Economie
O nouă sesiune a programului național de înnoire a parcului auto „Rabla Plus”

Sesiunea începe luni, 19 august 2024, la ora 10.00.
O nouă sesiune de înscriere în programul de înnoire a parcului naţional auto „Rabla Plus” pentru persoanele fizice, unităţile administrativ-teritoriale şi instituţiile publice începe luni, la ora 10:00.
Potrivit Administraţiei Fondului pentru Mediu, solicitanţii beneficiază de ecotichet la cumpărarea unui autovehicul nou, în schimbul predării a cel mult două care să aibă o vechime mai mare de şase ani de la data fabricaţiei.
Valoarea ecotichetului, indiferent de numărul de unităţi predate spre casare, este de 25.500 lei la achiziţionarea unei maşini pur electrice şi de 13.000 lei pentru una hibrid plug-in sau pentru o motocicletă electrică.
Ecotichetul de care beneficiază instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale valorează 120.000 lei, dar ele nu sunt obligate să predea spre casare o maşină uzată, potrivit romania-actualitati.ro
Sursa foto: romania-actualitati.ro
Economie
Administraţia Fondului pentru Mediu a stabilit lista cu dealerii validați în programul Rabla pentru tractoare

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat pe site-ul propriu lista cu cei 126 de producători și furnizori de maşini agricole validaţi în programul Rabla pentru tractoare, informează reprezentanții instituției.
Totodată, AFM mai anunță că, în curând, după aprobarea bugetului aferent, fermierii persoane fizice vor putea primi finanţare pentru achiziţia de tractoare și maşini agricole.
Potrivit celor declarate de Florin Bănică, preşedintele AFM, solicitanţii se pot înscrie direct în aplicaţia de pe site-ul afm.ro
Sursa foto: Ziarul Lumina
Economie
CNIR a semnat contractul de execuție pentru cel mai scump lot din Autostrada A8 Unirii (foto)

Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a semnat cu o asociere de companii contractul de execuție pentru lotul Ditrău-Grințieș din Autostrada A8 Unirii.
Este vorba despre cel mai lung tronson de drum de mare viteză din România, care urmează să fie realizat în patru ani și jumătate.
Contractul în valoare de 6,14 miliarde lei, fără TVA, aproximativ 1,2 miliarde de euro, vizează Lotul 2A Ditrău-Grințieș, cel mai lung lot al Autostrăzii „Unirii” A8 și a fost atribuit asocierii SA&PE Construct (Lider) – Tehnostrade S.R.L. – Euro Asfalt D.O.O. (din Bosnia-Herțegovina) – Spedition UMB.
Noul lot de autostradă, finanțat prin Programul Transport 2021-2027, trebuie finalizat în 54 de luni din care 14 luni alocate pentru proiectare și 40 de luni alocate fazei de execuție a lucrărilor.
Pe traseu vor fi construite inclusiv 63 de pasaje și 19 tuneluri, structuri a căror lungime însumată reprezintă 57% din lungimea întregului lot.
„Sunt aproape 40 de kilometri dificili în zona de munte. Sunt bucuros că a câștigat o companie care știe să facă autostrăzi. E o companie românească, e o companie care are multe provocări, inclusiv anul acesta. Dacă vorbim de zona rutieră, anul 2024 a fost cel mai bun an din istoria noastră – aproape 200 de kilometri de autostradă și drum expres dați în circulație. 2005 trebuie fie mai bun. Trebuie să ne ducem așa, pe la 250 de kilometri și trebuie menținut acest ritm de 250 de kilometri și pentru la anul”, a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Anterior, CNIR a atribuit asocierii SA&PE Construct SRL (lider) – Tehnostrade SRL – Spedition UMB – Euro Asfalt contractul pentru proiectarea şi execuţia lotului 1C Sărăţeni – Joseni de pe traseul secţiunii montane a Autostrăzii Unirii A8. Valoarea ofertei a fost de 4,94 miliarde lei, iar durata de realizare este de 54 de luni.
De asemenea, asocierea UMB – Euro-Asfalt a fost desemnată câștigătoare a licitației și pentru lotul montan Pipirig – Vânători Neamț (Leghin), de pe Autostrada Unirii A8, cu o lungime de aproximativ 19 km.
Pentru loturile Joseni – Ditrău și Grințieș – Pipirig, în acest moment sunt în derulare procedurile de licitație. UMB se bate cu turcii de la Mapa și pentru construcția lotului Grințieș – Pipirig (31,5 km), cel mai dificil lot al secțiunii montane, prima autostradă cu tuneluri prevăzute cu 3 benzi pe sens, iar pentru lotul 1 D Joseni – Ditrău (14,4 km), cele 5 oferte sunt în etapa de evaluare, potrivit economedia.ro
Economie
Milioane de clienți Orange România ar putea fi afectați în urma unui atac cibernetic

