ȘTIRI DIN:
Data: 24/03/2025

Stiri nationale

Poliția de Frontieră, pregătită să intre în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime

Publicat

pe

Începând cu data de 31 martie 2024 vor fi ridicate controalele de frontieră pentru cetățenii statelor Schengen.

De la această dată controalele la frontierele aeriene și maritime se elimină, iar persoanele se vor putea deplasa către sau dinspre alte state membre Schengen fără a fi supuse controalelor de frontieră, potrivit politiadefrontiera.ro

În contextul adoptării Ordonanței de Urgență nr. 25 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul străinilor și al frontierei, începând cu 31 martie anul curent, cetățenii care călătoresc în statele din spațiul Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră. Concret, nu se vor mai opri la filtrele de control ale Poliției de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie, aceștia urmând să meargă direct către porțile de îmbarcare. În sarcina pasagerilor nu va fi nicio obligație suplimentară, se arată pe site-ul oficial al Poliției de Frontieră.

Polițiștii de frontieră vor fi în continuare prezenți în incinta aeroporturilor

Polițiștii de frontieră vor efectua acțiuni polițienești punctuale și inopinate pentru a verifica identitatea și situația legală a persoanelor, dar și pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale, dau asigurări polițiștii de frontieră.

Acțiunile polițienești se vor efectua în baza unei analize de risc sau a unei suspiciuni rezonabile. Într-un astfel de caz, polițistul va putea face demersuri pentru a stabili identitatea persoanei și verificări în bazele de date operative. Polițiștii vor avea în dotare dispozitive mobile de control cu care vor efectua aceste verificări.

În situația în care suspiciunile nu se confirmă, persoana își poate continua călătoria. Dacă acestea se confirmă, persoanei i se va întrerupe călătoria și se vor aplica măsuri legale.

Persoanele urmărite general sau internațional vor fi reținute și predate autorităților competente, iar celor care se constată că au comis infracțiuni – dețin substanțe interzise, documente false sau falsificate, sunt migranți ilegali – li se vor întocmi actele premergătoare cercetării penale, se mai arată pe site-ul menționat.

În ceea ce privește cetățenii români minori, ca și în cazul adulților, aceștia nu vor mai efectua controlul de frontieră și vor merge de asemenea direct către poarta de îmbarcare. Aceștia NU vor avea nevoie de niciun aviz suplimentar, putând să călătorească în spațiul Schengen cu aceleași documente ca și până în prezent.

Documentele necesare la ieșirea din țară în cazul cetățenilor români minori, în funcție de situație:

Dacă minorul călătorește însoțit doar de un părinte sau de o terță persoană sunt necesare:

  • Document de călătorie valabil;
  • Acordul celuilalt părinte dacă călătorește însoțit doar de unul dintre părinți;
  • Acordul ambilor părinți când călătorește însoțit de altă persoană decât părintele;
  • Doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reședință și face dovada în acest sens;
  • Doar acordul unuia dintre părinți când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical și face dovada scopului declarat al călătoriei.

Dacă minorul are peste 16 ani și călătorește neînsoțit va avea nevoie de:

  • Document de călătorie valabil;
  • Acord din partea ambilor părinți;
  • Doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului ori reședinței în țara în care călătorește.

Pentru a verifica dacă cetățenii români minori și însoțitorii acestora sunt în posesia documentelor amintite, polițiștii de frontieră pot efectua verificări punctuale în incinta aeroportului. Dacă se constată că aceștia nu sunt în posesia lor, nu li se va permite ieșirea din țară.

Însoțitorii minorilor, alții decât părinții sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligați să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta este consultat electronic de către polițistul de frontieră. Însă, dacă polițistul de frontieră constată că însoțitorul minorului a săvârșit anumite infracțiuni prevăzute de lege, acestuia nu i se va permite ieșirea din țară cu minorul.

Este vorba despre următoarele infracțiuni: omor; infracțiuni contra libertății și integrității sexuale; infracțiuni privitoare la traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile; lipsire de libertate în mod ilegal; infracțiuni privind traficul de droguri sau precursori; trafic de țesuturi sau organe umane; infracțiuni de terorism.

Pentru deplasările către state non-Schengen, atât pentru adulți cât și pentru minorii români, condițiile de călătorie rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va face la filtrele de control ale Poliției de Frontieră.

Poliția de Frontieră Română este pregătită pentru integrarea în Spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă începând cu data de 31 martie

Pe lângă regândirea dispozitivului și a măsurilor de ordin organizatoric, care au ca scop protecția cetățenilor, în special a cetățenilor români minori, au fost dispuse măsuri și pentru facilitarea tranzitului frontierei de către cetățenii care călătoresc în statele non-Schengen.

