ȘTIRI DIN:
Data: 19/06/2025

Economie

Valoarea ecotichetelor și noutăţile programului „Rabla 2025”. Când încep sesiunile de înscriere

Publicat

pe

Sesiunea de înscriere în cadrul programului „Rabla 2025” va debuta pe 4 iunie pentru unităţile administrativ-teritoriale (UAT) şi instituţiile publice, respectiv pe 19 iunie pentru persoanele fizice. Ambele sesiuni vor rămâne deschise până la data de 27 noiembrie 2025 sau până la epuizarea bugetului alocat, informează Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

  • În cadrul programului nu este permisă finanţarea achiziţiei de autovehicule alimentate cu motorină.

Înscrierile în Programul naţional de înnoire a parcului auto – Rabla 2025 încep în acest an cu întârziere, dar şi cu noutăţi: crește valoarea ecotichetului pentru mașini 100% electrice şi nu se mai finanţează achiziţia de maşini alimentate cu motorină (diesel), „pentru a încuraja utilizarea tehnologiilor mai prietenoase cu mediul”, potrivit ziarullumina.ro

„Rabla Auto rămâne una dintre cele mai eficiente căi prin care sprijinim direct populația să renunțe la mașinile vechi și să opteze pentru vehicule moderne, mai prietenoase cu mediul. Anul acesta am simplificat procedurile și am alocat un buget semnificativ, astfel încât cât mai mulți cetățeni să poată beneficia de acest sprijin”, a declarat, într-un comunicat, Florin Bănică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

Instituţiile publice şi UAT-urile se pot înscrie începând cu 4 iunie şi au la dispoziţie 30 de milioane de lei pentru achiziţionarea autovehiculelor noi cu sistem de propulsie hibrid, respectiv 120 de milioane de lei pentru achiziţionarea autovehiculelor noi plug-in hibrid sau pur electric.

Pentru persoanele fizice, sesiunea de înscriere va începe pe 19 iunie, iar suma alocată este de 210 milioane de lei pentru achiziţionarea autovehiculelor noi cu sisteme de propulsie termică (cu ardere internă, inclusiv motorizare GPL/GNC), motocicletelor şi autovehiculelor cu sistem de propulsie hibrid, respectiv 400 de milioane de lei pentru achiziţionarea autovehiculelor noi plug-in hibrid sau a motocicletelor electrice şi autovehiculelor pur electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen.

Valoarea ecotichetelor acordate, potrivit datelor transmise de AFM, este următoarea:

  • 000 de lei pentru achiziţia unui autovehicul nou pur electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen;
  • 000 de lei pentru un autovehicul plug-in hibrid sau o motocicletă electrică;
  • 000 de lei pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid;
  • 000 de lei pentru un autovehicul nou cu motor termic (benzină, GPL/GNC) sau o motocicletă;
  • 000 de lei pentru achiziţia unui autovehicul nou plug-in hibrid sau pur electric de către instituţiile publice şi UAT.

Ediţia din acest an a programului introduce o procedură simplificată şi acces rapid la finanţare, solicitanţii înscriindu-se direct în aplicaţia informatică disponibilă pe site-ul AFM.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Actualitate

APIA Botoșani anunță finalizarea Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025

Publicat

pe

Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) – Centrul Județean Botoșani aduce la cunoștința opiniei publice că la data de 13 iunie 2025 s-a încheiat Campania de primire a Cererilor de plată aferente anului 2025.

Astfel, în perioada 03 martie – 13 iunie 2025, la nivel național, au fost depuse 708.012 cereri de plată pentru o suprafață de 9.875.710,11 hectare.

Cifrele înregistrate și în această campanie indică în continuare trendul ascendent înregistrat în ultimii ani în ceea ce privește asocierea fermierilor și comasarea terenurilor.

Comparativ cu anul 2024, când au fost depuse 730.395 cereri de plată pentru o suprafață de 9.962.885 milioane hectare, se pot observa în Campania 2025 următoarele aspecte pozitive:

  • o creștere a suprafeței medii pe exploatație;
  • o scădere a numărului mediu de parcele per fermier/exploatație.

