Actualitate
Postul, beneficii trupeşti şi sufleteşti

Posturile pe care le practică creștinii ortodocși și, prin excelență, Postul Mare sunt caracterizate, din punct de vedere alimentar, de două aspecte diferite, dar care se pot împleti în mod minunat pentru beneficii maxime trupești și sufletești: ajunare (denumită în limbajul modern „post intermitent”) și abstinență de la produsele de origine animală (adică o dietă vegană), potrivit ziarullumina.ro
În Postul Mare, rânduiala alimentară prevede consumarea unei singure mese, gătite fără ulei, spre seară, de luni până vineri, sâmbăta și duminica putând fi servite două mese, gătite cu ulei. Sigur că aceasta este o normă generală, fiecare persoană fiind sfătuită să postească după putere. De asemenea, copiii, bătrânii și bolnavii sunt îndemnați la un post pe măsura puterii și nevoilor lor.
Într-adevăr, efortul ajunării mai multe zile la rând este unul ostenitor. Însă, dacă vom înțelege multitudinea de efecte benefice, inclusiv la nivelul trupului, ale postului negru și ajunării, nu le-am mai vedea ca pe o exigență nejustificată a Bisericii, nici ca pe o trudă lipsită de răsplată.
Din punct de vedere metabolic, vorbim despre ajunare când au trecut de la ultima masă 18 ore. Aceasta pentru că după 18 ore de nemâncare, metabolismul suferă schimbări radicale, ce au ca prim scop menținerea nivelului de glucoză, combustibilul principal al tuturor celulelor. De altfel, scăderea glicemiei este unul dintre primii declanșatori ai foamei. În funcție de conținutul în carbohidrați al ultimei mese, după 10-12 ore nivelul de glucoză din sânge devine insuficient. Primele celule afectate sunt globulele roșii – ele depind exclusiv de energia furnizată de glucoză, neputând metaboliza acizi grași. Astfel, eficiența lor de a oxigena țesuturile scade și de aceea pielea capătă o tentă palidă.
Al doilea organ extrem de sensibil la scăderea drastică a glicemiei este creierul, ceea ce explică starea de amețeală resimțită, lipsa de coordonare, dificultatea de concentrare. Schimbarea majoră de metabolism are loc la pragul de 18 ore, când organismul trebuie să producă singur glucoză. Acest proces se numește gluconeogeneză și se realizează prin degradarea proteinelor proprii. Procesul are loc în ficat, utilizând proteine din ficat și mușchi, dar și provenite din țesuturi nefuncționale, cum sunt tumorile.
Nemâncarea va duce la eliberarea grăsimilor din depozitele corpului și utilizarea lor pe post de combustibil de către celelalte țesuturi ale corpului, inclusiv de către mușchi.
În anul 2018, revista științifică Nature Reviews Neuroscience a publicat un studiu privitor la efectele ajunării asupra corpului și rezultatele înregistrate:
- capacitățile cognitive (învățarea, înțelegerea) și performanțele fizice se îmbunătățesc;
- durata de viață a neuronilor crește;
- enzimele de reparare a ADN-ului și mecanismele de protejare față de stres se activează, pregătind terenul pentru perioada de recuperare, ceea ce face să fie deosebit de important conținutul mesei de după orele de ajunare.
Ajungem, astfel, la a doua componentă a postului creștin: alimentația formată exclusiv din plante. După orele de ajunare, organismul are mare nevoie de trei elemente: proteine de calitate pentru regenerare, glucide care să furnizeze energia necesară proceselor de regenerare și antioxidanți care să protejeze corpul de reziduurile rezultate în urma metabolismului.
Plantele furnizează cu succes toate aceste elemente, alături de mulți alți nutrienți necesari bunei funcționări a organismului. Echipa de experți în nutriție ai Universității Harvard vorbește despre necesitatea dublării consumului de legume, fructe, leguminoase (fasole, linte, năut, produse din soia, lupin), nuci și semințe diverse odată cu reducerea cu peste 50% a consumului de carne (porc, vită, miel, ied, vânat) și de zahăr. Ținând cont de faptul că 1 din 3 cetățeni ai Uniunii Europene nu mănâncă zilnic fructe și legume deloc, postul este un prilej grozav de a ne deprinde cu acest obicei, potrivit ziarullumina.ro
Consumul preponderent de alimente vegetale a fost corelat în numeroase studii cu reducerea riscurilor multor boli: afecțiuni cardiovasculare, unele forme de cancer, diabet zaharat tip II, obezitate, hipertensiune arterială, Alzheimer ș.a. Mai mult, persoanele care postesc periodic sunt mai longevive.
Trebuie să subliniem, însă, faptul că aceste beneficii au fost observate în cazul consumului de alimente integrale și puțin procesate. Prin urmare, semipreparatele așa-zise de post (conserve de pate vegetal, salamuri vegetale etc.), produsele de casă preparate necorespunzător (gogoși, cartofi prăjiți) și unele ingrediente (margarină, ulei de floarea-soarelui, făină albă în exces) întrețin flagelul bolilor cronice, lipsindu-ne de paleta de beneficii ale postirii, arată ziarullumina.ro
Sursa foto: Ziarul Lumina
Actualitate
Tragedie la Rădeni: bărbat decedat în urma unui incendiu provocat de jarul căzut din sobă (foto)

