Administrație
Spitalul Județean de Urgență va avea un sistem informatic modernizat

Sistemul informatic de la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani va fi modernizat printr-un proiect finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Proiectul, în valoare de peste 3,8 milioane de lei, a fost depus printre primele din țară în cadrul apelului destinat spitalelor ce sunt în subordinea autorităților locale, menționează reprezentanții Consiliului Județean Botoșani.
„De prea multe ori am auzit că «nu se poate», «nu avem nevoie» sau «merge și așa» atunci când venea vorba de digitalizarea și modernizarea sistemului sanitar. Totuși, atunci când este voință și determinare se pot face proiecte care să schimbe în bine Spitalul Județean. Un astfel de proiect este și cel admis la finanțare prin PNRR de către Ministerul Sănătății prin care se urmărește crearea unui mediu electronic de lucru eficient la nivelul celei mai mari unități sanitare din județ”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, felicitând echipa de proiect de la Spitalul Județean.
Potrivit reprezentanților Consiliului Județean, prin implementarea acestui proiect, personalul sanitar va putea accesa și gestiona informațiile despre pacienți rapid și eficient, va putea urmări istoricul medical al acestora și stabili cea mai bună conduită medicamentoasă pentru sporirea șanselor de vindecare. Totodată, Spitalul Județean va beneficia de un sistem de monitorizare și control al stocurilor de medicamente și consumabile.
Prin noul proiect se va finanța proiectarea și realizarea unei rețele cablate de date în toate secțiile medicale, pavilionul Administrativ, baza de tratament și fizioterapie, CT, bucătărie, birourile Oficiului de informatică. Vechea rețea a Spitalului va fi înlocuită cu una modernă care utilizează echipamente de ultimă generație. „Ne-am angajat că vom dezvolta sistemul sanitar. Administrativ, facem tot ceea ce ne stă în puteri pentru a asigura o bază materială optimă, astfel încât cadrele medicale să le poată oferi cele mai bune servicii botoșănenilor care se prezintă la Spitalul Județean. Aceștia nu o fac de plăcere, ci pentru că au nevoie de asistență medicală. Împreună, fiecare pe linia lui de competență, trebuie să ne facem cât mai bine datoria, pentru că toți suntem în slujba cetățenilor”, a concluzionat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.
Administrație
APIA Botoșani eliberează adeverințe fermierilor care doresc să acceseze credite

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) – Centrul Județean Botoșani informează că, începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru:
- Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS)
- Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS)
- Măsura 10 – Agro-mediu şi climă
- Măsura 11 – Agricultură ecologică
- DR-01 – Agro-mediu și climă pe pajiști permanente
- DR-02 – Agro-mediu și climă pe terenuri arabile
- DR-04 – Agricultură ecologică – conversie
- DR-05 – Agricultură ecologică – menținerea certificării
- DR-09 – Zone afectate de constrângeri naturale – Zona Montană (ANC_ZM)
- DR – 10 – zone afectate de constrângeri naturale semnificative
- DR-11 – Zone afectate de constrângeri naturale specifice
Astfel, potrivit convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință prin care confirmă că acesta a depus Cererea de plată pentru anul 2025, solicitând finanțare pentru măsurile și intervențiile indicate mai sus.
Prin adeverință se confirmă, la data emiterii acesteia, suprafața determinată la plată pentru intervențiile și măsurile care fac obiectul convenției încheiate cu instituțiile bancare și nebancare, că s-a efectuat controlul administrativ sau datele au fost preluate din informațiile existente în cererea închisă în aplicația AGI online și înregistrată în IACS, după caz, asupra cererii de plată a beneficiarului referitor la eligibilitatea pentru intervențiile și măsurile implementate de APIA prevăzute în Convenție.
Totodată, adeverința eliberată certifică faptul că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată și că îndeplinește condițiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislația în vigoare.
Valoarea creditului poate fi de până la 90% din valoarea sumei calculate conform adeverinței eliberate de APIA.
Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează creditele acordate de bănci fermierilor.
APIA atrage atenția fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanțarea capitalului de lucru în vederea desfășurării activităților curente, să analizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare în ceea ce privește costul acestora, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii.
Pentru facilitarea comunicării, protejarea mediului și reducerea încărcării administrative, fermierii pot solicita eliberarea adeverințelor prin transmiterea unei cereri prin mijloace electronice către Centrele APIA.
Toate convențiile încheiate între APIA, instituțiile bancare și nebancare și FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul instituției, la adresa: www.apia.org.ro, în secțiunea Convenții, Acorduri, Protocoale.
Sursa foto: APIA
Administrație
Două teme de interes major pentru comunitate, dezbătute la ședința Comisiei de Dialog Social (foto)

