ȘTIRI DIN:
Data: 24/03/2025

Momentul de cultură

Moartea domnitorului Mircea cel Bătrân, „cel mai viteaz şi cel mai ager” dintre principii creștini

Publicat

pe

La 31 ianuarie 1418 se stinge din viață Mircea cel Bătrân, unul dintre cei mai străluciți voievozi pe care i-a avut Țara Românească, fiind considerat de cronicile germane „cel mai viteaz şi cel mai ager” dintre principii creștini ai acelor timpuri.

În timpul domniei sale dintre anii 1386 şi 1418, Țara Românească a atins cea mai mare întindere de până atunci, Mircea ajungând să stăpânească un vast teritoriu, pe care îl va organiza într-o formă centralizată, el dovedindu-se un bun conducător atât în ceea ce privește treburile țării, cât și relațiile externe.

Conform cercetărilor istorice se pare că Mircea cel Bătrân era fiul lui Radu I, identificat de mulți istorici cu legendarul Radu Negru, voievod mitic al începuturilor statului medieval Țara Românească și fratele vitreg a domnitorului Dan I, pe care l-a urmat la tron după moartea acestuia în anul 1386.

Odată urcat pe tronul țării, Mircea se va opune tendințelor de expansiune ale Ungariei și Poloniei, care urmăreau în special controlul asupra gurilor Dunării, încercând, de asemenea, să stăvilească forțele otomane aflate în plină expansiune în Balcani. De altfel, Mircea va intra în conflict cu Imperiul Otoman datorită intervențiilor sale în sprijinul popoarelor creștine din sudul Dunării, astfel că în 1395, sultanul Baiazid I zis și „Fulgerul” va trece Dunărea în fruntea unei forțe armate însemnate pentru pedepsirea domnitorului muntean. Mircea bazându-se doar pe o mica armată și neputându-se opune într-o luptă deschisă armatei turcești, va alege o tactică de hărțuire căutând să atragă armata otomană într-un loc mlăștinos pentru a nu o lăsa să se desfășoare. Bătălia finală se va da la Rovine în ziua de 17 mai 1395, iar armata Țării Românești va obţine o importantă victorie împotriva turcilor. Întrucât sultanul otoman trimite noi trupe în Ţara Românească, Mircea cel Bătrân, ia decizia de a se retrage în Transilvania și de a aștepta ajutorul celorlalte țări creștine implicate în lupta antiotomană.

Numai că în lipsa domnitorului din cetatea de scaun, turcii îl așează pe tronul țării pe Vlad Uzurpatorul, cel care va fi înlăturat de către Mircea în 1396, cu ajutor militar din partea lui Sigismund de Luxemburg. Tot în 1396, Mircea, în calitate de principe creștin, va participa la cruciada antiotomană încheiată cu dezastrul de la Nicopole, iar în anul următor, 1397, pe râul Ialomița, Mircea cel Bătrân va zdrobi armatele otomane ce se întorceau din expediții de jaf în Transilvania.

Înfrângerea sultanului Baiazid I de către Timur Lenk la Ankara în vara lui 1402 va deschide o perioadă de anarhie în Imperiul Otoman, ce îl face pe Mircea să organizeze noi campanii împotriva turcilor, reușind chiar în anul 1404 să se impună ca şi conducător peste ținutul dintre Dunăre și Marea Neagră, adică Dobrogea de astăzi și să alipească acest ținut Țării Românești. Mai mult, el se va implica în lupta pentru tronul imperiului, ajutându-l pe unul dintre pretendenți, pe nume Musa Celebi, să devină sultan pentru o perioadă scurtă de timp. Numai că un alt pretendent la tronul imperiului, pe nume Mahomed I, reușește să-și înfrângă oponenții, să devină sultan și să plănuiască o expediție de pedepsire a voievodului valah.

Pentru a evita campania sultanului, dar mai ales pentru a nu implica țara într-un nou război cu turcii, Mircea acceptă să semneze, spre sfârșitul domniei, un tratat de pace cu Imperiul Otoman,  imperiu care recunoștea  autonomia Valahiei în schimbul unui tribut anual.

După o domnie de 32 de ani, Mircea cel Bătrân se va stinge din viață la Curtea de Argeș, la data de 31 ianuarie 1418, și va fi înmormântat la ctitoria sa de la Cozia, rămânând în istoria națională și universală ca o figură proeminentă a luptei antiotomane a creștinilor din această zonă a Europei.

(lecția de istorie prezentată de profesorul Viorel Guțu)

Sursa foto: Libertatea Cuvântului

Momentul de cultură

Nașterea lui Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Principatelor Unite Române

Publicat

pe

La data de 20 martie 1820, la Bârlad, judeţul Vaslui, s-a născut Alexandru Ioan Cuza, fost un om politic român ce a fost ales domnitorul Moldovei, apoi al Principatelor Unite Române, cel care va deveni, astfel, primul şef statului ce va purta numele de  România.

