ȘTIRI DIN:
Data: 11/11/2024

Se intampla langa noi

Moaștele Sfântului Pantelimon, Doctor fără de arginți, au ajuns la Iași (galerie foto)

Publicat

pe

Miercuri, 9 octombrie, în jurul orei 20.00, delegația sosită de la Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Muntele Athos a adus la Iași un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon.

Părinții din Sfântul Munte au fost întâmpinați la Aeroportul din Iași de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

După momentul oficial, delegația a ajuns la Catedrala Mitropolitană și a așezat, lângă racla Sfintei Parascheva, cinstitele moaște ale Tămăduitorului.

Credincioșii care sosesc în aceste zile binecuvântate la Iași cu prilejul hramului Sfintei Parascheva au prilejul să se închine și la moaștele Sfântului Pantelimon, Doctor fără de arginți, aduse lângă Ocrotitoarea Moldovei de o delegație din Grecia condusă de părintele Nikodimos Rantsios, delegatul părintelui stareț Partenie de la Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Muntele Athos, potrivit ziarullumina.ro

În contextul „Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”, pelerinii care ajung la Iași, în miezul lunii octombrie, au bucuria de a se întâlni cu un sfânt taumaturg, adică unul prin care Dumnezeu săvârșește vindecări și aduce multă alinare celor afectați de felurite boli.

După slujba de mulțumire săvârșită de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, în Catedrala Mitropolitană, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a adresat pelerinilor un cuvânt de învățătură.

Unde suntem noi pe pământ și unde ar trebui să fim: la înălțimea sfinților lui Dumnezeu

„După o tradiție care are deja un anumit număr de ani, pentru sfântul pelerinaj al Sfintei Maicii noastre Parascheva sunt aduse din țară sau dinafara țării și alte sfinte moaște, pentru a mări bucuria pelerinilor care vin la Iași, să se închine în fața raclei Sfintei Parascheva, să aibă și o altă bucurie, în mod special pentru sfinții care sunt aduși spre închinare din diferite părți ale lumii ortodoxe, accesul multora dintre creștinii noștri către aceștia fiind mai greu.

De aceea, ne bucurăm să avem, în acest an, binecuvântatele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, tămăduitorul de boli, sfinte moaște care se află în Mănăstirea «Sfântul Pavel» din Sfântul Munte Athos. Cu atât mai mult, este bucuria credincioaselor, care nu pot merge spre închinare în Sfântul Munte Athos, să aibă posibilitatea să se închine împreună cu pelerinii bărbați la sfintele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon.

Am avut aceeași bucurie, cu mulți ani în urmă, când moaștele Sfântului Maxim Mărturisitorul au fost aduse aici, spre închinare, de asemenea din Mănăstirea «Sfântul Pavel» din Sfântul Munte Athos, mănăstire care găzduiește multe moaște de sfinți spre închinarea părinților de acolo și a pelerinilor care îi trec pragul.

Astfel, în aceste zile, pelerinii din Iași, din Moldova, din țară sau dinafara țării au posibilitatea aici, la Iași, să-L cinstească pe Marele și Milostivul Dumnezeu, prin intermediul sfinților Săi, Sfânta Parascheva și Sfântul Mare Mucenic Pantelimon. Pelerinii, apropiindu-se de sfintele moaște, înțeleg, poate, mai bine, că darul sfințeniei nu este un dar spre care creștinii nu pot să tindă – fiind doar pentru cei mai buni dintre creștinii de altădată. Nădăjduim că sunt și astăzi creștini care încearcă să se ridice la adâncimea și înălțimea sfințeniei Sfintei Parascheva, a Sfântului Pantelimon și a tuturor sfinților care împodobesc cerul și pământul.

Pelerinii, apropiindu-se de sfintele moaște, au ocazia să înțeleagă, în duh de smerenie, unde suntem noi pe pământ și unde ar trebui să fim, adică la înălțimea sfinților lui Dumnezeu. Și chiar dacă, din cauza neputințelor noastre sau prea multelor noastre păcate, nu ajungem acolo, sfinții ne cheamă. Chiar dacă rămânem încă foarte departe de sfințenia lor, sunt bineplăcute lui Dumnezeu gândul nostru, duhul nostru și ochii noștri privind spre sfințenia sfinților.

