Economie
Pensii mai mari pentru 3,8 milioane de pensionari, în urma aplicării noii formule de calcul
Peste 3,8 milioane de pensionari vor beneficia de măriri ale pensiilor în urma aplicării noii formule de calcul în conformitate cu prevederile legale.
- Vor exista majorări ale pensiilor de la 1% la 100%, susţine Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice.
În consecinţă, bugetul alocat pensiilor va creşte, însă autorităţile dau asigurări că nu vor fi probleme cu plata acestora, sumele prevăzute pentru perioada septembrie – decembrie 2024 fiind prinse în bugetul de stat, arată ziarullumina.ro
Deciziile de recalculare a pensiilor vor ajunge până la finalul lunii august la beneficiari, iar aceştia vor afla cuantumul majorărilor conform noii legi a pensiilor.
„Peste 3,8 milioane de pensionari vor avea pensiile mărite, respectiv 83% din pensionarii din sistemul public. Nominal, creşterea medie în lei este de 622 de lei, iar în procente vorbim de aproape 27% creştere în medie a pensiilor din sistemul public, aplicată de la 1 septembrie. (…) Avem o creştere a pensiei medii în sistemul public de pensii de la 2.292 de lei, cât este în prezent, la 2.761 de lei”, a spus Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), citat de Agerpres.
- Pensionarii care au realizat stagii de cotizare superioare vor beneficia de creşteri substanţiale şi vor primi pensii dublate.
Vor exista însă şi situaţii cu creşteri nesemnificative sau nu vor beneficia deloc de creşteri. Este cazul a circa 900.000 de români pentru care deciziile de recalculare a pensiilor nu vor aduce prea multă bucurie.
„Această nouă lege a pensiilor încurajează contributivitatea, prelungirea vieţii active, asigurând sustenabilitatea sistemului public de pensii pe termen mediu şi lung. Practic, noutatea acestei legi sunt punctele de stabilitate care vin în plus faţă de punctele de contributivitate care se acordă tuturor pensionarilor care au realizat stagii de cotizare mai mari de 25 de ani. Şi aici avem cele trei paliere: între 25 şi 30 de ani avem o creştere de 0,5% pentru fiecare an din acest interval, între 30 şi 35 de ani de contributivitate avem o creştere de 0,75 puncte pentru fiecare an din acest interval, iar pentru cei care au realizat stagii de cotizare mai mari de 35 de ani avem chiar un punct în plus acordat peste acest stagiu de cotizare”, a explicat Daniel Baciu.
- Preşedintele CNPP a precizat că aproximativ 100.000 de pensionari vor ieşi din sfera pensiei minime datorită acestor majorări aplicate începând cu data de 1 septembrie.
Astfel, bugetul alocat pensiilor creşte cu aproape 50% faţă de anul 2020, la 136,3 miliarde de lei, însă, potrivit ministrului finanţelor, Marcel Boloş, „ponderea cheltuielilor cu pensiile în PIB rămâne constantă, cu tendinţe de scădere în perioada 2030-2031”.
Pentru perioada septembrie – decembrie, banii pentru plata pensiilor recalculate sunt deja prinşi în bugetul asigurărilor sociale de stat, dau asigurări oficialii Ministerului de Finanțe.
Sursa foto: ziarullumina.ro
Actualitate
Lucrări de modernizare, de 100 de milioane de euro, la CET Arad, executate de ELSACO și VESTRA
Lucrările de retehnologizare a CET Hidrocarburi Arad vor începe în cel mai scurt timp. Valoarea totală a investiției este de 100 de milioane de euro (inclusiv TVA), iar antreprenor general este asocierea Elsaco Electronic (lider) – Elsaco Engineering – Vestra Industry.
- Finanțarea este asigurată din Planul National de Redresare și Reziliență (PNRR).
„Ne apropiem de startul lucrărilor la CET-ul nou. Aceasta este cea importantă bătălie: să finalizăm proiectul cât mai repede, iar noul CET să fie funcțional. Nu am nicio emoție că rezultatul va fi altul”, a declarat Călin Bibart, primarul municipiului Arad.
Obiectivul principal al proiectului constă în reducerea cu peste 30% a consumului de combustibil primar, prin producerea energiei electrice și termice în cogenerare de înaltă eficiență, reducerea emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă și, totodată, scăderea cu cel puțin 50% a prețului de producție al gigacaloriei.
- Termenul de finalizare a proiectului este prevăzut la finalul lunii februarie 2026.
