ȘTIRI DIN:
Data: 25/04/2025

Actualitate

La data de 5 aprilie este marcată, în întreaga lume, Ziua internaţională a conştiinţei

Publicat

pe

Conștientă de necesitatea creării unor condiții de stabilitate și bunăstare și a unor relații pașnice și de prietenie bazate pe respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale pentru toți, fără deosebire de rasă, sex, limbă sau religie, Adunarea Generală a ONU a declarat ziua de 5 aprilie Ziua internațională a conștiinței.

În preambulul Declarației Universale a Drepturilor Omului se afirmă că „nerespectarea și disprețul față de drepturile omului au dus la acte barbare care au revoltat conștiința omenirii, iar apariția unei lumi în care ființele umane să se bucure de libertatea de exprimare și de credință și să fie ferite de frică și de lipsuri a fost proclamată ca fiind cea mai înaltă aspirație a oamenilor de rând”, arată sperantatv.ro

Articolul 1 din Declarație statuează că „toate ființele umane se nasc libere și egale în demnitate și drepturi, sunt înzestrate cu rațiune și conștiință și ar trebui să acționeze unele față de altele într-un spirit de fraternitate”.

Sarcina Organizației Națiunilor Unite de a salva generațiile viitoare de flagelul războiului necesită o transformare către o cultură a păcii, care constă în valori, atitudini și comportamente care reflectă și inspiră interacțiunea socială și împărtășirea bazată pe principiile libertății, justiției și democrației, pe drepturile omului, pe toleranță și solidaritate.

Adunarea Generală a invitat toate statele membre, organizațiile din sistemul Organizației Națiunilor Unite și alte organizații internaționale și regionale, precum și sectorul privat și societatea civilă, inclusiv organizațiile neguvernamentale și persoanele fizice, să construiască cultura păcii cu dragoste și conștiință, în conformitate cu cultura și alte circumstanțe sau obiceiuri adecvate ale comunităților lor locale, naționale și regionale, inclusiv prin educație de calitate și activități de sensibilizare a publicului, promovând astfel dezvoltarea durabilă.

Conceptul de cultură a păcii a apărut în urma Congresului internaţional al UNESCO organizat, în 1989, în Coasta de Fildeş şi care a avut ca temă „Pacea în mintea oamenilor”.

De atunci, promovarea unei culturi a păcii a fost considerată tot mai mult ca un obiectiv demn al comunităţii internaţionale. Conceptul în evoluţie a inspirat activităţi la atât de multe niveluri şi în atâtea regiuni cu participarea deplină a societăţii civile, încât cultura păcii a preluat treptat caracteristicile unei mişcări globale, se mai arată în sperantatv.ro

Sursa foto: Agerpres

Actualitate

Cod galben de intensificări ale vântului, valabil pentru ziua de sâmbătă, în județul Botoșani

Publicat

pe

Meteorologii  au emis un cod galben de intensificări ale vântului, valabil mâine între orele 05.00 – 23.00, în județul Botoșani. În acest interval, vântul va sufla cu viteze de 50-70 km/h și izolat de 80 km/h. Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite să intervină, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

Pentru a preveni situațiile de urgență, pompierii recomandă cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

  • fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;
  • nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;
  • parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
  • îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;
  • nu atingeți firele căzute la pământ.

Pompierii reamintesc faptul că, în condiții de vânt puternic, folosirea focului deschis în gospodării este foarte periculoasă, fiind interzisă. Vântul poate propaga focul, într-un timp foarte scurt, la locuințe, anexe gospodărești, păduri, rețele de electricitate etc.

Pentru a preveni incendiile, nu trebuie aruncate resturi de țigară sau bețe de chibrit aproape de căpițele de fân sau de locurile în care sunt depozitate furaje, lemne de foc, substanțe inflamabile sau alte materiale combustibile și nici pe terenuri cu vegetație uscată.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Sursa foto: Radio Chișinău

Citeste mai mult ...

Actualitate

Acțiuni dedicate protejării pietonilor, desfășurate de polițiștii rutieri împreună cu cei de la ordine publică

Publicat

pe

Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, împreună cu cei de la ordine publică din municipii, orașe și comune, desfășoară în această perioadă o serie de acțiuni dedicate protejării pietonilor, una dintre cele mai vulnerabile categorii de participanți la trafic.

