ȘTIRI DIN:
Data: 14/06/2025

Social

Ciolacu, despre neimpozitarea pensiilor sub 3000 de lei: „Nu este un efort bugetar foarte mare”

Publicat

pe

Premierul Marcel Ciolacu a susținut marți, 27 august, la Craiova, că majorarea pragului de impozitare a pensiilor de la 1 octombrie 2024, de la 2.000 de lei, cât este în prezent, la 3.000 de lei, nu are un impact semnificativ asupra bugetului. „Nu este un efort bugetar foarte mare, în jur de 800 de milioane”, a spus premierul, care a subliniat că suma se încadrează în cheltuielile legate de recalcularea pensiilor, potrivit hotnews.ro

Marcel Ciolacu a spus că estimările legate de cheltuielile cu recalcularea pensiilor au fost de 10 miliarde de lei, dar că cifrele arată că există spațiu bugetar pentru majorarea pragului de impozitare a pensiilor.

„În acest moment, așa cum ne arată cifrele, sunt cheltuieli de 8,3 miliarde pe toate cele 4 luni. Deci ne încadrăm și cu această creștere a plafonului de impozitare până la 3000 de lei. Deci cu alte cuvinte este bugetată”, a spus Marcel Ciolacu, într-o conferință de presă susținută la Craiova.

Ministrul Muncii: Pensiile sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate de la 1 octombrie

Pragul de impozitare a pensiilor va creşte, de la 1 octombrie 2024, de la 2.000 de lei, cât este în prezent, la 3.000 de lei, a anunţat, luni seara, și ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

„În această seară am o veste bună pentru pensionari! După o analiză făcută împreună cu premierul Marcel Ciolacu, am decis că, începând cu 1 octombrie, de Ziua Persoanelor Vârstnice, nicio pensie sub 3.000 de lei nu va mai fi impozitată”, a spus ministrul Muncii, la Realitatea TV.

Astfel, de la 1 octombrie, impozitul va reprezenta 10% din diferenţa ce depăşeşte 3.000 de lei.

Declarația ministrului Muncii vine după ce premierul Marcel Ciolacu a anunţat că i-a cerut ministrului de Finanţe, Marcel Boloș, să facă o analiză dacă se impune un nou prag de impozitare a pensiilor, dar şi cu privire la voucherele pentru alimente pe care le primesc pensionarii, pentru ca aceştia să nu piardă bani în urma recalculării.

  • În prezent pensiile sub 2.000 de lei nu se impozitează, dar se aplică un impozit de 10% pe suma care depășește acest prag.

Premierul a menționat că în Guvern se va purta o discuţie şi despre pragul până la care se impozitează pensiile, având în vedere că după recalculare unele vor depăşi pragul actual.

„I-am cerut ministrului Finanţelor să îmi facă o simulare ca să vedem exact câte persoane intră în această zonă, astfel încât să nu piardă oamenii în loc să câştige. (…) O să vină ministrul Finanţelor pe aceste praguri. Cu întreaga analiză o să vină ministrul Finanţelor astfel încât nimeni să nu piardă niciun ban nici prin impozitare, nici prin renunţare la vouchere (voucherele sociale pentru alimente care sunt acordate pensionarilor – n.r.)”, a precizat premierul Marcel Ciolacu, potrivit hotnews.ro

Sursa foto: Playtech.ro

Actualitate

Inspectorii ITM Botoșani evidențiază avantajele și beneficiile încheierii contractului colectiv de muncă

Publicat

pe

Reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Botoșani atenționează, din nou, că potrivit prevederilor Legii nr. 367/2022 privind Dialogul Social, negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați/lucrători.

În cazul în care într-o unitate nu există contract colectiv de muncă, angajatorul sau orice altă persoană îndreptățită să participe la negocierea colectivă, conform prezentei legi, poate iniția negocierea contractului colectiv de muncă în orice moment (art.108, alin.3 din Legea nr. 367/2022).

  1. Contractul colectiv de muncă aduce avantaje semnificative salariaților, întrucât completează și îmbunătățește prevederile contractului individual de muncă.

