Botoșani
Spectacolele „Substanță de contrast” și „Domnul Zero”, la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani (foto)

Teatrul „Mihai Eminescu” invită botoșănenii, în acest sfârșit de săptămână, la spectacolele „Substanță de contrast” de Laurențiu Budău și „Domnul Zero” de Elmer Rice.
Sâmbătă, 6 aprilie, de la ora 18.00 vă invităm la Casa Tineretului, B-dul Mihai Eminescu nr. 48 la spectacolul „Substanță de contrast” de Laurențiu Budău, regia Oana Maria Tudoran. Cu Oana Maria Tudoran. Scenografia spectacolului este semnată de Gelu Rîșca, coregrafia de Victoria Bucun, videografia, Toma Rîșca, precizează reprezentanții instituției de cultură.
La început de drum, o tânără aspirantă este forțată de împrejurări și condiții să realizeze un moment artistic, într-un spațiu atipic, un loc nonconvențional. „Nici măcar nu trebuia să fiu aici, m-au sunat în ultimul moment.” „Cuvintele care alină” constituie laitmotivul piesei, actorul în goana după afirmare și confirmare, devine storcător de zâmbete. Se aruncă în vortexul personajelor, alegând următorul „chip” de pe raftul cu măști și defilează pe podiumul vieții cu scheletul la vedere.
Să fii autentic necesită mult curaj, o recunoaștere și o redescoperire de sine viscerală, fiindcă sinceritatea e ca o bombă cu ceas gata să explodeze, vulnerabilitatea înseamnă teren minat, adevărul e dureros, deci, de evitat. Într-o astfel de luptă riști totul pentru a avea totul sau nimic.
„Bucăți de suflet” devine „Substanță de contrast”, o descompunere fragilă pentru o construcție solidă.
Duminică, 7 aprilie, de la ora 18.00, botoșănenii sunt invitați la spectacolul „Domnul Zero” de Elmer Rice, regia Vlad Cepoi.
De altfel, Vlad Cepoi este și cel care a făcut traducerea și adaptarea textului, dar și scenografia și ilustrația muzicală a spectacolului. Coregrafia spectacolului este realizată de Victoria Bucun. Din distribuție fac parte: Răzvan Amitroaei, Andreea Moțcu, Alexandra Vicol, Cezar Amitroaei, Petruț Butuman, Florin Aionițoaei, Lorena-Petronela Chiribuță, Irina Mititelu, Radu Dragoș, Crenola Muncaciu, Bogdan Muncaciu, Silvia Răileanu, Sorin Ciofu, Oana-Maria Tudoran, Valentin Popa, Lidia Uja, Ioan Crețescu.
Piesa „Mașina de calcul”, scrisă de Elmer Rice în 1923, investighează teme fundamentale legate de condiția umană, alienare și impactul tehnologiei asupra vieții individuale. Acțiunea se desfășoară în anii ’20 și se axează pe Domnul Zero, un contabil obișnuit, al cărui destin suferă o schimbare dramatică atunci când își pierde slujba de lungă durată din cauza automatizării și introducerii mașinilor de calcul. La distanță de un secol, constatăm că preocupările societății străbunicilor noștri sunt încă surprinzător de actuale în contextul societății contemporane.
Povestea explorează adâncimea relației dintre individ și tehnologie, subliniind impactul alienării asupra vieții personale și conexiunilor umane. Prin adaptarea textului clasic, „Domnul Zero” servește ca oglindă a fricilor și anxietăților pe care le experimentăm astăzi, subliniind caracterul ciclic al preocupărilor umane în fața schimbărilor tehnologice și sociale. Astfel, piesa rămâne un testament al relevanței sale de-a lungul decadelor, provocând publicul să reflecteze asupra propriei sale relații cu tehnologia și schimbările în evoluția societății.
Preț bilet – 36 lei; 18 lei – elevi, studenți, pensionari.
Biletele se găsesc la: CASA TINERETULUI, B-dul Mihai Eminescu nr. 48, tel. 0231.510.970 și 0735.779.821, de marți până vineri: 10.00-18.00; sâmbătă și duminică: 12.00-20.00
Agenția teatrală din incinta cinematografului Unirea, tel. 0722.557.556, de luni până duminică: 10.00-19.00
Alte detalii la adresa https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani
Vă așteptăm cu drag la TEATRU!
Actualitate
Se anunță vreme frumoasă și caldă de Paști

