Economie
Legea care interzice păcănelele în localități sub 15.000 de locuitori a intrat în vigoare
Luni, 29 aprilie 2024, a intrat în vigoare legea care interzice aparatele de păcănele în localitățile mai mici de 15.000 de locuitori.
Oficiul Național pentru Jocuri Noroc amenință firmele care ignoră noua lege
În contextul unor informații potrivit cărora mulți operatori ignoră pur și simplu noua interdicție, Oficiul Național pentru Jocuri Noroc (ONJN) amenință cu retragerea licențelor de funcționare, potrivit stiripesurse.ro
Recentele modificări legislative introduse prin Legea nr. 107/2024, publicată în Monitorul Oficial la data de 18 aprilie 2024, aduc schimbări semnificative în sectorul jocurilor de noroc din România, în special pentru operatorii de slot machines (păcănele).
Noua lege, care aprobă Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 82/2023, stabilește criterii noi pentru amplasarea acestor aparate, cu scopul de a reglementa mai strict industria și de a limita accesul la jocurile de noroc în localitățile mai mici.
Conform noii reglementări, aparatele de tip slot-machine trebuie să fie amplasate în unități administrativ-teritoriale care au o populație de peste 15.000 de locuitori. Această prevedere este menită să descurajeze proliferarea jocurilor de noroc în comunitățile mici, unde impactul social negativ al jocurilor de noroc poate fi mai pronunțat. Operatorii de jocuri de noroc sunt obligați să își relocheze aparatele în conformitate cu această nouă cerință, dovada numărului de locuitori fiind necesară prin intermediul unei adeverințe eliberate de primăria respectivă.
Operatorii, obligați să mute aparatele
Această modificare legislativă nu afectează doar amplasarea noilor aparate, ci și pe cele deja existente. Operatorii care dețin autorizații valide pentru slot machines în localități sub pragul demografic stabilit trebuie să mute aceste echipamente în locații conforme până la expirarea licențelor curente.
Nerespectarea noilor reguli poate atrage sancțiuni severe, inclusiv posibilitatea revocării licenței de operare, conform articolului 17 alineatul (2) litera i) din OUG 77/2009, cu modificările și completările ulterioare.
Industria jocurilor de noroc a criticat noile reglementări, invocând faptul că se contribuie semnificativ la economia locală prin taxe și crearea de locuri de muncă, iar noua lege aduce provocări legate de costurile relocării și pierderea potențială a clienților în zonele afectate.
Sursa foto: Opinia Buzau
Actualitate
Prețul mediu al locuințelor a trecut de 1.700 euro/mp, înregistrând o creștere cu 14% față de anul trecut
Românii care vor să cumpere o locuinţă în această perioadă trebuie să plătească, în medie, cu 14% mai mult decât cei care au făcut acest pas la finele lui 2023, reiese dintr-o analiză de specialitate.
Scumpirea caselor și apartamentelor se explică prin numărul tot mai restrâns de proprietăţi disponibile, în paralel cu cererea mare din partea potenţialilor cumpărători, potrivit ziarullumina.ro
- Preţul mediu solicitat pentru apartamentele aflate la vânzare a depăşit, pentru prima oară, pragul de 1.700 euro/mp util.
Pe de altă parte, arată analiza Imobiliare.ro, ofertele de creditare, cu dobândă fixă, de care beneficiază acum persoanele care vor să facă o achiziţie imobiliară sunt mai avantajoase decât cele la care au avut acces cumpărătorii în 2023, în perioada Crăciunului. În prezent, cea mai bună ofertă de dobândă fixă disponibilă este de 4,9%, față de 5,89% și 5,75% în trimestrele III și, respectiv, IV ale anului trecut.
„Într-un context socio-economic stabil, ne aşteptăm ca, în 2025, preţurile apartamentelor să continue aceeaşi tendinţă din 2024, de consolidare, dar într-un ritm mai puţin accelerat”, a declarat Daniel Crainic, director Imobiliare.ro, citat de Agerpres.
Scumpire cu 70% a caselor și apartamentelor, în doar 7 ani
Studiul remarcă, pentru ultimele 12 luni, un avans al prețurilor la imobiliare cu 14%, în medie, la nivel naţional și depășirea pragului de 1.700 euro/mp util. Având în vedere că preţul mediu solicitat era de 1.000 de euro/mp la sfârşitul lui 2017, rezultă o scumpire cu 70% în doar 7 ani.
Evoluţii mai spectaculoase s-au înregistrat în marile oraşe, pe segmentul locuințelor noi.
Astfel, în Cluj-Napoca, pentru apartamentele mai noi de 4 ani, cumpărătorii trebuie să achite 3.114 de euro/mp, cel mai ridicat preț din țară, scumpirea în acest oraş fiind cu 11% în ultimul an. În București, apartamentele nou construite costă în medie 2.142 euro/mp (+28%). La Brașov, pentru apartamentele noi proprietarii și dezvoltatorii cer un preţ mediu de 2.406 euro/mp (+18%), iar la Iași 1.733 euro/mp (+14%).