Alexandru Ioan Cuza provenea dintr-o veche familie boierească din judeţul Fălciu (astăzi în judeţul Vaslui), familie cu mari proprietari de pământ ce avea  diverse ranguri în administraţiile domneşti din Moldova.

Primii ani din viaţă Cuza îi petrece în familie, apoi își începe studiile la pensionul francez Sachetti din Galaţi, apoi la Iaşi, unde îi are colegi, printre alţii, pe Mihail Kogălniceanu şi Vasile Alecsandri. În 1835 îşi ia diploma de bacalaureat la Paris, apoi urmează studii universitare de drept şi medicină, pe care nu le finalizează deoarece devine secretar al Societăţii Economiştilor Liberali din Moldova, de unde îşi va înainta demisia în anul 1840.

În luna mai a anului 1844, Cuza s-a căsătorit cu Elena Rosetti, iar tânăra familie s-a stabilit în casa părinţilor lui Cuza, din Galaţi. Elena nu a putut avea copii, însă, ea i-a crescut ca pe proprii săi copii pe cei doi băieți avuţi de Cuza cu alta femeie.

În anul revoluționar 1848, în timpul „Primăverii Popoarelor”, Cuza s-a implicat activ în mişcarea revoluționară din Moldova.  Astfel, Cuza a fost alături de Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Alecu Russo şi Costache Negri când a fost redactat, în august 1848, programul „Dorinţele partidei naţionale din Moldova”, în Cernăuţi, asistând, însă, cu amărăciune la înfrângerea revoluționarilor moldoveni, fiind chiar arestat pentru un scurt timp.

În anul 1851, Alexandru Ioan Cuza devine vornic de Huși, iar între anii 1855-1856 va ocupa funcţia de preşedinte al Judecătoriei Covurlui. La data de 6 iunie 1856 este numit părcălab de Galaţi, însă imediat după decesul domnului Alexandru Ghica este destituit de caimacamul Teodor Balş, din această funcție. După câteva luni, noul caimacam, Nicolae Vogoride, antiunionist şi dornic de a-şi face partizani în rândul personalităților vremii,  îl renumește pe Cuza părcălab şi îl reintegrează în cadrele armatei, avansând în numai două luni de la gradul de sublocotenent la cel de maior.

La data de 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie este ales domn şi în Tara Românească. Puse în faţa faptului împlinit, Marile Puteri acceptă alegerea lui Alexandru Ioan Cuza.

După alegerea sa ca domnitor, tot în acest an, 1859, Cuza a creat armata naţională prin contopirea forţelor militare ale celor două principate şi a înfiinţat Statul Major General.

În 1860, înfiinţează prima universitate din ţară, cea de la Iaşi, care mai târziu va lua numele domnitorului, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.

Între 1863-1865, Cuza îl are alături pe Mihail Kogălniceanu, în funcţia de prim-ministru, care i-a permis să pună în aplicare reformele foarte necesare.

În 1866, „Monstruoasa coaliţie”, cum a fost denumită, formată în special din marii latifundiari şi oameni de afaceri, având şi sprijinul unei părţi a armatei, îl obligă pe Cuza să abdice la data de 23 februarie a anului 1866. Astfel, Cuza este nevoit sa își părăsească țara și să își petreacă restul vieţii în exil, în diverse oraşe europene.

La 15 mai 1873, Alexandru Ioan Cuza se stinge din viaţă, din cauza unui anevrism, în hotelul Europa din oraşul german Heidelberg, cu doar câţiva ani înainte ca România să îşi câştige independenţa. A fost înmormântat iniţial la Biserica Domnească de lângă Palatul domnesc de la Ruginoasa, conform dorinţei sale, iar după Al Doilea Război Mondial, osemintele sale au fost mutate la Biserica Trei Ierarhi din Iaşi.

(lecția de istorie prezentată de profesorul Viorel Guțu)

Sursa foto: Ziarul Lumina

Citeste mai mult ...

Momentul de cultură

Misterul morții lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, liderul Partidului Comunist

Publicat

pe

La data de 19 martie 1965 murea la București, Gheorghe Gheorghiu- Dej, liderul Partidului Comunist din România și președinte al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române.

Moartea liderului comunist român a fost învăluită în mister, fiind unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale arhivelor comuniste, existând totuși supoziții ce vorbesc despre presupusa asasinare prin iradiere a lui Gheorghiu-Dej, de către serviciile secrete sovietice.

Adevărul este că în ianuarie 1965, Gheorghe Gheorghiu-Dej participase la o conferinţa a Tratatului de la Varşovia, iar odată întors la Bucureşti, în urma unui control medical, îi va fi depistat un cancer în fază terminală.

