Eveniment
Moment istoric pentru regiunea de Nord-Est! Au început lucrările la Spitalul Regional de Urgență din Iași (foto, video)
Vineri, 19 aprilie 2024, a avut loc inaugurarea lucrărilor la Spitalul Regional de Urgență din Iași (SRU), în prezența reprezentanţilor autorităţilor locale și judeţene, ai partidelor politice, ai reprezentanţilor Agenţiei de Dezvoltare a Infrastructurii în Sănătate şi Agenţiei de Dezvoltare Nord Est. La eveniment au participat și politicieni din județul Botoșani.
Spitalul Regional de Urgență din Iași, cea mai importantă investiție din ultimii 30 de ani din Moldova
Prezent la eveniment, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a declarat că este vorba despre cea mai importantă investiție din ultimii 30 de ani din Moldova, el arătându-se convins că investiția va fi gata în patru ani, potrivit economica.net
„Ne aflăm în faţa celui mai important obiectiv de investiţii din Moldova din ultimii 30 de ani, Spitalul Regional de Urgenţă din Iaşi. Aproape 700 de milioane de euro e o investiţie enormă care practic începe în această zi. Mă bucur că putem să sărbătorim împreună. Cel mai mult o să mă bucur atunci când acest spital va intra în funcţiune, peste 4 ani. Acesta este termenul de execuţie al acestui spital. Sunt convins că va fi gata la timp. Constructorul îşi va da silinţa să înceapă la timp acest lucru. Cred că pentru comunitatea ieşeană, din Moldova, acest spital este simbolic. Acest efort pe care Guvernul României l-a făcut este semnificativ şi sper să existe o continuitate în ceea ce priveşte aceste proiecte care au schimbat faţa medicinei ieşene”, a declarat ministrul Alexandru Rafila, conform economica.net, care citează Agerpres.
Ministrul Sănătăţii a afirmat că în scurt timp vor începe lucrările şi la celelalte două spitale regionale de urgenţă din țară.
„La început am fost mai puţin optimist, acum sunt mult mai optimist că zeci de spitale noi din România se vor construi. Sunt foarte multe spitale în curs de execuţie în momentul de faţă, iar aceste trei spitale regionale pe care acest guvern şi le-a asumat sunt în faza în care debutează lucrările efective. În scurt timp vor debuta lucrările şi la spitalele regionale de urgenţă din Craiova şi Cluj”, a precizat Alexandru Rafila.
Acesta a ţinut să sublinieze că dezvoltarea unui astfel de spital presupune o resursă înalt calificată care există în bună măsură la Spitalul ”Sfântul Spiridon” din Iaşi, dar nu este suficientă. „Noi avem un parteneriat cu universităţile de medicină, care sunt parte a acestor proiecte de dezvoltare a spitalelor regionale”, a mai spus ministrul Sănătăţii, potrivit economica.net
Directorul Agenţiei Naţionale de Dezvoltare a Infrastructurii în Sănătate (ANDIS), Adrian Popa a declarat că evenimentul de vineri este un pas important întrucât SRU Iaşi este prima unitate medicală de acest tip la care, practic, încep lucrările.
„De săptămâna viitoare încep lucrările, se excavează o cantitate foarte mare de pământ, peste 400.000 metri cubi, se amenajează şantierul, iar pe o perioadă de patru luni un constructor va amenaja terenul pregătit pentru fundaţia în care urmează să fie turnat spitalul”, a declarat jurnaliştilor directorul ANDIS.
Directorul Agenţiei de Dezvoltare Nord Est, Vasile Asandei, a declarat celor prezenți că aşteaptă momentul inaugurării SRU Iaşi și că toate cheltuielile vor fi monitorizate, astfel încât să se respecte exigențele europene.
„Este important că totuşi au fost parcurşi paşii pregătiţi. Nu va fi un demers uşor. Eu am venit aici cu colegii care vor monitoriza şi vor avea grijă ca toată cheltuiala pentru SRU să fie în conformitate cu regulile europene. Sper că Spitalul Regional de Urgenţă va însemna şi o reformă a sistemului de sănătate în Regiunea de Nord Est”, a afirmat directorul ADR Nord Est.