Iată cele mai importante beneficii:

  • drepturile salariale îmbunătățite
  • salarii mai mari decât minime prevăzute de lege sau contract individual de muncă
  • sporuri suplimentare (condiții grele de muncă, ore suplimentare, muncă de noapte)
  • tichete de masă, vouchere de vacanță sau alte beneficii extrasalariale
  1. Protecție în fața concedierii

Contractul colectiv de muncă poate prevedea proceduri mai stricte pentru concediere, inclusiv:

  • consultarea sindicatului
  • perioade de preaviz extinse
  • compensații la disponibilizare
  1. Drepturi sociale extinse:
  • zile libere suplimentare (ex. pentru evenimente familiale)
  • concedii de studii în condiții avantajoase
  • ajutoare financiare în caz de boală, deces, naștere
  1. Siguranță și condiții mai bune la locul de muncă

Contractul colectiv de muncă cuprinde obligații clare ale angajatorului privind :

  • echipament de protecție
  • instruirea periodică
  • evaluarea riscurilor
  1. Participarea la decizii și transparență

Angajații, prin sindicat sau reprezentanți, pot negocia periodic condițiile de muncă.

Contractul colectiv de muncă poate obliga angajatorul să consulte salariații înainte de:

  • reorganizări
  • reduceri de personal
  • schimbări majore în program
  1. Stabilitate și predictibilitate

Contractul colectiv de muncă are o durată determinată (de regulă 1-2 ani), ceea ce oferă un cadrul stabil pentru relații de muncă și se aplică tuturor salariaților, indiferent dacă sunt membrii de sindicat sau nu.

  1. Acces la formare profesională

Contractul colectiv de muncă poate conține obligații ale angajatorului privind:

  • cursuri de perfecționare plătite
  • promovarea internă a angajaților

Sursa foto: RisCo

Citeste mai mult ...

Administrație

Platforma PULS oferă agenților economici acces rapid la modulele de subvenționare a locurilor de muncă (video)

Publicat

pe

Reprezentanții AJOFM Botoșani aduc în atenția agenților economici faptul că pentru acordarea serviciilor privind depunerea solicitărilor în vederea încheierii convențiilor pentru subvenționarea locurilor de muncă în conformitate cu prevederile Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă cu modificările și completările ulterioare, se utilizează Platforma PULS.

Dezvoltată pentru a simplifica, finanța și eficientiza inserția pe piața muncii a persoanelor în căutarea unui loc de muncă, Platforma PULS oferă acum angajatorilor acces la modulele de subvenționare a locurilor de muncă și mediere a locurilor vacante.

Platforma PULS oferă un ghid complet de utilizare, menit să asiste angajatorii în fiecare etapă a procesului de accesare a subvențiilor pentru angajare prin suport tehnic și asistență detaliată. Serviciile oferite pot optimiza resursele necesare pentru angajarea de personal, beneficiind de un proces digitalizat, care reduce timpul și costurile administrative.

Modulul de subvenționare permite angajatorilor să acceseze digital sprijinul financiar pentru recrutarea și integrarea angajaților în condiții avantajoase, contribuind la inserția persoanelor inactive pe piața muncii și la dezvoltarea economiei locale.

Reprezentanții AJOFM Botoșani recomandă agenților economici să utilizeze această platformă care integrează toate serviciile furnizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani.

Pentru asistență suplimentară, angajatorii sunt invitați să contacteze funcționarii agenției la numerele de telefon  0231.536791 / 0231.536792 / 0231531160.

Ghid de Înregistrare și Configurare Cont pe PULS (ANOFM)

Sursa foto: Reporterul.ro

Citeste mai mult ...

Actualitate

Oferta privind locurile de muncă vacante la nivelul județului Botoșani

Publicat

pe

Potrivit datelor rezultate din declarațiile agenților economici privind locurile de muncă vacante, la data de 02 iunie 2025, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani  sunt înregistrate 283 locuri de muncă.

