ȘTIRI DIN:
Data: 01/11/2024

Stiri nationale

Poliția de Frontieră, pregătită să intre în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime

Publicat

pe

Începând cu data de 31 martie 2024 vor fi ridicate controalele de frontieră pentru cetățenii statelor Schengen.

De la această dată controalele la frontierele aeriene și maritime se elimină, iar persoanele se vor putea deplasa către sau dinspre alte state membre Schengen fără a fi supuse controalelor de frontieră, potrivit politiadefrontiera.ro

În contextul adoptării Ordonanței de Urgență nr. 25 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul străinilor și al frontierei, începând cu 31 martie anul curent, cetățenii care călătoresc în statele din spațiul Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră. Concret, nu se vor mai opri la filtrele de control ale Poliției de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie, aceștia urmând să meargă direct către porțile de îmbarcare. În sarcina pasagerilor nu va fi nicio obligație suplimentară, se arată pe site-ul oficial al Poliției de Frontieră.

Polițiștii de frontieră vor fi în continuare prezenți în incinta aeroporturilor

Polițiștii de frontieră vor efectua acțiuni polițienești punctuale și inopinate pentru a verifica identitatea și situația legală a persoanelor, dar și pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale, dau asigurări polițiștii de frontieră.

Acțiunile polițienești se vor efectua în baza unei analize de risc sau a unei suspiciuni rezonabile. Într-un astfel de caz, polițistul va putea face demersuri pentru a stabili identitatea persoanei și verificări în bazele de date operative. Polițiștii vor avea în dotare dispozitive mobile de control cu care vor efectua aceste verificări.

În situația în care suspiciunile nu se confirmă, persoana își poate continua călătoria. Dacă acestea se confirmă, persoanei i se va întrerupe călătoria și se vor aplica măsuri legale.

Persoanele urmărite general sau internațional vor fi reținute și predate autorităților competente, iar celor care se constată că au comis infracțiuni – dețin substanțe interzise, documente false sau falsificate, sunt migranți ilegali – li se vor întocmi actele premergătoare cercetării penale, se mai arată pe site-ul menționat.

În ceea ce privește cetățenii români minori, ca și în cazul adulților, aceștia nu vor mai efectua controlul de frontieră și vor merge de asemenea direct către poarta de îmbarcare. Aceștia NU vor avea nevoie de niciun aviz suplimentar, putând să călătorească în spațiul Schengen cu aceleași documente ca și până în prezent.

Documentele necesare la ieșirea din țară în cazul cetățenilor români minori, în funcție de situație:

Dacă minorul călătorește însoțit doar de un părinte sau de o terță persoană sunt necesare:

  • Document de călătorie valabil;
  • Acordul celuilalt părinte dacă călătorește însoțit doar de unul dintre părinți;
  • Acordul ambilor părinți când călătorește însoțit de altă persoană decât părintele;
  • Doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reședință și face dovada în acest sens;
  • Doar acordul unuia dintre părinți când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical și face dovada scopului declarat al călătoriei.

Dacă minorul are peste 16 ani și călătorește neînsoțit va avea nevoie de:

  • Document de călătorie valabil;
  • Acord din partea ambilor părinți;
  • Doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului ori reședinței în țara în care călătorește.

Pentru a verifica dacă cetățenii români minori și însoțitorii acestora sunt în posesia documentelor amintite, polițiștii de frontieră pot efectua verificări punctuale în incinta aeroportului. Dacă se constată că aceștia nu sunt în posesia lor, nu li se va permite ieșirea din țară.

Însoțitorii minorilor, alții decât părinții sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligați să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta este consultat electronic de către polițistul de frontieră. Însă, dacă polițistul de frontieră constată că însoțitorul minorului a săvârșit anumite infracțiuni prevăzute de lege, acestuia nu i se va permite ieșirea din țară cu minorul.

Este vorba despre următoarele infracțiuni: omor; infracțiuni contra libertății și integrității sexuale; infracțiuni privitoare la traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile; lipsire de libertate în mod ilegal; infracțiuni privind traficul de droguri sau precursori; trafic de țesuturi sau organe umane; infracțiuni de terorism.

Pentru deplasările către state non-Schengen, atât pentru adulți cât și pentru minorii români, condițiile de călătorie rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va face la filtrele de control ale Poliției de Frontieră.

