Actualitate
În seara de joi din Săptămâna Patimilor a avut loc cel de-al cincilea popas de rugăciune smerită
Utrenia Sfintei și Marii Vineri, săvârșită în Denia din Joia Mare cuprinde 12 citiri din Sfânta Evanghelie de la toți cei patru Evangheliști, fragmentele scripturistice amintind de ultimele învățături predate de Mântuitorul ucenicilor Săi după Cina cea de Taină, apoi vânzarea și arestarea Lui, înfățișarea Sa la judecata sinedriului, acuzarea și condamnarea Sa la moarte pe cruce, răstignirea, moartea și îngroparea Sa, arată ziarullumina.ro
Un moment special din cadrul acestei denii este scoaterea spre închinare a Sfintei Cruci, în timpul Antifonului al 15-lea, când primul întru slujitori și strana rostesc stihurile: „Astăzi a fost răstignit pe lemn Cel ce a răstignit pământul pe ape. Cu cunună de spini a fost încununat Împăratul îngerilor. Cu porfiră mincinoasă a fost îmbrăcat Cel ce îmbracă cerul cu nori. Lovire peste obraz a luat Cel ce a slobozit în Iordan pe Adam. Cu piroane a fost pironit Mirele Bisericii. Cu sulița a fost împuns Fiul Fecioarei! Închinămu-ne pătimirilor Tale, Hristoase. Arată-ne nouă și slăvită Învierea Ta!”
La Catedrala Patriarhală, rânduiala a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, care a rostit la final un cuvânt de învățătură în care a enumerat toate locurile din Sfintele Scripturi care amintesc de momente în care iudeii au căutat să Îi ia viața Mântuitorului, evidențiind faptul că El a primit moartea pe Cruce de bunăvoie pentru răscumpărarea neamului omenesc.
„De această dată vedem că Mântuitorul nu Se retrage cu discreție din mijlocul celor care vor să-L ucidă. Nu caută să cucerească simpatia poporului, deși, cu doar câteva zile înainte, fusese primit în Ierusalim ca un împărat triumfător asupra morții prin învierea lui Lazăr cel mort de patru zile. Refuză apărarea pe care Sfântul Apostol Petru dorește să I-o acorde atunci când, scoțând sabia, taie urechea slujitorului arhiereului. Hristos știe că momentul morții Sale pentru viața lumii s-a apropiat. Ceasul morții Sale a sosit, iar Iisus Se îndreaptă spre moarte și răstignire de bunăvoie. Iisus dorește să moară pentru viața lumii, pentru că El pentru aceasta a venit în ceasul acesta la Ierusalim. Despre această moarte de bunăvoie, Mântuitorul spune: «Pentru aceasta Mă iubește Tatăl, pentru că Eu Îmi pun sufletul ca iarăși să-L iau. Nimeni nu-L ia de la Mine, ci Eu de la Mine Însumi Îl pun. Putere am ca să Îl pun și putere am ca iarăși să-L iau». De aceea El primește răstignirea de bunăvoie, pentru că aceasta a fost porunca primită de la Tatăl, pe care El a împlinit-o întocmai”, a arătat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, citat de ziarullumina.ro
Sursa foto: ziarullumina.ro
Actualitate
Mihai Eminescu, celebrat la Academia Română de Ziua Culturii Naționale
În Aula Academiei Române vor avea loc astăzi, 15 ianuarie, mai multe evenimente dedicate celebrării Zilei Culturii Naționale. Vor rosti alocuțiuni acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei, Natalia-Elena Intotero, ministrul culturii, Sergiu Prodan, ministrul culturii din Republica Moldova, și Daniel David, ministrul educației și cercetării.
De asemenea, vor susține comunicări academicieni şi oameni de cultură, între care acad. Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române, Mihai Cimpoi, membru de onoare al Academiei Române, prof. univ. dr. Ion Marin, directorul de onoare al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR).
