ȘTIRI DIN:
Data: 05/11/2024

Eveniment

Moment istoric pentru regiunea de Nord-Est! Au început lucrările la Spitalul Regional de Urgență din Iași (foto, video)

Publicat

pe

Vineri, 19 aprilie 2024, a avut loc inaugurarea lucrărilor la Spitalul Regional de Urgență din Iași (SRU), în prezența reprezentanţilor autorităţilor locale și judeţene, ai partidelor politice, ai reprezentanţilor Agenţiei de Dezvoltare a Infrastructurii în Sănătate şi Agenţiei de Dezvoltare Nord Est. La eveniment au participat și politicieni din județul Botoșani.

Spitalul Regional de Urgență din Iași, cea mai importantă investiție din ultimii 30 de ani din Moldova

Prezent la eveniment, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a declarat că este vorba despre cea mai importantă investiție din ultimii 30 de ani din Moldova, el arătându-se convins că investiția va fi gata în patru ani, potrivit economica.net

„Ne aflăm în faţa celui mai important obiectiv de investiţii din Moldova din ultimii 30 de ani, Spitalul Regional de Urgenţă din Iaşi. Aproape 700 de milioane de euro e o investiţie enormă care practic începe în această zi. Mă bucur că putem să sărbătorim împreună. Cel mai mult o să mă bucur atunci când acest spital va intra în funcţiune, peste 4 ani. Acesta este termenul de execuţie al acestui spital. Sunt convins că va fi gata la timp. Constructorul îşi va da silinţa să înceapă la timp acest lucru. Cred că pentru comunitatea ieşeană, din Moldova, acest spital este simbolic. Acest efort pe care Guvernul României l-a făcut este semnificativ şi sper să existe o continuitate în ceea ce priveşte aceste proiecte care au schimbat faţa medicinei ieşene”, a declarat ministrul Alexandru Rafila, conform economica.net, care citează Agerpres.

Ministrul Sănătăţii a afirmat că în scurt timp vor începe lucrările şi la celelalte două spitale regionale de urgenţă din țară.

„La început am fost mai puţin optimist, acum sunt mult mai optimist că zeci de spitale noi din România se vor construi. Sunt foarte multe spitale în curs de execuţie în momentul de faţă, iar aceste trei spitale regionale pe care acest guvern şi le-a asumat sunt în faza în care debutează lucrările efective. În scurt timp vor debuta lucrările şi la spitalele regionale de urgenţă din Craiova şi Cluj”, a precizat Alexandru Rafila.

Acesta a ţinut să sublinieze că dezvoltarea unui astfel de spital presupune o resursă înalt calificată care există în bună măsură la Spitalul ”Sfântul Spiridon” din Iaşi, dar nu este suficientă. „Noi avem un parteneriat cu universităţile de medicină, care sunt parte a acestor proiecte de dezvoltare a spitalelor regionale”, a mai spus ministrul Sănătăţii, potrivit economica.net

Directorul Agenţiei Naţionale de Dezvoltare a Infrastructurii în Sănătate (ANDIS), Adrian Popa a declarat că evenimentul de vineri este un pas important întrucât SRU Iaşi este prima unitate medicală de acest tip la care, practic, încep lucrările.

„De săptămâna viitoare încep lucrările, se excavează o cantitate foarte mare de pământ, peste 400.000 metri cubi, se amenajează şantierul, iar pe o perioadă de patru luni un constructor va amenaja terenul pregătit pentru fundaţia în care urmează să fie turnat spitalul”, a declarat jurnaliştilor directorul ANDIS.

Directorul Agenţiei de Dezvoltare Nord Est, Vasile Asandei, a declarat celor prezenți că aşteaptă momentul inaugurării SRU Iaşi și că toate cheltuielile vor fi monitorizate, astfel încât să se respecte exigențele europene.

„Este important că totuşi au fost parcurşi paşii pregătiţi. Nu va fi un demers uşor. Eu am venit aici cu colegii care vor monitoriza şi vor avea grijă ca toată cheltuiala pentru SRU să fie în conformitate cu regulile europene. Sper că Spitalul Regional de Urgenţă va însemna şi o reformă a sistemului de sănătate în Regiunea de Nord Est”, a afirmat directorul ADR Nord Est.