Vântul se potolește, se reduc condițiile de precipitații, iar temperaturile cresc din nou de duminică, în prima zi de Paști.
Se anunţă vreme frumoasă și caldă de Paști. Vântul se potolește, se reduc condițiile de precipitații, iar temperaturile cresc din nou de duminică, a precizat meteorologul Oana Păduraru.
„În noaptea de Înviere, temperaturile minime se vor încadra, în general, între 4 și 12 grade. În cursul zilei de duminică ne așteptăm la temperaturi cuprinse în mare parte din ţară, între 20 și 25 de grade, în sudul Banatului și în vestul Olteniei. Valori mai scăzute vor fi doar pe litoral, iar din a doua zi de Paște temperaturile cresc destul de mult, la maxime de 26-27 de grade,” a precizat meteorologul Oana Păduraru, citat de romania-actualitati.ro
Sursa foto: Agrointel
Actualitate
Atenție șoferi! Traficul din municipiul Botoșani, monitorizat de polițiști pe motocicletă (foto, video)

Începând de vineri, 18 aprilie, polițiștii rutieri vor fi prezenți în traficul din municipiul Botoșani și cu motocicleta din dotarea Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani.
Acest mijloc de deplasare le oferă o mobilitate crescută și posibilitatea de a interveni rapid în zonele aglomerate sau în situații care necesită reacție promptă.
Reprezentanții IPJ Botoșani recomandă tuturor conducătorilor auto să respecte regulile de circulație, să adopte un comportament preventiv la volan și să urmeze indicațiile polițiștilor rutieri.
Actualitate
Elevii au intrat în vacanţa de Paști. Când revin în bănci și ce libere mai au până la vacanța de vară

În perioada 18 – 27 aprilie, Elevii se află în vacanța de Paște conform planificării anului școlar 2024-2025, stabilită de Ministerul Educației, după care se vor reîntoarce în bănci pentru ultimul modul al anului școlar în curs, respectiv modulul cinci, care se termină pe 20 iunie 2025.
Abia întorși la cursuri, în prima săptămână de după vacanţă elevii vor învăţa doar trei zile, pentru că joi, 1 mai, şi vineri, 2 mai, sunt zile libere.
Următoarea vacanță a elevilor este cea mare, din vară, însă până atunci, aceștia vor mai avea o zi liberă pe 5 iunie, de Ziua Învățătorului.
- Este al doilea an în care este sărbătorită această zi și atât elevii, cât și profesorii, vor fi liberi și nu vor trebui să recupereze această zi.
Cât durează ultimul modul din anul școlar 2024-2025
Modulul cinci, ultimul din anul școlar în curs, începe pe 28 aprilie și se va încheia pe 20 iunie 2025. Elevii vor intra în vacanța de vară pe 21 iunie și se vor întoarce la școală pe 7 septembrie.
Elevii claselor a VIII-a și a XII/XIII-a vor susține în perioada iunie-iulie examenele naționale.
Elevii care dau Bacalaureatul în 2025, vor susține la finalul lunii iunie doar probele scrise în funcție de profilul liceului la care sunt înscriși. Pentru prima dată în istoria examenului național, competențele digitale au fost susținute în perioadă diferită de probele scrise, mai exact în februarie, anul acesta.
Calendar Evaluare Națională 2025 pentru elevii claselor a VIII-a
- 23 iunie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
- 25 iunie 2025: Matematică – probă scrisă
- 27 iunie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
Calendar Bacalaureat 2025
- 10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
- 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
- 13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
- 16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
Sursa foto: Moldova 1
-
Actualitatecu o zi in urma
Elevii au intrat în vacanţa de Paști. Când revin în bănci și ce libere mai au până la vacanța de vară
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Creştinii ortodocşi şi catolici sunt în Joia Mare
-
Actualitatecu 16 ore in urma
Se anunță vreme frumoasă și caldă de Paști
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Nu scăpăm de vânt! O nouă atenționare emisă de meteorologi pentru județul Botoșani
-
Actualitatecu 2 zile in urma
APIA Botoșani eliberează adeverințe fermierilor care doresc să acceseze credite
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Preafericitul Părinte Daniel: Să arătăm în jurul nostru iubire smerită şi milostivă, iertare, pace şi bucurie! (video)
-
Actualitatecu o zi in urma
Valeriu Iftime: dacă suntem consecvenți și tragem în aceeași direcție, sportul va străluci din nou în România
-
Actualitatecu o zi in urma
Vinerea Mare pentru creştinii ortodocşi şi catolici, ziua în care a fost răstignit Iisus Hristos