Se intampla langa noi
A început sărbătoarea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei (galerie foto)

Ca în fiecare an, sărbătoarea cea binecuvântată a Iașiului debutează cu tradiționala rânduială a așezării raclei cu moaștele Sfintei Parascheva în baldachinul amenajat în curtea Catedralei Mitropolitane.
Marți dimineața, 8 octombrie, racla a fost scoasă de către un sobor de preoți și diaconi, în prezența Preasfințitului Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
În această seară vor fi aduse de la Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Muntele Athos și cinstitele moaște ale Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon
Începând de astăzi, 9 octombrie, mii de pelerini din întreaga țară sunt așteptați la Iași pentru a se ruga celei care sute de ani binecuvântează ținutul Moldovei.
- Această frumoasă tradiție rânduită de mulți ani în istoria Sfintei Cuvioase Parascheva la Iași a fost săvârșită și anul acesta, cu prilejul hramului.
Racla cu moaștele Sfintei a fost purtată pe umeri de un sobor de preoți și a fost depusă spre închinare miilor de pelerini care sosesc în capitala Moldovei în această perioadă. Anul acesta, ziua de 8 octombrie a reprezentat momentul scoaterii sfintelor moaște din Catedrala Mitropolitană și așezarea lor în baldachinul special amenajat și împodobit cu flori, situat în fața Căminului preoțesc „Sfântul Gheorghe”.
„An de an, Sfânta Parascheva ne adună cu bucurie”
După citirea Acatistului, înainte ca Sfânta să fie așezată afară, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a rostit un cuvânt de binecuvântare către pelerini, arătând în același timp scopul venirii lor la Iași:
„Am cântat împreună Imnul Acatist al Sfintei Parascheva, rugăciune în formă de dialog pe care, împreună, o punem înaintea Sfintei Parascheva, rugăciune pe care o facem în cursul anului zi de zi. Ne întrebăm, cu siguranță, dacă este un dialog, și este cuvântul nostru către Sfânta Parascheva, cântându-i cu fiecare stih „Bucură-te!” pentru minunile sale, pentru viața ei curată, pentru sfințenia și statornicia vieții. Unde este răspunsul Sfintei, ne putem întreba la acest dialog? Răspunsul ei este zi de zi și, îndeosebi, în aceste zile, în inima fiecăruia dintre noi, prin mângâierea pe care Sfânta Parascheva o oferă nouă, prin minunile pe care le face și care rămân mărturie a lucrării ei în Moldova, în țara noastră, în viața celor ce cu credință și cu cinstire vin la ea. An de an, Sfânta Parascheva ne adună cu bucurie, cu bunăvoință și cu bună-cuviință, pentru că, dacă în timpul anului rugăciunile pe care le facem sunt aduse pentru buna chivernisire a vieții, pentru sănătate, pentru nevoi și doruri, în aceste zile, rugăciunea este de mulțumire, de recunoștință și de cinstire, adusă Sfintei și lui Dumnezeu pentru darul pe care Sfânta Parascheva îl reprezintă pentru țara noastră”.
Pelerinii care vor poposi în această perioadă de sărbătoare la Iași sunt rugați să țină cont în permanență de prognoza meteo și să aibă îmbrăcăminte adecvată pentru acest anotimp. Organizatorii recomandă credincioșilor să aibă în vedere faptul că vremea este capricioasă.
De asemenea, cei care doresc să afle mai multe detalii cu privire la manifestările legate de hramul din acest an pot apela la numerele de telefon 0757.579.100 şi 0757.033.466, disponibile nonstop. Liniile telefonice de asistență vor funcționa doar în perioada sărbătorii.
Peste 300.000 de pelerini sunt așteptați în aceste zile la Iași
Programul slujbelor de la Catedrala Mitropolitană a început, astăzi, de la ora 7.00 cu Miezonoptica și Utrenia, iar de la ora 9.00 PS Părinte Nichifor Botoșăneanul va oficia Sfânta Liturghie.
„A început sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, anul acesta este pusă sub semnul harului vindecător, pentru că Fiul lui Dumnezeu S-a întrupat ca să ne izbăvească de suferință, de păcat și de moarte. A fost un început frumos, cu multă tihnă și cu emulație care se creează în rândul credincioșilor în momentul în care racla cu sfintele moaște se pune în mișcare, cu emoție firească. Este multă pace, nădăjduim să fie un pelerinaj cu multă pace și, prin rugăciunile care vor veni aici, să contribuie măcar puțin la pacea lumii pentru care atât de mult ne rugăm în sfintele slujbe și de care atât de mult avem nevoie în zilele noastre”, a afirmat părintele Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor, citat de ziarullumina.ro
Sursa foto: ziarullumina.ro
Se intampla langa noi
Accident rutier grav la Lețcani: Impact între o autoutilitară și un autocar care efectua o cursă Iași – Botoșani (foto)

Un accident rutier grav a avut loc vineri, în jurul orei 14.10, în zona localității Lețcani, din județul Iași. Un TIR și un autocar plin cu pasageri, care efectua o cursă regulată Iași – Botoșani, au intrat în coliziune.
Având în vedere numărul mare de persoane implicate, la nivelul județului Iași a fost activat Planul Roșu de Intervenție, care presupune suplimentarea resurselor medicale și de salvare la locul evenimentului. Mai mult ambulanțe și echipaje SMURD, inclusiv un elicopter, s-au deplasat la locul accidentului, potrivit ziaruldeiasi.ro
„Din cei 10 pacienți aduși în Urgență după accident, unul a fost internat la Chirurgie Vasculară și transferat la ATI, un altul la Chirurgie tot cu transfer la ATI, doi au fost internați la Ortopedie, unul la Cardiologie, trei au fost trimiși la Neurochirurgie pentru consult, o pacientă este încă în Urgență, iar un pacient a plecat acasă”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD.
Prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD, spune că inițial s-a estimat că sunt 20 de persoane implicate în accident, însă în realitate au fost 29.
Potrivit unor surse judiciare consultate de „Ziarul de Iași”, prima ipoteză pentru producerea accidentului ar fi că șoferul autoutilitarei ar fi adormit la volan. Acesta a mers pe sensul opus zeci de metri, înainte să lovească în lateral microbuzul. La rândul său, șoferul microbuzului a mers șerpuit pe strada, în încercarea de a evita impactul frontal.
Sursa foto: Ziarul de Iasi
Se intampla langa noi
Județul Iași a depășit, în statistici, pragul de un milion de locuitori. Suceava, pe locul trei la nivel național