La rândul său, Costel Alexe, președintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, a precizat că investiția celor 700 de milioane de euro nu se va regăsi doar în construcţia Spitalului Regional de Urgenţă, ci şi în sănătatea fiecărei persoane din această regiune a ţării şi chiar a românilor de peste Prut.

„Domnule Rafila, mă bucur că aţi numărat machetele din 2008, de când aţi mai fost la minister. Vă mărturisesc, eu am numărat miniştrii Sănătăţii care din 2012 au promis aceste spitale regionale de urgenţă. Nu sunt decât 18. Vă mărturisesc că m-aş bucura ca tot dumneavoastră să fiţi cel care va fi prezent alături de comunitatea ieşeană, şi nu numai, când vom recepţiona aceste lucrări la cel mai important spital din Moldova, iar termenul să fie cât se poate de scurt. E complicat să faci un act medical de calitate în condiţii vitrege, dar sunt convins că aşteptarea noastră nu va mai dura mult”, a declarat preşedintele CJ Iaşi.

Despre Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi

Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi va fi desfăşurat pe o suprafaţă de teren de 120.000 metri pătraţi în zona Moara de Vânt şi va avea nouă o suprafaţă construită totală de 202.689 metri pătraţi. Conform proiectului, termenul de derulare a contractului este de 48 de luni.

SRU Iaşi este o construcţie cu nouă etaje, care include două subsoluri, parter, cinci etaje superioare şi un etaj tehnic. Volumele celor trei turnuri pătrate ale secţiilor de internare se vor extinde de la etajul doi până la etajul cinci. În situaţii de pandemie sau de catastrofe, unul din cele trei turnuri poate să fie izolat, să fie total închis, să aibă toate reţelele necesare, inclusiv săli de operaţii.

Viitoarea unitate medicală va avea 850 de paturi, din care 752 paturi pentru îngrijire acută şi 98 de paturi pentru îngrijire intensivă, dintre care 12 pentru Compartimentul de Mari Arşi, 10 pentru ATI Pediatrie, 16 pentru ATI Neonatologie şi 60 pentru ATI.

Paturile de internare sunt distribuite pentru îngrijire acută în centre clinice: Centrul Clinic Mama şi Copilul, Centrul Clinic Toracic, Centrul Clinic Abdominal, Centrul Clinic Traumă, Coloană, Articulaţii, Centrul Clinic Cap/Gât, Centrul Clinic de Medicină Internă, precum şi pentru îngrijire intensivă: ATI (Pediatrie, Neonatologie, Adulţi), Compartimentul de Mari Arşi.

De asemenea, Ambulatoriul integrat de specialitate va fi organizat în Ambulatoriu Centru: Cap-Gât (care va cuprinde ORL, Stomatologie, Neurologie, Neurochirurgie, Oftalmologie, Chirurgie maxilo-facială), Ambulatoriu Centru Toracic (Pneumologie, Cardiologie, Chirurgie toracică, Chirurgie cardio-vasculară), Ambulatoriu Centru Abdominal (Chirurgie generală, Urologie, Nefrologie, Gastroenterologie), Ambulatoriu Centru Traumă, Coloană, Articulaţii (Ortopedie, Chirurgie plastică, Chirurgie vasculară), A.C. Medicină Internă (Medicină Internă, Dermatologie, Hematologie, Boli metabolice, Imunologie), Ambulatoriu Centru Mama şi Copilul (Pediatrie, Obstetrică/Ginecologie). În ambulatoriu se vor regăsi şi cabinete în specialitatea terapia durerii, cabinete de recepţie internare şi cabinete de medicina muncii.

SRU Iaşi va avea 20 de săli de operaţie (o sală hibridă), trei scannere CT, două scannere RMN, şase cabinete de intervenţii endoscopie, patru scannere Angiografie, opt cabinete pentru radiografie, un cabinet densitometrie, un scanner SPECT (gamma camera).

SRU Iaşi va fi şi un „spital verde”, principalele caracteristici ale acestui proiect fiind clădire nZEB (clădire cu emisii aproape de zero) ce vizează sustenabilitatea energetică care se bazează pe o creştere cu 30% a energiei din surse regenerabile, un parc fotovoltaic pe o suprafaţă mare, pompă de căldură geotermală, eficienţă a iluminatului (LENI), dispozitiv de răcire cu recuperare termic.

