Politică
Parlamentarii aleși de botoșăneni au primit certificatele doveditoare la sediul Biroului Electoral Județean
În cadrul unei ceremonii care a avut loc, astăzi, la sediul Biroului Electoral Județean din cadrul Palatului Administrativ, parlamentarii aleși de botoșăneni și-au primit certificatele doveditoare ale alegerilor parlamentare.
Cine sunt noii parlamentari de Botoșani pentru legislatura 2024-2028
Senat
- Doina Federovici – PSD
- Ovidiu Jitaru – PNL (redistribuire)
- Cătălin Silegeanu – AUR (redistribuire)
Camera Deputaților
- Elisabeta Lipă – PSD
- Marius Budăi – PSD
- Eduard Mititelu – PNL
- Ariadna Cîrligeanu – AUR
- Alexandrin Moiseev – SOS (redistribuire)
- Gheorghe Pîclișan – POT (redistribuire)
De menționat faptul că ultimii doi parlamentari de Botoșani, respectiv reprezentanții SOS și POT, nu sunt din județul Botoșani, unul fiind din județul Constanța, iar celălalt din județul Alba. Aceștia au primit mandate ca urmare a redistribuirii voturilor.
Cu acest prilej, Eduard Mititelu, deputat ales din partea PNL Botoșani, a avut un mesaj pentru botoșăneni, transmis într-o postare pe una din paginile de socializare.
„Astăzi, alături de colegul meu, Ovidiu Jitaru, am primit certificatele doveditoare ale alegerilor parlamentare.
Avem o responsabilitate imensă față de județul pe care îl iubim și ne vom dedica toată energia pentru realizarea proiectelor majore ale județului precum: Spitalul de la Darabani, drumurile expres Botoșani – Suceava și Botoșani – Târgu Frumos, barajul de la Vârfu Câmpului.
De asemenea, am bucuria de a vă anunța că, săptămâna aceasta, alături de colegii mei de la Ministerul Mediului am obținut o parte semnificativă din avizele necesare pentru proiectul de ordonanță de urgență privind barajul de la Vârfu Câmpului, urmând să fie obținute ultimele avize de la Ministerul Justiției și vicepremier”, a precizat Eduard Mititelu.
Politică
Prioritățile Guvernului: proiectul de buget pe anul 2025 și calendarul alegerilor prezidențiale
Finalizarea proiectului de buget pe 2025 și stabilirea calendarului pentru alegerile prezidențiale sunt două din prioritățile Guvernului în perioada imediat următoare.
Astfel, luni, 13 ianuarie, în jurul prânzului, liderii coaliției de guvernare vor analiza o primă formă a proiectului bugetar, urmând ca joi, 16 ianuarie, Executivul să adopte hotărârea privind data prezidențialelor.
O dată ce partenerii de coaliție s-au pus de acord asupra datelor privind organizarea alegerilor prezidențiale, optând pentru prima și respectiv, a treia duminică din luna mai, Guvernul va adopta în ședința de joi actele necesare, spunea premierul Marcel Ciolacu, astfel încât acest proces să intre în linie dreaptă.
O altă prioritate guvernamentală o reprezintă proiectul de buget pentru acest an, proiect pe care premierul îl vrea aprobat de Executiv până cel târziu pe 27 ianuarie, pentru a intra cât mai repede în dezbaterea Parlamentului.
Marcel Ciolacu: „Le solicit miniștrilor să-și facă toate calculele, dar să includă neapărat și propuneri de restructurare a tuturor posturilor nejustificate, atât în administrația centrală, cât și la nivelul companiilor de stat din subordine”.
Premierul și-a propus să ajungă miercuri și respectiv, vineri, la Ministerele Finanțelor și Agriculturii, pentru a discuta cu titularii portofoliilor prioritățile pe care le au în acest an, dar și modul de reorganizare sau comasare, astfel încât să corespundă cerințelor unei administrații centrale mai suple și mai eficiente, arată romania-actualitati.ro
Sursa foto: Euronews
Politică
Calendarul alegerilor prezidențiale: primul tur în data de 4 mai, iar cel de-al doilea tur, în data de 18 mai
Liderii coaliţiei de guvernare, reuniți miercuri în prima şedinţă din acest an, au stabilit calendarul alegerilor prezidențiale pentru luna mai 2025.