La rândul său, Costel Alexe, președintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, a precizat că investiția celor 700 de milioane de euro nu se va regăsi doar în construcţia Spitalului Regional de Urgenţă, ci şi în sănătatea fiecărei persoane din această regiune a ţării şi chiar a românilor de peste Prut.
„Domnule Rafila, mă bucur că aţi numărat machetele din 2008, de când aţi mai fost la minister. Vă mărturisesc, eu am numărat miniştrii Sănătăţii care din 2012 au promis aceste spitale regionale de urgenţă. Nu sunt decât 18. Vă mărturisesc că m-aş bucura ca tot dumneavoastră să fiţi cel care va fi prezent alături de comunitatea ieşeană, şi nu numai, când vom recepţiona aceste lucrări la cel mai important spital din Moldova, iar termenul să fie cât se poate de scurt. E complicat să faci un act medical de calitate în condiţii vitrege, dar sunt convins că aşteptarea noastră nu va mai dura mult”, a declarat preşedintele CJ Iaşi.
Despre Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi
Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi va fi desfăşurat pe o suprafaţă de teren de 120.000 metri pătraţi în zona Moara de Vânt şi va avea nouă o suprafaţă construită totală de 202.689 metri pătraţi. Conform proiectului, termenul de derulare a contractului este de 48 de luni.
SRU Iaşi este o construcţie cu nouă etaje, care include două subsoluri, parter, cinci etaje superioare şi un etaj tehnic. Volumele celor trei turnuri pătrate ale secţiilor de internare se vor extinde de la etajul doi până la etajul cinci. În situaţii de pandemie sau de catastrofe, unul din cele trei turnuri poate să fie izolat, să fie total închis, să aibă toate reţelele necesare, inclusiv săli de operaţii.
Viitoarea unitate medicală va avea 850 de paturi, din care 752 paturi pentru îngrijire acută şi 98 de paturi pentru îngrijire intensivă, dintre care 12 pentru Compartimentul de Mari Arşi, 10 pentru ATI Pediatrie, 16 pentru ATI Neonatologie şi 60 pentru ATI.
Paturile de internare sunt distribuite pentru îngrijire acută în centre clinice: Centrul Clinic Mama şi Copilul, Centrul Clinic Toracic, Centrul Clinic Abdominal, Centrul Clinic Traumă, Coloană, Articulaţii, Centrul Clinic Cap/Gât, Centrul Clinic de Medicină Internă, precum şi pentru îngrijire intensivă: ATI (Pediatrie, Neonatologie, Adulţi), Compartimentul de Mari Arşi.
De asemenea, Ambulatoriul integrat de specialitate va fi organizat în Ambulatoriu Centru: Cap-Gât (care va cuprinde ORL, Stomatologie, Neurologie, Neurochirurgie, Oftalmologie, Chirurgie maxilo-facială), Ambulatoriu Centru Toracic (Pneumologie, Cardiologie, Chirurgie toracică, Chirurgie cardio-vasculară), Ambulatoriu Centru Abdominal (Chirurgie generală, Urologie, Nefrologie, Gastroenterologie), Ambulatoriu Centru Traumă, Coloană, Articulaţii (Ortopedie, Chirurgie plastică, Chirurgie vasculară), A.C. Medicină Internă (Medicină Internă, Dermatologie, Hematologie, Boli metabolice, Imunologie), Ambulatoriu Centru Mama şi Copilul (Pediatrie, Obstetrică/Ginecologie). În ambulatoriu se vor regăsi şi cabinete în specialitatea terapia durerii, cabinete de recepţie internare şi cabinete de medicina muncii.
SRU Iaşi va avea 20 de săli de operaţie (o sală hibridă), trei scannere CT, două scannere RMN, şase cabinete de intervenţii endoscopie, patru scannere Angiografie, opt cabinete pentru radiografie, un cabinet densitometrie, un scanner SPECT (gamma camera).
SRU Iaşi va fi şi un „spital verde”, principalele caracteristici ale acestui proiect fiind clădire nZEB (clădire cu emisii aproape de zero) ce vizează sustenabilitatea energetică care se bazează pe o creştere cu 30% a energiei din surse regenerabile, un parc fotovoltaic pe o suprafaţă mare, pompă de căldură geotermală, eficienţă a iluminatului (LENI), dispozitiv de răcire cu recuperare termic.