Activitățile sunt concentrate în zonele cu risc crescut de accidente, acolo unde, în trecut, s-au înregistrat frecvent evenimente rutiere soldate cu victime.

Sunt vizate persoanele care  traversează neregulamentar, dar și cele care comit alte abateri ce pot duce la incidente grave. Pe lângă aplicarea sancțiunilor pentru nerespectarea regulilor de circulație, polițiștii derulează și activități de informare și conștientizare, explicând cetățenilor – chiar la fața locului – cât de periculos poate fi un moment de neatenție.

Recomandările transmise de polițiști:

  • traversați doar pe la trecerile pentru pietoni, semnalizate corespunzător;
  • asigurați-vă temeinic înainte de a păși pe carosabil;
  • evitați utilizarea telefoanelor mobile sau a căștilor atunci când traversați strada;
  • purtați haine vizibile, mai ales în condiții de vizibilitate redusă;
  • respectați indicațiile polițiștilor.

Traversările riscante și lipsa de atenție sunt printre principalele cauze ale accidentelor rutiere în care sunt implicați pietoni.

Astfel de activități vor continua și în perioada următoare, cu scopul de a reduce riscurile în trafic și de a promova un comportament responsabil din partea tuturor participanților la circulație, dau asigurări reprezentanții IPJ Botoșani.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Creştinii ortodocşi sărbătoresc praznicul Izvorul Tămăduirii, sărbătoare închinată Maicii Domnului

Publicat

pe

În fiecare an, în vinerea din Săptămâna Luminată, creştinii ortodocşi sărbătoresc praznicul Izvorul Tămăduirii.

Sărbătoarea aceasta este în strânsă legătură cu Învierea Domnului, întrucât ea ne arată rolul Maicii Domnului în lucrarea mântuirii noastre, Fecioara Maria fiind născătoarea Celui care este Izvorul sau Sursa vieţii şi a bucuriei.

Această sărbătoare se referă la vindecarea în chip minunat a unui orb, care şi-a recăpătat vederea după ce Maica Domnului l-a îndemnat pe împăratul bizantin Leon cel Mare să-l ducă la un izvor aflat într-o pădure din apropierea Constantinopolului.

Aşadar, Leon, mai înainte de a fi încoronat, a întâlnit un bătrân orb în grădina din apropierea Constantinopolului pe care l-a luat de mână spre a-l călăuzi. După ce au discutat despre Învierea Domnului, orbul i-a cerut lui Leon să-i dea apă şi apoi să-l ducă în cetate. Acesta a intrat într-un desiş din apropiere, unde credea că va găsi un izvor, dar a constatat cu tristeţe că acolo nu era apă. Şi pe când se întorcea, i-a răsunat în urechi un glas de sus care i-a zis: „Pătrunde, Leone împărate, mai adânc în pădurea aceasta şi luând cu mâinile apă tulbure, potoleşte setea orbului şi apoi unge cu ea ochii lui cei întunecaţi; şi vei cunoaşte îndată cine sunt eu, care sălăşluiesc aici de multă vreme”. Făcând aşa cum i-a spus glasul Maicii Domnului, Leon a descoperit în cele din urmă izvorul, a luat apă din el, i-a potolit setea orbului şi după ce l-a spălat pe ochi, orbul şi-a recăpătat în mod minunat vederea.

Mai târziu, Leon a ajuns împărat, aşa cum îi spusese Maica Domnului, şi în semn de mulţumire el a zidit o biserică lângă acel izvor.

Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu

Astăzi, în Biserica Ortodoxă Română este cinstită Icoana Maicii Domnului „Siriaca” de la mănăstirea prahoveană Ghighiu. Hotărârea a fost luată de Sfântul Sinod al Bisericii noastre în şedinţa de lucru din 15 februarie 2018. Icoana Maicii Domnului „Siriaca”, pictată pe lemn de santal, datează din secolul al 16-lea și a fost adusă la Mănăstirea Ghighiu în 1958 de Prea­sfințitul Vasile Samaha de Serghiopolis din Patriarhia Antiohiei şi a Întregului Orient.