Secretarul General al Partidului Comunist din România îşi găsea sfârşitul două luni mai târziu, la 19 martie 1965, după o evoluţie extrem de rapidă a bolii, iar în legătură cu moartea lui Gheorghiu-Dej, s-au vehiculat mai multe scenarii care mai de care mai fanteziste.

Un lucru este însă cert, anume că un control medical complet realizat în toamna lui 1964, nu depistase cancerul, iar acest amănunt nu avea decât să amplifice semnele de suspiciune legate de moartea neaşteptată a lui Dej.

Boala acestuia a avansat într-un ritm deosebit de accelerat după venirea de la Moscova și nici intervenţia unei echipe de medici specialişti din Franţa nu a putut schimba ceva în starea de sănătate a secretarului general al Partidului Comunist din România. Ba mai mult, verdictul specialiștilor francezi, după un consult amănunţit, a confirmat diagnosticul dat inițial de către doctorul personal al lui Dej, medicul Leon Bercu și anume, cancer la plămâni în fază terminală.

Evoluția rapidă a bolii a ridicat numeroase suspiciuni, iar cea mai vehiculată ipoteză în legătură cu cauzele care ar fi grăbit decesul lui Gheorghiu-Dej a fost aceea a unei posibile iradieri a acestuia în timpul cât a fost la Moscova, datorită poziției tot mai rebele a României în cadrul lagărului comunist.

De asemenea, a existat un amănunt la fel de stupefiant în această cauză şi anume faptul că trei din cei patru ofiţeri care-i asigurau garda personală lui Dej, au murit tot de cancer, la scurt timp după decesul acestuia. Şi chiar dacă oficial s-a anunțat că Dej a murit din cauze naturale, marea majoritatea a românilor au înțeles că aici a acționat braţul lung al Kremlinului şi al serviciilor secrete ale Moscovei.

(lecția de istorie prezentată de profesorul Viorel Guțu)

Sursa foto: Adevarul

Citeste mai mult ...

Momentul de cultură

84 de ani de la moartea lui Nicolae Titulescu, personalitate marcantă a diplomaţiei româneşti

Publicat

pe

La data de 17 martie 1941 a murit la Cannes, în Franţa, Nicolae Titulescu, fost diplomat, jurist, profesor și om politic român, ministru de externe al României în repetate rânduri, singurul român care a fost preşedinte al Ligii Naţiunilor şi singurul președinte care s-a bucurat de două mandate consecutive ale acestei importante instituţii internaţionale.

Personalitate marcantă a diplomaţiei româneşti, Nicolae Titulescu a fost numit datorită abilităţilor sale diplomatice, „Ministrul Europei”, de către mari personalităţi ale politicii internaţionale.

Nicolae Titulescu s-a născut în Craiova, în anul 1882, unde a urmat și studiile primare, iar după absolvirea liceului „Carol I”, în anul 1900, pe baza rezultatelor excelente obținute la examenul de bacalaureat, primește o bursă la Paris și va ajunge să urmeze cursurile Facultății de Drept, pe care o termină cu rezultate remarcabile.

Apoi în anul 1905, după obținerea doctoratului în drept, se va întoarce în România și va deveni profesor la Universitatea din Iaşi, dar se va transfera la Universitatea din Bucureşti în anul 1909, an în care intră în politică și de unde, în 1912, va câștiga un loc de deputat pe lista Partidului Conservator – Democrat, condus de Take Ionescu.

Astfel,  rapida sa ascensiune politică i se datorează lui Take Ionescu, cel care l-a promovat și în funcția de ministru secretar de stat, urmând ca mai târziu, ca membru al guvernului condus de către Ion I. C. Brătianu, să fie numit în funcția de Ministru al Finanțelor.

În vara anului 1918, împreună cu alte personalități române printre care Take Ionescu, Octavian Goga, Traian Vuia, Constantin Mille și alții, înființează, la Paris, Comitetul Național Român, cu scopul de a propaga în opinia publică internațională dreptul poporului român la unitatea națională.

Începând cu anul 1921 Nicolae Titulescu a fost delegat ca reprezentant permanent al României la Liga Națiunilor de la Geneva, fiind ales în 1930 și 1931, ca președinte al acestei importante organizații internaționale, care astăzi poartă numele de Organizația Națiunilor Unite.

De asemenea, Nicolae Titulescu a fost de mai multe ori ministru de externe, ducând o susținută politică contra revizionismului din Europa și pentru păstrarea frontierelor stabilite prin tratatele de pace.