De asemenea, la SRU Iaşi vor fi cele mai bune standarde de igienă şi îngrijire a sănătăţii, continuitatea serviciilor, mentenanţă uşoară şi economică, flexibilitate şi adaptare la noile nevoi.

Banii pentru acest proiect provin din fonduri europene, un împrumut de la Banca Europeană de Investiţii şi de la bugetul de stat, mai arată economica.net

La eveniment au participat și politicieni botoșăneni

Senatorul Lucian Trufin, candidatul PSD pentru șefia Consiliului Județean Botoșani a postat, pe una din paginile de socializare, următoarele:

”Am fost onorat să particip la inaugurarea lucrărilor de construire a  Spitalului Regional de Urgență din Iași, alături de colegii social-democrați,  ministrul sănătății Alexandru Rafila și Costel Lupașcu!

Felicitări tuturor factorilor de decizie implicați în acest demers istoric pentru sistemul sanitar și pentru regiunea Moldovei!”

Sursa foto (titu): Newsweek

Sursa foto: https://www.facebook.com/groups/783164058462209/

Botoșani

Filmul „Clara”, o dramă socială despre migrație, la Cinema Unirea din Botoșani

Publicat

pe

Proiecţia lungmetrajul de ficţiune „Clara”, al regizorului Sabin Dorohoi are loc joi, 31 octombrie, de la ora 19.00, la Cinema Unirea Botoșani

Filmul va fi urmat de o discuţie cu regizorul Sabin Dorohoi  și  actorul Luca Puia.

Clara (Olga Török) este o profesoară româncă ce lucrează ca babysitter pentru o familie din Germania. Când fiul ei dispare acasă, ea se întoarce în satul natal din România, unde trebuie să se confrunte cu eșecul ei ca mamă în încercarea de a deveni un părinte de încredere.

Filmul „Clara”, o dramă socială despre migrație, văzută prin ochii copiilor care rămân acasă în grija bunicilor, fără părinții care sunt nevoiți să muncească în străinătate.

Festivaluri și premii:

  • Premiul Publicului la Cottbus International Film Festival 2023 (Germania);
  • Selecție în competiția oficială la Kolkata International Film Festival 2023 (India);
  • Premiul „Bridging the Borders pentru cel mai bun film de ficțiune” de Cinema Without Borders la South East European Film Festival Los Angeles (SUA);
  • Selecție în competiția oficială Al Este International Film Festival (Peru și Columbia);
  • Proiecții speciale la Serile Filmului Românesc, Iași, BIFF – Bucharest International Film Festival

Detalii la adresa: https://eventbook.ro/film/bilete-film-clara

Citeste mai mult ...

Botoșani

Cinema Unirea prezintă filmul biografic „IVAN – omul cu rădăcini în ape”, regizat de Ana Preda (video)

Publicat

pe

Filmul biografic „IVAN – omul cu rădăcini în ape”, despre viața lui Ivan Patzaichin, va putea fi vizionat la Cinema Unirea Botoșani, duminică, 27 octombrie, de la ora 17.00, în prezența regizoarei filmului, Ana Preda.

O producție TVR în parteneriat cu Asociația Ivan Patzaichin Mila 23, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani și a Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani.

Filmul biografic „IVAN – omul cu rădăcini în ape” este o incursiune istorică documentară a devenirii unui multiplu campion olimpic, Ivan Patzaichin, dar și o explorare a naturii complexe și autentice a „celui mai iubit dintre pământeni”, așa cum îl considera fiica sa, Ivona Potzaichin-Rusu.

  • Una dintre vocile filmului este cea a actorului Vlad Ivanov, care lecturează fragmente din cartea dedicata lui Ivan, de către regretatul antropolog Vintilă Mihăilescu.

Filmul reconstituie, cu imagini de arhivă, transformarea adolescentului Ivan plecat din Mila 23 – micuțul sat de pescari din Delta Dunării – în multiplul campion olimpic și mondial la canoe (participant la 5 ediții ale Jocurilor Olimpice, cel ce a adus României 30 de medalii olimpice, mondiale și europene, în 17 ani de activitate).

