ȘTIRI DIN:
Data: 15/01/2025

Momentul de cultură

Marea tragedie de la Mina Livezeni din anul 1980

Publicat

pe

În urmă cu 44 de ani, în seara zilei de 29 spre 30 noiembrie 1980, la Întreprinderea Minieră Livezeni din județul Hunedoara, două explozii în subteran au dus la moartea a 53 de mineri, salvatori minieri și militari în termen care lucrau în mină.

Această explozie din mina Livezeni este considerată cel mai cumplit accident produs în minele de cărbune din România în ultima jumătate de secol, tragedia având loc din cauza acumulării metanului în galerii, pe fondul încălcării cu bună știință a normelor elementare de protecție a muncii. Și deşi a fost vorba de cel mai grav accident din istoria postbelică a mineritului românesc, regimul comunist de atunci a anunţat doar 12 morți pentru a nu fi declarat doliul naţional.

Atunci au rămas orfani de tată nu mai puțin de 75 de copii, iar drama prin care au trecut zecile de familii ale celor dispăruți a lăsat răni și urme adânci în istoria acestor locuri.

Trebuie amintit că prima deflagraţie de la mina Livezeni din seara de 29 noiembrie 1980 s-a produs la ora 22.48 și a prins în subteran zeci de mineri ce lucrau în abataje. Imediat după aceasta, la faţa locului au venit reprezentanţii Combinatului Minier ce au dispus ca salvatorii minieri să intre în subteran pentru a salva victimele exploziei, deși concentrația de metan din interiorul minei era deosebit de mare și exista pericolul altor explozii.

Salvatorii minieri au intrat în subteran şi au fost surprinşi și ei de o altă deflagraţie la fel de puternică la ora 00.14, deflagraţie care a amplificat și mai mult numărul victimelor.

După această nouă explozie au fost anunțate și autoritățile statului care au vrut să ascundă amploarea tragediei de la mină, deoarece, potrivit legislației în vigoare din acea vreme, moartea a peste 50 de oameni ar fi impus declanșarea doliului național.

Astfel, regimul comunist nu își dorea asumarea unei astfel de situații, vrând ca evenimentul să treacă cât mai puțin observat, iar amintirea lui să se șteargă cât mai repede din memoria colectivă.

Așa se face că bilanțul acestui eveniment, considerat drept cel mai cumplit accident produs în minele de cărbune din țara noastră, a fost de 53 de morți și 77 de răniți grav.

Printre victimele acestei mari tragedii se numărau mineri, șefi de brigadă, ingineri, salvatori mineri și chiar militari în termen, trimiși de către Partidul Comunist la muncă pe frontul cărbunelui.

(lecția de istorie)

Sursa foto: Mesagerul de Nord

Momentul de cultură

Tezaurul României, aflat sub sechestrul rușilor de peste 100 de ani

Publicat

pe

La data de 13 ianuarie 1918 Consiliul Comisarilor Poporului (guvernul bolşevic condus de Vladimir Ilici Lenin) al nou înființate Republici Socialiste Sovietice Ruse, rupe relaţiile diplomatice cu România și arestează personalul diplomatic și pe ministrul plenipotenţiar al României, Constantin Diamandy, care va fi eliberat după trei zile, numai după protestele vehemente ale corpurilor diplomatice din Anglia și Franța.

Astfel, la acea dată, între cele două ţări intervenise practic o stare de război, asta deoarece în Consiliul de Miniștri, aflat încă la Iași, se aprobase cererea Marelui Stat Major al Armatei Române de dezarmare a soldaților bolșevici din armata rusă aflați pe teritoriul românesc, care se dedau la acte reprobabile odată cu începerea „marii revoluții bolșevice”.

În aceste condiții, proaspăt instalata putere bolșevică condusă de către Lenin, sechestrează tezaurul României aflat la Moscova și refuză restituirea acestuia până la o dată neprecizată.

Tezaurul României a fost trimis în Rusia țaristă în decembrie 1916 în contextul primei conflagraţii mondiale, cu scopul de a fi adăpostit de armatele Puterilor Centrale, care ocupaseră deja o parte însemnată a României și amenințau să ocupe întreg teritoriul național.