Poliția de Frontieră Română este pregătită pentru integrarea în Spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă începând cu data de 31 martie

Pe lângă regândirea dispozitivului și a măsurilor de ordin organizatoric, care au ca scop protecția cetățenilor, în special a cetățenilor români minori, au fost dispuse măsuri și pentru facilitarea tranzitului frontierei de către cetățenii care călătoresc în statele non-Schengen.

Una dintre măsuri a constat în relocarea porților automate de control. Ele reprezintă o soluție modernă cu ajutorul căreia se poate procesa un număr mare de cetățeni europeni care se deplasează către state din afara spațiului Schengen într-un interval scurt de timp.

Acestea sunt de un real ajutor, având în vedere fluxul mare de călători de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, spre exemplu.

Numai anul trecut acesta a fost tranzitat de aproximativ 15 milioane de persoane, cu o medie de 43.000 de persoane pe zi în sezonul estival.

Acestea sunt modificările din Ordonanța de Urgență care vizează activitatea Poliției de Frontieră și modalitatea în care polițiștii de frontieră le vor pune în practică după data de 31 martie, precizează politiadefrontiera.ro

Sursa foto: Ziarul Românesc

Economie

Investiţie de peste 200 de milioane de euro în cel mai mare parc eolian din regiunea Moldovei

Publicat

pe

Judeţul Vaslui va avea cel mai mare parc eolian din regiunea Moldovei, cu 23 de turbine, fiecare cu o putere instalată de 6,1 megawaţi.

Pe lângă beneficiul uriaş al producerii energiei verzi, investiţia va crea şi câteva sute de locuri de muncă în regiune.

  • Proiectul a fost deschis oficial în aceste zile, iar investiţia are o valoare peste 200 de milioane de euro.

Pe lângă energia verde produsă în zonă, un alt beneficiu va fi reprezentat şi de cele 500 de noi locuri de muncă, potrivit celor declarate de Adrian Dugulan, directorul general al companiei PPC Renewables România, cea care realizează acest proiect la Vaslui.

Adrian Dugulan: „Din punctul de vedere al locurilor de muncă, muncitori necalificaţi în partea de construcţie, în parte suport, dar, dacă contractorii noştri o să găsească inclusiv forţă de muncă calificată, o să luăm de aici inclusiv ingineri.”

Prezent la lansarea proiectului pentru realizarea parcului eolian de la Vaslui, ministrul energiei, Sebastian Burduja, a subliniat importanţa unei asemenea investiţii pentru întreaga zonă a Moldovei.

Sebastian Burduja: „Această energie verde înseamnă şansa acestei zone să creeze locuri de muncă şi să aibă un argument în plus pentru atragerea investitorilor.”

Parcul eolian va fi amplasat pe terenurile din localităţile Deleni, Costeşti şi Bogdăneşti, iar energia produsă de vânt va fi transportată în localitatea Banca, unde se află o staţie de transformare deja construită, potrivit romania-actualitati.ro

Sursa foto: Economedia

Citeste mai mult ...

Economie

Modificări legislative privind confiscarea mărfurilor nedeclarate, propuse de Ministerul Finanţelor

Publicat

pe

Ministerul Finanţelor propune schimbarea mecanismului de confiscare a mărfurilor pentru contribuabilii care nu respectă anumite obligaţii privind sistemul RO-eTransport, printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă pus în dezbatere publică pe site-ul instituţiei, arată romania-actualitati.ro

Noile reglementări susţin confiscarea a 15% din contravaloarea bunurilor nedeclarate în cazul contribuabililor aflaţi la prima abatere şi de 100% la a treia contravenţie.

Noul proiect mai prevede, de asemenea, înfiinţarea unui registru electronic la nivelul Centrului Naţional pentru Informaţii Financiare, care să fie pus la dispoziţia organelor de control.

Sursa foto: HotNews

Citeste mai mult ...

Economie

ANPC recomandă cetățenilor o atenţie mai mare în perioada reducerilor de preţuri

Publicat

pe

Potrivit reprezentanților Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), preţul redus trebuie să fie mai mic decât cel de referinţă cu care a fost scos la vânzare produsul înaintea perioadei de reduceri.

Clienţii care vor să profite de ofertele comercianţilor din perioada marilor reduceri de preţuri, cum este Black Friday, ar trebui să se informeze temeinic.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Sebastian Hotca, recomandă consultarea site-urilor care afişează preţuri comparative pentru acelaşi produs.

