Actualitate
Nicolae Ciucă, la Botoșani: obiectivul nostru este acela de a veni cu oameni care au făcut ceva în viață (foto, video)
Nicolae Ciucă, președinte al Senatului României și președintele Partidului Național Liberal s-a aflat vineri, 5 aprilie 2024, la Botoșani cu prilejul lansării candidaturii lui Valeriu Iftime pentru Consiliul Județean Botoșani.
Acesta a fost însoțit de Lucian Bode, vicepreședinte al Camerei Deputaților și secretar general al PNL, iar printre invitații de seamă s-au numărat Gheorghe Flutur, vicepreședinte al PNL și președintele Consiliului Județean Suceava, precum și Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.
Evenimentul a avut loc la Restaurant ”Casa Lux” din municipiul Botoșani, începând cu ora 17.30.
Invitat la microfon de moderatorul evenimentului, Eduard Mititelu, Secretar de stat la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, președintele PNL, Nicolae Ciucă a afirmat că i-a plăcut foarte mult trimiterea lui Valeriu Iftime la pasajul biblic în care se menționează că este bine să îi învățăm pe oameni să pescuiască, decât să îi lăsăm să aștepte să primească pește, doar că în cazul său, el a fost peștele care s-a lăsat prins în undiță.
Nicolae Ciucă: În acest caz, domnule președinte, eu am fost pescarul și dumneavoastră v-ați lăsat prins în undiță, și pentru asta vă mulțumesc”.
Cătălin Flutur, candidatul PNL la Primăria Botoșani i-a dat replica lui Nicolae Ciucă, spunând despre Valeriu Iftime, că este ”peștișorul de aur”.
Nicolae Ciucă: ”Sigur că am avut pe cineva care a știut să nădească locul, cum se spune, domnul președinte Ilie Bolojan, și obiectivul nostru, discutat, de altfel, la nivelul Partidului Național Liberal este acela de a veni, la nivelul structurilor de conducere ale partidului, cu oameni care au făcut ceva în viață. Este foarte important ca persoanele care au performat profesional să vină și să își asume responsabilitatea deciziilor politice, pentru că politica pentru oameni se face cu oameni care au cunoaștere, au experiență, au înțelepciune, și au demonstrat în viața lor că pot să facă lucruri”.
Valeriu Iftime despre decizia de a intra în politică: ”Intrarea mea în politică are un curs, cumva mai atipic. Am avut o discuție la un moment dat cu domnul președinte Ilie Bolojan care mi-a spus…da, dacă vrei să faci ceva implică-te! Nu se dau goluri din spatele porții, cum nu se dau goluri din tribună. Vino, ai tot ce îți trebuie, dar îți trebuie nervi, îți trebuie multă muncă, și vei reuși! Și de acolo, domnul Ilie Bolojan m-a trimis în repriza a doua la domnul președinte Nicolae Ciucă, care mi-a dat ultima ”lovitură”, și vă mulțumesc că ați făcut asta. Mă simt mai responsabil, mă simt mai plin…cred că bucata asta de viață nu am făcut-o”.
Cei care s-au adresat unei săli arhipline au evidențiat, rând pe rând, calitățile omului de afaceri Valeriu Iftime, apreciind ca un adevărat câștig atragerea acestuia în politică.
Actualitate
Mihai Eminescu, celebrat la Academia Română de Ziua Culturii Naționale
În Aula Academiei Române vor avea loc astăzi, 15 ianuarie, mai multe evenimente dedicate celebrării Zilei Culturii Naționale. Vor rosti alocuțiuni acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei, Natalia-Elena Intotero, ministrul culturii, Sergiu Prodan, ministrul culturii din Republica Moldova, și Daniel David, ministrul educației și cercetării.
De asemenea, vor susține comunicări academicieni şi oameni de cultură, între care acad. Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române, Mihai Cimpoi, membru de onoare al Academiei Române, prof. univ. dr. Ion Marin, directorul de onoare al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR).