Romfilatelia va lansa, cu acest prilej, emisiunea filatelică „Luceafărul poeziei românești, Mihai Eminescu”.
Sesiunea din Aula Academiei Române va fi urmată de vernisajul expoziției „G. Călinescu – 60 de ani de posteritate” și de dezbaterea „G. Călinescu. Editor și monograf al lui Mihai Eminescu”, care va avea loc de la ora 14.00, la Muzeul Național al Literaturii Române din București, arată ziarullumina.ro
Sursa foto: Academia Română
Actualitate
Minora din localitatea Dimăcheni, dată dispărută, a fost găsită noaptea trecută în podul unei case (foto)
Zeci de forțe de ordine și voluntari din localitatea Dimăcheni s-au mobilizat în cursul nopții pentru a o căuta pe Eliza.
Localitatea Dimăcheni a fost împânzită de polițiști însoțiți de câine de urmă, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri cu autoșenilată și o dronă cu termoviziune, care au participat la activitățile de scotocire.
După aproximativ trei ore, minora a fost găsită de polițiști în podul unei anexe a unei locuințe din localitate.
Aceasta nu a suferit nicio leziune în perioada un care a stat singură.
Ulterior, a fost transportă la o unitate spitalicească pentru evaluarea stării de sănătate și acordarea îngrijirilor de specialitate.
Actualitate
Gala Premiilor Culturii Naționale 2025, organizată în Sala Mare a Teatrului „Mihai Eminescu” (foto)
Marți, 14 ianuarie, a avut loc ceremonia de decernare a Premiilor Culturii Naționale 2025, în Sala Mare a Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Botoşani, Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu” și Primăria Municipiului Botoşani, în cadrul manifestărilor prilejuite de „Zilele Eminescu – Ziua Culturii Naționale”.
Laureații Galei Premiilor Culturii Naționale 2025:
- Bruno Mazzoni – Premiul național pentru traducere din literatura română și dezvoltarea studiilor românești din mediul internațional, cu un laudatio rostit de Matei Vișniec;
- Mircea Martin – Premiul național pentru excelența în cultură, cu un laudatio rostit de Mircea Dumitru;
- Emil Hurezeanu – Premiul național pentru promovarea operei eminesciene și a culturii române, cu un laudatio rostit de Mircea A. Diaconu.
Premiile au fost înmânate de Janina Sitaru, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Diana Băciună, secretar de stat în Ministerul Culturii și de Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani.
Gala Premiilor Culturii Naționale a fost încheiată cu recitalul „Domnule şi frate Eminescu“, susținut de maestrul Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca“ din Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS).
Recitalul „Domnule şi frate Eminescu“ a fost construit ca un dialog între Mihai Eminescu şi Ion Creangă, pornind de la dimensiunea poeziei populare ca matrice și explorând legătura creatoare și prietenia unică dintre cei doi scriitori români.
Sursa foto: facebook/ Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”
-
Evenimentcu 2 zile in urma
Zilele Eminescu, la Ipotești. Manifestări prilejuite de împlinirea a 175 de ani de la nașterea poetului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Vârsta de la care nu mai poți șofa. În ce condiții ești obligat să renunți la permis
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Bărbat omorât în bătaie în propria casă. Principalul suspect este chiar vecinul său
-
Culturăcu 3 zile in urma
Alexandru Vlahuță despre Eminescu: Era de o tristețe și o melancolie sfâșietoare…
-
Culturăcu 2 zile in urma
Botoșani, orașul legat pe vecie de Mihai Eminescu. „Luceafărul”…săpat în piatră! (video)
-
Actualitatecu 10 ore in urma
Bărbat transportat la spital pentru îngrijiri, după ce a fost rănit într-un accident de circulație (foto)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FC Botoșani a încheiat pregătirea din Antalya cu o victorie, scor 4-1, în amicalul cu FK Radnički
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Un proiectil neexplodat din perioada războiului a fost descoperit de un bărbat într-o pădure