Aceste evoluții confirmă că tot mai mulți fermieri aleg să își consolideze terenurile pentru a eficientiza lucrările agricole, a reduce costurile operaționale și a facilita accesul la intervențiile din Planul Strategic PAC 2023–2027, unde comasarea este un criteriu favorizant în anumite măsuri.

La Botoșani, suprafața pentru care s-au solicitat subvenții este de 295.477 ha, mai mare cu aproximativ 1.590 ha față de suprafața estimată. Numărul de fermieri care au depus cereri pentru subvenții a scăzut față de cel de anul trecut, de la 26.500 la 25.600.

APIA – Centrul Județean Botoșani reiterează angajamentul său de a asigura o gestionare eficientă și transparentă a fondurilor europene și naționale destinate sprijinirii fermierilor români și reamintesc acestora că este important să își respecte obligațiile asumate prin Cererea de plată și să fie receptivi la eventualele solicitări din partea APIA pe parcursul verificărilor.

Urmează etapele de control administrativ, controale pe teren și monitorizare, respectiv pregătirea plăților aferente Campaniei 2025.

Citeste mai mult ...

Economie

Sprijin financiar lunar pentru consumatorii vulnerabili afectați de creșterea prețurilor la energie

Publicat

pe

Statul va oferi un sprijin financiar lunar în valoare de 71 de lei pentru consumatorii vulnerabili afectați de creșterea prețurilor la energie după data de 1 iulie, când expiră actuala schemă de plafonare compensare.

Un proiect de lege în acest sens a fost pus în dezbatere publică de ministerul de Ministerul Energiei.

Potrivit documentului, de acest ajutor vor beneficia persoanele cu un venit net lunar pe membru de familie de cel mult 1.784 de lei, dar și alte categorii defavorizate, precizează Adrian Vintilă, consilier în cadrul Ministerului Energiei, citat de romania-actualitati.ro

„Până acum, schema de plafonare/compensare a prețurilor a fost aplicată tuturor oamenilor. Ei bine, acum, cu 1 iulie, ajutorul va merge țintit către categoriile de oameni care au un venit pe membru de gospodărie, persoană singură de 2.574 de lei și aici ne raportăm la salariul minim de astăzi. Pe lângă asta, ne uităm și la gospodăriile în care locuiesc oameni care sunt dependenți de aparate medicale conectate la rețeaua electrică. Vor primi ajutor familiile monoparentale, dar și familiile cu mai mult de trei copii” , a declarat Adrian Vintilă.

Ajutorul financiar se acordă la cerere, sub formă de tichet, iar solicitarea va putea fi depusă exclusiv online printr-o aplicație specială pusă la dispoziția consumatorilor.

Sursa foto: Playtech.ro

Citeste mai mult ...

Economie

România va primi de la Comisia Europeană 1,3 miliarde de euro în această săptămână, din PNRR

Publicat

pe

Anunțul a fost făcut de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, care a mai afirmat că o nouă cerere de plată, cea de-a patra, este negociată cu Comisia Europeană.

Astfel, România urmează să primească marţi, din partea Comisiei Europene, aproape 1,3 miliarde de euro din cererea de plată cu numărul 3 cuprinsă în Planul Național de Redresare și Reziliență.

Pe de altă parte, oficialii de la Bruxelles au decis suspendarea altor aproximativ 870 de milioane de euro.

Banii vor fi virați la finalul lunii noiembrie, dar numai dacă autoritățile de la București vor duce la bun sfârșit reformele în trei domenii esențiale: pensiile speciale, numirea conducerii la Agenția care monitorizează performanțele companiilor de stat și desemnarea administratorilor de firme aflate în subordinea Ministerului Energiei, potrivit romania-actualitati.ro

Ministrul investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș, a mai afirmat că o nouă cerere de plată, cea de-a patra, este negociată cu Comisia Europeană, iar Bucureștiul își dorește o creștere a sumelor alocate de la aproape 2,7 miliarde de euro la 5,7 miliarde de euro.