De asemenea, la SRU Iaşi vor fi cele mai bune standarde de igienă şi îngrijire a sănătăţii, continuitatea serviciilor, mentenanţă uşoară şi economică, flexibilitate şi adaptare la noile nevoi.
Banii pentru acest proiect provin din fonduri europene, un împrumut de la Banca Europeană de Investiţii şi de la bugetul de stat, mai arată economica.net
La eveniment au participat și politicieni botoșăneni
Senatorul Lucian Trufin, candidatul PSD pentru șefia Consiliului Județean Botoșani a postat, pe una din paginile de socializare, următoarele:
”Am fost onorat să particip la inaugurarea lucrărilor de construire a Spitalului Regional de Urgență din Iași, alături de colegii social-democrați, ministrul sănătății Alexandru Rafila și Costel Lupașcu!
Felicitări tuturor factorilor de decizie implicați în acest demers istoric pentru sistemul sanitar și pentru regiunea Moldovei!”
Sursa foto (titu): Newsweek
Sursa foto: https://www.facebook.com/groups/783164058462209/
Botoșani
Concertul de Anul Nou 2025, cel mai așteptat eveniment al începutului de an (galerie foto)
Concertul de Anul Nou 2025, susținut de Filarmonica Botoșani a fost unul dintre cele mai așteptate evenimente ale începutului de an.
Pentru cele două spectacole susținute vineri, 17 ianuarie, și sâmbătă, 18 ianuarie, biletele s-au epuizat imediat ce au fost puse în vânzare, încă din luna decembrie 2024.
Pentru a veni în întâmpinarea dorinței publicului, reprezentanții Filarmonicii Botoșani au fost nevoiți să organizeze, suplimentar, un spectacol matineu, sâmbătă, 18 ianuarie, de la ora 11.00.
Și de această dată, Gala Concertului de Anul Nou, prezentată de cunoscutul om de televiziune Dan Negru, s-a bucurat de un imens succes, prestația orchestrei și a invitaților de seamă fiind răsplătită cu ropote de aplauze.
Protagoniștii acestei Gale a Concertului de Anul Nou:
- Orchestra Simfonicã Botoşani
- Alexandru Ilie – dirijor
- Felicia Filip – sopranã
- Alis Făiniţă – sopranã
- Nicoleta Maier- sopranã
- Dumitru Mîțu – tenor
- Iordache Basalic – bariton
- Cezar Ouatu – contratenor
- Mirel Manea – Manager
- Liviu Sorinel – Impresar Artistic
Sursa foto: Cezar Aniței
Cultură
Grete Tartler, câștigătoarea Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia (video)
La împlinirea a 175 de ani de la nașterea marelui poet național, cel mai important premiu literar din România, Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia, a fost decernat miercuri, 15 ianuarie 2025, scriitoarei Grete Tartler, traducătoare și diplomată din România, de etnie germană.
Pentru Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia, ediția a XXXIV-a au mai fost nominalizați poeții: Marian Drăghici, Cassian Maria Spiridon, Arcadie Suceveanu, Matei Vișniec, Călin Vlasie și George Vulturescu.
În vârstă de 76 de ani, Grete Tartler a tradus numeroşi autori din şi în limba germană, poezie, proză şi filozofie arabă clasică şi persană, precum şi poezie engleză, franceză, italiană, neogreacă, proză daneză, a publicat antologii multilingve de poezie, iar propriile ei scrieri literare au apărut traduse în limbile engleză, suedeză, italiană, turcă şi altele, potrivit botosaniexclusiv.ro
Pe lângă trofeu, Grete Tartler a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Botoșani și un premiu în bani în valoare de 40.000 de lei, acordat de Primăria Botoșani, care, totodată, va finanța și publicarea unei antologii din întreaga sa operă poetică.
Decernarea a avut loc în cadrul Galei organizată în sala de spectacole a Teatrului „Mihai Eminescu“ Botoșani, care s-a încheiat cu un recital Grigore Leșe.