Aduc mulțumire aleasă părintelui Partenie că a binecuvântat împreună cu obștea Sfântului Munte ca sfintele moaște ale Sfântului Mucenic Pantelimon să zăbovească la noi în țară pentru câteva zile. Aducem mulțumire și onoratei delegații pe care părintele stareț a desemnat-o să rămână aici, împreună cu noi, să intre în duhul nostru de rugăciune, să se bucure de evlavia poporului român, să ne poarte și pe noi în rugăciunile preacuvioșiilor lor ca, împreună, oriunde ne-a rânduit Dumnezeu să viețuim în Biserica Sa cea sfântă, formând poporul lui Dumnezeu, să conștientizăm apartenența noastră la aceeași Sfântă Biserică și să nădăjduim împreună că Dumnezeu Se va milostivi și spre noi și, la vremea potrivită, ne va așeza și pe noi undeva, la picioarele sfinților, întru Împărăția Sa. Slavă lui Dumnezeu pentru tot și pentru toate! Amin!”, a transmis Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan.

De asemenea, părintele Nikodimos Rantsios a transmis, la rândul său, un gând de recunoștință și binecuvântare.

Este o mare bucurie pentru noi să fim aici, la sărbătoarea Sfintei Parascheva

„Aducem slavă lui Dumnezeu, Celui în Treime lăudat, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, pentru că ne-a învrednicit să răspundem cererii Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan. S-au început procedurile de a putea veni aici, cu sfintele moaște, din timp, și Înaltpreasfințitul Părinte Teofan s-a îngrijit să se întâmple aceasta, pentru că prezența noastră aici se datorează unei binecuvântări multiple: a conducerii Sfântului Munte și a Patriarhului Ecumenic, de care aparținem.

Sfântul Pantelimon este un sfânt care a trăit în primele veacuri creștine, înainte ca religia creștină să se poată manifesta în cadrul imperiului roman bizantin. A cunoscut credința creștină de la mama sa, tatăl lui fiind păgân, dar prin viețuirea și prin credința sa a reușit să-l atragă și pe tatăl său spre credința creștină. El avea slujirea atunci de a fi doctor fără de arginți. Putea să vindece, prin meșteșugul acesta doctoricesc, dar mai ales prin rugăciunea pe care o făcea către Dumnezeu, orice boală. Aceasta, sigur, constituia o provocare pentru idolatri și pentru păgâni, și l-au dat înaintea împăratului, unde i s-a propus să nege credința creștină pentru a i se da cinste și a i se da funcții de seamă în cadrul imperiului, sigur, toate acestea primindu-le doar dacă nega viața și credința creștină.

Acest fapt, desigur, era imposibil pentru ostașul lui Hristos și, astfel, a început martirajul lui; păstrându-și neclintită credința creștină s-a săvârșit în chip martiric, în anul 305. După foarte puțin timp, viața creștină a fost permisă în imperiul roman, în imperiul deja-creștin, însă Sfântul Pantelimon deja mărturisise credința cu câțiva ani mai devreme.

În Mănăstirea Sfântului Pavel, de unde venim, se păstrează moaștele Sfântului Pantelimon, fiind unul dintre cele mai importante sfinte odoare ale mănăstirii. Ceea ce vedeți aici este o parte importantă din zona frontală a capului Sfântului Pantelimon, nu este întregul cap, ci partea frontală cu zona oculară. Se află în mănăstirea noastră din timpuri de demult. Cel mai probabil a ajuns la noi de la Constantinopol, după căderea acestuia, dimpreună cu alte sfinte odoare și, de asemenea, cu darurile magilor. O împărăteasă sârboaică le-a adus în mănăstirea noastră, unde sunt păstrate și sunt aduse spre închinare cu foarte mare evlavie. Este o mare bucurie pentru noi să fim aici, la sărbătoarea Sfintei Parascheva, care și-a avut originea din suburbia Constantinopolului. Este, așadar, o binecuvântare ca sfânta să prăznuiască acest an împreună cu Sfântul Pantelimon; în partea de răsărit a cetății Constantinopolului este Nicomidia, locul de origine al Sfântului Pantelimon, iar în partea de apus s-a născut Sfânta Parascheva, cea care mijlocește pentru această cetate, pentru țara aceasta și pentru întreaga Ortodoxie.