Regăsim în film copilăria lui Ivan, locul și timpul din care și-a extras esența a ceea ce a devenit. Sondăm esența formării acestui caracter puternic și deosebit prin documentarea rădăcinilor lui Ivan: satul și copilăria sa, oamenii alături de care a crescut și cei alături de care s-a format până să fi plecat departe de casă. Bunicul Perfil era înțeleptul și vindecătorul satului, cel care l-a dus pentru prima oară în barcă și care l-a delectat cu magia basmelor. Mama lui Ivan, croitoreasă de nevoie, îi făcea haine cu care Ivan defila mândru prin sat. Alături de tatăl lui, Vicol, Ivan a învățat respectul pentru natură și care erau regulile nescrise ale pescarilor din Deltă.

Filmul parcurge cu ajutorul arhivelor, un palmares unic, însoțit de frânturi de comentarii sportive: Mexico City 1968, München 1972, Montreal 1976, Moscova 1980, Los Angeles 1984, șapte medalii olimpice, patru de aur și trei de argint, unsprezece ediții ale campionatelor mondiale, cu douăzeci și două de medalii, dintre care opt de aur. Toate momentele de glorie, „începute cu stângul” și terminate cu o voință suverană, sunt completate de mărturisirile lui Ivan și de comentariile făcute în presa internațională și națională care l-a supranumit „călărețul apelor”, „legendă vie”, „campionul cu pagaia ruptă”, „amiralul”.

Ana Preda, regizor, producător, jurnalist la TVR

Om de televiziune, de peste 28 de ani, Ana Preda și-a dedicat ultimii 8 ani filmului documentar. A regizat documentare atât pentru Televiziunea Publică, cât și filme independente.

Documentarele Anei Preda au în centrul lor OMUL și natura lui complexă, indiferent dacă personajele sunt oameni simpli sau cu destine speciale.

Un interes aparte îl reprezintă dezvoltarea unor documentare experimentale, explorând noi forme ale limbajului cinematografic, care să se adreseze publicului cu dizabilități precum nevăzătorii.

Ana Preda, regizor, producător, jurnalist la TVR, a învăţat la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Botoșani, a studiat Computer Science – Software Engineer la Universitatea Politehnică București și Master of Fine Arts la U.N.A.T.C. „I.L. Caragiale” București, iar de-a lungul carierei a fost, printre altele, producător TV la Antena 3, la National TV, la PRO TV, precum și assistant film director la Media PRO STUDIOS.

Filmul biografic „IVAN – omul cu rădăcini în ape” conține imagini din arhivele TVR, Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, COSR, FC Dinamo, Dacin Sara, ANF/CNC, Agerpres.

Sursa foto: Muzeul Ivan Patzaichin

Citeste mai mult ...

Botoșani

A VI-a ediție a Atelierelor de interpretare a textului CreativLit, organizată de Memorialul Ipotești

Publicat

pe

Atelierele de interpretare a textului CreativLit pentru profesori vor fi organizate de Memorialul Ipotești în perioada 28-31 octombrie 2024, la Ipotești.

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, va organiza, în ultima săptămână din luna octombrie, a VI-a ediție a Atelierelor de interpretare a textului CreativLit.

Atelierele au drept obiectiv, pe de o parte, promovarea operei eminesciene și, pe de altă parte, medierea dialogului cu scriitorii contemporani.

Astfel, programul include atât ateliere în care se comentează poezie și proză eminesciană, cât și ateliere în care se propun pentru discuții texte ale scriitorilor contemporani.  Sunt invitați un poet și un prozator, aceștia fiind prezenți la discuțiile pe marginea textelor lor.

  • Participanții la ateliere au ocazia să participe la dialoguri cu scriitorii invitați și la lecturile susținute de aceștia.

La edițiile anterioare ale Atelierelor de interpretare a textului CreativLit de la Ipotești au participat, ca scriitori-invitați: Ana Blandiana, Nora Iuga (2018), Ion Mureșan, Mina Decu, Florin Partene (2019), Ion Pop, Adrian Popescu (2021), Varujan Vosganian, Emilian Galaicu-Păun (2022), Nichita Danilov, Radu Aldulescu (2023).

  • Primele cinci ediții CreativLit au fost destinate studenților de la diferite universități din România, Republica Moldova și Ucraina.

Pentru ediția din 2024, Memorialul Ipotești intenționează să modifice publicul-țintă al activității, invitând profesori de limba și literatura română să participe la Atelierele de interpretare a textului CreativLit, unde se vor comenta atât lucrări din opera lui Mihai Eminescu, cât și texte din doi autori contemporani (un poet și un prozator).

