Stiri nationale
Nu se pune problema armatei obligatorii în România, afirmă ministrul Apărării Naționale

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, reafirmă că în România nu se pune problema reintroducerii obligativităţii serviciului militar, el arătând că există un proiect care prevede că cei care doresc pot urma patru luni de pregătire militară, având, în urma acesteia, unele beneficii.
„Am spus şi repet: nu se pune această problemă. Armata nu este obligatorie şi, după cum ştiţi, există un proiect referitor la serviciul militarilor voluntari în termen, care va reglementa şi posibilitatea celor care doresc să aibă pregătire militară din diferite motive. Este vorba de o perioadă care să fie de până la patru luni, să cuprindă oameni care să aibă vârsta între 18 şi 35 de ani”, a afirmat Angel Tîlvăr într-un interviu difuzat duminică, 10 martie 2024, de Digi 24, preluat de stiripesurse.ro
Acesta a precizat că cei care aleg pregătirea militară voluntară vor avea parte, în perioada pregătirii, de indemnizaţie, cazare, hrană, echipare, iar la final vor primi trei salarii medii brute pe economie, conform proiectului.
Ministrul Apărării Naţionale a mai adăugat că, indiferent de perioada electorală, în ceea ce priveşte armata obligatorie „această problemă nu se pune”.
Sursa foto: tvrinfo.ro
Economie
Ce interdicții au impus autoritățile la importul de animale și produse de origine animală din Ungaria

Având în vedere recentul focar de febră aftoasă apărut la o fermă de vaci din nordul Ungariei, aproape de graniţa cu Slovacia, precum şi riscurile de răspândire a bolii, autoritățile sanitar-veterinare au luat o serie de măsuri pentru a proteja sectorul zootehnic din România.
Restricțiile, care au intrat în vigoare de marți, 11 martie, au în vedere transporturile cu animale vii din Ungaria, dar și produsele de origine animală provenite din Ungaria şi Slovacia.
După consultări în regim de urgenţă cu reprezentanții crescătorilor de vaci, pe fondul apariției unui focar de febră aftoasă într-o fermă de 1.500 de bovine din proximitatea oraşului ungar Gyor, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a convocat marţi o şedinţă a Centrului Naţional de Combatere a Bolilor, în cadrul căreia au fost stabilite o serie de măsuri pentru prevenirea apariţiei şi răspândirii febrei aftoase pe teritoriul României, arată ziarullumina.ro
- Prima măsură vizează suspendarea transporturilor cu animale vii (bovine, ovine, caprine, porcine, cai), furaje, paie pentru aşternut, compost şi gunoi de grajd.
- O altă măsură se referă la produsele de origine animală din Ungaria şi Slovacia (conform zonei de restricţie stabilite de normele Comisiei Europene), fiind interzisă intrarea în România a următoarelor produse: carne (refrigerată sau congelată); produse din carne provenite de la animale care nu au fost tratate pentru virusul febrei aftoase; lapte spot; produse din lapte pentru care nu s-a asigurat un tratament pentru neutralizarea virusului; lapte materie primă pentru care nu se poate face dovada că provine de la animale testate negativ; material biologic şi subproduse de origine animală.
Societăţile comerciale care au contracte în derulare de procesare a produselor din categoriile de mai sus sunt obligate să notifice direcțiile sanitare veterinare judeţene și să transmită un grafic de livrări, precizează ANSVSA. Totodată, fermele care au primit animale vii dinspre Ungaria şi Slovacia după 1 februarie 2025 vor fi inspectate, iar în funcţie de constatări, se vor preleva probe. De asemenea, se vor intensifica măsurile de dezinfecţie şi dezinsecţie în unităţile de creştere a animalelor şi pe mijloacele de transport care intră sau ies din aceste ferme.
- Măsurile vor fi aplicate până la ridicarea restricţiilor.
Febra aftoasă este o boală virală gravă, foarte contagioasă, care afectează bovinele, caprinele, ovinele şi porcinele.
Această boală se manifestă prin febră, dezvoltarea de vezicule pline cu lichid la nivel bucal şi la nivelul membrelor, inapetenţă, anorexie, nas uscat. Principala cale de transmitere este prin contact direct cu animalele, dar boala nu prezintă risc pentru om.
La 10 ianuarie 2025, Germania a anunţat primul focar de febră aftoasă după 36 de ani, într-o fermă de bivoli din apropierea oraşului Berlin.
Sursa foto: Ziarul Lumina
Economie
A început livrarea primelor vehicule complet electrice produse în România