Totuși, deoarece nu era de acord cu regimul autoritar al regelui Carol al II-lea, acesta l-a demis pe Titulescu în anul 1936 din toate funcţiile pe care le avea şi l-a expulzat din ţară. Astfel, marele diplomat român se va refugia pentru început în Elveţia, apoi începând cu anul 1937 se va stabili la Cannes, în Franţa. Şi, deși se afla în afara graniţelor ţării, Titulescu şi-a continuat activitatea de promovare a României şi a militat împotriva nazismului și războiului, prin numeroase conferinţe susținute în public la mari universități, dar şi în numeroase articole din presă.

Marele diplomat român, Nicolae Titulescu, a murit la data  de 17 martie 1941, la Cannes, în Franța, și a fost înmormântat câteva zile mai târziu, în cimitirul Bisericii ortodoxe ruse „Sf. Mihail”, din același oraș.

În anul 1992, conform dorinței sale testamentare, rămășițele sale au fost aduse în țară și înhumate în curtea Bisericii „Sfântul Nicolae” din Șcheii Brașovului.

În ceea ce privește moartea sa, de-a lungul timpului s-au făcut tot felul de speculații, afirmându-se că ar fi fost otrăvit, din ordinul lui Carol al II-lea sau direct de către Gestapoul german, deși acest lucru nu a fost dovedit niciodată.

(lecția de istorie  prezentată de profesorul Viorel Guțu)

Sursa foto: Radio Renasterea

Citeste mai mult ...

ULTIMA ORĂ

Actualitate3 minute in urma

Peste 400 de elevi de liceu au absentat la prima probă a simulării examenului de Bacalaureat 2025

Luni, 24 martie 2025, s-a desfășurat prima probă a simulării probelor scrise din cadrul examenului de Bacalaureat 2025, la disciplina...

Actualitate55 de minute in urma

Întâlnire de lucru cu prefecții, la Brașov, pentru organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale din luna mai

Prefectul Dan Nechifor a participat în acest weekend la Brașov, la o întâlnire de lucru organizată de MAI cu omologii...

Actualitateo oră in urma

Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iaşi organizează cursuri gratuite pentru liceeni

Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iaşi organizează cursuri gratuite de pregătire pentru admiterea la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, la...

Actualitateo oră in urma

Un cutremur cu magnitudine medie a avut loc, în această dimineață, în zona seismică Vrancea

Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a anunțat, luni dimineață, înregistrarea unui cutremur cu magnitudinea de...

Actualitate3 ore in urma

Tragedie la Rădeni: bărbat decedat în urma unui incendiu provocat de jarul căzut din sobă (foto)

Pompierii au fost solicitați să intervină, sâmbătă noaptea, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o casă din localitatea Rădeni. Vecinii au...

Actualitate3 ore in urma

Peste 100 de polițiști, implicați într-o razie de amploare în municipiul Botoșani, în acest weekend (foto, video)

În noaptea de 22 spre 23 martie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani, cu sprijinul celorlalte subunități de poliție,...

Eveniment

CURS VALUTAR

Politică

PROGNOZA METEO

Stiri din Botoșani

Actualitateo zi in urma

Începe simularea probelor scrise ale examenului de Bacalaureat 2025

Elevii aflați în ultimul an de liceu dau săptămâna viitoare simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat. La nivel național,...

Actualitate2 zile in urma

Județul Botoșani, din nou sub avertizare de tip cod galben de intensificări ale vântului

Meteorologii au emis o atenționare tip cod galben de intensificări ale vântului, valabilă în județul Botoșani duminică, 23 martie, între...

Actualitate4 zile in urma

Controale în piețe și magazine privind modul de comercializare a produselor tradiționale de Paști

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că inspectorii sanitar veterinari vor desfăşura, în perioada premergătoare...

Actualitate5 zile in urma

Wenge Bistro Botoșani susține cultura locală prin găzduirea evenimentului „Lumină intermediară”

Wenge Bistro din municipiul Botoșani continuă să fie un spațiu dedicat artei și culturii locale, găzduind pe 20 martie, ora...

Actualitate5 zile in urma

Termenul final de primire cereri pentru sectorul de creștere a ovinelor și caprinelor, afectat de secetă

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) – Centrul Județean Botoșani reamintește potențialilor beneficiari că până la data de...

Actualitate6 zile in urma

Obligația instituțiilor publice privind transparența veniturilor salariale, în atenția inspectorilor ITM Botoșani

Reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Botoșani reamintesc obligația prevăzută de art. 33 alin. (1) din Legea nr. 153/2017 privind...

Botoșani6 zile in urma

La cea de-a doua probă a simulării examenului de Evaluare Națională au absentat peste 200 de elevi

Marți, 18 martie 2025, s-a desfășurat a doua probă a simulării examenului de Evaluare Națională pentru elevii clasei a VIII-a,...

Divertisment

Anunțuri si informări

Momentul de cultură

Actualitate