ȘTIRI DIN:
Data: 06/11/2024

Actualitate

Postul, beneficii trupeşti şi sufleteşti

Publicat

pe

Posturile pe care le practică creștinii ortodocși și, prin excelență, Postul Mare sunt caracterizate, din punct de vedere alimentar, de două aspecte diferite, dar care se pot împleti în mod minunat pentru beneficii maxime trupești și sufletești: ajunare (denumită în limbajul modern „post intermitent”) și abstinență de la produsele de origine animală (adică o dietă vegană), potrivit ziarullumina.ro

În Postul Mare, rânduiala alimentară prevede consumarea unei singure mese, gătite fără ulei, spre seară, de luni până vineri, sâmbăta și duminica putând fi servite două mese, gătite cu ulei. Sigur că aceasta este o normă generală, fiecare persoană fiind sfătuită să postească după putere. De asemenea, copiii, bătrânii și bolnavii sunt îndemnați la un post pe măsura puterii și nevoilor lor.

Într-adevăr, efortul ajunării mai multe zile la rând este unul ostenitor. Însă, dacă vom înțelege multitudinea de efecte benefice, inclusiv la nivelul trupului, ale postului negru și ajunării, nu le-am mai vedea ca pe o exigență nejustificată a Bisericii, nici ca pe o trudă lipsită de răsplată.

Din punct de vedere metabolic, vorbim despre ajunare când au trecut de la ultima masă 18 ore. Aceasta pentru că după 18 ore de nemâncare, metabolismul suferă schimbări radicale, ce au ca prim scop menținerea nivelului de glucoză, combustibilul principal al tuturor celulelor. De altfel, scăderea glicemiei este unul dintre primii declanșatori ai foamei. În funcție de conținutul în carbohidrați al ultimei mese, după 10-12 ore nivelul de glucoză din sânge devine insuficient. Primele celule afectate sunt globulele roșii – ele depind exclusiv de energia furnizată de glucoză, neputând metaboliza acizi grași. Astfel, eficiența lor de a oxigena țesuturile scade și de aceea pielea capătă o tentă palidă.

Al doilea organ extrem de sensibil la scăderea drastică a glicemiei este creierul, ceea ce explică starea de amețeală resimțită, lipsa de coordonare, dificultatea de concentrare. Schimbarea majoră de metabolism are loc la pragul de 18 ore, când organismul trebuie să producă singur glucoză. Acest proces se numește gluconeogeneză și se realizează prin degradarea proteinelor proprii. Procesul are loc în ficat, utilizând proteine din ficat și mușchi, dar și provenite din țesuturi nefuncționale, cum sunt tumorile.

Nemâncarea va duce la eliberarea grăsimilor din depozitele corpului și utilizarea lor pe post de combustibil de către celelalte țesuturi ale corpului, inclusiv de către mușchi.

În anul 2018, revista științifică Nature Reviews Neuroscience a publicat un studiu privitor la efectele ajunării asupra corpului și rezultatele înregistrate:

  • capacitățile cognitive (învățarea, înțelegerea) și performanțele fizice se îmbunătățesc;
  • durata de viață a neuronilor crește;
  • enzimele de reparare a ADN-ului și mecanismele de protejare față de stres se activează, pregătind terenul pentru perioada de recuperare, ceea ce face să fie deosebit de important conținutul mesei de după orele de ajunare.

Ajungem, astfel, la a doua componentă a postului creștin: alimentația formată exclusiv din plante. După orele de ajunare, organismul are mare nevoie de trei elemente: proteine de calitate pentru regenerare, glucide care să furnizeze energia necesară proceselor de regenerare și antioxidanți care să protejeze corpul de reziduurile rezultate în urma metabolismului.

Plantele furnizează cu succes toate aceste elemente, alături de mulți alți nutrienți necesari bunei funcționări a organismului. Echipa de experți în nutriție ai Universității Harvard vorbește despre necesitatea dublării consumului de legume, fructe, leguminoase (fasole, linte, năut, produse din soia, lupin), nuci și semințe diverse odată cu reducerea cu peste 50% a consumului de carne (porc, vită, miel, ied, vânat) și de zahăr. Ținând cont de faptul că 1 din 3 cetățeni ai Uniunii Europene nu mănâncă zilnic fructe și legume deloc, postul este un prilej grozav de a ne deprinde cu acest obicei, potrivit ziarullumina.ro

Consumul preponderent de alimente vegetale a fost corelat în numeroase studii cu reducerea riscurilor multor boli: afecțiuni cardiovasculare, unele forme de cancer, diabet zaharat tip II, obezitate, hipertensiune arterială, Alzheimer ș.a. Mai mult, persoanele care postesc periodic sunt mai longevive.