Tezaurul sechestrat de către bolșevici conținea cea mai mare parte din tezaurul Băncii Naționale a României, reprezentat din 93,4 tone de aur, dar și colecții de artă, bijuterii, documente, acte manuscrise, monede vechi, tablouri, cărți rare, odoarele mănăstirești din Moldova și Muntenia, arhive şi colecții ale multor instituții publice și particulare, acțiuni, obligațiuni ori titluri de stat și multe altele.

După încheierea Primului Război Mondial, România a încercat în mai multe rânduri să obţină tezaurul de la ruşi, însă aceștia au lansat ideea plină de cinism că „ar fi dispuşi să-l înapoieze doar la schimb cu Basarabia”.

Așa se face că doar o foarte mică parte din Tezaurul României a fost restituit, în trei tranșe separate, în anii 1935, 1956 și 2008, cea mai mare parte din tezaur rămânând încă la Moscova.

Demn de reținut este faptul că din cele 93,4 tone de aur pe care statul român îl trimisese la Moscova în 1916, în țară s-au mai întors numai 33 de kilograme.

Astfel, acest subiect al tezaurului românesc rămâne un punct sensibil în relațiile diplomatice dintre România și Rusia chiar şi în ziua de azi.

(lecția de istorie prezentată de profesorul Viorel Guțu)

Sursa foto: Biz Brasov

Citeste mai mult ...

Momentul de cultură

Atacul de la Smârdan, decisiv pentru obținerea independenței de stat a României

Publicat

pe

La 12 ianuarie 1878 a avut loc Atacul de la Smârdan, operaţiune militară de mare importanță a armatei române pe teatrul de război din Balcani, ce va permite încă o dată recunoașterea importantei sale participării la războiul ruso-turc din 1877-1878 și care va contribui decisiv la obținerea independenței de stat a României.

Astfel, ca urmare a cererii venite din partea armatei ruse pentru anihilarea trupelor otomane care acţionau în partea nord-vestică a Bulgariei, armata română a primit misiunea de a cuceri Vidinul, important centru de comunicații ce asigura accesul spre interiorul Peninsulei Balcanice, centru ce beneficia de suportul a trei puncte de rezistenţă foarte bine întărite din punct de vedere logistic și anume Tatargikul, Vidinul și Smârdanul.

Comandantul corpului de armată română din această zonă, generalul Mihail Cerchez, decide cucerirea Smârdanului cu orice preț, astfel că la data 12 ianuarie 1878, ordonă colonelului Ioan Codruţ, comandantul Regimentul 6 Dorobanți, să înceapă atacul asupra puternicei redute Smârdan. Astfel, potrivit instrucţiunilor, atacul s-a declanşat după încheierea celei de-a treia salve a bateriilor de artilerie şi a constat în înaintarea regimentului sub ploaia de gloanțe, până la aliniamentul trupelor turceşti.

Dând dovada de mare vitejie, ostașii Regimentului 6, ajutați fiind și de şarja de cavalerie a Regimentului 8 Călăraşi, atacă la baionetă și cuceresc reduta Smârdan, deschizând astfel drumul cuceririi Vidinului.

Această victorie de la Smârdan, alături de cele de la Plevna, Grivița și Rahova, va încheia participarea victorioasă a armatei române la Războiul ruso-turc din 1877-1878 prin care România și-a câștigat cu onoare, independența de stat.

(lecția de istorie prezentată de profesorul Viorel Guțu)

Sursa foto: Wikipedia

Citeste mai mult ...

Cultură

Alexandru Vlahuță despre Eminescu: Era de o tristețe și o melancolie sfâșietoare…

Publicat

pe

„Era palid și obosit la față. Era de o tristețe și o melancolie sfâșietoare, blând ca și înainte, dar dus pe gânduri și lipsit de orice voință. Numai își ridica ochii din când în când, și împreunându-și mâinile ofta de te-neca plânsul „Of, Doamne…” și iar punea ochii în pământ și tăcea. Avea convingerea puternică că e pierdut, pentru el nu mai e de trăit și că într-o zi o să moară de foame. Ideea că n-are cu ce trăi îl chinuia zi și noapte. De multe ori mi-a spus, blând încet c-un glas ce părea că vine dintr-o altă lume: Tare-aș vrea s-adorm odată, și să nu mă mai deștept…o singură fericire ar renaște în sufletul meu, dacă aș putea să ascund nedreptatea. Posteritatea nu vrea să afle că am suferit de foame din cauza fraților mei. Sunt prea mândru în sărăcia mea”, avea să spună Alexandru Vlahuță despre Eminescu.