În funcție de nivelul de studii:

  • 8 locuri de muncă sunt pentru persoanele cu studii superioare
  • 275 locuri de muncă sunt pentru persoane cu studii medii

În funcție de nivelul de calificare:

  • 188 locuri de muncă pentru persoane calificate
  • 95 locuri de muncă pentru persoane necalificate

Detalii suplimentare pot fi obținute accesând următorul link: https://www.anofm.ro/botosani/locuri-de-munca-vacante/

Condițiile de angajare, valabilitatea ofertei și informațiile suplimentare despre fiecare loc de muncă în parte se pot obține la sediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani, str. Colonel Tomoroveanu nr. 2 sau la telefon (0231)536791/(0231536792) interior 119.

Sursa foto: Economica.net

Citeste mai mult ...

ULTIMA ORĂ

Actualitate5 ore in urma

Tânără șoferiță transportată la spital, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită de trenul de călători Iași – Dorohoi (foto)

O persoană a fost rănită în urma impactului dintre un tren de călători și un autoturism. Accidentul s-a produs astăzi,...

Actualitate20 de ore in urma

Concursul național de poezie și interpretare critică a operei eminesciene „Porni Luceafărul…”, la Ipotești

La inițiativa Academiei Române, anul 2025 a fost declarat „Anul Eminescu”. La cei 136 de ani de la trecerea la...

Actualitate20 de ore in urma

Măsuri de prevenire a înecului! Ce recomandă pompierii cetățenilor atunci când merg la scăldat

Opt persoane și-au pierdut viața, în ultimii ani, în timp ce se aflau la scăldat sau pescuit. Râul Prut este...

Actualitate21 de ore in urma

Serviciul de Evidenţă a Persoanelor Botoșani a început eliberarea cărților electronice de identitate

Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor (SPCLEP) a început operaţionalizarea cărţilor electronice de identitate (CEI). Acest serviciu vine...

Actualitate22 de ore in urma

S-au împlinit 384 de ani de la aducerea la Iași a moaștelor Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei și Bucovinei (foto)

An de an, la căpătâiul Sfintei Cuvioase Parascheva sute de mii de ieșeni și pelerini din toate colțurile țării își...

Botoșani22 de ore in urma

Maratonul Nordului, eveniment sportiv ce va avea loc în municipiul Botoșani în acest weekend (foto)

Peste 400 de alergători din toată țara s-au înscris la prima ediție a Maratonului Nordului Botoșani, o competiție de alergare...

Eveniment

CURS VALUTAR

Politică

PROGNOZA METEO

Stiri din Botoșani

Actualitateo zi in urma

Un copil de 3 ani, care s-a pierdut de părinți, a fost găsit de un polițist în parcul Mihai Eminescu din Botoșani (foto)

La data de 12 iunie 2025, un polițist care se deplasa către I.P.J. Botoșani pentru a intra în serviciu, a...

Actualitate2 zile in urma

Noutăţile examenului de Evaluare Naţională: elevii vor beneficia de o zi de pauză între probele scrise

Vineri, 13 iunie 2025, este ultima zi de înscriere a absolvenţilor de gimnaziu care doresc să susţină examenul naţional de...

Actualitate2 zile in urma

Anunț APIA Botoșani: Fermierii sunt așteptați până pe 13 iunie 2025 să depună Cererea de plată!

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) – Centrul Județean Botoșani reamintește că vineri, 13 iunie, este termenul limită...

Actualitate5 zile in urma

Noile reguli după care se desfăşoară prima sesiune a Bacalaureatului din acest an

Prima sesiune a bacalaureatului din acest an, care începe marți, 10 iunie 2025, marchează două premiere: desfăşurarea probelor scrise în...

Actualitate6 zile in urma

Atenție! Sunt așteptate averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină, la nivelul județului Botoșani

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru județul Botoșani valabil de...

Actualitateo săptămână in urma

De Rusalii, polițiștii, pompierii și jandarmii botoșăneni sunt gata de intervenții în caz de nevoie

Începând de astăzi, la nivelul județului Botoșani vor fi mobilizați, zilnic, peste 140 de polițiști, pregătiți să intervină pe toate...

Actualitateo săptămână in urma

Pompierii, solicitați să intervină la un spațiu de joacă, după ce o parte din tavan s-a prăbușit peste copii (foto)

Pompierii botoșăneni au fost solicitați să intervină la un spațiu de joacă din municipiul Botoșani, acolo unde o parte din...

Divertisment

Anunțuri si informări

Momentul de cultură

Actualitate