Trebuie să subliniem, însă, faptul că aceste beneficii au fost observate în cazul consumului de alimente integrale și puțin procesate. Prin urmare, semipreparatele așa-zise de post (conserve de pate vegetal, salamuri vegetale etc.), produsele de casă preparate necorespunzător (gogoși, cartofi prăjiți) și unele ingrediente (margarină, ulei de floarea-soarelui, făină albă în exces) întrețin flagelul bolilor cronice, lipsindu-ne de paleta de beneficii ale postirii, arată ziarullumina.ro

Sursa foto: Ziarul Lumina

Actualitate

O șoferiță, oprită pentru viteză excesivă, s-a ales cu dosar penal pentru infracțiuni la regimul rutier

Publicat

pe

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier au oprit pentru control, pe drumul județean D.J. 296, în comuna Roma, un autoturism condus de o tânără, de 29 de ani, din aceeași localitate, care circula cu viteză peste limita legală.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că aceasta deținea un permis emis de autoritățile S.U.A, fără a avea drept să conducă pe teritoriul României, iar autoturismul pe care îl conducea era radiat din circulație, încă din luna iunie 2024.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără drept și punerea in circulație a unui autovehicul neînmatriculat.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Companii japoneze de renume, interesate de investiţii masive în energia verde din România

Publicat

pe

În perioada 4-5 noiembrie 2024 se desfășoară, la București, Forumul Energiei România-Japonia, organizat de Ministerul Energiei din România, Ministerul Economiei, Comerțului și Industriei din Japonia și compania Wise Finance Solutions.

Evenimentul de referință a reunit companii și instituții publice din domeniul energiei din ambele țări, conduse de ministrul Energiei Sebastian-Ioan Burduja, și viceministrul Economiei, Comerțului și Industriei din Japonia, Shinji TAKEUCHI, potrivit energie.gov.ro

  • Aceasta în contextul în care relațiile dintre România și Japonia au fost ridicate la nivelul de parteneriat strategic pe 7 martie 2023.

Forumul a accelerat proiectele comune ale celor două țări în domeniul energiei, în special dezvoltarea energiei nucleare de generație nouă, extinderea capacităților de stocare a energiei regenerabile, producția de hidrogen verde și implementarea tehnologiilor de captare, utilizare și stocare a carbonului.

„Forumul de astăzi nu este doar un schimb de idei, ci include asumarea unor angajamente concrete. Prin parteneriatele noastre, România își asumă rolul de lider regional în energia regenerabilă și nucleară. Astăzi am făcut un pas concret în direcția unei Românii mai sigure, mai competitive și mai sustenabile din punct de vedere energetic. Sunt convins că prin această colaborare dintre experiența administrației și mediului privat din Japonia și deschiderea României și oportunitățile existențe în țara noastră, în viitorul cel mai apropiat vom avea rezultate remarcabile în relația bilaterală prin parteneriate care vizează: hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, stocarea în baterii, producția de hidrogen și amoniac albastru, producția de uraniu, captarea dioxidului de carbon etc. Vorbim de investiții de miliarde de euro care vor crea noi locuri de muncă și vor asigura prețuri accesibile la energie și securitate energetică pentru toți românii”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian-Ioan Burduja.

În cadrul forumului, Ministerul Energiei din România și compania japoneză Itochu Corporation au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru dezvoltarea investiției Tarnița-Lăpuștești, un proiect de importanță strategică pentru echilibrarea sistemului energetic național, absolut necesar în contextul creșterii ponderii energiei din surse regenerabile.

  • Părțile și-au reafirmat angajamentul de a colabora în găsirea unor soluții inovatoare pentru asigurarea securității energetice.

Având în vedere provocările globale actuale, accentuate de conflictul din Ucraina și creșterea cererii de energie în sectoare precum IT-ul și industria grea, părțile și-au reafirmat angajamentul de a colabora în găsirea unor soluții inovatoare pentru asigurarea securității energetice.

România a prezentat o serie de proiecte majore, printre care unitățile 3 și 4 de la Cernavodă și proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) de la Doicești, invitând partenerii japonezi să contribuie cu tehnologie și cunoaștere.

Alte domenii cu potențial ridicat de cooperare sunt termoficarea în sistem centralizat, producția de hidrogen și generarea de energie electrică din surse regenerabile.

Miniștrii și companiile celor două țări au confirmat, de asemenea, sprijinul pentru atragerea investițiilor japoneze în România și a programelor comune de finanțare, în special în domeniul tehnologiilor de vârf, precizează energie.gov.ro

Sursa foto: Ministerul Energiei

Citeste mai mult ...

Actualitate

Aproape 4 milioane de persoane din România, afectate de sărăcie

Publicat

pe

Sărăcia rămâne una dintre problemele României având în vedere că, potrivit datelor aferente anului 2023 publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), 21,1% din populaţie trăia într-o gospodărie ale cărei venituri erau mai mici decât pragul sărăciei relative, în raport cu care o persoană este considerată săracă.

  • Media UE a acestui indicator a fost de 16,2% în 2023, iar cele mai mari rate ale sărăciei relative au fost în Estonia (22,5%), Letonia (22,5%) şi România (21,1%).

În România, în 2023, pragul sărăciei relative, stabilit la 60% din valoarea medianei distribuţiei persoanelor după venituri, a fost de 19.433 de lei/persoană/an (1.641 de lei/lună), potrivit INS.