Sursa text: facebook/Mihai Eminescu

Sursa foto: Playtech

Citeste mai mult ...

ULTIMA ORĂ

Actualitate13 minute in urma

Gala Premiilor Culturii Naționale 2025, organizată în Sala Mare a Teatrului „Mihai Eminescu” (foto)

Marți, 14 ianuarie, a avut loc ceremonia de decernare a Premiilor Culturii Naționale 2025, în Sala Mare a Teatrului „Mihai...

Actualitate35 de minute in urma

Omagiu adus de Ziua Culturii Naționale păstrătorilor memoriei și spiritului național

Cultura nu se referă doar la opera celor care creează, ci și a celor care, în tăcere, o păstrează, o...

Actualitate55 de minute in urma

Zeci de evenimente organizate în lume de Institutul Cultural Român de Ziua Culturii Naționale

Institutul Cultural Român (ICR) și reprezentanțele sale din străinătate desfășoară, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, un maraton de trei săptămâni...

Actualitateo oră in urma

Discuții la Cafeneaua Artelor din Botoșani despre o viitoare strategie culturală a județului

Miercuri, 15 ianuarie, de la 12.00 la 13.30, la Cafeneaua Artelor din municipiul Botoșani va avea loc o primă consultare...

Actualitateo oră in urma

Dependența de ecrane, combătută printr-o campanie a Institutului de Sănătate Publică

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) derulează, în perioada ianuarie-februarie 2025, campania intitulată „Dependenţa de ecrane, noua provocare a erei...

Actualitate2 ore in urma

Bărbat transportat la spital pentru îngrijiri, după ce a fost rănit într-un accident de circulație (foto)

Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, din localitatea Havârna, a avut nevoie de îngrijiri medicale în urma unui...

Eveniment

CURS VALUTAR

Politică

PROGNOZA METEO

Stiri din Botoșani

Actualitate2 ore in urma

Agent economic sancționat de polițiști pentru evaziune fiscală

În data de 13 ianuarie 2025, polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a  Criminalității Economice (SICE), au acționat pe raza...

Actualitate2 ore in urma

Bărbat reținut de polițiști, după ce a pătruns în curtea unei persoane și a furat o bicicletă

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat de...

Actualitate2 ore in urma

Discuții între conducerea IPJ Botoșani și sindicatele polițiștilor, înainte de protestul de mâine

Marți, 14 ianuarie 2025, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani a avut o întâlnire cu reprezentanții sindicatelor reprezentative din cadrul...

Actualitate3 ore in urma

Ofertă de nerefuzat de la Society Restaurant Botoșani

Platou miniburgeri sau pizza gigant? Nici nu mai contează ce alegeți, întrucât începând de astăzi 14 Ianuarie până pe 17...

Actualitate3 zile in urma

O oală cu mâncare uitată pe foc a pus în pericol locatarii unui bloc din municipiul Botoșani

Nu lăsați aragazul nesupravegheat atunci când gătiți! În această după-amiază, o oală cu mâncare uitată pe foc a pus în...

Actualitate4 zile in urma

Bărbat reținut de polițiști după ce a provocat un accident rutier, fiind sub influența alcoolului

Polițiștii Biroului Rutier au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 42 de ani,...

Actualitate4 zile in urma

Controale la agenții economici din zona unităților școlare. Nici elevii chiulangii nu au scăpat (foto)

Polițiștii Biroului Siguranță Școlară au organizat o acțiune împreună cu cei din cadrul structurilor de ordine publică, investigații criminale, investigarea...

Divertisment

Anunțuri si informări

Momentul de cultură

Actualitate