Una dintre măsuri a constat în relocarea porților automate de control. Ele reprezintă o soluție modernă cu ajutorul căreia se poate procesa un număr mare de cetățeni europeni care se deplasează către state din afara spațiului Schengen într-un interval scurt de timp.

Acestea sunt de un real ajutor, având în vedere fluxul mare de călători de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, spre exemplu.

Numai anul trecut acesta a fost tranzitat de aproximativ 15 milioane de persoane, cu o medie de 43.000 de persoane pe zi în sezonul estival.

Acestea sunt modificările din Ordonanța de Urgență care vizează activitatea Poliției de Frontieră și modalitatea în care polițiștii de frontieră le vor pune în practică după data de 31 martie, precizează politiadefrontiera.ro

Sursa foto: Ziarul Românesc

Economie

Administraţia Fondului pentru Mediu a stabilit lista cu dealerii validați în programul Rabla pentru tractoare

Publicat

pe

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat pe site-ul propriu lista cu cei 126 de producători și furnizori de maşini agricole validaţi în programul Rabla pentru tractoare, informează reprezentanții instituției.

Totodată, AFM mai anunță că, în curând, după aprobarea bugetului aferent, fermierii persoane fizice vor putea primi finanţare pentru achiziţia de tractoare și maşini agricole.

Potrivit celor declarate de Florin Bănică, preşedintele AFM, solicitanţii se pot înscrie direct în aplicaţia de pe site-ul afm.ro

Sursa foto: Ziarul Lumina

Citeste mai mult ...

Stiri nationale

Avertismentul DNSC cu privire la apariția unor noi metode de compromitere a conturilor de WhatsApp

Publicat

pe

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) lansează un nou avertisment către cetățeni cu privire la metodele tot mai frecvente de compromitere a conturilor de WhatsApp, prin solicitarea frauduloasă a codurilor de verificare.

Astfel, DNSC le recomandă utilizatorilor să nu furnizeze nimănui codurile primite prin SMS sau prin aplicațiile de mesagerie și să verifice întotdeauna sursa mesajelor suspecte, înainte de a răspunde sau de a acționa, precizează romania-actualitati.ro

Ce recomandă specialiștii

Dacă ați fost victima unei astfel de înșelătorii sau suspectați că cineva încearcă să vă preia contul, acționați rapid, recomandă specialiștii.

Contactați imediat furnizorul de telecomunicații pentru a solicita anularea oricărei tentative de duplicare a cartelei sau a numărului de telefon.

Schimbați parolele conturilor afectate și ale celor asociate, utilizând parole puternice și unice. Activați autentificarea în doi pași pentru a adăuga un pas suplimentar de securitate.

Sursa foto: PS News

Citeste mai mult ...

Economie

CNIR a semnat contractul de execuție pentru cel mai scump lot din Autostrada A8 Unirii (foto)

Publicat

pe

Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a semnat cu o asociere de companii contractul de execuție pentru lotul Ditrău-Grințieș din Autostrada A8 Unirii.

Este vorba despre cel mai lung tronson de drum de mare viteză din România, care urmează să fie realizat în patru ani și jumătate.

Contractul în valoare de 6,14 miliarde lei, fără TVA, aproximativ 1,2 miliarde de euro, vizează Lotul 2A Ditrău-Grințieș, cel mai lung lot al Autostrăzii „Unirii” A8 și a fost atribuit asocierii SA&PE Construct (Lider) – Tehnostrade S.R.L. – Euro Asfalt D.O.O. (din Bosnia-Herțegovina) – Spedition UMB.

Noul lot de autostradă, finanțat prin Programul Transport 2021-2027, trebuie finalizat în 54 de luni din care 14 luni alocate pentru proiectare și 40 de luni alocate fazei de execuție a lucrărilor.

Pe traseu vor fi construite inclusiv 63 de pasaje și 19 tuneluri, structuri a căror lungime însumată reprezintă 57% din lungimea întregului lot.

„Sunt aproape 40 de kilometri dificili în zona de munte. Sunt bucuros că a câștigat o companie care știe să facă autostrăzi. E o companie românească, e o companie care are multe provocări, inclusiv anul acesta. Dacă vorbim de zona rutieră, anul 2024 a fost cel mai bun an din istoria noastră – aproape 200 de kilometri de autostradă și drum expres dați în circulație. 2005 trebuie fie mai bun. Trebuie să ne ducem așa, pe la 250 de kilometri și trebuie menținut acest ritm de 250 de kilometri și pentru la anul”, a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Anterior, CNIR a atribuit asocierii SA&PE Construct SRL (lider) – Tehnostrade SRL – Spedition UMB – Euro Asfalt contractul pentru proiectarea şi execuţia lotului 1C Sărăţeni – Joseni de pe traseul secţiunii montane a Autostrăzii Unirii A8. Valoarea ofertei a fost de 4,94 miliarde lei, iar durata de realizare este de 54 de luni.