Pompierii au fost solicitați să intervină, sâmbătă noaptea, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o casă din localitatea Rădeni. Vecinii au observat flăcările și au sunat după ajutor.
La fața locului s-au deplasat, în cel mai scurt timp, patru echipaje din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi și Detașamentului Botoșani, cu două autospecială de stingere și două ambulanțe SMURD, din care una de terapie intensivă mobilă.
Aceștia au constatat faptul că ardeau bunurile dintr-o cameră și exista pericolul de propagare a flăcărilor la întreaga construcție. Întrucât existau informații că proprietarul, în vârstă de 74 de ani, ar putea fi în interior, pompierii au început căutările, concomitent cu acțiunea de stingere.
Bărbatul a fost găsit în holul casei, fiind inconștient. Imediat au fost începute manevrele de resuscitare. Din nefericire, eforturilor au fost zadarnice, medicul de pe echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD declarând decesul.
Cel mai probabil, evenimentul a fost provocat de jarul căzut din sobă pe materiale combustibile.
Pentru evitarea unor astfel de tragedii, ISU Botoșani vă recomandă:
- nu lăsați sobele și alte mijloace de încălzire nesupravegheate pe timpul funcţionării;
- nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;
- nu lăsați ușa sobei deschisă;
- nu supraîncălziți soba;
- montați pe pardoseală, în fața ușii de alimentare cu combustibil a mijlocului de încălzire, o bucată de tablă cu dimensiuni de 0,50 x 0,70 metri;
- nu puneți haine la uscat pe sobe sau în imediata lor apropiere;
- stingeți focul pe timpul nopții;
- nu lăsați, niciodată, copiii singuri în casă, mai ales într-o încăpere unde este în funcțiune un mijloc de încălzire.
Actualitate
Peste 100 de polițiști, implicați într-o razie de amploare în municipiul Botoșani, în acest weekend (foto, video)

În noaptea de 22 spre 23 martie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani, cu sprijinul celorlalte subunități de poliție, precum și a polițiștilor de Investigare a Criminalității Economice, polițiști rutieri, celor de la transporturi și acțiuni speciale, au acționat, împreună cu jandarmii, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale comise în segmentul stradal.
Astfel, activitățile au fost desfășurate în intervalul orar 18.00 – 02.00, fiind concentrate în zonele în care se formează aglomerări de persoane și a localurilor publice, precum și pe arterele rutiere de acces către acestea, din municipiul Botoșani și din comunele arondate Secțiilor de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani și nr. 3 Hlipiceni.
În cadrul activităților desfășurate au fost legitimate peste 500 de persoane, 19 dintre acestea fiind supuse controlului corporal, fără a fi identificate bunuri interzise.
Au fost verificate 373 de autovehicule, iar 200 dintre conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest.
- În 4 dintre cazuri rezultatul a fost pozitiv, fiind aplicate sancțiuni contravenționale, iar permisele de conducere au fost reținute.
De asemenea, au fost controlate nouă localuri publice.
În urma neregulilor constatate au fost aplicate 153 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 162.000 de lei, dintre acestea, 130 de sancțiuni fiind aplicate pentru abateri la regimul rutier, 10 sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială, iar opt sancțiuni, în valoare de 92.000 lei, au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale privind utilizarea aparatelor de marcat electronice.
Totodată, au fost confiscați peste 5.000 de lei reprezentând numerar nefiscalizat, potrivit reprezentanților IPJ Botoșani.
Actualitate
Dosar penal întocmit de polițiști unei persoane care a prezentat un document fals la controlul de frontieră

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca efectuează cercetări în privinţa unei persoane de sex feminin, cu cetățenie R. Moldova, asupra căreia s-a descoperit, la controlul de frontieră, un permis de ședere în Polonia, ce s-a dovedit a fi fals.
În data de 22 martie 2025, în jurul orei 20.45, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca – ITPF Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în țară, pasageră într-un autoturism, o femeie cu cetățenie R. Moldova, în vârstă de 46 de ani.
La controlul de frontieră, femeia a prezentat alături de documentul de identitate, un permis de ședere similar celor emise de autoritățile din Polonia.
Având suspiciuni cu privire la autenticitatea permisului de ședere prezentat la controlul, polițiștii de frontieră au efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care s-a constatat că documentul nu îndeplineşte condiţiile de formă şi fond ale unuia autentic, fiind fals.
Cu privire la cele constatate, femeia a declarat că a procurat documentul în cauză în anul 2024, pe când se afla la muncă, în Polonia, prin intermediul unui cetățean ucrainean cunoscut pe o rețea de socializare, contra sumei de 1.500 de euro. Aceasta a mai declarat că nu are cunoștință despre faptul că permisul de ședere este fals ori falsificat.
În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de uz de fals, instigare la fals material în înscrisuri oficiale și tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.
-
Botoșanicu 2 zile in urma
Crin Antonescu, candidatul Alianței Electorale „România Înainte” la alegerile prezidențiale a ajuns la Botoșani (foto)
-
Economiecu 2 zile in urma
Administraţia Fondului pentru Mediu a stabilit lista cu dealerii validați în programul Rabla pentru tractoare
-
Actualitatecu o zi in urma
BEC a stabilit ordinea de înscriere pe buletinele de vot la alegerile prezidenţiale din luna mai
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Șofer surprins de radarul poliției circulând cu viteza de 146 Km/h în localitate. Ce sancțiune a primit (foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
A fost aprobat bugetul Consiliului Județean Botoșani pe anul 2025. Ce a declarat Valeriu Iftime
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Județul Botoșani, din nou sub avertizare de tip cod galben de intensificări ale vântului
-
Actualitatecu o zi in urma
FC Botoșani are un jucător de națională
-
Actualitatecu 2 ore in urma
Peste 100 de polițiști, implicați într-o razie de amploare în municipiul Botoșani, în acest weekend (foto, video)