Eveniment
INIMO, festivalul vieţii şi al faptelor bune
În perioada 15-18 august are loc la Iaşi Festivalul Familiei – INIMO, organizat de preotul Dan Damaschin, în parteneriat cu Primăria Iaşi, Universitatea de Ştiinţe ale Vieţii (USV) şi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei (MMB).
- Anul acesta, evenimentul caritabil se va desfăşura pe stadionul Universității de Ştiinţe ale Vieţii (USV).
„Avem 10.000 de copii de ajutat să meargă la şcoală, avem datorii la Clinica Veronica, singura clinică medicală socială din ţară. La Clinica Veronica avem mii de mame care aşteaptă o banală aspirină sau un copil care are nevoie de investigaţii şi sperăm ca acest efort, acest gest de solidaritate să se concretizeze în cât mai multă bucurie pentru copii şi nu într-o povară”, a transmis, în cadrul unei conferinţe de presă, părintele Dan Damaschin.
Pe parcursul celor patru zile de festival al bunăvoinţei vor fi organizate spectacole de circ, muzică populară, muzică de cameră, concerte pop-rock, precum şi alte activităţi dedicate copiilor şi familiilor: ateliere de teatru pentru copii şi părinţi, jocuri distractive şi educative, expoziţie de cauze sociale, târg de produse artizanale.
De asemenea, vor fi amenajate şi standuri cu bucate delicioase şi sănătoase ale producătorilor locali.
Pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al MMB, a reamintit de sprijinul şi susţinerea pe care le oferă IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, activităţilor derulate de neobositul părinte Dan Damaschin, „un adevărat model de om care se implică în comunitate, în întrajutorarea persoanelor aflate în nevoi, aflate în necazuri”.
Accesul la fiecare spectacol sau concert din cadrul Festivalului INIMO se va face pe bază de donaţii pe site-ul inimo.ro, tot aici fiind disponibil şi programul pe zile.
Printre artiştii care vor urca pe scenă se numără Filarmonica de Stat „Moldova”, Nicolae Botgros şi Orchestra Naţională „Lăutarii” din Chişinău, Voltaj, Eva Timush, Feli şi Horia Brenciu, potrivit ziarullumina.ro
Sursa foto: Glasul Vieții
Eveniment
Concertul „Acasă la Enescu”, în deschiderea Stagiunii 2024-2025 a Filarmonicii din Botoșani (foto)
Vineri, 13 septembrie, de la ora 18.00, a avut loc concertul de deschidere a Stagiunii 2024-2025 a Filarmonicii botoșănene, intitulat „Acasă la Enescu”, spectacolul fiind organizat la Casa Memorială „George Enescu” din Liveni.
Evenimentul a avut loc sub egida Concursului Internațional „George Enescu” și a fost organizat de Muzeul Județean Botoșani, Filarmonica „George Enescu” Botoșani și Muzeul Național „George Enescu”, în colaborare cu Artexim.
La pupitrul Filarmonicii „George Enescu” Botoșani s-a aflat dirijorul Cristian Mandeal, avându-l ca solist pe clarinetistul Petru Pane.
În programul concertului „Acasă la Enescu” au fost incluse lucrări celebre precum:
- Rapsodia Română nr. 2 în Re major Op. 11 de George Enescu;
- Concertul pentru clarinet și orchestră nr. 1 de Karl Maria von Weber;
- Farandole din Suita Arleziana nr. 2 de Georges Bizet;
- Șase dansuri românești de Béla Bartók (varianta pentru orchestră de coarde);
- Adagio din baletul Spartacus de Aram Haciaturian;
- Trei dansuri românești de Theodor Rogalski.
Cu același prilej, Muzeul Național „George Enescu” și Muzeul Județean Botoșani au prezentat publicului expoziția foto-documentară „Manuscrise muzicale și partituri din biblioteca lui George Enescu”, ce poate fi vizitată la Casa Memorială „George Enescu” din Liveni (Str. George Enescu nr. 14), în perioada 13-16 septembrie 2024.
Documentele incluse în expoziție provin din Arhiva Muzeului Național „George Enescu”, Colecția Jacques Marsick, Institut Européen des Musiques Juives, Paris, Franța. Realizatorii expoziției sunt cercetător dr. Irina Nițu și graficianul Horia Andrei Nițu.
Sursa foto: https://www.facebook.com/search/top/?q=Filarmonica
Botoșani
Salon internațional de artă naivă „Gheorghe Sturza” la Botoșani
În perioada 20 septembrie – 20 octombrie 2024, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani va organiza cea de-a XI-a ediție a Salonului internațional de artă naivă „Gheorghe Sturza”.
Vernisajul va avea loc în holul Casei Văsescu, strada Unirii nr. 10 din Botoșani, în ziua de 20 septembrie 2024, începând cu ora 12.00.
La eveniment și-au anunțat participarea un număr de aproximativ 56 de artiști naivi din țară și din următoarele state: Brazilia, Finlanda, Franța, Israel, Italia, Polonia, Portugalia, Ungaria, conform informațiilor de pe pagina de Facebook CNIPT Botoșani.
Expoziția va putea fi vizitată până în data de 20 octombrie, de luni până joi, între orele 8.00 şi 16.30, iar vinerea în intervalul orar 8.00-14.00.