  • ANPC, prin intermediul Centrului European al Consumatorilor România, a realizat un ghid pentru cei care vor să achiziţioneze produse în perioada de reduceri.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor atrage atenţia că atât magazinele online, cât şi cele fizice sunt obligate să afişeze preţul cu toate taxele incluse, în mod clar şi lizibil, iar preţurile cerute pot fi cu uşurinţă verificate cu ajutorul comparatoarelor, care indică evoluţia acestora în timp, arată romania-actualitati.ro

De asemenea, orice anunţ de reducere trebuie să menţioneze noul preţ lângă cel anterior, care trebuie să fie barat.

ANPC mai subliniază, în setul de recomandări, că preţul redus trebuie să fie mai mic decât cel de referinţă cu care a fost scos la vânzare produsul înaintea perioadei de reduceri.

Autoritatea mai atrage atenţia că acest preţ de referinţă reprezintă cel mai scăzut preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare în ultimele 30 de zile, înainte de data aplicării reducerii.

Sursas foto: StirileProTV

Citeste mai mult ...

ULTIMA ORĂ

Actualitate28 de minute in urma

Elevele care au obținut nota 10 la Bacalaureat, premiate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (galerie foto)

Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani a premiat vineri, 1 noiembrie 2024, elevii din județul Botoșani, care au obţinut media 10 la...

Actualitateo oră in urma

A sunat la 112 după ajutor, când a realizat că nu mai găsește drumul spre casă (galerie foto)

Un bărbat în vârstă de 69 de ani, din municipiul Botoșani, rătăcit în pădurea de la marginea localității Corni, a...

Actualitate11 ore in urma

Atenție la sistemele și mijloacele folosite pentru încălzirea locuințelor!

În fiecare an, în sezonul rece, se produc incendii din cauza utilizării necorespunzătoare a mijloacelor folosite de cetățeni pentru asigurarea...

Actualitate13 ore in urma

Autoturism căutat de autoritățile din Franța, descoperit de polițiștii de frontieră de la Rădăuți-Prut

Poliţiştii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuți-Prut au descoperit la controlul de frontieră şi indisponibilizat pentru continuarea...

Botoșani19 ore in urma

„Seara discuțiilor liberale”, o întâlnire a candidaților PNL la parlamentare cu cetățenii (foto, video)

Filiala Municipală Botoșani a Partidului Național Liberal a organizat, joi seara, în sala Ballroom de la Casa Lux, evenimentul intitulat...

Botoșani21 de ore in urma

Spectacolul „Bocitoarele vesele”, în acest sfârșit de săptămână, la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

Colectivul Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani vă invită sâmbătă, 2 noiembrie și duminică, 3 noiembrie, de la ora 18.00, la Casa...

Eveniment

CURS VALUTAR

Politică

PROGNOZA METEO

Stiri din Botoșani

Actualitate21 de ore in urma

Tânăr fără permis, depistat de polițiști la volanul unui autoturism neînmatriculat

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control, pe Calea Națională, din municipiul Botoșani, un...

Actualitate2 zile in urma

Proiectul drumului de mare viteză Botoșani – Suceava a trecut de prima analiză (foto)

Documentația tehnică realizată de firma CONSITRANS pentru drumul de mare viteză Botoșani-Suceava a fost aprobată în prima etapă a Analizei...

Botoșani2 zile in urma

„Legenda Cetății Neamțului”, pe scena Teatrului Vasilache din Botoșani (foto)

Colectivul Teatrului pentru Copii şi Tineret „Vasilache” din Botoșani vă invită, în zilele de joi, 31 octombrie 2024, de la...

Actualitate2 zile in urma

Tânăr reținut pentru furtul a două biciclete

Polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr,...

Actualitate3 zile in urma

Restricții de circulație pe una din cele mai circulate străzi din municipiul Botoșani (galerie foto)

Lucrările de reabilitare și modernizare a uneia din cele mai circulate străzi din municipiul Botoșani continuă! Mâine, 30 octombrie 2024,...

Actualitate5 zile in urma

Liviu Ciobotariu, antrenorul FC Botoșani: suntem obligați să fim cu gândul doar la victorie! (video)

FC Botoșani va primi luni, 28 octombrie, de la ora 18.00, pe stadionul „Municipal”, vizita formației „U” Cluj într-un meci...

Administrație5 zile in urma

Primarul Municipiului Botoșani a depus jurământul pentru cel de-al doilea mandat

Duminică, 27 octombrie 2024, primarul Municipiului Botoșani, Cosmin Ionuț Andrei, a depus jurământul pentru cel de-al doilea mandat, reafirmând angajamentul...

Divertisment

Anunțuri si informări

Momentul de cultură

Actualitate