Mulțumim foarte mult Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit, care ne-a oferit acest prilej, și vă dorim să aveți un pelerinaj binecuvântat! Sfânta Parascheva și Sfântul Pantelimon să ne ajute și să mijlocească pentru noi! Amin!”, a transmis părintele Nikodimos Rantsios, conducătorul delegației din Grecia, citat de ziarullumina.ro

Se intampla langa noi

Cea de-a 48-a ediție a Expoziției „Flori de Toamnă”, organizată la Grădina Botanică din Iaşi (video)

Publicat

pe

Splendoare în culori de toamnă la Grădina Botanică din Iaşi. Din 1976, în fiecare an, la cea mai mare şi mai veche grădină botanică din ţară, sunt expuse sute de varietăți de crizanteme, tufănele și alte plante decorative de sezon.

Cea de-a 48-a ediţie a Expoziției „Flori de toamnă” a debutat cu un moment artistic susţinut de elevi ai Colegiului Naţional de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi.

  • Grădina Botanică din Iași organizează, în perioada 26 octombrie-17 noiembrie 2024, cea de-a 48-a ediție a Expoziției „Flori de Toamnă”

Deschiderea expoziției a avut loc sâmbătă, 26 octombrie 2023, la ora 10.00, momentul fiind marcat de concertul artistic muzical, susținut de tinere talente de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași.

Cu ocazia acestei ediții, sub genericul „Alegorii vegetale”, vizitatorii sunt invitați la meditație și revelație în spațiile exterioare și în complexul de sere unde se găsesc expuse standuri cu crizanteme sau cu eșantioane de fructe și semințe, care provin din colecțiile științifice ale Grădinii Botanice.

Alegoriile cu flori, fructe și semințe sunt exprimate cu multă imaginație în diverse simboluri de către personalul Grădinii Botanice, în care se pot regăsi legăturile incontestabile dintre om și natura, precizează organizatorii expoziției.

Plantele au reținut dintotdeauna atenția popoarelor lumii, de aceea se regăsesc în diverse interpretări, în ritualuri și tradiții populare, în mituri și legende, fiind considerate o inepuizabilă sursă de inspirație pentru toate genurile de artă și creațiile literare.

  • Anumite specii vegetale sunt asociate unor momente esențiale din ciclul vieții omului sau unor tipuri de personalități umane, care sunt asociate caracteristicilor acestora.

Culorile vibrante, parfumul discret, efemeritatea florilor sunt aspecte care reflectă frumusețea și fragilitatea vieții. Diversitatea formelor și desenelor care se regăsesc pe semințe sunt asociate cu perpetua schimbare și incredibila putere de transformare a acestora, de a crea noi indivizi, pentru perpetuarea speciilor vegetale.

De aceea sămânța este venerată, se regăsește în diverse forme de exprimare artistică, reprezentând o sursa de inspirație în parabole și fabule sau poate fi moneda de schimb sau model pentru aplicații în biotehnologii, arată organizatorii expoziției.

În acest sens sunt prezentați sute de taxoni din grupa genului Chrysanthemum, între care soiuri românești și internaționale de crizanteme, atât pentru floarea tăiată (Chrysanthemum grandiflorum), cât varietăți denumite popular dumitrițe sau tufănele (Chrysanthemum indicum).

Vor fi expuse, totodată, și specii ale genului Chrysanthemum în sens larg, care provin din flora spontană de pe diverse continente.

Unele soiuri de crizanteme sunt dirijate prin tehnici speciale de cultură sub formă de pom, cascadă, piramidă, evantai etc., fiind expuse tocmai pentru a evidenția disponibilitățile pe care le prezintă această specie pentru practicile horticole clasice sau moderne.