De asemenea, asocierea UMB – Euro-Asfalt a fost desemnată câștigătoare a licitației și pentru lotul montan Pipirig – Vânători Neamț (Leghin), de pe Autostrada Unirii A8, cu o lungime de aproximativ 19 km.

Pentru loturile Joseni – Ditrău și Grințieș – Pipirig, în acest moment sunt în derulare procedurile de licitație. UMB se bate cu turcii de la Mapa și pentru construcția lotului Grințieș – Pipirig (31,5 km), cel mai dificil lot al secțiunii montane, prima autostradă cu tuneluri prevăzute cu 3 benzi pe sens, iar pentru lotul 1 D Joseni – Ditrău (14,4 km), cele 5 oferte sunt în etapa de evaluare, potrivit economedia.ro

Citeste mai mult ...

ULTIMA ORĂ

Actualitate4 minute in urma

Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iaşi organizează cursuri gratuite pentru liceeni

Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iaşi organizează cursuri gratuite de pregătire pentru admiterea la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, la...

Actualitate5 minute in urma

Un cutremur cu magnitudine medie a avut loc, în această dimineață, în zona seismică Vrancea

Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a anunțat, luni dimineață, înregistrarea unui cutremur cu magnitudinea de...

Actualitate2 ore in urma

Tragedie la Rădeni: bărbat decedat în urma unui incendiu provocat de jarul căzut din sobă (foto)

Pompierii au fost solicitați să intervină, sâmbătă noaptea, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o casă din localitatea Rădeni. Vecinii au...

Actualitate2 ore in urma

Peste 100 de polițiști, implicați într-o razie de amploare în municipiul Botoșani, în acest weekend (foto, video)

În noaptea de 22 spre 23 martie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani, cu sprijinul celorlalte subunități de poliție,...

Actualitateo zi in urma

Dosar penal întocmit de polițiști unei persoane care a prezentat un document fals la controlul de frontieră

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca efectuează cercetări în privinţa unei persoane de sex feminin,...

Actualitateo zi in urma

Artefact mai vechi decât piramidele egiptene, descoperit de un jandarm botoșănean (foto)

În seara zilei de joi, 20 martie, plutonierul adjutant șef Romică Păduraru, jandarm pasionat de istorie și detectorist amator autorizat...

Eveniment

CURS VALUTAR

Politică

PROGNOZA METEO

Stiri din Botoșani

Actualitateo zi in urma

Începe simularea probelor scrise ale examenului de Bacalaureat 2025

Elevii aflați în ultimul an de liceu dau săptămâna viitoare simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat. La nivel național,...

Actualitate2 zile in urma

Județul Botoșani, din nou sub avertizare de tip cod galben de intensificări ale vântului

Meteorologii au emis o atenționare tip cod galben de intensificări ale vântului, valabilă în județul Botoșani duminică, 23 martie, între...

Actualitate4 zile in urma

Controale în piețe și magazine privind modul de comercializare a produselor tradiționale de Paști

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că inspectorii sanitar veterinari vor desfăşura, în perioada premergătoare...

Actualitate5 zile in urma

Wenge Bistro Botoșani susține cultura locală prin găzduirea evenimentului „Lumină intermediară”

Wenge Bistro din municipiul Botoșani continuă să fie un spațiu dedicat artei și culturii locale, găzduind pe 20 martie, ora...

Actualitate5 zile in urma

Termenul final de primire cereri pentru sectorul de creștere a ovinelor și caprinelor, afectat de secetă

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) – Centrul Județean Botoșani reamintește potențialilor beneficiari că până la data de...

Actualitate6 zile in urma

Obligația instituțiilor publice privind transparența veniturilor salariale, în atenția inspectorilor ITM Botoșani

Reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Botoșani reamintesc obligația prevăzută de art. 33 alin. (1) din Legea nr. 153/2017 privind...

Botoșani6 zile in urma

La cea de-a doua probă a simulării examenului de Evaluare Națională au absentat peste 200 de elevi

Marți, 18 martie 2025, s-a desfășurat a doua probă a simulării examenului de Evaluare Națională pentru elevii clasei a VIII-a,...

Divertisment

Anunțuri si informări

Momentul de cultură

Actualitate