Cultură
Maraton de poezie la Botoșani, joi, 21 martie 2024, cu prilejul Zilei Mondiale a Poeziei
Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează joi, 21 martie 2024, o serie de activități cu prilejul Zilei Mondiale a Poeziei.
La activități vor participa scriitorii: Liviu Ioan Stoiciu, Doina Popa (Brașov), Margareta Curtescu, Silvia Goteanschii (Chișinău), Daniel Corbu, Lucian Vasiliu (Iași), George Vulturescu (Satu Mare), Stelorian Moroșanu (Dorohoi), Victor Teișanu (Darabani), Mihai Babei, Dumitru Necșanu, Mircea Oprea, Manon Pițu, Nina Viciriuc (Botoșani).
Potrivit realitateadorohoiana.ro, în prima jumătate a zilei, va avea loc un maraton de poezie în mai multe instituții din județul Botoșani, după cum urmează:
La ora 10.00:
- Liceul „Regina Maria” Dorohoi – Margareta Curtescu, Nina Viciriuc (moderatoare: Dora Florinela Vatavu; profesoară coordonatoare: Doina Oprișan);
- Colegiul Național „Grigore Ghica” Dorohoi – George Vulturescu, Manon Pițu (moderatoare: Lucia Țurcanu; profesoară coordonatoare: Dana Pavel);
- Liceul „Dr. Mihai Ciucă” Săveni – Silvia Goteanschii, Stelorian Moroșanu (moderatoare: Oana Petronela Buzatu-Iliescu; profesoară coordonatoare: Iulia Tronciu).
La ora 12.00:
- Colegiul Național „A.T. Laurian” Botoșani – Liviu Ioan Stoiciu, Doina Popa, Mihai Babei, Mircea Oprea (moderator: Georgică Manole; profesoară coordonatoare: Gabriela Tănase);
- Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani – Daniel Corbu, Dumitru Necșanu (moderatoare: Mihaela Anițului; profesoară coordonatoare: Anca Ifrim);
- Casa de cultură „Theodor Balș” Darabani – Lucian Vasiliu, Victor Teișanu (moderatoare: Ala Sainenco; profesoară coordonatoare: Manuela Răileanu).
În după-amiaza aceleiași zile, începând cu ora 16.00, în sala „Horia Bernea” a Memorialului Ipotești, va avea loc activitatea „Poezia română în mileniul III”, care va cuprinde:
- recital de muzică clasică, susținut de Andrei Pițu;
- vernisarea expoziții „Poemul ilustrat”, realizată de elevi de la Liceul de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani, coordonați de profesorii Ciprian Andrușcă și Genoveva Dolhescu;
- o masă rotundă și lecturi ale scriitorilor invitați.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Poeziei, Memorialul Ipotești, în parteneriat cu actorii Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani – Dana Bucătaru, Cezar Amitroaie, Răzvan Amitroaie, cu susținerea S.C. ELTRANS S.A. Botoşani și Hotel „Maria”, va aduce poezia în mijloacele de transport și în stradă.
De asemenea, joi, 21 martie2024, călătorii și pietonii vor avea ocazia să asculte, în transportul local și în zona Pietonalului Unirea, poezie recitată de actorii botoșăneni. Recitalul cuprinde poezie română și universală, selecția aparținându-le actorilor.
La toate activitățile organizate de Memorialul Ipotești cu prilejul Zilei Mondiale a Poeziei intrarea este liberă.
Cultură
Calendar ortodox: Soborul Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil şi al tuturor cereştilor puteri
Biserica Ortodoxă îi cinsteşte astăzi pe Sfinţii Îngeri şi lucrarea acestora în viaţa oamenilor.
De sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, Biserica adună şi serbează tot soborul Sfinţilor Îngeri laolaltă. De asemenea, Biserica ne învaţă că îngerii sunt „duhuri slujitoare” (Evrei 1, 14), adică fiinţe fără de trupuri, care Îi slujesc lui Dumnezeu. Totodată, Sfinţii Îngeri sunt prieteni şi ocrotitori ai noştri.
Toţi îngerii au fost creaţi de Dumnezeu buni, înzestraţi fiind de Creator cu nenumărate daruri şi cu înţelepciune. Având voinţa liberă, în loc să fie supuşi Domnului, o parte dintre ei, conduşi de Lucifer, s-au mândrit şi s-au răzvrătit împotriva Ziditorului lor.
„Pune-voi scaunul meu deasupra norilor şi voi fi asemenea cu Cel Preaînalt” (Isaia 14, 13-14), şi-a zis în sinea sa Lucifer şi ameţit de mândrie n-a mai voit să asculte de Creatorul său. Pentru aceasta ceata de îngeri răzvrătiţi a fost alungată din cer.
Cel care a condus lupta a fost Arhanghelul Mihail, împreună cu îngerii săi. „Şi s-a făcut război în cer: Mihail şi îngerii lui au pornit război cu balaurul. Şi se războiau şi balaurul, şi îngerii lui. Şi n-a izbutit el, nici nu s-a mai găsit pentru ei loc în cer. Şi a fost alungat balaurul cel mare, şarpele cel de demult, care se cheamă diavol şi Satana, cel ce înşală toată lumea, şi aruncat a fost pe pământ, şi îngerii lui au fost alungaţi cu el” (Apocalipsa 12, 7-9).
