanțe inflamabile sau alte materiale combustibile și nici pe terenuri cu vegetație uscată.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.
Sursa foto: Radio Chișinău
Actualitate
Acțiuni dedicate protejării pietonilor, desfășurate de polițiștii rutieri împreună cu cei de la ordine publică

Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, împreună cu cei de la ordine publică din municipii, orașe și comune, desfășoară în această perioadă o serie de acțiuni dedicate protejării pietonilor, una dintre cele mai vulnerabile categorii de participanți la trafic.
Activitățile sunt concentrate în zonele cu risc crescut de accidente, acolo unde, în trecut, s-au înregistrat frecvent evenimente rutiere soldate cu victime.
Sunt vizate persoanele care traversează neregulamentar, dar și cele care comit alte abateri ce pot duce la incidente grave. Pe lângă aplicarea sancțiunilor pentru nerespectarea regulilor de circulație, polițiștii derulează și activități de informare și conștientizare, explicând cetățenilor – chiar la fața locului – cât de periculos poate fi un moment de neatenție.
Recomandările transmise de polițiști:
- traversați doar pe la trecerile pentru pietoni, semnalizate corespunzător;
- asigurați-vă temeinic înainte de a păși pe carosabil;
- evitați utilizarea telefoanelor mobile sau a căștilor atunci când traversați strada;
- purtați haine vizibile, mai ales în condiții de vizibilitate redusă;
- respectați indicațiile polițiștilor.
Traversările riscante și lipsa de atenție sunt printre principalele cauze ale accidentelor rutiere în care sunt implicați pietoni.
Astfel de activități vor continua și în perioada următoare, cu scopul de a reduce riscurile în trafic și de a promova un comportament responsabil din partea tuturor participanților la circulație, dau asigurări reprezentanții IPJ Botoșani.
Actualitate
Creştinii ortodocşi sărbătoresc praznicul Izvorul Tămăduirii, sărbătoare închinată Maicii Domnului

În fiecare an, în vinerea din Săptămâna Luminată, creştinii ortodocşi sărbătoresc praznicul Izvorul Tămăduirii.
Sărbătoarea aceasta este în strânsă legătură cu Învierea Domnului, întrucât ea ne arată rolul Maicii Domnului în lucrarea mântuirii noastre, Fecioara Maria fiind născătoarea Celui care este Izvorul sau Sursa vieţii şi a bucuriei.
Această sărbătoare se referă la vindecarea în chip minunat a unui orb, care şi-a recăpătat vederea după ce Maica Domnului l-a îndemnat pe împăratul bizantin Leon cel Mare să-l ducă la un izvor aflat într-o pădure din apropierea Constantinopolului.
Aşadar, Leon, mai înainte de a fi încoronat, a întâlnit un bătrân orb în grădina din apropierea Constantinopolului pe care l-a luat de mână spre a-l călăuzi. După ce au discutat despre Învierea Domnului, orbul i-a cerut lui Leon să-i dea apă şi apoi să-l ducă în cetate. Acesta a intrat într-un desiş din apropiere, unde credea că va găsi un izvor, dar a constatat cu tristeţe că acolo nu era apă. Şi pe când se întorcea, i-a răsunat în urechi un glas de sus care i-a zis: „Pătrunde, Leone împărate, mai adânc în pădurea aceasta şi luând cu mâinile apă tulbure, potoleşte setea orbului şi apoi unge cu ea ochii lui cei întunecaţi; şi vei cunoaşte îndată cine sunt eu, care sălăşluiesc aici de multă vreme”. Făcând aşa cum i-a spus glasul Maicii Domnului, Leon a descoperit în cele din urmă izvorul, a luat apă din el, i-a potolit setea orbului şi după ce l-a spălat pe ochi, orbul şi-a recăpătat în mod minunat vederea.
Mai târziu, Leon a ajuns împărat, aşa cum îi spusese Maica Domnului, şi în semn de mulţumire el a zidit o biserică lângă acel izvor.
Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu
Astăzi, în Biserica Ortodoxă Română este cinstită Icoana Maicii Domnului „Siriaca” de la mănăstirea prahoveană Ghighiu. Hotărârea a fost luată de Sfântul Sinod al Bisericii noastre în şedinţa de lucru din 15 februarie 2018. Icoana Maicii Domnului „Siriaca”, pictată pe lemn de santal, datează din secolul al 16-lea și a fost adusă la Mănăstirea Ghighiu în 1958 de Preasfințitul Vasile Samaha de Serghiopolis din Patriarhia Antiohiei şi a Întregului Orient.
De-a lungul timpului, numeroși credincioși care s-au rugat Maicii Domnului, aducând cinstire icoanei de la Mănăstirea Ghighiu, au mărturisit că au primit ajutor grabnic, vindecări și întărire în credință.
-
Botoșanicu 2 zile in urma
Pietonalul Unirii din municipiul Botoșani găzduiește ediția a XVIII-a a Târgului Meșterilor Populari (foto)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Peste 100 de intervenții realizate de pompierii botoșăneni în perioada sărbătorilor pascale
-
Actualitatecu 18 ore in urma
A fost desemnat constructorul pentru prima etapă a Variantei de Ocolire a municipiului Botoșani
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Creștinii ortodocși îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Bărbat condamnat la 9 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de viol
-
Stiri nationalecu 2 zile in urma
Ziua Forţelor Terestre, un eveniment marcant al Armatei României
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Au ajuns în arestul poliției, după ce au lovit două persoane, pe fondul neînțelegerilor de la un teren
-
Actualitatecu o zi in urma
Tânăr reținut de polițiști după ce și-a lovit un consătean în zona capului, provocându-i leziuni grave