În cazul apartamentelor vechi, cea mai mare scumpire a fost în ultimul an la Braşov, cu un avans cu 20%, până la preţul mediu de 1.960 euro/mp. Însă nu apartamentele vechi din Braşov sunt cele mai scumpe, ci cele din Cluj-Napoca, unde un apartament cu 2 camere costă cu circa 50.100 de euro mai mult decât la Brașov. În Timișoara, un apartament vechi costă 1.638 euro/mp (+10%), în Constanța 1.720 euro/mp (+12%).
Majorări şi pe pieţele imobiliare secundare
Majorări au putut fi observate şi pe pieţele imobiliare secundare. În Craiova (1.776 euro/mp) şi în Sibiu (1.750 euro/mp), locuințele sunt cu 17% mai scumpe decât acum un an, iar la Oradea (1.644 euro/mp), cu 13%, potrivit Imobiliare.ro.
Analiza indică și că volumul creditelor imobiliare noi în primele zece luni din 2024, de aproape 40 de miliarde de lei, a depăşit valoarea întregului an 2023, de 31,2 miliarde de lei, creștere explicată prin ofertele cu dobândă fixă avantajoasă cu care au venit băncile, arată ziarullumina.ro
Sursa foto: Stiri pe surse
Actualitate
Biletele de tren se vor scumpi de la jumătatea lunii decembrie
Biletele de tren se vor scumpi cu 4,6 la sută începând din 15 decembrie 2024, odată cu intrarea în vigoare a noului Mers al Trenurilor, anunţă Autoritatea pentru Reformă Feroviară.
Instituţia precizează că, astfel, preţurile biletelor vor fi actualizate cu inflaţia.
- Biletele pentru noul program pot fi cumpărate, încă din data de 2 decembrie 2024.
De la jumătatea acestei luni, vor circula zilnic, în medie, 1.100 de trenuri, iar patru dintre ele vor asigura legătura Capitalei cu Braşovul, fiind formate din material rulant nou, transmite CFR Călători.
„Pentru asigurarea şi adaptarea traficului de călători la cerinţele publicului călător, CFR Călători a introdus în circulaţie patru trenuri noi Bucureşti Nord – Braşov. Trenurile sunt formate din material rulant nou, respectiv rama electrică RE-IR Alstom Coradia Stream. Rama este alocată pentru exploatare operatorului naţional CFR Călători de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) – proprietarul de facto al trenurilor Alstom achiziţionate pentru România”, a transmis CCR.
În trenurile InterCity, „călătorii beneficiază de internet în regim wi-fi, vagoanele având montat echipamentul adecvat şi sunt apte pentru circulaţie cu viteza maximă de 160 km/h şi chiar 200 km/h unele dintre ele”, mai precizează compania, citată de libertatea.ro
Biletele pot fi cumpărate online, din staţii şi agenţii de voiaj CFR Călători, automate de vânzare în gări şi distribuitori autorizaţi cu care sunt încheiate parteneriate pentru vânzarea de bilete.
Totodată, Broşura „Mersul Trenurilor de Călători 2024-2025” poate fi achiziţionată din principalele gări şi agenţii CFR Călători din Bucureşti şi din ţară la preţul de 27 de lei.
Sursa foto: romania-actualitati.ro
Actualitate
Portugalia și România, campioane la producția de biciclete în Uniunea Europeană
În Uniunea Europeană au fost produse, anul trecut, 9,7 milioane de biciclete, un declin de 24% comparativ cu 2022 (12,7 milioane), arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
Cei mai mari producători de biciclete în 2023 au fost Portugalia (1,8 milioane de unităţi), România (1,5 milioane), Italia (1,2 milioane) şi Polonia (0,8 milioane).
Pe de altă parte, 14 din cele 17 state membre UE care au raportat datele au înregistrat o scădere a producţiei de biciclete între 2022 şi 2023.
Principalele fabrici de biciclete din România se găsesc la Reşiţa (județul Caraș-Severin), Deva (județul Hunedoara), Argeșelu (județul Argeș) și Timișoara.
Sursa foto: ziarullumina.ro
-
Evenimentcu o zi in urma
Spiritul Crăciunului, celebrat prin două spectacole de excepție susținute de Filarmonica „George Enescu” (video)
-
Actualitatecu o zi in urma
Tineri reținuți de polițiști pentru loviri sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice (foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
De ce nu este sănătos să mâncăm la ore târzii
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Autoturism cu avarii depistat în trafic. Ce au descoperit polițiștii
-
Momentul de culturăcu 2 zile in urma
Primul atentat cu bombă din istoria României, în clădirea Senatului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Polițiștii de siguranță școlară continuă Campania „Tăcerea e tot violență! Vocea ta e soluția”
-
Stiri nationalecu o zi in urma
Polonia va prelua, la 1 ianuarie 2025, președinția Consiliului Uniunii Europene
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Horaţiu Potra, liderul unei grupări de mercenari, a fost reţinut pentru 24 de ore