Botoșani
O nouă etapă a proiectului „Traducători și scriitori în dialog” la Memorialul Ipotești
Proiectul „Traducători și scriitori în dialog” continuă la Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” din cadrul Memorialului Ipotești, cu etapa a patra, intitulată „Parteneriat autor și traducător. Avantaje și riscuri”, avându-i ca protagoniști pe Marian Ochoa de Eribe și Gabriela Adameșteanu.
- În luna aprilie a acestui an, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” și Muzeul Național al Literaturii Române Iași au inaugurat un nou proiect, care se derulează sub auspiciile Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT): „Traducători și scriitori în dialog”.
În cadrul proiectului, un traducător din limba română într-o limbă străină are carte blanche pentru a găzdui și modera discuția cu un scriitor invitat de el, într-un dialog deschis şi dinamic, care abordează teme relevante pentru activitatea traducătorilor de literatura română, de la munca propriu-zisă pe text până la alegerea editurii adecvate și la promovarea textului publicat.
- Până în prezent au dialogat Jan Cornelius şi Matei Vişniec („Ce traducem și de ce?”), Joanna Kornaś-Warwas şi Doris Mironescu („Mai merită să traducem clasicii?”) și Roberto Merlo și Doris Mironescu („Traducerea clasicilor, azi“).
Episodul al patrulea al seriei, cu tema „Parteneriat autor și traducător. Avantaje și riscuri”, va avea loc joi, 5 septembrie 2024, între orele 11.00 și 13.00, cu Marian Ochoa de Eribe și Gabriela Adameșteanu.
Întâlnirea va fi moderată de Monica Joița, ministru consilier la Ministerul Afacerilor Externe, și va fi una dintre activitățile propuse în cadrul programului cultural Atelierele FILIT pentru traducători, care se vor desfășura anul acesta în perioada 1-8 septembrie, la Ipotești.
Marian Ochoa de Eribe, doctor în Literatură Comparată al Universităţii Deusto din Spania
În perioada 1993-1997, Marian Ochoa de Eribe a fost lector de limba spaniolă la Facultatea de Litere a Universităţii „Ovidius” din Constanţa. A făcut cunoscute în Spania opere ale unor clasici ai literaturii române, precum: Kyra Kyralina, Moş Anghel de Panait Istrati (2008), Femei de Mihail Sebastian (2008), Romanul adolescentului miop şi Gaudeamus de Mircea Eliade (2009). Din 2009 încoace s-a ocupat aproape în exclusivitate de traducerea operei lui Mircea Cărtărescu în limba spaniolă. În anul 2021, i s-a acordat Medalia aniversară „Centenarul Marii Uniri” pentru contribuţia sa la difuzarea internaţională a literaturii şi culturii române. Pe parcursul activităţii sale, Marian Ochoa de Eribe a primit numeorase premii, printre care Premiul ICR pentru cea mai bună traducere a unei cărți din limba română în anul 2021 (Poesía esencial de Mircea Cărtărescu), distincție acordată în cadrul FILIT 2022. În anul 2023, cartea El ala derecha (Aripa dreaptă) a fost aleasă cea mai bună traducere a anului de revista „Vanity Fair” şi Open Bank Santander.
Gabriela Adameșteanu, prozatoare, eseistă și traducătoare
A condus săptămânalul politic, social și cultural „22” (1991-2005) și suplimentul acestuia, „Bucureștiul Cultural” (2003-2013). Vicepreşedintă (2000-2004) si preşedintă a Centrului Român PEN (2004-2006), a fost distinsă cu ordinul Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres al guvernului francez. Elogiate de critică, constant premiate și reeditate, romanele ei (Drumul egal al fiecărei zile, Dimineață pierdută, Întâlnirea, Provizorat, Fontana di Trevi, Voci la distanță) au fost traduse în 18 limbi, publicate la edituri prestigioase și bine primite de critica internațională (Le Monde, Frankfurter Allgemeine Zeitung, El Pais, Süddeutsche Zeitung ș. a.). A mai scris proză scurtă (Dăruiește-ți o zi de vacanță, Vară-primăvară, Gara de Est), memorii eseistice (Anii romantici, Crescând între doi nostalgici), publicistică (Obsesia politicii, Cele două Românii).Seria de întâlniri „Traducători și scriitori în dialog” face parte dintre activitățile desfășurate în cadrul programului UNESCO „Iași. City of Literature”.
- Întâlnirile sunt dedicate profesioniștilor din domeniu, iar cei interesați sunt invitați să se înscrie până pe 4 septembrie 2024.
Numărul de locuri este limitat, iar înregistrarea va putea fi vizionată ulterior pe canalele de youtube ale organizatorilor.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Vineri, 13 septembrie, „Ziua Porților Deschise” la sediile subunităților de pompieri din județ (video)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Sunt prognozate averse torențiale la Botoșani, în următoarele ore
-
Actualitatecu 2 zile in urma
SuperLiga revine cu partida Sepsi OSK – FC Botoșani, care se va disputa în această seară (video)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
13 septembrie – Ziua Pompierilor din România, marcată la Botoșani (galerie foto)
-
Se intampla langa noicu 3 zile in urma
Expoziția „Cărările Luminii”, la Muzeul de Istorie din Suceava
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Accident rutier soldat cu victime și pagube materiale (galerie foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
Risc de inundații pe râurile Jijia, Prut și afluenții acestora!
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Document fals privind ITP-ul unui autoturism, prezentat de șoferul acestuia la controlul de frontieră