Ceremonia a făcut parte din seria de evenimente organizate de Primăria Municipiului Botoşani, în parteneriat cu Consiliul Local Botoşani și Fundaţia Culturală Hyperion – Caiete Botoşănene, cu sprijinul Uniunii Scriitorilor din România și Teatrului Mihai Eminescu, dedicate celei de-a XXXIV-a ediții a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” Opera Omnia, cu ocazia Zilei Culturii Naționale.
Sursa foto/video: botosaniexclusiv.ro
Botoșani
Gala de decernare a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” Opera Omnia, Ediția a XXXIV-a
Teatrul „Mihai Eminescu” pune la dispoziția botoșănenilor invitații la Gala de decernare a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia, ediția a XXXIV-a.
Invitațiile pot fi obținute de la Agenția Teatrală – Casa Tineretului și vor fi oferite gratuit, în limita locurilor disponibile.
Gala – eveniment va avea loc la Teatrul Mihai Eminescu, pe data de 15 ianuarie 2025, de la ora 17.00, urmată de un spectacol susținut de Grigore Leșe.
Ceremonia face parte din seria de evenimente organizate de Primăria Municipiului Botoşani, în parteneriat cu Consiliul Local Botoşani și Fundaţia Culturală Hyperion – Caiete Botoşănene, cu sprijinul Uniunii Scriitorilor din România și Teatrului Mihai Eminescu, dedicate celei de-a XXXIV-a ediții a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” Opera Omnia, cu ocazia Zilei Culturii Naționale.
În aceeași zi, de la ora 9.00, va avea loc ședința festivă a Consiliului Local Botoșani pentru acordarea titlului de Cetățean de Onoare laureatului celei de-a XXXIV-a ediții a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” Opera Omnia iar programul zilei va continua cu depunerea de coroane la statuia poetului din fața Teatrului Mihai Eminescu, de la ora 10.00.
La ora 10.30, la Biserica Uspenia din Centrul Istoric va fi susținut un Te Deum iar la ora 11.30, în curtea lăcașului de cult, poeții invitați vor oferi un moment cultural.
Seria evenimentelor se va încheia cu Gala de decernare a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia.
Poeții nominalizați la Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia, ediția a XXXIV-a sunt Marian Drăghici, Cassian Maria Spiridon, Arcadie Suceveanu, Grete Tartler, Matei Vișniec, Călin Vlasie și George Vulturescu.
Laureatul va fi ales de juriul național de acordare a premiului din care fac parte Grațiela Benga, Alexandru Cistelecan, Daniel-Cristea Enache, Ioan Holban, Angelo Mitchievici, Irina Petraș și Vasile Spiridon.
Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” Opera Omnia a fost înființat în 1991, prin Decizia Consiliului Local Botoșani și se acordă unui poet român contemporan pentru întreaga operă poetică, constând într-o coroniţă de lauri și o diplomă unicat, însoțite de o sumă de bani.
Municipalitatea finanțează editarea unei antologii din întreaga operă poetică a fiecărui poet laureat iar Consiliul Local îi acordă Titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani.
Laureatul ediției precedente este Lucian Vasiliu.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
O femeie și-a pierdut viața într-un incendiu provocat de un scurtcircuit la instalația electrică (foto)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Un pahar cu lapte de 200 ml reduce cu aproximativ o cincime riscul de cancer digestiv
-
Socialcu o zi in urma
Confederaţia Sindicală Cartel Alfa atenționează că tensiunile sociale sunt foarte mari
-
Botoșanicu 2 zile in urma
Concertul de Anul Nou 2025, cel mai așteptat eveniment al începutului de an (galerie foto)
-
Divertismentcu 2 zile in urma
„Îmbătați de dragoste”, spectacolul prezentat în această săptămână de Teatrul „Mihai Eminescu” (foto)
-
Anunturicu 2 zile in urma
Cu ce ne mai răsfață Society Restaurant Botoșani
-
Actualitatecu 12 ore in urma
Ce se întâmplă cu puterea de cumpărare a românilor în următorii trei ani
-
Actualitatecu 14 ore in urma
Rezultatele înregistrate la prima simulare județeană a Evaluării Naționale 2025