Eveniment
Zi de bucurie în comunitatea Parohiei Năstase din județul Botoșani (foto)
În cea de-a doua duminică a Triodului, a Întoarcerii fiului risipitor, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica Parohiei „Sfântul Proroc Ilie” Năstase, comuna Mihălășeni, județul Botoșani.
De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat Taina Sfântului Botez pentru cel mai mic membru al familiei preotului paroh, fetița Ana-Filofteia.
Comunitatea parohiei botoșănene a luat parte duminică dimineață la un deosebit moment de bucurie duhovnicească, împărtășit atât de cei prezenți la Sfânta Liturghie, cât și de familia preotului Ionuț Alexandru Iriciuc și a preotesei Roxana, potrivit ziarullumina.ro
În Biserica „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” a avut loc prima slujbă arhierească, după 25 de ani de la târnosirea lăcașului de cult, și s-a săvârșit Taina Botezului pentru Ana-Filofteia, cea de-a cincea fetiță a familiei clericului. Alături de chiriarh au mai slujit pr. Constantin Macuc, protopop de Săveni, și pr. Lucian Filip, directorul Centrului de formare continuă al Arhiepiscopiei Iașilor.
În predica rostită după citirea fragmentului evanghelic, Părintele Mitropolit a subliniat faptul că pentru a intra în casa Tatălui ceresc, creștinul trebuie să aibă smerenie și inima curată: „Evanghelia ne arată că orice ar fi, că suntem păcătoși sau că avem sentimentul că suntem drepți, să nu cădem în păcatul cel mare al mândriei. Să avem smerenie în inima noastră, să înțelegem că oricât de mari am fi, tot mici suntem în fața lui Dumnezeu și în fața veșniciei, căci astăzi suntem, mâine, cât de bogați am fi, tot în mormânt ne ducem și tot la Judecata lui Dumnezeu ne vom prezenta. Să ne ajute Dumnezeu să înțelegem cât de folositor este să rămânem în Casa Tatălui, în legătură cu Dumnezeu, și dacă am fost cumva păcăliți, înșelați și ne-am dus departe de Casa Tatălui, să punem stop păcatului desfrânării și altor păcate care mai sunt, pentru că Dumnezeu ne primește. Iar dacă El ne-a primit și n-am căzut în păcate grele, să-I mulțumim lui Dumnezeu că numai datorită Lui, nu datorită nouă, n-am căzut în păcate”.
Imediat după săvârșirea Sfintei Liturghii, ierarhul dimpreună cu preoții prezenți au oficiat slujba Botezului, iar la final, fetița preotului Ionuț Alexandru Iriciuc și a preotesei Roxana a primit Sfânta Împărtășanie.
Botoșani
O nouă etapă a proiectului „Traducători și scriitori în dialog” la Memorialul Ipotești
Proiectul „Traducători și scriitori în dialog” continuă la Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” din cadrul Memorialului Ipotești, cu etapa a patra, intitulată „Parteneriat autor și traducător. Avantaje și riscuri”, avându-i ca protagoniști pe Marian Ochoa de Eribe și Gabriela Adameșteanu.
- În luna aprilie a acestui an, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” și Muzeul Național al Literaturii Române Iași au inaugurat un nou proiect, care se derulează sub auspiciile Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT): „Traducători și scriitori în dialog”.
În cadrul proiectului, un traducător din limba română într-o limbă străină are carte blanche pentru a găzdui și modera discuția cu un scriitor invitat de el, într-un dialog deschis şi dinamic, care abordează teme relevante pentru activitatea traducătorilor de literatura română, de la munca propriu-zisă pe text până la alegerea editurii adecvate și la promovarea textului publicat.
- Până în prezent au dialogat Jan Cornelius şi Matei Vişniec („Ce traducem și de ce?”), Joanna Kornaś-Warwas şi Doris Mironescu („Mai merită să traducem clasicii?”) și Roberto Merlo și Doris Mironescu („Traducerea clasicilor, azi“).
