Economie
Legea care interzice păcănelele în localități sub 15.000 de locuitori a intrat în vigoare

Luni, 29 aprilie 2024, a intrat în vigoare legea care interzice aparatele de păcănele în localitățile mai mici de 15.000 de locuitori.
Oficiul Național pentru Jocuri Noroc amenință firmele care ignoră noua lege
În contextul unor informații potrivit cărora mulți operatori ignoră pur și simplu noua interdicție, Oficiul Național pentru Jocuri Noroc (ONJN) amenință cu retragerea licențelor de funcționare, potrivit stiripesurse.ro
Recentele modificări legislative introduse prin Legea nr. 107/2024, publicată în Monitorul Oficial la data de 18 aprilie 2024, aduc schimbări semnificative în sectorul jocurilor de noroc din România, în special pentru operatorii de slot machines (păcănele).
Noua lege, care aprobă Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 82/2023, stabilește criterii noi pentru amplasarea acestor aparate, cu scopul de a reglementa mai strict industria și de a limita accesul la jocurile de noroc în localitățile mai mici.
Conform noii reglementări, aparatele de tip slot-machine trebuie să fie amplasate în unități administrativ-teritoriale care au o populație de peste 15.000 de locuitori. Această prevedere este menită să descurajeze proliferarea jocurilor de noroc în comunitățile mici, unde impactul social negativ al jocurilor de noroc poate fi mai pronunțat. Operatorii de jocuri de noroc sunt obligați să își relocheze aparatele în conformitate cu această nouă cerință, dovada numărului de locuitori fiind necesară prin intermediul unei adeverințe eliberate de primăria respectivă.
Operatorii, obligați să mute aparatele
Această modificare legislativă nu afectează doar amplasarea noilor aparate, ci și pe cele deja existente. Operatorii care dețin autorizații valide pentru slot machines în localități sub pragul demografic stabilit trebuie să mute aceste echipamente în locații conforme până la expirarea licențelor curente.
Nerespectarea noilor reguli poate atrage sancțiuni severe, inclusiv posibilitatea revocării licenței de operare, conform articolului 17 alineatul (2) litera i) din OUG 77/2009, cu modificările și completările ulterioare.
Industria jocurilor de noroc a criticat noile reglementări, invocând faptul că se contribuie semnificativ la economia locală prin taxe și crearea de locuri de muncă, iar noua lege aduce provocări legate de costurile relocării și pierderea potențială a clienților în zonele afectate.
Sursa foto: Opinia Buzau
Economie
Buget record pentru Programul Rabla din acest an. La cât ajunge ecotichetul pentru maşinile electrice

Programul Rabla din acest an va avea un buget record de 1,4 miliarde de lei, cu aproape 50% mai mare decât cel de anul trecut, anunţă Ministerul Mediului într-un comunicat.
Noutatea constă în majorarea valorii ecotichetului pentru maşinile electrice la aproximativ 7.500 de euro, faţă de 5.000, cât era până acum.
O altă noutate vizează posibilitatea ca viitorii beneficiari să se înscrie direct în aplicaţia Administraţiei Fondului pentru Mediu, fără intermediari, voucherul putând fi decontat la orice producător.
În ultimii 20 de ani au fost casate prin Programul Rabla peste un milion de autoturisme, potrivit datelor AFM.
Sursa foto: Informat.ro
Administrație
APIA Botoșani eliberează adeverințe fermierilor care doresc să acceseze credite

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) – Centrul Județean Botoșani informează că, începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru:
- Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS)
- Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS)
- Măsura 10 – Agro-mediu şi climă
- Măsura 11 – Agricultură ecologică
- DR-01 – Agro-mediu și climă pe pajiști permanente
- DR-02 – Agro-mediu și climă pe terenuri arabile
- DR-04 – Agricultură ecologică – conversie
- DR-05 – Agricultură ecologică – menținerea certificării
- DR-09 – Zone afectate de constrângeri naturale – Zona Montană (ANC_ZM)
- DR – 10 – zone afectate de constrângeri naturale semnificative
- DR-11 – Zone afectate de constrângeri naturale specifice
Astfel, potrivit convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință prin care confirmă că acesta a depus Cererea de plată pentru anul 2025, solicitând finanțare pentru măsurile și intervențiile indicate mai sus.
Prin adeverință se confirmă, la data emiterii acesteia, suprafața determinată la plată pentru intervențiile și măsurile care fac obiectul convenției încheiate cu instituțiile bancare și nebancare, că s-a efectuat controlul administrativ sau datele au fost preluate din informațiile existente în cererea închisă în aplicația AGI online și înregistrată în IACS, după caz, asupra cererii de plată a beneficiarului referitor la eligibilitatea pentru intervențiile și măsurile implementate de APIA prevăzute în Convenție.
Totodată, adeverința eliberată certifică faptul că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată și că îndeplinește condițiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislația în vigoare.
Valoarea creditului poate fi de până la 90% din valoarea sumei calculate conform adeverinței eliberate de APIA.
Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează creditele acordate de bănci fermierilor.
APIA atrage atenția fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanțarea capitalului de lucru în vederea desfășurării activităților curente, să analizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare în ceea ce privește costul acestora, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii.
Pentru facilitarea comunicării, protejarea mediului și reducerea încărcării administrative, fermierii pot solicita eliberarea adeverințelor prin transmiterea unei cereri prin mijloace electronice către Centrele APIA.
Toate convențiile încheiate între APIA, instituțiile bancare și nebancare și FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul instituției, la adresa: www.apia.org.ro, în secțiunea Convenții, Acorduri, Protocoale.
Sursa foto: APIA
Economie
Sprijin pentru industria auto din România, în contextul noilor taxe vamale americane

România pregătește măsuri pentru protejarea industriei auto, în contextul noilor taxe vamale americane, a declarat ministrul finanţelor, Tanczos Barna, care a avut consultări cu reprezentanţii Asociaţiei Constructorilor de Automobile şi ai confederaţiei Concordia.
La întâlnire s-a convenit realizarea unei analize integrate privind impactul taxelor asupra sectorului, pentru a putea fi elaborate scheme de sprijin eficiente.
Firmele româneşti furnizează componente esenţiale pentru industria auto europeană şi contribuie, astfel, indirect, la exporturile de autoturisme din Uniunea Europeană către Statele Unite. În acest context, este esenţială monitorizarea cu atenţie a evoluţiilor pieţei şi noile perspective generate de actualele schimbări.
Sursa foto: Antena 3 CNN
-
Botoșanicu 2 zile in urma
Pietonalul Unirii din municipiul Botoșani găzduiește ediția a XVIII-a a Târgului Meșterilor Populari (foto)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Peste 100 de intervenții realizate de pompierii botoșăneni în perioada sărbătorilor pascale
-
Actualitatecu 18 ore in urma
A fost desemnat constructorul pentru prima etapă a Variantei de Ocolire a municipiului Botoșani
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Creștinii ortodocși îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Bărbat condamnat la 9 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de viol
-
Stiri nationalecu 2 zile in urma
Ziua Forţelor Terestre, un eveniment marcant al Armatei României
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Au ajuns în arestul poliției, după ce au lovit două persoane, pe fondul neînțelegerilor de la un teren
-
Actualitatecu o zi in urma
Tânăr reținut de polițiști după ce și-a lovit un consătean în zona capului, provocându-i leziuni grave