Uzina Otosan Ford de la Craiova a marcat, vineri, 14 martie 2025, începutul livrării primelor vehicule complet electrice, produse în România.
Compania de la Craiova a realizat în ultimii ani o investiție totală de o jumătate de miliard de euro pentru transformarea tehnologică a uzinei, poziționând-o drept una dintre cele mai avansate și flexibile unități de producție auto din Europa, potrivit romania-actualitati.ro
În cadrul evenimentului de prezentare a noilor modele complet electrice ale Ford Otosan Craiova, premierul Marcel Ciolacu a declarat că producătorul auto din Bănie reprezintă astăzi una dintre cele mai importante companii ale țării, datorită rolului său esențial în creșterea exporturilor românești.
Marcel Ciolacu: „Am văzut maşinile produse aici şi m-am convins că îndeplinesc cele mai înalte standarde mondiale de design şi tehnologie. Nu avem vreun dubiu că modelele de la Craiova pot rivaliza cu orice concurent, reprezentând un exemplu strălucit al capacităţilor noastre.”
La rândul său, ambasadorul Turciei în România, Özgür Kıvanç Altan, a adus în atenție importanța parteneriatului dintre cele două țări, atât din perspectiva contribuției la pacea și stabilitatea din regiune, cât și a relațiilor comerciale și economice.
Acesta a subliniat faptul că, în ultimii patru ani, volumul comerțului bilateral s-a dublat.
Ford Otosan România operează în trei schimburi, atât în zona de producție vehicule, cât și în zona de producție de motoare, și are în acest moment peste 6.600 de angajați.
Sursa foto: Trafic Media
Sănătate
Descoperire importantă privind tratarea infecțiilor rezistente la antibiotice

Cercetătorii israelieni de la Institutul de Științe Weizmann au descoperit recent o componentă necunoscută anterior a sistemului imunitar, care ar putea oferi în viitor soluția împotriva superbacteriilor rezistente la tratamentele actuale cu antibiotice.
Așa cum noi, oamenii, reciclăm deșeurile, în fiecare celulă din organism există o structură minusculă, denumită proteazom, al cărei rol este de a descompune în fragmente mai mici proteinele de care organismul nu mai are nevoie, explică unul dintre autorii descoperirii, într-un articol publicat de revista Nature, citat de ziarullumina.ro
O serie de studii mai vechi, realizate în perioada anilor ’90, au arătat că acele fragmente de proteine, denumite peptide, ajută sistemul imunitar să identifice potențialele pericole, iar unele au chiar capacitatea de a distruge bacteriile, virusurile și paraziții, asemenea antibioticelor.
Cercetătorii de la institutul Weizmann au observat că prin dezactivarea proteazomilor, celulele au devenit mai vulnerabile în fața unor bacterii cum este Salmonella, de exemplu. Așadar, stimularea activității acestor proteazomi poate deveni în viitor o soluție împotriva infecțiilor cu bacterii rezistente la antibiotice, iar testele de laborator realizate în acest sens de către experții israelieni au dat rezultate comparabile cu cele obținute în tratamentele clasice cu antibiotice.
Această descoperire oferă, perspectiva ca, în viitor, să se dezvolte o clasă nouă de potențiale antibiotice naturale care să stimuleze acțiunea acestei componente nou-descoperite a sistemului nostru imunitar, arată ziarullumina.ro
Sursa foto: Ziarul Lumina
-
Actualitatecu o zi in urma
Început de săptămână cu temperaturi scăzute și intensificări ale vântului pentru județul Botoșani
-
Actualitatecu o zi in urma
Suceveni reținuți de polițiști pentru furturi din stații peco, de pe raza județului Botoșani (video)
-
Actualitatecu o zi in urma
Casă distrusă de un incendiu provocat de o defecțiune a instalației electrice
-
Momentul de culturăcu 2 zile in urma
Asasinarea lui Iulius Cezar, în preajma organizării unei mari campanii militare în Dacia
-
Actualitatecu 2 zile in urma
De la bioinginerie medicală la salvarea de vieți: povestea curajoasă a Alexandrei din Botoșani (foto)
-
Economiecu o zi in urma
Ce interdicții au impus autoritățile la importul de animale și produse de origine animală din Ungaria
-
Actualitatecu 2 zile in urma
A ajuns în spatele gratiilor, după ce a condus un autovehicul sub influența alcoolului
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Povestea emoționantă și motivantă a lui Andrei, un tânăr pompier din Botoșani