Episodul al patrulea al seriei, cu tema „Parteneriat autor și traducător. Avantaje și riscuri”, va avea loc joi, 5 septembrie 2024, între orele 11.00 și 13.00, cu Marian Ochoa de Eribe și Gabriela Adameșteanu.
Întâlnirea va fi moderată de Monica Joița, ministru consilier la Ministerul Afacerilor Externe, și va fi una dintre activitățile propuse în cadrul programului cultural Atelierele FILIT pentru traducători, care se vor desfășura anul acesta în perioada 1-8 septembrie, la Ipotești.
Marian Ochoa de Eribe, doctor în Literatură Comparată al Universităţii Deusto din Spania
În perioada 1993-1997, Marian Ochoa de Eribe a fost lector de limba spaniolă la Facultatea de Litere a Universităţii „Ovidius” din Constanţa. A făcut cunoscute în Spania opere ale unor clasici ai literaturii române, precum: Kyra Kyralina, Moş Anghel de Panait Istrati (2008), Femei de Mihail Sebastian (2008), Romanul adolescentului miop şi Gaudeamus de Mircea Eliade (2009). Din 2009 încoace s-a ocupat aproape în exclusivitate de traducerea operei lui Mircea Cărtărescu în limba spaniolă. În anul 2021, i s-a acordat Medalia aniversară „Centenarul Marii Uniri” pentru contribuţia sa la difuzarea internaţională a literaturii şi culturii române. Pe parcursul activităţii sale, Marian Ochoa de Eribe a primit numeorase premii, printre care Premiul ICR pentru cea mai bună traducere a unei cărți din limba română în anul 2021 (Poesía esencial de Mircea Cărtărescu), distincție acordată în cadrul FILIT 2022. În anul 2023, cartea El ala derecha (Aripa dreaptă) a fost aleasă cea mai bună traducere a anului de revista „Vanity Fair” şi Open Bank Santander.
Gabriela Adameșteanu, prozatoare, eseistă și traducătoare
A condus săptămânalul politic, social și cultural „22” (1991-2005) și suplimentul acestuia, „Bucureștiul Cultural” (2003-2013). Vicepreşedintă (2000-2004) si preşedintă a Centrului Român PEN (2004-2006), a fost distinsă cu ordinul Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres al guvernului francez. Elogiate de critică, constant premiate și reeditate, romanele ei (Drumul egal al fiecărei zile, Dimineață pierdută, Întâlnirea, Provizorat, Fontana di Trevi, Voci la distanță) au fost traduse în 18 limbi, publicate la edituri prestigioase și bine primite de critica internațională (Le Monde, Frankfurter Allgemeine Zeitung, El Pais, Süddeutsche Zeitung ș. a.). A mai scris proză scurtă (Dăruiește-ți o zi de vacanță, Vară-primăvară, Gara de Est), memorii eseistice (Anii romantici, Crescând între doi nostalgici), publicistică (Obsesia politicii, Cele două Românii).Seria de întâlniri „Traducători și scriitori în dialog” face parte dintre activitățile desfășurate în cadrul programului UNESCO „Iași. City of Literature”.
- Întâlnirile sunt dedicate profesioniștilor din domeniu, iar cei interesați sunt invitați să se înscrie până pe 4 septembrie 2024.
Numărul de locuri este limitat, iar înregistrarea va putea fi vizionată ulterior pe canalele de youtube ale organizatorilor.
Botoșani
COLORACT, crosul toamnei, se va încheia cu o bătaie cu prafuri colorate non-toxice!
Primăria Municipiului Botoșani, în parteneriat cu Clubul Interact Botoșani, organizează cel mai colorat cros al toamnei – COLORACT!
În contextul acestui eveniment, primarul Cosmin Andrei a declarat că susține cu entuziasm tinerii botoșăneni, încurajând voluntariatul, activitățile în aer liber și spiritul creativ al comunității.
Crosul toamnei, COLORACT, va avea loc duminică, 1 septembrie 2024, iar startul se va da de la ora 10.00, din fața Muzeului Județean Botoșani.
