ȘTIRI DIN:
Data: 06/11/2024

Actualitate

Duminica a 4-a după Paști, Vindecarea slăbănogului de la Vitezda

Publicat

pe

Iubirea vindecătoare a Doctorului ceresc – medicamentul recunoștinței pentru cel însănătoșit

”În vremea aceea era o sărbătoare a iudeilor și Iisus S-a suit la Ierusalim. Iar în Ierusalim, lângă Poarta Oilor, era o scăldătoare, care se numea pe evreiește Vitezda, având cinci pridvoare. În acestea zăcea mulțime de bolnavi: orbi, șchiopi, uscați, așteptând mișcarea apei. Căci un înger al Domnului se cobora din când în când în scăldătoare și tulbura apa, și cine intra întâi după tulburarea apei, se făcea sănătos de orice boală era cuprins. Și era acolo un om care era bolnav de treizeci și opt de ani. Iisus, văzându-l pe acesta zăcând și, știind că este așa încă de multă vreme, i-a zis: Voiești să te faci sănătos? Bolnavul I-a răspuns: Doamne, nu am om ca să mă arunce în scăldătoare, când se tulbură apa; că, până când vin eu, altul se coboară înaintea mea. Iisus i-a zis: Scoală-te, ia-ți patul tău și umblă! Și îndată omul s-a făcut sănătos, și-a luat patul și umbla. Dar în ziua aceea era sâmbătă. Deci ziceau iudeii către cel vindecat: Este zi de sâmbătă și nu este îngăduit să-ți iei patul. El le-a răspuns: Cel ce m-a făcut sănătos, Acela mi-a zis: Ia-ți patul tău și umblă. Ei l-au întrebat: Cine este omul care ți-a zis: Ia-ți patul tău și umblă? Iar cel vindecat nu știa cine este, căci Iisus Se dăduse la o parte din mulțimea care era în acel loc. După aceasta, Iisus l-a aflat în templu și i-a zis: Iată că te-ai făcut sănătos. De acum să nu mai păcătuiești, ca să nu ți se întâmple ceva mai rău. Atunci, omul a plecat și a spus iudeilor că Iisus este Cel Care l-a făcut sănătos” (Vindecarea slăbănogului de la Vitezda) Ioan 5, 1-15.

Luminoasa prezență taumaturgică, sufletește și trupește a Domnului – „Doctorul și Vindecătorul nostru”, se concretizează în chip autentic în Biserica harului, „Laboratorul Învierii” (Sfântul Maxim Mărturisitorul) și „Spitalul obștesc”, așa cum ne arată Sfântul Ioan Gură de Aur în Duminica a patra după Sfintele Paști, arată ziarullumina.ro

Închinată unui bolnav, suferind de imobilizare, timp de 38 de ani, tot de atâtea ori s-a deplasat, cum a putut, la Scăldătoarea Vitezda, care avea cinci pridvoare de vindecare în Ierusalim.

Neînfrânt nici de boală, nici de singurătate, nici de speranța vindecării, după 38 de ani, apare, în sfârșit, și pentru el nu doar omul așteptat, ci Dumnezeul și Omul – Domnul nostru Iisus Hristos.

Binefăcătorul său, așteptat atât de îndelungat, îl întreabă despre dorința sa de însănătoșire, principala motivație a prezenței la Scăldătoarea Vitezda. Spre surprinderea noastră, bolnavul se plânge mai întâi de absența unui om care să-l arunce și pe dânsul în scăldătoare. Se accentuează astfel, mai întâi, durerea sufletească în singurătatea purtării bolii trupești.

De aceea, taina vindecării de către Hristos Domnul răspunde ambelor suferințe deodată, deoarece El este și om adevărat și Dumnezeu adevărat, Care dorește a fi Doctorul deplin pentru bolile care încep în perimetru sufletesc și continuă în realitatea vieții biologice, trupești.

Astfel, Domnul pune capăt ambelor suferințe, cea sufletească și cea trupească, invitându-l pe slăbănog să își ridice patul, fără a mai fi necesară afundarea în scăldătoare, deoarece el Însuși este „Apa cea vie” (Ioan 4, 10) și „Medicamentul nemuririi” (Sfântul Ignatie Teoforul) pentru toți „cei osteniți și împovărați”.

