Actualitate
Semnificația duhovnicească a zilei de miercuri din Săptămâna Sfintelor Pătimiri
Potrivit programului liturgic special al Săptămânii Sfintelor Pătimiri, marți seara, 30 aprilie, în toate sfintele lăcașuri a fost săvârșită Denia din Sfânta și Marea Miercuri.
Sinaxarul (carte religioasă care descrie viețile sfinților) acestei zile a făcut pomenirea femeii celei păcătoase, care L‑a uns cu mir pe Domnul Hristos cu puțin timp înainte de Pătimirea Sa, iar cântările de la strană au făcut amintire de momentul în care Iuda Iscarioteanul s‑a tocmit cu mai‑marii poporului pentru a‑L vinde pe Mântuitorul Iisus Hristos.
În cadrul acestei denii a fost interpretată una dintre cântările cu cel mai adânc înțeles teologic ale acestei perioade, „Doamne, femeia ceea ce căzuse…”, care constituie Slava Stihoavnei Laudelor acestei utrenii, potrivit ziarullumina.ro
„Pentru ziua de miercuri, așa cum s‑a citit și la Sinaxar, două sunt evenimentele care s‑au petrecut, relativ puține față de celelalte zile: ungerea Mântuitorului cu mir de nard în Betania de către femeia păcătoasă și prima parte a trădării lui Iuda, adică înțelegerea pe care a făcut‑o cu arhiereii pentru a‑L vinde pe Hristos‑Domnul. Aceste două evenimente fac din ziua de miercuri o zi de post pentru tot anul. Așa cum ziua de vineri a devenit zi de post pentru că este ziua răstignirii, morții și îngropării Domnului, tot așa miercurea a devenit zi de post pentru că este ziua în care omul L‑a vândut pe Dumnezeu, iar ungerea cu mir s‑a făcut în vederea îngropării Sale, ambele lucruri triste. Unul este trădare, iar celălalt prevestește moartea”, a spus părintele prof. univ. dr. Nicușor Beldiman, consilier patriarhal, citat de ziarullumina.ro
Mireasma de mare preț simbolizează și prezența Duhului Sfânt în omul credincios
Deosebit de importantă este semnificația ungerii, anume prevestirea morții și îngropării, întrucât știm că în ritualul îngropării la iudei intra și ungerea cu miruri speciale. Femeia păcătoasă devine astfel prima mironosiță. Semnificația nardului sau mirului de mare preț era deosebit de bogată. Mirul de mare preț, ca simbol al îngropării Mântuitorului, a devenit în Biserică Sfântul și Marele Mir folosit pentru sfințirea Sfintei Mese din biserica nouă, care închipuie mormântul Mântuitorului în care El a fost pus și din care a înviat.
Biserica ne așează înainte chipul femeii păcătoase care se pocăiește și pe cel al lui Iuda care trădează
Părintele prof. univ. dr. Nicușor Beldiman, consilier patriarhal: „Cântările acestei denii pun în contrast dărnicia și smerenia acestei femei cu lăcomia și viclenia lui Iuda, vânzătorul lui Iisus. «Păcătoasa a venit la Tine, vărsând mir cu lacrimi pe picioarele Tale, Iubitorul de oameni, și s‑a vindecat cu porunca Ta de mirosul greu al răutăților, iar ucenicul cel nemulțumitor, suflând împotriva harului Tău, l‑a lepădat pe el și s‑a amestecat cu noroiul, vânzându‑Te pentru dragostea banilor», spune o cântare a Bisericii. Astfel, Biserica ne așază înainte chipul femeii păcătoase care se pocăiește și pe cel al lui Iuda care trădează. Femeia se pleacă la pământ, sărută picioarele Mântuitorului și le șterge cu părul capului ei, fiind conștientă de mulțimea păcatelor pe care le‑a săvârșit. În Grădina Ghetsimani, Iuda L‑a sărutat pe Iisus pe obraz. Sărutul femeii păcătoase se transformă în mântuirea ei, iar cel al lui Iuda în pierderea acestuia. Sfântul Ioan Gură de Aur ne spune că gestul femeii nu este întâmplător și că în acesta vedem că femeia Îl recunoaște pe Hristos ca Dumnezeu. Din exemplul pozitiv al femeii păcătoase învățăm dărnicia, respectul, recunoștința și empatia, iar exemplul lui Iuda ne învață să nu dăm niciodată prioritate celor materiale înaintea celor spirituale, pentru că sufletul omului este atât de dornic de iubirea veșnică și nesfârșită, încât nimic din lumea aceasta materială, limitată și trecătoare nu‑l poate mulțumi pe deplin. Numai Dumnezeu Cel veșnic poate umple sufletul omului cu viață nelimitată și iubire veșnică. Pilda de pocăință a femeii păcătoase este o întărire spirituală și o speranță pentru noi, oamenii, care dorim să ne schimbăm și să ne sfințim viața, oricât de păcătoși am fi la un moment dat”, a concluzionat părintele profesor.
