Actualitate
Lucrări avansate pe drumul județean Avrămeni – Panaitoaia – Dimitrie Cantemir – Mitoc (foto)
Modernizarea drumului județean DJ294C, Avrămeni – Panaitoaia – Dimitrie Cantemir – DN24C, avansează într-un ritm accelerat, potrivit reprezentanților Consiliului Județean Botoșani.
Constructorii au turnat la începutul acestei săptămâni încă un kilometru de balast stabilizat pe sensul de mers dinspre Avrămeni spre Mitoc, iar de luni urmează să aștearnă primul strat de asfalt. Ulterior, se va continua cu cel de al doilea sens de mers. În paralel, se lucrează la poduri și podețe.
Președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, vicepreședintele Dorin Birta, senatorul Lucian Trufin, consilierul județean Gabriel Galan, directorul Direcției Județene de Drumuri și Poduri Cătălin Gheorghian, alături de domnii primari au inspectat stadiul lucrărilor.
„În ultimii ani, Consiliul Județean Botoșani a modernizat sectoare importante de drum județean. Vom continua să facem acest lucru, pentru că ne dorim să avem cât mai puține drumuri de piatră și să asigurăm condiții bune de trafic pentru locuitorii din toate zonele județului. Modernizarea DJ294C, Avrămeni – Panaitoaia – Dimitrie Cantemir – DN24C este o investiție cerută de mulți ani de locuitorii din zona de Est a județului. La preluarea mandatului am promis că vom face acest drum și am căutat soluțiile să se realizeze cât mai repede, motiv pentru care Consiliul Județean a făcut din fonduri proprii studiul de fezabilitate și proiectul tehnic”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.
Valoarea totală a proiectului, în care este inclus și TVA și cheltuielile neeligibile este de aproximativ 50 de milioane de lei, din care 41,5 milioane de lei o reprezintă finanțarea obținută prin PNI „Anghel Saligny”, iar diferența de 8,5 milioane de lei este asigurată de către Consiliul Județean Botoșani.
La rândul său, vicepreședintele Dorin Birta le-a cerut participanților la trafic să respecte limitele de tonaj și să nu urce pe sectorul de balast stabilizat. „Toți vrem drumuri mai bune, dar ca să le avem trebuie și să le păstrăm. Constructorul va începe de luni să toarne primul strat de asfalt, dar până atunci se va circula pe un singur fir și de aceea cer participanților la trafic, să dea dovadă de înțelegere pe perioada derulării acestor lucrări și să respecte cu strictețe semnalizările rutiere și mă refer la semafoarele și indicatoarele rutiere montate în această zonă”, a declarat Dorin Birta.
Sectorul de drum județean care este în proces de modernizare măsoară 7,8 kilometri.
(Comunicat de presă)
Actualitate
Studenţii Universităţii de Medicină din Iaşi au realizat cea mai mică inimă artificială din lume
O inimă artificială pentru nou născuţi şi copii, care poate fi controlată printr-o aplicaţie mobilă, a fost creată de studenţi români şi va fi prezentată peste două zile în finala unei competiţii mondiale de profil din Japonia, potrivit romania-actualitati.ro
Cei 38 de studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi au realizat cea mai mică inimă artificială din lume, dar şi una pentru adulţi, parametrii celor două putând fi monitorizaţi cu ajutorul unei aplicaţii pentru telefoanele mobile.
Cele două dispozitive sunt din materiale compozite superioare pe bază de titan, care îi asigură inimii artificiale o durată de funcţionare de peste 90 de ani.
Potrivit Radio România Iaşi, coordonatorul lotului, Alexandru Pleşoianu, a declarat că inima artificială pentru bebeluşi prezentată în Japonia este adaptată în întregime corpurilor micuţe.
Alexandru Pleșoianu: „Vom merge cu trei inimi artificiale; vom merge cu inima pe care am dezvoltat-o anul trecut, și pentru care am primit premiul pentru cel mai avansat design, și două inimi noi, deci un progres față de anul trecut, am miniaturizat inima artificială, și, pe lângă inima miniaturizată pentru adult, vom veni și cu o inimă pediatrică, cea mai mică inimă artificială din lume, probabil. În primul rând, sunt niște diferențe de dimensiuni, în corpul unui nou-născut, de exemplu, nu poate încăpea niciun dispozitiv dezvoltat până acum, și, prin aceasta, inima pentru copil este mult mai mică, de dimensiunea unei nuci, să spunem, și este o diferență și de funcționare. Debitul cardiac realizat de inima pentru adult e proiectată la 7,5 litri pe minut, dar ea poate ajunge la 20 de litri pe minut, iar cea pentru copil este proiectată să asigure un debit de doi litri pe minut, dar poate ajunge până la cinci litri”.