Serviciile de management de proiect, supervizare a lucrărilor și dirigenția de șantier vor fi asigurate de asocierea Ciga Energy EPIC (lider) – RomCapital Invest – Safege SAS, potrivit agendaconstructiilor.ro
Economie
Scădere ușoară a prețurilor la carburanți, în ultima lună
În această perioadă, în România se înregistrează cel mai scăzut preț la benzină și motorină din Uniunea Europeană, potrivit romania-actualitati.ro
Preţul mediu al unui litru de benzină şi motorină a scăzut cu aproape 5% în ultimele 30 de zile.
- În Bucureşti, un litru de benzină standard se comercializează cu preţuri situate între 6,89 lei şi 7,02 lei, iar un litru de motorină standard costă între 6,98 lei şi 7,05 lei.
În această perioadă, România se află pe primul loc în Uniunea Europeană atât în topul ţărilor cu cea mai ieftină benzină, cât şi în cel al statelor cu cel mai mic preţ la motorină.
- Ieftinirile din ultima vreme au legătură cu scăderea preţului ţiţeiului.
Miercuri, 11 septembrie 2024, cotaţia barilului de petrol, brand extras din Marea Nordului, a coborât sub 70 dolari, pentru prima dată din decembrie 2021 încoace, pe fondul aşteptărilor ca slaba creştere economică înregistrată la nivel global să declanşeze o nouă scădere a cererii.
Sursa foto: Economica.net
Actualitate
„BIO-Carpatica”, brand comun al producătorilor bio din opt ţări aflate în zona Carpaților
La cea de-a doua ediţie a Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale, care s-a desfăşurat la sfârșitul săptămânii trecute, între 6 și 8 septembrie, în comuna Ibăneşti, județul Mureș, s-a remarcat o iniţiativă de promovare a agriculturii ecologice din regiunea estică a Europei: lansarea mărcii „BIO-Carpatica”, un brand comun al producătorilor bio din opt ţări din zona Carpaţilor: Cehia, Slovacia, Polonia, Ucraina, Ungaria, România, Serbia și Republica Moldova (pentru că dealurile din Republica Moldova aparţin Carpaţilor, potrivit inițiatorilor).
„Anul acesta vor fi (pe piață, n.r.) primele produse bio din cele opt ţări care sunt străbătute de Munţii Carpaţi. (…) Aceste opt ţări îşi vor produce produsele lor bio, dar pe etichetă vor avea sigla «BIO-Carpatica Food». Este deja o marcă înregistrată şi fiecare ţară va oferi în celelalte ţări produsele sale”, a declarat preşedintele Bio România, Avraham Marian Cioceanu pentru Agerpres, citat de ziarullumina.ro
Produsele „BIO-Carpatica” vor putea fi distribuite prin orice lanţ de magazine din România. „Ne dorim ca în fiecare magazin să existe un raft cu produse «BIO-Carpatica», ar fi un pas înainte pentru a consolida acest brand şi a conştientiza consumatorii asupra produselor bio”, a afirmat Marian Cioceanu, care a subliniat că în țara noastră vânzările de alimente certificate bio au crescut cu aproape 20%.
În Estul Europei, Polonia deţine de departe supremaţia în domeniu.
Prezent la Ibănești, Maziejuk Wawrzyniec, vicepreşedintele Polska Ekologia – asociaţia producătorilor bio din Polonia, a precizat că țara sa are una dintre cele mai dezvoltate agriculturi şi industrii alimentare ecologice din Europa, cu peste 230.000 de producători şi circa 760 de procesatori.
În România, potrivit lui Viorel Morărescu, director în cadrul Ministerului Agriculturii, există 14.000 de operatori în agricultura organică.
Sursa foto: ziarullumina.ro
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Sunt prognozate averse torențiale la Botoșani, în următoarele ore
-
Actualitatecu 2 zile in urma
13 septembrie – Ziua Pompierilor din România, marcată la Botoșani (galerie foto)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
SuperLiga revine cu partida Sepsi OSK – FC Botoșani, care se va disputa în această seară (video)
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Accident rutier soldat cu victime și pagube materiale (galerie foto)
-
Se intampla langa noicu 3 zile in urma
Expoziția „Cărările Luminii”, la Muzeul de Istorie din Suceava
-
Actualitatecu o zi in urma
Risc de inundații pe râurile Jijia, Prut și afluenții acestora!
-
Actualitatecu o zi in urma
Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani deschide Stagiunea 2024 – 2025 cu o premieră! (foto)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Document fals privind ITP-ul unui autoturism, prezentat de șoferul acestuia la controlul de frontieră