La ateliere, vor fi invitați și cei doi autori, respectiv, Andreea Răsuceanu pentru proză și Claudiu Komartin pentru poezie, potrivit reprezentanților instituției.

Memorialul Ipotești invită profesorii de limba și literatura română să se înscrie la Atelierele care vor avea loc în perioada 28-31 octombrie 2024, la Ipotești, trimițând un mesaj, până pe data de 23 octombrie 2024, pe adresa: m.ipotești@gmail.com cu precizarea: înscriere Ateliere CreativLit.

Cazarea și masa vor fi asigurate de organizator.

Sursa foto: CNIPT Botosani

Citeste mai mult ...

ULTIMA ORĂ

Actualitate10 ore in urma

O șoferiță, oprită pentru viteză excesivă, s-a ales cu dosar penal pentru infracțiuni la regimul rutier

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier au oprit pentru control, pe drumul județean D.J. 296, în comuna Roma, un autoturism condus...

Actualitate11 ore in urma

Companii japoneze de renume, interesate de investiţii masive în energia verde din România

În perioada 4-5 noiembrie 2024 se desfășoară, la București, Forumul Energiei România-Japonia, organizat de Ministerul Energiei din România, Ministerul Economiei,...

Actualitate11 ore in urma

Aproape 4 milioane de persoane din România, afectate de sărăcie

Sărăcia rămâne una dintre problemele României având în vedere că, potrivit datelor aferente anului 2023 publicate de Institutul Naţional de...

Actualitate12 ore in urma

Tânăr suspectat de consum de droguri, depistat în trafic de polițiști la volanul unui autoturism

La data de 4 noiembrie 2024, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au oprit pentru control, pe Bulevardul Mihai Eminescu, din...

Actualitate13 ore in urma

Americanii sunt așteptați la urne, astăzi, pentru a alege următorul șef la Casa Albă

Americanii își vor alege, astăzi, președintele dintre vicepreședinta Kamala Harris, susținută de Partidul Democrat, și fostul președinte Donald Trump, candidat...

Actualitate21 de ore in urma

Acțiunile polițiștilor, în weekendul trecut, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale

În weekendul care a trecut, polițiștii botoșăneni au acționat pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, intervenind la peste 100 de...

Eveniment

CURS VALUTAR

Politică

PROGNOZA METEO

Stiri din Botoșani

Botoșani23 de ore in urma

Elevii s-au întors la școală pentru a începe cursurile celui de-al doilea modul din acest an școlar (foto)

Odată cu revenirea la cursuri, elevii Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Botoșani își vor putea desfășura cursurile în unitatea de...

Actualitate23 de ore in urma

S-a constituit Consiliul Local Botoșani și au fost stabiliți cei doi viceprimari (galerie foto)

Luni dimineață, în sala „Mihai Eminescu” a Primăriei Municipiului Botoșani a avut loc ceremonia de constituire a Consiliului Local al...

Actualitateo zi in urma

Un tânăr s-a ales fără permis și cu o amendă usturătoare, pentru viteză excesivă pe o stradă în reabilitare

Un tânăr de 36 de ani a rămas fără permis de conducere după ce a fost depistat de polițiști circulând...

Actualitate2 zile in urma

Intensificări ale vântului pe tot parcursul zilei, la nivelul județului Botoșani

Meteorologii au actualizat prognoza și au prelungit Codul Galben de vânt pentru județul Botoșani, până la ora 22.00 Potrivit acestora,...

Actualitate3 zile in urma

Cele mai profitabile firme din județul Botoșani, premiate la Gala Excelenței în Afaceri

Afaceriștii botoșăneni s-au reunit, vineri seară, la Cucorăni, în Sala Luceafărul, în cadrul Galei Excelenței în Afaceri, organizată de Camera...

Actualitate3 zile in urma

Lucrări de stabilizare a digului de est al depozitului de deșeuri de la Stăuceni

Au fost demarate lucrările de consolidare necesare punerii în siguranță a construcțiilor existente pe digul estic al depozitului de deșeuri...

Actualitate3 zile in urma

Vine frigul! Temperaturile scad cu 10 grade în următoarele 24 de ore, iar la munte va fi lapoviță

Meteorologii au emis două avertizări cod galben de vânt, cu rafale de până la 90 km/oră, care vor viza, până...

Divertisment

Anunțuri si informări

Momentul de cultură

Actualitate