Marți, 15 aprilie, a avut loc ședința Comisiei de Dialog Social a județului Botoșani, în cadrul căreia au fost dezbătute două teme de interes major pentru comunitate: deficitul de medici de familie și impactul modificării organigramei de la Secția de Drumuri Naționale Botoșani asupra siguranței rutiere.
În ceea ce privește lipsa medicilor de familie, o problemă care persistă și afectează accesul populației la servicii medicale, mai ales în mediul rural, au fost invitați să participe dr. Constantin-Didi Moșneguțu, președintele Colegiului Medicilor Botoșani, Alina Mustiață, director general al Casei de Asigurări de Sănătate Botoșani, și Teodor Ferariu, director executiv al Direcției de Sănătate Publică Botoșani.
Toți cei prezenți au subliniat dificultatea atragerii de medici în județ, dar și eforturile instituționale de a îmbunătăți situația.
Prefectul județului, Dan Nechifor, a întărit ideea că este nevoie de implicare și de soluții pentru a deveni „atractivi”, nu de discuții și lamentări. Inițiativă, colaborare și implicare – sunt factorii optimi pentru a crea un mediu în care medicii tineri să își dorească să se stabilească, iar profesioniștii să fie sprijiniți și respectați.
În a doua parte a ședinței a fost abordată problematica modificării organigramei de la Secția de Drumuri Naționale Botoșani, un subiect sensibil care riscă să afecteze capacitatea operațională a instituției, mai ales în sezonul rece.
La discuții au participat colonel Dan-Decebal Muraru, inspector șef ISU „Nicolae Iorga” Botoșani, Dumitru Clipaciuc, șeful secției SDN, Liviu Mihalache, adjunct șef de secție, și Andrei Cristian Bucșă, liderul de sindicat SDN.
Aceștia au atras atenția asupra consecințelor directe ale reducerii numărului de posturi – în special a celor de ingineri – și asupra riscurilor ce pot apărea în gestionarea situațiilor de urgență, intervenții sau deszăpeziri.
Deși modificările de organigramă au fost decise la nivel central, de pe plan județean, Instituția Prefectului Botoșani va susține toate demersurile necesare pentru menținerea capacității funcționale a SDN și pentru protejarea siguranței cetățenilor, susțin autoritățile județene.
Administrație
Un nou focar de pestă porcină africană, confirmat într-o localitate din județ. Ce măsuri au dispus autoritățile

Vineri, 11 aprilie, a avut loc ședința extraordinară a Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB), convocată în urma confirmării unui focar de pestă porcină africană (PPA) la un număr de trei suine domestice din localitatea Plopenii Mici, comuna Ungureni.
În cadrul întâlnirii, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani a prezentat situația epidemiologică actualizată și a supus spre aprobare „Planul de intervenție în confirmarea de PPA în efectivele de suine domestice de pe teritoriul județului Botoșani”, document ce cuprinde măsurile ce vor fi aplicate în regim de urgență.
În aceste condiții, au fost demarate acțiunile specifice de gestionare a focarului, respectiv:
- eutanasierea suinelor bolnave din gospodăria afectată
- dezinfectarea exploatației și a zonei înconjurătoare
- instituirea unei zone de protecție și supraveghere
Autoritățile fac apel la toți cetățenii din zonă să respecte cu strictețe măsurile impuse și să colaboreze cu echipele de intervenție pentru limitarea răspândirii virusului. De asemenea, este esențial ca orice suspiciune de boală la porci să fie semnalată de urgență medicului veterinar sau DSVSA Botoșani.
La rândul său, prefectul Dan Nechifor a subliniat necesitatea tratării cu maximă seriozitate a acestei situații.
-
Botoșanicu 2 zile in urma
Pietonalul Unirii din municipiul Botoșani găzduiește ediția a XVIII-a a Târgului Meșterilor Populari (foto)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Peste 100 de intervenții realizate de pompierii botoșăneni în perioada sărbătorilor pascale
-
Actualitatecu 18 ore in urma
A fost desemnat constructorul pentru prima etapă a Variantei de Ocolire a municipiului Botoșani
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Creștinii ortodocși îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Bărbat condamnat la 9 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de viol
-
Stiri nationalecu 2 zile in urma
Ziua Forţelor Terestre, un eveniment marcant al Armatei României
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Au ajuns în arestul poliției, după ce au lovit două persoane, pe fondul neînțelegerilor de la un teren
-
Actualitatecu o zi in urma
Tânăr reținut de polițiști după ce și-a lovit un consătean în zona capului, provocându-i leziuni grave