Bolile cardiovasculare continuă să fie principala cauză de mortalitate şi morbiditate în Uniunea Europeană, iar România are o rată de mortalitate prin boli cardiovasculare de trei ori mai mare decât media europeană, arată romania-actualitati.ro
Sursa foto: romania-actualitati.ro
Actualitate
Donald Trump are drum liber către un nou mandat la Casa Albă
Republicanul Donald Trump a obţinut la 5 noiembrie 2024 o victorie categorică în faţa vicepreşedintei democrate Kamala Harris şi are drum liber către un nou mandat la Casa Albă, notează agenția franceză de presă AFP, care evidențiază cinci elemente de reţinut din alegerile americane, arată ziarullumina.ro
Rezultat incontestabil. Scrutinul se anunţa foarte strâns. În final, Donald Trump a reuşit nu doar o revenire triumfătoare la Casa Albă, ci şi un scor care nu lasă loc la dubii. Aceasta este probabil adevărata surpriză a votului desfăşurat marţea trecută.
Puteri depline. Pe lângă președinție, republicanii îi lasă pe democraţi şi fără controlul din Senat, având, de asemenea, şanse să-şi păstreze majoritatea în Camera Reprezentanţilor, unde situaţia este încă indecisă. Beneficiind în plus și de o majoritate conservatoare la Curtea Supremă, Donald Trump este pe punctul de a avea puteri depline.
O bază electorală lărgită. Trump nu numai că și-a mobilizat baza electorală, ci a și extins-o, prin atragerea de alegători latino-americani, de culoare sau de origine arabă, în general percepuţi ca votanţi ai democraţilor.
Eşecul lui Harris. „Acest dezastru democrat poate fi atribuit în mare parte lui Joe Biden. Nu ar fi trebuit să încerce să mai candideze din nou la 80 de ani, lăsând-o apoi pe Harris să gestioneze o scurtă campanie improvizată”, crede politologul Larry Sabato. Iar vicepreşedinta, care a avut un mesaj axat pe drepturile femeilor, a eșuat în a convinge pe tema economiei.
Campanie ţintită: inflaţia şi migraţia. Discursul inflamat al lui Trump împotriva migranților ilegali a prins. Totuşi, potrivit sondajelor, economia și nemulțumirile provocate de scumpiri i-au adus avantajul decisiv.
Sursa foto: ziarullumina.ro
Actualitate
Cutremurul din noiembrie 1940, unul dintre cele mai mari dezastre naturale din România
La data de 10 noiembrie 1940, România a fost lovită de un cutremur catastrofal cu epicentrul în regiunea Vrancea.
Având o magnitudine de 7,6 grade pe scara Richter, acest cutremur s-a produs la ora 3.39 dimineața, la o adâncime de circa 133 kilometri, având efecte devastatoare în centrul și sudul Moldovei, precum și în Muntenia, efectele lui simțindu-se de la Odessa, Cracovia, Kiev, Moscova și până în Iugoslavia, în toată Bulgaria și o parte din Turcia.
Numărul victimelor a fost estimat la peste 1.500 de morți și 4.500 de răniți, majoritatea în Moldova, însă din cauza contextului politico-militar în care s-a produs, cifra exactă a victimelor nu a fost cunoscută, informațiile fiind cenzurate datorită războiului din Europa.
În București, au murit aproximativ 500 de persoane, majoritatea odată cu prăbușirea blocului Carlton, o clădire de 12 etaje de pe Bulevardul Brătianu, situat în plin centrul Capitalei, care s-a dărâmat până la temelii și de unde din cei aproape 300 de locatari de acolo, doar 4 au fost salvați.
Seismul a provocat și alte numeroase pagube în București, aproape toate plafoanele de la sălile de spectacole s-au prăbuşit, ca de altfel și plafonul din clădirea Uniunii Camerelor de Comerţ din strada Sărindar, clădirea Ambasadei americane, Hotelul Poştei, clădirea ministerului Agriculturii şi cea a Marelui Stat Major și multe altele.
De asemenea, în zona Moldovei, orașele Focșani, Galați, Mărășești, Tecuci și Iași au suferit distrugeri mari, iar orașul Panciu a fost distrus în proporție de peste 70%, chiar dacă majoritatea clădirilor din acest oraș erau din lemn.
Cutremurul din 10 noiembrie 1940 a fost unul dintre cele mai mari calamități naturale din istoria României.
(lecția de istorie prezentată de profesorul Viorel Guțu)
Sursa foto: Historia
-
Botoșanicu 3 zile in urma
Luciana Buliga: diferența dintre cei care doar vorbesc și cei care fac este experiența!
-
Actualitatecu 11 ore in urma
Nicolae Ciucă, președintele PNL și candidat la președinția României, a vizitat județul Botoșani (galerie foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
Bloc ANL din Flămânzi, sfințit în prezența candidaților PNL Botoșani la alegerile parlamentare (foto)
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Black Friday 2024 la eMAG: comenzi în valoare de 220 milioane lei, în primele 30 de minute
-
Actualitatecu 13 ore in urma
Casă la un pas de a fi distrusă de incendiul provocat de jarul căzut din sobă (galerie foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
Grav accident rutier pe raza comunei sucevene Grănicești, soldat cu cinci persoane decedate (foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
Cancerul pancreatic ar putea fi tratat
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Tineri plasați sub control judiciar, după ce au sustras echipament sportiv din vestiarul FC Botoșani