Traseul de 2 km va porni din fața Muzeului Județean Botoșani, va trece pe Bulevardul „Mihai Eminescu”, prin fața Școlii Populare de Artă „George Enescu”, până la Colegiul Național „A.T. Laurian”, stânga pe strada „Cuza Vodă” și se va încheia în fața Primăriei Municipiului Botoșani.
- La final se va sărbători cu o bătaie cu prafuri colorate non-toxice!
Fondurile strânse în cadrul acestui eveniment vor fi folosite pentru a echipa cu ghiozdane complet dotate copiii dintr-o școală cu resurse limitate, odată cu începerea noului an școlar, anunță organizatorii.
Este o oportunitate minunată de a face mișcare, de a te distra și de a contribui la un scop nobil.
- Înscrierile sunt deschise, iar cei care doresc să fie parte din această experiență colorată și plină de viață se pot înscrie la standul din incinta mall-ului.
Hai alături de noi să facem din această toamnă una de neuitat!, este îndemnul transmis de organizatori.
Sursa foto: Adevarul
Botoșani
Festivalul Instituțiilor de Cultură, la cea de-a treia ediție
Festivalul Instituțiilor de Cultură (FIC) Botoşani se desfășoară, în acest an, în perioada 21-23 august 2024, în Centrul Vechi (Istoric) Botoşani, la inițiativa Filarmonicii „George Enescu” Botoşani, sub Înaltul Patronaj al Primăriei Municipiului Botoşani şi al Consiliului Local Botoșani.
„Cu bucurie vă pregătim şi în acest an concerte grandioase, cu artişti naționali şi internaționali celebri, alături de minunata noastră Orchestră Simfonică şi dirijori de talie mondială!”, transmit organizatorii festivalului.
Programul complet al artiştilor care vor urca pe scenă la Festivalul Instituțiilor de Cultură Botoşani alături de Orchestra Filarmonicii:
Joi, 22 August, ora 19.30, partea I
- MARCEL PAVEL – tenor
- ANDREI LAZAR – tenor
- IORDACHE BASALIC – bariton
- PAULA SELING
- Orchestra Simfonică a Filarmonicii Botoșani
- ALEXANDRU ILIE – dirijor
Joi, 22 august, ora 20.45, partea a II-a.
- artist internațional – RICCHI E POVERI
- dirijor – LUIGI ZAMPIERI- Italia
Vineri, 23 august.
Concert, ora 19.30
- B R I O S O N O R E S
- NICO – pop opera singer
- VLAD MIRIȚĂ – tenor
- Orchestra Simfonică a Filarmonicii Botoșani
- ALEXANDRU ILIE- dirijor
- COVE – prezentator
Organizatorii anunță că la concertele Filarmonicii Botoșani din data de 22 şi 23 august, accesul va fi permis în limita locurilor disponibile, doar pe bază de invitație, aceasta fiind oferită cu titlu gratuit.
Invitația va fi nominală, 2 locuri/persoană și va putea fi procurată de la sediul Filarmonicii „George Enescu” Botoşani în ziua de marți, 20 august 2024, începând cu ora 14.00, până la momentul epuizării acestora (aproximativ 1500 locuri).
Sursa foto: fotoreporter
-
Politicăcu 3 zile in urma
Valeriu Iftime, reacție la acuzațiile de misoginism, lansate de Doina Federovici
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Pompierii, pregătiți să intervină în caz de urgență, la manifestările religioase și artistice de la Vorona
-
Actualitatecu 2 zile in urma
O fetiță de 5 ani, pierdută de părinți, a fost găsită pe stradă, speriată și dezorientată
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Noutăți despre programul „Rabla pentru tractoare”
-
Actualitatecu 13 ore in urma
„BIO-Carpatica”, brand comun al producătorilor bio din opt ţări aflate în zona Carpaților
-
Actualitatecu 23 de ore in urma
Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în pelerinaj pedestru la hramul Mănăstirii Vorona (foto)
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Admiterea de toamnă în universități pentru programele de licență, master și doctorat
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Două persoane au ajuns la spital, în urma unui accident rutier ce s-a produs noaptea trecută (foto)