De-a lungul timpului, numeroși credincioși care s-au rugat Maicii Domnului, aducând cinstire icoanei de la Mănăstirea Ghighiu, au mărturisit că au primit ajutor grabnic, vindecări și întărire în credință.

Citeste mai mult ...

ULTIMA ORĂ

Actualitate5 ore in urma

Cod galben de intensificări ale vântului, valabil pentru ziua de sâmbătă, în județul Botoșani

Meteorologii  au emis un cod galben de intensificări ale vântului, valabil mâine între orele 05.00 – 23.00, în județul Botoșani....

Actualitate5 ore in urma

Acțiuni dedicate protejării pietonilor, desfășurate de polițiștii rutieri împreună cu cei de la ordine publică

Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, împreună cu cei de la ordine publică din municipii, orașe și...

Actualitate5 ore in urma

Creştinii ortodocşi sărbătoresc praznicul Izvorul Tămăduirii, sărbătoare închinată Maicii Domnului

În fiecare an, în vinerea din Săptămâna Luminată, creştinii ortodocşi sărbătoresc praznicul Izvorul Tămăduirii. Sărbătoarea aceasta este în strânsă legătură...

Stiri nationale16 ore in urma

Doliu național în România, în memoria personalității Sanctității Sale Papa Francisc

În debutul ședinței de Guvern de joi, 24 aprilie, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că, sâmbătă, 26 aprilie, când sunt...

Actualitate17 ore in urma

Pompier botoșănean, membru în echipa de alpiniști a IGSU, participant la o competiție din Spania (foto)

Pompierul botoșănean face parte din echipa de alpiniști a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), care, în aceste zile,...

Actualitate17 ore in urma

A fost desemnat constructorul pentru prima etapă a Variantei de Ocolire a municipiului Botoșani

Variantei de Ocolire a municipiului Botoșani este un proiect important întrucât scoate traficul greu din oraș și creează o legătură...

Eveniment

CURS VALUTAR

Politică

PROGNOZA METEO

Stiri din Botoșani

Botoșani2 zile in urma

Aproape 700 de ani de la prima atestare documentară a orașului Botoșani (galerie foto)

Orașul Botoșani este atestat documentar de pisania Bisericii armene Sfânta „Maria” ce datează din anul 1350. Amplasat la intersecția principalelor...

Botoșani2 zile in urma

Biserica „Sfântul Gheorghe” din Botoșani, purtătoare peste veacuri a credinței ortodoxe (foto)

Ridicată între anii 1541 și 1551 de către Doamna Elena Rareș, Biserica „Sfântul Gheorghe” din Botoșani este cea mai veche...

Actualitate6 zile in urma

Se anunță vreme frumoasă și caldă de Paști

Vântul se potolește, se reduc condițiile de precipitații, iar temperaturile cresc din nou de duminică, în prima zi de Paști....

Actualitate7 zile in urma

Atenție șoferi! Traficul din municipiul Botoșani, monitorizat de polițiști pe motocicletă (foto, video)

Începând de vineri, 18 aprilie, polițiștii rutieri vor fi prezenți în traficul din municipiul Botoșani și cu motocicleta din dotarea...

Botoșanio săptămână in urma

Elevii au intrat în vacanţa de Paști. Când revin în bănci și ce libere mai au până la vacanța de vară

În perioada 18 – 27 aprilie, Elevii se află în vacanța de Paște conform planificării anului școlar 2024-2025, stabilită de...

Administrațieo săptămână in urma

APIA Botoșani eliberează adeverințe fermierilor care doresc să acceseze credite

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) – Centrul Județean Botoșani informează că, începând cu data de 17 aprilie...

Actualitateo săptămână in urma

Măsuri de prevenire a incendiilor recomandate de pompieri în perioada sărbătorilor pascale

Sărbătorile se apropie, iar cetăţenii desfăşoară în gospodării o serie de activităţi care să asigure curățenia în case și pregătirea...

Divertisment

Anunțuri si informări

Momentul de cultură

Actualitate