Sursa foto: ziarullumina.ro
Actualitate
Mihai Eminescu, celebrat la Academia Română de Ziua Culturii Naționale
În Aula Academiei Române vor avea loc astăzi, 15 ianuarie, mai multe evenimente dedicate celebrării Zilei Culturii Naționale. Vor rosti alocuțiuni acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei, Natalia-Elena Intotero, ministrul culturii, Sergiu Prodan, ministrul culturii din Republica Moldova, și Daniel David, ministrul educației și cercetării.
De asemenea, vor susține comunicări academicieni şi oameni de cultură, între care acad. Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române, Mihai Cimpoi, membru de onoare al Academiei Române, prof. univ. dr. Ion Marin, directorul de onoare al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR).
Romfilatelia va lansa, cu acest prilej, emisiunea filatelică „Luceafărul poeziei românești, Mihai Eminescu”.
Sesiunea din Aula Academiei Române va fi urmată de vernisajul expoziției „G. Călinescu – 60 de ani de posteritate” și de dezbaterea „G. Călinescu. Editor și monograf al lui Mihai Eminescu”, care va avea loc de la ora 14.00, la Muzeul Național al Literaturii Române din București, arată ziarullumina.ro
Sursa foto: Academia Română
Actualitate
Minora din localitatea Dimăcheni, dată dispărută, a fost găsită noaptea trecută în podul unei case (foto)
Zeci de forțe de ordine și voluntari din localitatea Dimăcheni s-au mobilizat în cursul nopții pentru a o căuta pe Eliza.
Localitatea Dimăcheni a fost împânzită de polițiști însoțiți de câine de urmă, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri cu autoșenilată și o dronă cu termoviziune, care au participat la activitățile de scotocire.
După aproximativ trei ore, minora a fost găsită de polițiști în podul unei anexe a unei locuințe din localitate.
Aceasta nu a suferit nicio leziune în perioada un care a stat singură.
Ulterior, a fost transportă la o unitate spitalicească pentru evaluarea stării de sănătate și acordarea îngrijirilor de specialitate.
Actualitate
Gala Premiilor Culturii Naționale 2025, organizată în Sala Mare a Teatrului „Mihai Eminescu” (foto)
Marți, 14 ianuarie, a avut loc ceremonia de decernare a Premiilor Culturii Naționale 2025, în Sala Mare a Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Botoşani, Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu” și Primăria Municipiului Botoşani, în cadrul manifestărilor prilejuite de „Zilele Eminescu – Ziua Culturii Naționale”.
Laureații Galei Premiilor Culturii Naționale 2025:
- Bruno Mazzoni – Premiul național pentru traducere din literatura română și dezvoltarea studiilor românești din mediul internațional, cu un laudatio rostit de Matei Vișniec;
- Mircea Martin – Premiul național pentru excelența în cultură, cu un laudatio rostit de Mircea Dumitru;
- Emil Hurezeanu – Premiul național pentru promovarea operei eminesciene și a culturii române, cu un laudatio rostit de Mircea A. Diaconu.
Premiile au fost înmânate de Janina Sitaru, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Diana Băciună, secretar de stat în Ministerul Culturii și de Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani.
Gala Premiilor Culturii Naționale a fost încheiată cu recitalul „Domnule şi frate Eminescu“, susținut de maestrul Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca“ din Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS).
Recitalul „Domnule şi frate Eminescu“ a fost construit ca un dialog între Mihai Eminescu şi Ion Creangă, pornind de la dimensiunea poeziei populare ca matrice și explorând legătura creatoare și prietenia unică dintre cei doi scriitori români.
Sursa foto: facebook/ Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”
-
Evenimentcu 2 zile in urma
Zilele Eminescu, la Ipotești. Manifestări prilejuite de împlinirea a 175 de ani de la nașterea poetului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Vârsta de la care nu mai poți șofa. În ce condiții ești obligat să renunți la permis
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Bărbat omorât în bătaie în propria casă. Principalul suspect este chiar vecinul său
-
Culturăcu 3 zile in urma
Alexandru Vlahuță despre Eminescu: Era de o tristețe și o melancolie sfâșietoare…
-
Actualitatecu 11 ore in urma
Bărbat transportat la spital pentru îngrijiri, după ce a fost rănit într-un accident de circulație (foto)
-
Culturăcu 2 zile in urma
Botoșani, orașul legat pe vecie de Mihai Eminescu. „Luceafărul”…săpat în piatră! (video)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FC Botoșani a încheiat pregătirea din Antalya cu o victorie, scor 4-1, în amicalul cu FK Radnički
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Un proiectil neexplodat din perioada războiului a fost descoperit de un bărbat într-o pădure