De asemenea, colecția de ardei iuți decorativi, reunește 11 specii și subspecii ale genului Capsicum, printre care soiuri de ardei considerate printre cele mai iuți sau scumpe la nivel mondial, recunoscute oficial de Cartea Recordurilor, și foarte apreciate din punct de vedere culinar, datorită aromelor deosebite.

În complexul de sere, într-un spațiu special amenajat, sunt expuse, de asemenea, 230 de specii și soiuri de dovleci decorativi, bostani, tărtăcuțe și tigve, între care dovleacul de ceară sau pepenele de iarnă, tărtăcuța șarpe, bureți vegetali, castraveți țepoși africani și mexicani, insulina vegetală sau castravetele amar, specii originare din Asia, America de Sud și Africa, care prezintă importanță ornamentală, alimentară și medicinală.

Prețul unui bilet este de:

  • 20 lei (individual), respectiv 15 lei biletul pentru studenți și pensionari, dar și pentru grupuri formate din cel puțin 10 persoane;
  • 5 lei pentru elevi (individual sau grup, inclusiv însoțitorii, profesorii și părinții).

Secțiile exterioare și serele Grădinii Botanice pot fi vizitate până în ziua de 17 noiembrie 2024, zilnic, între orele 9.00-18.00.

Fotografiatul este liber, precizează administratorii grădinii.

Imagini video de la ediția cu numărul  46 a Expoziției „Flori de Toamnă”, organizată la Grădina Botanică din Iaşi:

Sursa foto: radioiasi.ro

Citeste mai mult ...

Cultură

Biblioteca Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, una dintre cele mai frumoase din lume

Publicat

pe

Senatul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), a decis ca biblioteca, votată drept una dintre cele mai frumoase din lume, să își deschidă porțile pentru toți cei care doresc să o viziteze.

  • Programul de vizitare va fi, pentru început, de luni până vineri, între orele 11.00 și 15.00, iar programările pot fi făcute din luna decembrie.

Accesul în bibliotecă este gratuit pentru preșcolari, angajați şi studenți ai TUIASI, precum și pentru rudele apropiate ale acestora.

De asemenea, accesul este gratuit pentru participanții la evenimentele organizate de politehnica ieșeană.

  • Elevii, studenții altor universități și pensionarii vor achita o taxă de 5 lei, iar adulții vor plăti o taxă de 10 lei. De asemenea, grupurile care efectuează tururi ghidate vor plăti o taxă de 15 lei de persoană.

În ultimii 7 ani, Biblioteca Universității Tehnice a fost vizitată de peste 48.000 de persoane din afara universității, dintre care 5.300 au fost din străinătate, potrivit celor comunicate de reprezentanții instituției de învățământ superior.

Sursa foto:

Citeste mai mult ...

Se intampla langa noi

Zilele Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, la 164 de ani de la înființare

Publicat

pe

Peste 80 de evenimente academice, incluzând sesiuni de comunicări ştiinţifice, expoziţii, workshopuri, conferinţe, simpozioane, colocvii, dezbateri, mese rotunde şi activități sportive, organizate de cele 15 facultăți ale Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași se vor desfășura, până la 31 octombrie, în cadrul „Zilelor Universității”.

Manifestarea, devenită o tradiție în centrul universitar ieșean, marchează împlinirea a 164 de ani de la înființarea primei universități moderne a României, Universitatea din Iași.

Vineri, 25 octombrie, în Aula Magna „Mihai Eminescu” se va desfășura ceremonia inaugurală a evenimentului, în cadrul căreia academicianul Viorel Barbu, președintele filialei Iași a Academiei Române, va susține conferința „Universitatea între tradiție humboldtiană și postmodernism”.

Alte momente importante ale ceremoniei vor fi decernarea titlului de Professor Emeritus cadrelor didactice cu performanțe deosebite în activitatea academică ajunse la vârsta pensionării și Bursa „Sfântul Dumitru”, oferită de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași şi prof. univ. dr. Dumitru Oprea, rector al UAIC în perioada 2000-2008.