Pentru prima dată în istorie, un județ al României depășește un milion de locuitori, și acesta este județul Iași, vecin cu județul nostru.
Conform datelor furnizate de Direcția Generală de Evidență a Populației (DGEP), numărul cetățenilor români cu domiciliul în județul Iași este de 1.003.113, potrivit ziarului Evenimentul, citat de StiriSuceava.net
Județul Iași este depășit în prezent doar de capitala țării, București, cu 2.092.469 de locuitori.
În clasament urmează județul Suceava, cu 770.540 de locuitori, și Prahova, cu 750.138 persoane cu domiciliul ales.
Între județele cu peste 700.000 de locuitori se mai află Timiș – 745.159, Constanța – 744.860, Cluj – 737.968, Bacău – 707.210.
Urmează alte patru județe cu o populație de peste 600.000 de locuitori – Brașov, Dolj, Galați și Argeș, ultimele două locuri în clasament fiind ocupat de județul Tulcea – 219.800 locuitori, și Covasna, cu 214.830 locuitori.
Evidența tuturor cetățenilor români se află în Registrul Național de Evidență a Persoanelor (RNEP), datele fiind actualizate zilnic.
Potrivit legislației în vigoare, actualizarea datelor din acest Registru se face prin mecanisme informatice, pe baza informațiilor preluate din sistemele gestionate de instituțiile administrației publice, dar și a informațiilor comunicate constant de către autorități, arată StiriSuceava.net
Sursa foto: Ziarul de Iași
Justitie
Medici ieșeni, cercetați penal după ce au primit mită pentru intervenții preferențiale și diagnostice false

Managerul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” din Iași, Grigore Tinică, alături de medicii Mihail Enache și Igor Nedelciuc din aceeași unitate, precum și Gheorghe Nedelciuc, medic primar psihiatru la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași sunt cercetați penal de procurorii DNA pentru fapte de corupție.
Potrivit anchetatorilor, în perioada august 2020 – martie 2025, Grigore Tinică ar fi primit, în mod repetat, sume de bani cuprinse între 500 de lei și 3.500 de euro de la pacienți sau aparținători, fie direct, fie prin intermediari. În schimb, acesta ar fi efectuat intervenții chirurgicale și consulturi de specialitate în regim preferențial și cu prioritate.
- DNA îl acuză de 27 de acte materiale de luare de mită.
Medicul chirurg cardiovascular Mihail Enache este acuzat că, în perioada octombrie 2024 – februarie 2025, ar fi primit indirect, printr-un intermediar, sume între 700 și 2.000 de lei de la mai mulți pacienți, în legătură cu realizarea unor intervenții chirurgicale și emiterea unor concedii medicale.
- El este cercetat pentru patru acte materiale de luare de mită.
În cazul lui Gheorghe Nedelciuc, procurorii susțin că, în perioada octombrie 2024 – martie 2025, acesta ar fi primit între 1.000 și 3.500 de lei, direct sau prin intermediar, pentru consultații, internări fictive și eliberarea unor documente cu diagnostice false de afecțiuni psihice grave, în scopul obținerii unor certificate de handicap.
- În cazul acestuia sunt reținute șapte acte materiale de luare de mită.
Igor Nedelciuc, cardiolog intervenționist, este acuzat că, între februarie și aprilie 2025, ar fi primit sume neprecizate de bani de la trei pacienți, printr-un intermediar, pentru realizarea unor intervenții chirurgicale.
- Este urmărit penal pentru trei acte materiale de luare de mită.
Cei patru suspecți au fost informați cu privire la acuzații și la calitatea procesuală. Ancheta este în desfășurare și vizează și alte persoane, potrivit spotmedia.ro
În ancheta desfășurată, DNA beneficiază de sprijinul Direcției Generale Anticorupție, al Brigăzilor de Operațiuni Speciale din Iași și Bacău, precum și al structurilor locale de jandarmi.
Sursa foto: spotmedia.ro
-
Actualitatecu o zi in urma
Polițiștii de siguranță școlară dau startul campaniei „Dorințe îndeplinite la vârste potrivite” (foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
Violența domestică, o gravă problemă socială! Implicarea Patriarhiei Române, prin cursuri de prevenire și sprijin moral
-
Actualitatecu o zi in urma
Tânăr reținut de polițiști pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă de viol și tâlhărie
-
Actualitatecu o zi in urma
Grevă japoneză în educație! Sindicaliștii amenință cu proteste de amploare față de măsurile de austeritate preconizate
-
Actualitatecu 2 zile in urma
APIA Botoșani anunță finalizarea Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Persoane transportate la spital, în urma unui accident rutier produs pe raza localității Lunca (foto)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Absolvenții de liceu, promoția 2025, sunt așteptați la AJOFM Botoșani pentru sprijin și consiliere (foto)
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Postul Sfinților Petru și Pavel. Când sunt zilele cu dezlegare la pește și ce trebuie să știe credincioșii