Astfel, primul tur al alegerilor prezidențiale se va desfășura, potrivit deciziei liderilor PSD, PNL, UDMR și ai minorităților naționale, în data de 4 mai, iar cel de-al doilea tur, în data de 18 mai, urmând ca săptămâna viitoare Guvernul să adopte atât proiectul de ordonanță de urgență, cât și proiectul de hotărâre prin care vor fi puse în practică aceste decizii ale coaliției.
În opinia liderilor coaliţiei de guvernare, care s-au întâlnit la Palatul Victoria, luna mai ar fi mai potrivită, întrucât ar răspunde nevoii de a organiza alegeri parțiale în mai multe județe, dar și pentru că scrutinele nu s-ar suprapune cu sărbătorile de Paști și de Florii.
În continuare, Crin Antonescu rămâne opțiunea unică a liderilor PSD, PNL, UDMR și ai minorităților naționale în cursa pentru Cotroceni, însă surse politice afirmă că vor fi realizate anumite sondaje de opinie pentru a se vedea cum se poziționează acesta în preferințele electoratului, arată romania-actualitati.ro
O altă temă a discuțiilor a fost și bugetul pentru acest an, stabilindu-se ca, până la data de 27 ianuarie, proiectul să fie prezentat în cadrul ședinței coaliției, astfel încât în prima săptămână din luna februarie să fie adoptat de Parlament.
Sursa foto: romania-actualitati.ro
Politică
Discuții în coaliţia de guvernare privind data alegerilor prezidenţiale şi candidatul comun al alianţei
Liderii coaliţiei de guvernare se reunesc miercuri în prima şedinţă din acest an.
Vor avea loc discuţii privind data alegerilor prezidenţiale şi candidatul comun al alianţei PSD-PNL-UDMR, după anunţul lui Crin Antonescu de suspendare a candidaturii sale din partea acestei coaliţii.
Totodată, sunt aşteptate dezbateri pe marginea bugetului de stat pe anul 2025, pe care autorităţile intenționează să-l adopte până la finalul lunii ianuarie.
Ministrul Finanţelor, Tánczos Barna, a declarat că proiectul de buget va respecta limita de deficit de 7% din PIB, fără noi majorări de taxe, însă printr-un control mai riguros al cheltuielilor publice. El spunea că aşa-numita Ordonanţă Trenuleţ, care stă la baza legii bugetului de stat, a blocat cheltuieli de peste 126 de miliarde de lei, iar rezultatele se vor vedea, potrivit romania-actualitati.ro
Tánczos Barna, ministrul Finațelor: ”Rezultatele însemnând comasări de instituţii, structuri mai bine aşezate. În acelaşi timp, trebuie să ne îndreptăm către o normalitate şi din alt punct de vedere: Salariul mediu net din domeniu public nu poate fi tot timpul în faţa salariului mediu net din sectorul privat. Acest decalaj trebuie să se elimine în timp.”
Sursa foto: Gandul
-
Evenimentcu 2 zile in urma
Zilele Eminescu, la Ipotești. Manifestări prilejuite de împlinirea a 175 de ani de la nașterea poetului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Vârsta de la care nu mai poți șofa. În ce condiții ești obligat să renunți la permis
-
Actualitatecu o zi in urma
Bărbat omorât în bătaie în propria casă. Principalul suspect este chiar vecinul său
-
Culturăcu o zi in urma
Botoșani, orașul legat pe vecie de Mihai Eminescu. „Luceafărul”…săpat în piatră! (video)
-
Actualitatecu o zi in urma
FC Botoșani a încheiat pregătirea din Antalya cu o victorie, scor 4-1, în amicalul cu FK Radnički
-
Culturăcu 2 zile in urma
Alexandru Vlahuță despre Eminescu: Era de o tristețe și o melancolie sfâșietoare…
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Un proiectil neexplodat din perioada războiului a fost descoperit de un bărbat într-o pădure
-
Economiecu 2 zile in urma
O nouă metodă de fraudă online vizează acum titlurile de stat Fidelis şi Tezaur