Tot în programul „Zilele Universităţii” este inclus și unul dintre cele mai așteptate evenimente – expoziția de flori, fructe și semințe „Flori de toamnă”, ediția a XLVIII-a, care va fi deschisă sâmbătă, 26 octombrie, la Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a UAIC.

Universitatea din Iași a fost fondată la 26 octombrie 1860, la scurt timp după Unirea Principatelor, și este considerată prima universitate modernă din spațiul românesc, arată ziarullumina.ro

Sursa foto: ziarullumina.ro

Citeste mai mult ...

ULTIMA ORĂ

Actualitate4 ore in urma

Studenţii Universităţii de Medicină din Iaşi au realizat cea mai mică inimă artificială din lume

O inimă artificială pentru nou născuţi şi copii, care poate fi controlată printr-o aplicaţie mobilă, a fost creată de studenţi...

Actualitate4 ore in urma

Donald Trump are drum liber către un nou mandat la Casa Albă

Republicanul Donald Trump a obţinut la 5 noiembrie 2024 o victorie categorică în faţa vicepreşedintei democrate Kamala Harris şi are...

Actualitate5 ore in urma

Cutremurul din noiembrie 1940, unul dintre cele mai mari dezastre naturale din România

La data de 10 noiembrie 1940, România a fost lovită de un cutremur catastrofal cu epicentrul în regiunea Vrancea. Având...

Actualitate8 ore in urma

Familia unei femei plecată la muncă în Italia cere ajutor pentru găsirea acesteia

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei, de 54 de ani, care în luna august 2024 a plecat la...

Actualitate10 ore in urma

Nicolae Ciucă, președintele PNL și candidat la președinția României, a vizitat județul Botoșani (galerie foto)

Aflat în campanie electorală, președintele PNL a început vizita în județul nostru printr-un popas la mănăstirea Vorona. El a fost...

Actualitate12 ore in urma

Casă la un pas de a fi distrusă de incendiul provocat de jarul căzut din sobă (galerie foto)

În această după-amiază, pompierii botoșăneni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu care a cuprins o casă de...

Eveniment

CURS VALUTAR

Politică

PROGNOZA METEO

Stiri din Botoșani

Actualitate20 de ore in urma

Prevenirea violenţei în familie, o prioritate a poliţiștilor botoșăneni

În data de 8 noiembrie 2024, poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au fost prezenţi la...

Botoșanio zi in urma

Activități desfășurate de poliţiştii botoșăneni pentru prevenirea victimizării elevilor

În perioada 5-7 noiembrie, poliţiştii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității Botoşani, împreună cu elevii Liceului Tehnologic „Petru Rareș”...

Actualitateo zi in urma

Tânăr reținut de polițiști pentru furt calificat

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore,...

Botoșani2 zile in urma

Spectacolul „Watch Dogs” la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani, în acest sfârșit de săptămână (foto)

Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani vă invită în acest sfârșit de săptămână, la spectacolul „Watch Dogs” de Lucian Băleanu. Sâmbătă, 9...

Actualitate3 zile in urma

Tineri plasați sub control judiciar, după ce au sustras echipament sportiv din vestiarul FC Botoșani

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul de Investigații Criminale au documentat activitatea infracțională a trei tineri, din municipiul...

Actualitate4 zile in urma

Mandat european de arestare pus în executare de polițiști, în cooperare cu autoritățile din Franța (video)

Astăzi, 7 noiembrie 2024, în urma cooperării polițienești internaționale dintre Poliția Română și autoritățile din Franța, polițiștii Serviciului de Investigații...

Actualitate4 zile in urma

Măsuri de remediere a deficiențelor și amenzi de zeci de mii de lei date de inspectorii de muncă

În cursul lunii octombrie, în domeniul relațiilor de muncă, au fost efectuate 105 controale, în urma cărora au fost constatate...

Divertisment

Anunțuri si informări

Momentul de cultură

Actualitate