Omul care preferă prietenia binefăcătorului

Câtă bucurie va fi trăit pe moment omul însănătoșit și ridicat din neputința ce l-a țintuit imobilizat 38 de ani! Dar n-a fost așa! Cei care-l înconjurau, orbiți de formalism în înțelesul îngust al zilei de sărbătoare, potrivit Legii Vechi, sâmbăta, n-au putut înlătura ceața de pe suflete și în locul încurajării fraterne i-au adresat insulte, izolându-l de această dată în altă formă a singurătății exclusive.

În lăcașul de închinare și de mulțumire pentru însănătoșire face cunoștință cu Dumnezeul și Omul Iisus Hristos care mai întâi îi confirmă vindecarea trupului, se bucură de prezența pe picioare în templu, dar îl conduce discret și atent și spre terapia sufletului: „Iată te-ai făcut sănătos. De acum să nu mai păcătuiești, ca să nu ți se întâmple ție ceva mai rău” (Ioan 5, 14).

În această stare de cunoaștere a binefacerii însănătoșirii depline, bolnavul în fața Duhovnicului desăvârșit – Hristos, slăbănogul își recapătă forța lăuntrică a recunoștinței într-o lucrare mare și pilduitoare: misiunea recunoștinței. Pentru că L-a cunoscut și a recunoscut binefacerea dumnezeiască și omenească, omul însănătoșit devine și el un apostol credibil al sănătății, stare pe care o arată denigratorilor Domnului, prin mărturisire: „Atunci omul a plecat și a spus iudeilor că Iisus este Cel care l-a făcut sănătos!” (Ioan 5, 15).

Cât de mare este iubirea lui Dumnezeu faţă de oameni

Din relatarea completă și plină de sensuri și învățături atât pentru vindecarea integrală trup și suflet, cât și pentru atitudinea noastră față de cei suferinzi, dar și a celor vindecați de către binefăcător, începând cu Dumnezeu și continuând cu semenii, înțelegem, mai întâi, cât de mare este iubirea față de oameni a Domnului ca Medic și Duhovnic pentru noi toți.

În fața izbăvirii de boala trupească, orice obstacol omenesc fără logică și iubire fraternă arată absența bunătății, a compasiunii și a empatiei pentru durerile semenului, în interiorul căruia noi putem deveni spiritual și să nu fim numai „medicament” și încurajare.

Domnul este medic desăvârşit

Doar Domnul este pe deplin solidar și medic desăvârșit, gata să ne ridice prin Cuvânt și Taină, din orice suferință, deoarece astfel se împărtășește iubirea milostivă, iertătoare și vindecătoare. Așa înțelegem mai adânc sensul Cuvântului Său din Evanghelie: „Fiul Omului n-a venit să I se slujească, ci ca să slujească El şi să-Şi dea sufletul răscumpărare pentru mulţi” (Matei 20, 28).

În lăcașul de atunci el Îl descoperă pe Hristos, care îl ajută să se elibereze de adevărata cauză a bolii, păcatul pe care trebuie să-l evite după ce mai întâi este ușurat de Duhovnicul ceresc. Așa încep demersul și ajutorul spre terapia integrală. O nouă putere luminoasă se concretizează în mulțumirea plină de recunoștință și în starea de model pentru noi toți astăzi în Biserica Harului, de unde Domnul nu absentează niciodată, așteptându-ne, ajutându-ne, ridicându-ne!

Domnul ne încredințează de prezența Sa din sfântul lăcaș în fiecare bolnav, acasă, în lume, în spitale

Nu ne părăsește, mai ales dacă Îl chemăm, cu speranța și credința bolnavului de astăzi. El, Hristos, este prezent în cei bolnavi, încât ne așteaptă nu doar astăzi, ci până la a doua Sa venire, să Îl urmăm, să Îl vizităm, să Îl recunoaștem în suferinzi: „Bolnav am fost şi M-aţi cercetat” (Matei 25, 36).