În valori absolute, numărul persoanelor sărace, cu venituri sub pragul menționat, a fost de 3,97 milioane. Cea mai înaltă incidenţă a sărăciei s-a întâlnit în rândul copiilor (29,6%) şi al tinerilor cu vârste cuprinse între 18-24 ani (24%).

„Dacă în anul 2023 nu s-ar fi plătit pensiile şi celelalte transferuri sociale, aproape jumătate din populaţie (47,1%) s-ar fi situat sub pragul sărăciei relative”, potrivit INS.

Totodată, în ceea ce privește rata riscului de sărăcie sau excluziune socială (AROPE), aceasta a fost de 32%, corespunzătoare unui număr de şase milioane de persoane, arată ziarullumina.ro

AROPE consideră că o persoană se află în risc de sărăcie dacă nu-și poate permite cel puțin șase din cele 13 componente esențiale pentru un trai decent, precum:

  • capacitatea de a face față cheltuielilor neprevăzute;
  • de a plăti o săptămână de vacanță;
  • de a achita ratele și facturile;
  • de a consuma carne cel puțin o dată la două zile;
  • de a încălzi locuința;
  • de a avea acces la un autoturism;
  • de a-și înlocui hainele vechi cu altele noi;
  • de a deține două perechi de încălțăminte.

Sursa foto: Economica.net

Citeste mai mult ...

ULTIMA ORĂ

Actualitate13 ore in urma

O șoferiță, oprită pentru viteză excesivă, s-a ales cu dosar penal pentru infracțiuni la regimul rutier

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier au oprit pentru control, pe drumul județean D.J. 296, în comuna Roma, un autoturism condus...

Actualitate13 ore in urma

Companii japoneze de renume, interesate de investiţii masive în energia verde din România

În perioada 4-5 noiembrie 2024 se desfășoară, la București, Forumul Energiei România-Japonia, organizat de Ministerul Energiei din România, Ministerul Economiei,...

Actualitate14 ore in urma

Aproape 4 milioane de persoane din România, afectate de sărăcie

Sărăcia rămâne una dintre problemele României având în vedere că, potrivit datelor aferente anului 2023 publicate de Institutul Naţional de...

Actualitate15 ore in urma

Tânăr suspectat de consum de droguri, depistat în trafic de polițiști la volanul unui autoturism

La data de 4 noiembrie 2024, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au oprit pentru control, pe Bulevardul Mihai Eminescu, din...

Actualitate16 ore in urma

Americanii sunt așteptați la urne, astăzi, pentru a alege următorul șef la Casa Albă

Americanii își vor alege, astăzi, președintele dintre vicepreședinta Kamala Harris, susținută de Partidul Democrat, și fostul președinte Donald Trump, candidat...

Actualitateo zi in urma

Acțiunile polițiștilor, în weekendul trecut, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale

În weekendul care a trecut, polițiștii botoșăneni au acționat pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, intervenind la peste 100 de...

Eveniment

CURS VALUTAR

Politică

PROGNOZA METEO

Stiri din Botoșani

Botoșanio zi in urma

Elevii s-au întors la școală pentru a începe cursurile celui de-al doilea modul din acest an școlar (foto)

Odată cu revenirea la cursuri, elevii Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Botoșani își vor putea desfășura cursurile în unitatea de...

Actualitateo zi in urma

S-a constituit Consiliul Local Botoșani și au fost stabiliți cei doi viceprimari (galerie foto)

Luni dimineață, în sala „Mihai Eminescu” a Primăriei Municipiului Botoșani a avut loc ceremonia de constituire a Consiliului Local al...

Actualitate2 zile in urma

Un tânăr s-a ales fără permis și cu o amendă usturătoare, pentru viteză excesivă pe o stradă în reabilitare

Un tânăr de 36 de ani a rămas fără permis de conducere după ce a fost depistat de polițiști circulând...

Actualitate2 zile in urma

Intensificări ale vântului pe tot parcursul zilei, la nivelul județului Botoșani

Meteorologii au actualizat prognoza și au prelungit Codul Galben de vânt pentru județul Botoșani, până la ora 22.00 Potrivit acestora,...

Actualitate3 zile in urma

Cele mai profitabile firme din județul Botoșani, premiate la Gala Excelenței în Afaceri

Afaceriștii botoșăneni s-au reunit, vineri seară, la Cucorăni, în Sala Luceafărul, în cadrul Galei Excelenței în Afaceri, organizată de Camera...

Actualitate3 zile in urma

Lucrări de stabilizare a digului de est al depozitului de deșeuri de la Stăuceni

Au fost demarate lucrările de consolidare necesare punerii în siguranță a construcțiilor existente pe digul estic al depozitului de deșeuri...

Actualitate3 zile in urma

Vine frigul! Temperaturile scad cu 10 grade în următoarele 24 de ore, iar la munte va fi lapoviță

Meteorologii au emis două avertizări cod galben de vânt, cu rafale de până la 90 km/oră, care vor viza, până...

Divertisment

Anunțuri si informări

Momentul de cultură

Actualitate