Orange România este din nou ținta unui atac cibernetic. Gruparea de hackeri Babuk a revendicat un atac asupra companiei franceze de telecomunicații.
Reprezentanții Orange România afirmă că, până în prezent, nu au primit cereri de negociere din partea hackerilor Babuk, care susțin că au obținut o cantitate semnificativă de informații din companie.
Acesta reprezintă al doilea incident major de securitate care implică Orange în ultimele luni. Luna trecută, compania a confirmat un atac cibernetic similar la Orange România, iar acum grupul Babuk susține că a obținut acces la o cantitate semnificativă de date confidențiale, arată evz.ro
La rândul său, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), a evidențiat că „experții din echipa DNSC au analizat mostrele de fișiere publicate, iar link-ul indicat trimite la aceleași arhive extrase în atacul cibernetic ce a avut loc recent asupra Orange Romania”.
Hackerii Babuk ar fi extras 4,5 TB de informații de la Orange România
Rețeaua cibernetică Babuk afirmă că a reușit să compromită din nou, duminică, sistemul companiei de telecomunicații franceze Orange, susținând că a furat „toate informațiile asociate cu orange.com și orange.ro din România”.
Aceștia susțin că au reușit să extragă 4,5 TB de date „foarte detaliate”, inclusiv adrese de e-mail, înregistrări ale clienților, cod sursă, documente interne, facturi, contracte, proiecte, bilete, informații despre utilizatori, date despre angajați, mesaje, detalii despre cărțile de credit, jurnalele de apeluri și alte informații personale de identificare.
Mai mult, hackerii amenință că vor publica datele furate „dacă nu vor ajunge la o înțelegere”, conform informațiilor furnizate de publicația Cybernews, citată de evz.ro
Ce au declarat reprezentanții companiei franceze Orange referitor la acest nou atac
„Conform unor informații publicate ieri, (luni, 17 martie, n.red.) un atacator susține că a obținut date de la orange.com și orange.ro. Până în prezent, nu am fost contactați de eventuali atacatori și nu am primit cereri de negociere referitoare la un posibil incident de securitate cibernetică.
Experții noștri au analizat mostrele de fișiere publicate, iar link-ul indicat trimite la aceleași arhive exfiltrate în atacul cibernetic ce a avut loc recent asupra Orange Romania. Monitorizăm situația în continuare alături de companie și de Directoratul Național de Securitate Cibernetică. Vom reveni cu orice informații relevante, dacă va fi necesar”, au explicat oficialii companiei, citați de evz.ro
Cybernews a solicitat clarificări de la Orange și de la Comisia Națională Franceză pentru Informatică și Libertate (CNIL), dar până în prezent nu a primit un răspuns, potrivit cybernews.com.
Sursa foto: Fanatik
-
Botoșanicu 2 zile in urma
Crin Antonescu, candidatul Alianței Electorale „România Înainte” la alegerile prezidențiale a ajuns la Botoșani (foto)
-
Economiecu 2 zile in urma
Administraţia Fondului pentru Mediu a stabilit lista cu dealerii validați în programul Rabla pentru tractoare
-
Administrațiecu 2 zile in urma
A fost aprobat bugetul Consiliului Județean Botoșani pe anul 2025. Ce a declarat Valeriu Iftime
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Șofer surprins de radarul poliției circulând cu viteza de 146 Km/h în localitate. Ce sancțiune a primit (foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
BEC a stabilit ordinea de înscriere pe buletinele de vot la alegerile prezidenţiale din luna mai
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Județul Botoșani, din nou sub avertizare de tip cod galben de intensificări ale vântului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FC Botoșani are un jucător de națională
-
Actualitatecu 2 ore in urma
Peste 100 de polițiști, implicați într-o razie de amploare în municipiul Botoșani, în acest weekend (foto, video)