Romfilatelia va lansa, cu acest prilej, emisiunea filatelică „Luceafărul poeziei românești, Mihai Eminescu”.
Sesiunea din Aula Academiei Române va fi urmată de vernisajul expoziției „G. Călinescu – 60 de ani de posteritate” și de dezbaterea „G. Călinescu. Editor și monograf al lui Mihai Eminescu”, care va avea loc de la ora 14.00, la Muzeul Național al Literaturii Române din București, arată ziarullumina.ro
Sursa foto: Academia Română
Actualitate
Minora din localitatea Dimăcheni, dată dispărută, a fost găsită noaptea trecută în podul unei case (foto)
Zeci de forțe de ordine și voluntari din localitatea Dimăcheni s-au mobilizat în cursul nopții pentru a o căuta pe Eliza.
Localitatea Dimăcheni a fost împânzită de polițiști însoțiți de câine de urmă, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri cu autoșenilată și o dronă cu termoviziune, care au participat la activitățile de scotocire.
După aproximativ trei ore, minora a fost găsită de polițiști în podul unei anexe a unei locuințe din localitate.
Aceasta nu a suferit nicio leziune în perioada un care a stat singură.
Ulterior, a fost transportă la o unitate spitalicească pentru evaluarea stării de sănătate și acordarea îngrijirilor de specialitate.
Actualitate
Gala Premiilor Culturii Naționale 2025, organizată în Sala Mare a Teatrului „Mihai Eminescu” (foto)
Marți, 14 ianuarie, a avut loc ceremonia de decernare a Premiilor Culturii Naționale 2025, în Sala Mare a Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Botoşani, Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu” și Primăria Municipiului Botoşani, în cadrul manifestărilor prilejuite de „Zilele Eminescu – Ziua Culturii Naționale”.
Laureații Galei Premiilor Culturii Naționale 2025:
- Bruno Mazzoni – Premiul național pentru traducere din literatura română și dezvoltarea studiilor românești din mediul internațional, cu un laudatio rostit de Matei Vișniec;
- Mircea Martin – Premiul național pentru excelența în cultură, cu un laudatio rostit de Mircea Dumitru;
- Emil Hurezeanu – Premiul național pentru promovarea operei eminesciene și a culturii române, cu un laudatio rostit de Mircea A. Diaconu.
Premiile au fost înmânate de Janina Sitaru, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Diana Băciună, secretar de stat în Ministerul Culturii și de Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani.
Gala Premiilor Culturii Naționale a fost încheiată cu recitalul „Domnule şi frate Eminescu“, susținut de maestrul Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca“ din Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS).
Recitalul „Domnule şi frate Eminescu“ a fost construit ca un dialog între Mihai Eminescu şi Ion Creangă, pornind de la dimensiunea poeziei populare ca matrice și explorând legătura creatoare și prietenia unică dintre cei doi scriitori români.
Sursa foto: facebook/ Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”
-
Evenimentcu 2 zile in urma
Zilele Eminescu, la Ipotești. Manifestări prilejuite de împlinirea a 175 de ani de la nașterea poetului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Vârsta de la care nu mai poți șofa. În ce condiții ești obligat să renunți la permis
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Bărbat omorât în bătaie în propria casă. Principalul suspect este chiar vecinul său
-
Culturăcu 3 zile in urma
Alexandru Vlahuță despre Eminescu: Era de o tristețe și o melancolie sfâșietoare…
-
Culturăcu 2 zile in urma
Botoșani, orașul legat pe vecie de Mihai Eminescu. „Luceafărul”…săpat în piatră! (video)
-
Actualitatecu o zi in urma
FC Botoșani a încheiat pregătirea din Antalya cu o victorie, scor 4-1, în amicalul cu FK Radnički
-
Actualitatecu 10 ore in urma
Bărbat transportat la spital pentru îngrijiri, după ce a fost rănit într-un accident de circulație (foto)
-
Economiecu 2 zile in urma
O nouă metodă de fraudă online vizează acum titlurile de stat Fidelis şi Tezaur