Din această perspectivă, așa cum ne-a relatat Sfânta Evanghelie, primim un nou imbold în credință, în speranța și în chemarea ajutorului Mântuitorului în toate suferințele noastre, pe care le poartă cu noi și ni le ridică, mai cu seamă că și noi Îl urmăm, ca semeni, ca frați, ca voluntari ai sănătății, toți la căpătâiul oricărui suferind, de oriunde și oricine ar fi.

Acolo unde absentăm, intervine Domnul

Înțelegem cât de mare este iubirea Domnului față de sănătatea noastră și cât de eficient este ajutorul Său trecut în gândirea și în iubirea faptei milostive și frățești. Acolo unde absentăm, intervine Domnul și de multe ori suntem uimiți de răbdarea, credința și de speranța bolnavilor credincioși, dar și de devotamentul medicilor și voluntarilor creștini în țara noastră și în lume!

Și bolnavul ne este un pedagog, după modelul slăbănogului căruia tocmai de aceea Sfânta Biserică i-a închinat o adevărată sărbătoare în Duminica a patra după Sfintele Paști.

Astfel, credința în vindecare cu ajutorul lui Dumnezeu este o putere mare și sfântă care ne ajută să depășim prăbușirea în fața durerii și a singurătății, după cum prezența slujitorului sfințit și a medicului iscusit la căpătâiul bolnavului actualizează prezența Domnului în fața slăbănogului de la Vitezda.

Ajută-ne, Doamne, Doctorule, Vindecătorule al sufletelor și al trupurilor noastre, să Te invităm necontenit în noi și între noi, bolnavii sufletește și trupește, în casă, acasă, în lume, în spitale și dăruiește-ne credința și speranța bolnavului, care 38 de ani nu a disperat, ci s-a rugat, a crezut și a sperat că un om îl va ajuta.

Înmulțește, Doamne, dragostea de semeni și mai cu seamă de frații mai suferinzi decât noi și ajută-ne cu harul iubirii Tale milostive să urmăm cât mai mulți chemarea dumnezeiască, din Biserica noastră, Clinica cerească de pe pământ, dimpreună cu slujitorii în halate albe și preoții din spitale, așa cum ne-a îndemnat părintește Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Sfântul Sinod și în toate comunitățile bisericești, prin pastorația înțeleaptă, smerită și vindecătoare a bolnavilor.

(Articolul integral în Ziarul Lumina)

Actualitate

O șoferiță, oprită pentru viteză excesivă, s-a ales cu dosar penal pentru infracțiuni la regimul rutier

Publicat

pe

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier au oprit pentru control, pe drumul județean D.J. 296, în comuna Roma, un autoturism condus de o tânără, de 29 de ani, din aceeași localitate, care circula cu viteză peste limita legală.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că aceasta deținea un permis emis de autoritățile S.U.A, fără a avea drept să conducă pe teritoriul României, iar autoturismul pe care îl conducea era radiat din circulație, încă din luna iunie 2024.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără drept și punerea in circulație a unui autovehicul neînmatriculat.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Companii japoneze de renume, interesate de investiţii masive în energia verde din România

Publicat

pe

În perioada 4-5 noiembrie 2024 se desfășoară, la București, Forumul Energiei România-Japonia, organizat de Ministerul Energiei din România, Ministerul Economiei, Comerțului și Industriei din Japonia și compania Wise Finance Solutions.

Evenimentul de referință a reunit companii și instituții publice din domeniul energiei din ambele țări, conduse de ministrul Energiei Sebastian-Ioan Burduja, și viceministrul Economiei, Comerțului și Industriei din Japonia, Shinji TAKEUCHI, potrivit energie.gov.ro

  • Aceasta în contextul în care relațiile dintre România și Japonia au fost ridicate la nivelul de parteneriat strategic pe 7 martie 2023.

Forumul a accelerat proiectele comune ale celor două țări în domeniul energiei, în special dezvoltarea energiei nucleare de generație nouă, extinderea capacităților de stocare a energiei regenerabile, producția de hidrogen verde și implementarea tehnologiilor de captare, utilizare și stocare a carbonului.