În limba evreiască Mihail înseamnă „Cine este ca Dumnezeu”.
Astăzi îl serbăm şi pe Arhanghelul Gavriil, cel care a făcut multe binefaceri neamului omenesc, descrise nouă atât în Vechiul, cât şi în Noul Testament.
El a fost acela care i-a arătat lui Daniel prorocul înţelesul celor 70 de săptămâni de ani până la venirea lui Mesia (Daniel 9, 21-27). După tradiţie, tot el le-a vestit lui Ioachim şi Anei că din ei se va naşte Stăpâna noastră, Fecioara Maria, Născătoarea de Dumnezeu. Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria naşterea de la Duhul Sfânt a Mântuitorului Hristos şi tot el le-a vestit Femeilor Mironosiţe Învierea lui Hristos.
Cultură
Biblioteca Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, una dintre cele mai frumoase din lume
Senatul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), a decis ca biblioteca, votată drept una dintre cele mai frumoase din lume, să își deschidă porțile pentru toți cei care doresc să o viziteze.
- Programul de vizitare va fi, pentru început, de luni până vineri, între orele 11.00 și 15.00, iar programările pot fi făcute din luna decembrie.
Accesul în bibliotecă este gratuit pentru preșcolari, angajați şi studenți ai TUIASI, precum și pentru rudele apropiate ale acestora.
De asemenea, accesul este gratuit pentru participanții la evenimentele organizate de politehnica ieșeană.
- Elevii, studenții altor universități și pensionarii vor achita o taxă de 5 lei, iar adulții vor plăti o taxă de 10 lei. De asemenea, grupurile care efectuează tururi ghidate vor plăti o taxă de 15 lei de persoană.
În ultimii 7 ani, Biblioteca Universității Tehnice a fost vizitată de peste 48.000 de persoane din afara universității, dintre care 5.300 au fost din străinătate, potrivit celor comunicate de reprezentanții instituției de învățământ superior.
Sursa foto:
Administrație
Parteneriat încheiat cu Ministerul Afacerilor Externe pentru promovarea lui Mihai Eminescu
Un nou pas pentru promovarea lui Mihai Eminescu și a județului Botoșani!
Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” – Memorialul Ipotești, instituție de cultură de importanță națională aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, va încheia un acord de parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe în vederea promovării operei eminesciene și a culturii române.
„Accentul pe care l-am pus în ultimii ani pe activitățile culturale și implicarea echipei de la Memorialul Ipotești, condusă de doamna manager Ala Sainenco, au făcut din județul Botoșani un pivot al colaborării culturale cu diaspora românească. Acest acord cu Ministerul Afacerilor Externe vine în continuarea colaborării din ultimii ani pe care am avut-o cu Ambasada României la Berlin. Prima acțiune de amploare care va fi realizată în cadrul acestui acord va avea loc cu ocazia Zilei Eminescu – Ziua Culturii Naționale ce va fi sărbătorită pe 15 ianuarie”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.
În cadrul parteneriatului, Ministerul Afacerilor Externe va sprijini, inclusiv prin misiunile diplomatice și oficiile consulare, proiectele comune derulate în țară sau în străinătate, cu participarea reprezentanților diplomației române și ai Memorialului Ipotești. De asemenea, vor fi promovate inițiativele și proiectele Memorialului, care vin în susținerea relaționării cu diaspora română, precum și a activității de cercetare-documentare și constituirii unui fond de suport pentru expertiza diplomației cultural-științifice.
Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” – Memorialul Ipotești este membru al „Platformei dedicate cooperărilor diasporei academice și de excelență cu mediile instituționale și profesionale din România”.
Platforma a fost construită de Ambasada României la Berlin, alături de membri ai diasporei academice și cu participarea Mitropoliei Germaniei, Europei Centrale și de Nord, precum și a Asociației de IT Citizen Next, în cadrul unui Consorțiu partenerial, se arată în comunicatul transmis de reprezentanții Consiliului Județean Botoșani.
-
Botoșanicu 3 zile in urma
Luciana Buliga: diferența dintre cei care doar vorbesc și cei care fac este experiența!
-
Actualitatecu 9 ore in urma
Nicolae Ciucă, președintele PNL și candidat la președinția României, a vizitat județul Botoșani (galerie foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
Bloc ANL din Flămânzi, sfințit în prezența candidaților PNL Botoșani la alegerile parlamentare (foto)
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Black Friday 2024 la eMAG: comenzi în valoare de 220 milioane lei, în primele 30 de minute
-
Actualitatecu 11 ore in urma
Casă la un pas de a fi distrusă de incendiul provocat de jarul căzut din sobă (galerie foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
Grav accident rutier pe raza comunei sucevene Grănicești, soldat cu cinci persoane decedate (foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
Cancerul pancreatic ar putea fi tratat
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Tineri plasați sub control judiciar, după ce au sustras echipament sportiv din vestiarul FC Botoșani