Sursa foto: Economedia.ro

Citeste mai mult ...

ULTIMA ORĂ

Actualitate29 de minute in urma

Zeci de baloți de furaje și un utilaj agricol, distruse de un incendiu izbucnit noaptea trecută într-o gospodărie din Hlipiceni (video)

Un incendiu s-a produs, noaptea trecută, într-o gospodărie din localitatea Hlipiceni. Un depozit de furaje și un tractor au fost...

Actualitate58 de minute in urma

Peste 1000 de elevi botoșăneni, implicați în Programul Educațional „Școala Siguranței Tedi” (video)

Programul Educațional „Școala Siguranței Tedi”, care a ajuns la final, se adresează elevilor din clasa I și este implementat de...

Actualitate14 ore in urma

Prejudiciu de 1.000.000 de lei, înregistrat într-un caz de fraudă informatică, recuperat de polițiști după o anchetă complexă

După o anchetă complexă, desfășurată cu profesionalism, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani au reușit să recupereze în totalitate prejudiciul...

Actualitateo zi in urma

Grevă japoneză în educație! Sindicaliștii amenință cu proteste de amploare față de măsurile de austeritate preconizate

Sindicaliștii din educație au anunțat grevă japoneză miercuri, 18 iunie, fără afectarea activității în unitățile de învățământ, în bibliotecile centrale...

Actualitateo zi in urma

Tânăr reținut de polițiști pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă de viol și tâlhărie

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore,...

Actualitateo zi in urma

Violența domestică, o gravă problemă socială! Implicarea Patriarhiei Române, prin cursuri de prevenire și sprijin moral

În urma escaladării cazurilor de violență domestică din societatea românească și a crimelor abominabile petrecute recent (cartierul Cosmopolis, județul Ilfov,...

Eveniment

CURS VALUTAR

Politică

PROGNOZA METEO

Stiri din Botoșani

Botoșani4 zile in urma

Biserica Uspenia din Botoșani, lăcașul de cult unde a fost botezat poetul Mihai Eminescu

Biserica Uspenia, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, care este monument istoric aflat pe teritoriul municipiului Botoșani, a fost ctitorită în...

Actualitate4 zile in urma

Probleme și soluții la Conferința Națională a Federației Patronatelor și Industria Ospitalității, organizată la Botoșani (foto)

Evenimentul, organizat la mijlocul acestei săptămâni, a reunit reprezentanți ai sectorului HORECA, autorități și antreprenori locali, într-un dialog necesar despre...

Actualitate4 zile in urma

Prima ediție a Maratonului Nordului Botoșani, o experiență culturală și sportivă unică (foto)

Astăzi, 15 iunie 2025, a avut loc prima ediție a Maratonului Nordului Botoșani, organizat de Clubul Sportiv Nord, în parteneriat...

Actualitate4 zile in urma

Decernarea Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu”, Opus Primum. Cine este câștigătorul (foto)

Momentul mult așteptat al proiectului „Zilele Eminescu”, ediția iunie, 2025: decernarea Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu”, Opus Primum. Anul...

Actualitate4 zile in urma

Sute de persoane și autovehicule controlate de polițiști, într-o razie de amploare desfășurată în Botoșani (foto, video)

Sâmbătă noaptea, polițiștii botoșăneni au desfășurat o acțiune de amploare, de tip razie, cu efective mărite, pe raza municipiului Botoșani,...

Botoșani6 zile in urma

Concursul național de poezie și interpretare critică a operei eminesciene „Porni Luceafărul…”, la Ipotești

La inițiativa Academiei Române, anul 2025 a fost declarat „Anul Eminescu”. La cei 136 de ani de la trecerea la...

Administrație6 zile in urma

Serviciul de Evidenţă a Persoanelor Botoșani a început eliberarea cărților electronice de identitate

Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor (SPCLEP) a început operaţionalizarea cărţilor electronice de identitate (CEI). Acest serviciu vine...

Divertisment

Anunțuri si informări

Momentul de cultură

Actualitate