„Forumul de astăzi nu este doar un schimb de idei, ci include asumarea unor angajamente concrete. Prin parteneriatele noastre, România își asumă rolul de lider regional în energia regenerabilă și nucleară. Astăzi am făcut un pas concret în direcția unei Românii mai sigure, mai competitive și mai sustenabile din punct de vedere energetic. Sunt convins că prin această colaborare dintre experiența administrației și mediului privat din Japonia și deschiderea României și oportunitățile existențe în țara noastră, în viitorul cel mai apropiat vom avea rezultate remarcabile în relația bilaterală prin parteneriate care vizează: hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, stocarea în baterii, producția de hidrogen și amoniac albastru, producția de uraniu, captarea dioxidului de carbon etc. Vorbim de investiții de miliarde de euro care vor crea noi locuri de muncă și vor asigura prețuri accesibile la energie și securitate energetică pentru toți românii”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian-Ioan Burduja.

În cadrul forumului, Ministerul Energiei din România și compania japoneză Itochu Corporation au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru dezvoltarea investiției Tarnița-Lăpuștești, un proiect de importanță strategică pentru echilibrarea sistemului energetic național, absolut necesar în contextul creșterii ponderii energiei din surse regenerabile.

  • Părțile și-au reafirmat angajamentul de a colabora în găsirea unor soluții inovatoare pentru asigurarea securității energetice.

Având în vedere provocările globale actuale, accentuate de conflictul din Ucraina și creșterea cererii de energie în sectoare precum IT-ul și industria grea, părțile și-au reafirmat angajamentul de a colabora în găsirea unor soluții inovatoare pentru asigurarea securității energetice.

România a prezentat o serie de proiecte majore, printre care unitățile 3 și 4 de la Cernavodă și proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) de la Doicești, invitând partenerii japonezi să contribuie cu tehnologie și cunoaștere.

Alte domenii cu potențial ridicat de cooperare sunt termoficarea în sistem centralizat, producția de hidrogen și generarea de energie electrică din surse regenerabile.

Miniștrii și companiile celor două țări au confirmat, de asemenea, sprijinul pentru atragerea investițiilor japoneze în România și a programelor comune de finanțare, în special în domeniul tehnologiilor de vârf, precizează energie.gov.ro

Sursa foto: Ministerul Energiei

Citeste mai mult ...

Actualitate

Aproape 4 milioane de persoane din România, afectate de sărăcie

Publicat

pe

Sărăcia rămâne una dintre problemele României având în vedere că, potrivit datelor aferente anului 2023 publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), 21,1% din populaţie trăia într-o gospodărie ale cărei venituri erau mai mici decât pragul sărăciei relative, în raport cu care o persoană este considerată săracă.

  • Media UE a acestui indicator a fost de 16,2% în 2023, iar cele mai mari rate ale sărăciei relative au fost în Estonia (22,5%), Letonia (22,5%) şi România (21,1%).

În România, în 2023, pragul sărăciei relative, stabilit la 60% din valoarea medianei distribuţiei persoanelor după venituri, a fost de 19.433 de lei/persoană/an (1.641 de lei/lună), potrivit INS.

În valori absolute, numărul persoanelor sărace, cu venituri sub pragul menționat, a fost de 3,97 milioane. Cea mai înaltă incidenţă a sărăciei s-a întâlnit în rândul copiilor (29,6%) şi al tinerilor cu vârste cuprinse între 18-24 ani (24%).

„Dacă în anul 2023 nu s-ar fi plătit pensiile şi celelalte transferuri sociale, aproape jumătate din populaţie (47,1%) s-ar fi situat sub pragul sărăciei relative”, potrivit INS.

Totodată, în ceea ce privește rata riscului de sărăcie sau excluziune socială (AROPE), aceasta a fost de 32%, corespunzătoare unui număr de şase milioane de persoane, arată ziarullumina.ro

AROPE consideră că o persoană se află în risc de sărăcie dacă nu-și poate permite cel puțin șase din cele 13 componente esențiale pentru un trai decent, precum:

  • capacitatea de a face față cheltuielilor neprevăzute;
  • de a plăti o săptămână de vacanță;
  • de a achita ratele și facturile;
  • de a consuma carne cel puțin o dată la două zile;
  • de a încălzi locuința;
  • de a avea acces la un autoturism;
  • de a-și înlocui hainele vechi cu altele noi;
  • de a deține două perechi de încălțăminte.

Sursa foto: Economica.net

Citeste mai mult ...

ULTIMA ORĂ

Actualitate15 ore in urma

O șoferiță, oprită pentru viteză excesivă, s-a ales cu dosar penal pentru infracțiuni la regimul rutier

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier au oprit pentru control, pe drumul județean D.J. 296, în comuna Roma, un autoturism condus...

Actualitate15 ore in urma

Companii japoneze de renume, interesate de investiţii masive în energia verde din România

În perioada 4-5 noiembrie 2024 se desfășoară, la București, Forumul Energiei România-Japonia, organizat de Ministerul Energiei din România, Ministerul Economiei,...

Actualitate16 ore in urma

Aproape 4 milioane de persoane din România, afectate de sărăcie

Sărăcia rămâne una dintre problemele României având în vedere că, potrivit datelor aferente anului 2023 publicate de Institutul Naţional de...

Actualitate16 ore in urma

Tânăr suspectat de consum de droguri, depistat în trafic de polițiști la volanul unui autoturism

La data de 4 noiembrie 2024, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au oprit pentru control, pe Bulevardul Mihai Eminescu, din...

Actualitate17 ore in urma

Americanii sunt așteptați la urne, astăzi, pentru a alege următorul șef la Casa Albă

Americanii își vor alege, astăzi, președintele dintre vicepreședinta Kamala Harris, susținută de Partidul Democrat, și fostul președinte Donald Trump, candidat...

Actualitateo zi in urma

Acțiunile polițiștilor, în weekendul trecut, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale

În weekendul care a trecut, polițiștii botoșăneni au acționat pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, intervenind la peste 100 de...

Eveniment

CURS VALUTAR

Politică

PROGNOZA METEO

Stiri din Botoșani

Botoșanio zi in urma

Elevii s-au întors la școală pentru a începe cursurile celui de-al doilea modul din acest an școlar (foto)

Odată cu revenirea la cursuri, elevii Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Botoșani își vor putea desfășura cursurile în unitatea de...

Actualitateo zi in urma

S-a constituit Consiliul Local Botoșani și au fost stabiliți cei doi viceprimari (galerie foto)

Luni dimineață, în sala „Mihai Eminescu” a Primăriei Municipiului Botoșani a avut loc ceremonia de constituire a Consiliului Local al...

Actualitate2 zile in urma

Un tânăr s-a ales fără permis și cu o amendă usturătoare, pentru viteză excesivă pe o stradă în reabilitare

Un tânăr de 36 de ani a rămas fără permis de conducere după ce a fost depistat de polițiști circulând...

Actualitate2 zile in urma

Intensificări ale vântului pe tot parcursul zilei, la nivelul județului Botoșani

Meteorologii au actualizat prognoza și au prelungit Codul Galben de vânt pentru județul Botoșani, până la ora 22.00 Potrivit acestora,...

Actualitate3 zile in urma

Cele mai profitabile firme din județul Botoșani, premiate la Gala Excelenței în Afaceri

Afaceriștii botoșăneni s-au reunit, vineri seară, la Cucorăni, în Sala Luceafărul, în cadrul Galei Excelenței în Afaceri, organizată de Camera...

Actualitate3 zile in urma

Lucrări de stabilizare a digului de est al depozitului de deșeuri de la Stăuceni

Au fost demarate lucrările de consolidare necesare punerii în siguranță a construcțiilor existente pe digul estic al depozitului de deșeuri...

Actualitate3 zile in urma

Vine frigul! Temperaturile scad cu 10 grade în următoarele 24 de ore, iar la munte va fi lapoviță

Meteorologii au emis două avertizări cod galben de vânt, cu rafale de până la 90 km/oră, care vor viza, până...

Divertisment

Anunțuri si informări

Momentul de cultură

Actualitate