Actualitate
Judecătorii au dispus măsura arestului la domiciliu faţă de inculpata Adăscăliței Monica-Delia
Magistrații suceveni au respins propunerea procurorilor privind arestarea preventivă a managerului Adăscăliței Monica.
În urmă cu puțin timp, judecătorii Tribunalului Suceava s-au pronunțat cu privire la propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă a inculpatei Adăscăliței Monica pentru 30 de zile, dispunând măsura arestului la domiciliu faţă de inculpata Adăscăliței Monica-Delia.
Soluția instanței de judecată, pe scurt:
”Respinge, ca neîntemeiată, propunerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava privind arestarea preventivă a inculpatei Adăscăliţei Monica-Delia.
În temeiul art. 227 alin. 2 raportat la art. 202 alin. 4 litera d, art. 218 Cod procedură penală, cu referire la art. 221 alin. 1, 223 alin.2 şi art. 222 Cod procedură penala, dispune luarea măsurii arestului la domiciliu faţă de inculpata Adăscăliței Monica-Delia, cercetată pentru săvârșirea a 2 infracțiuni de luare de mită prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 și 1 infracțiune de trafic de influență prev. de art. 291 alin. 1 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 20.03.2024 până la data de 18.04.2024, inclusiv.
Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatei reţinute Adăscăliței Monica-Delia.
În baza art. 221 alin. 1 şi 2 şi art. 221 alin. 3 rap. la art. 215 alin. 2 lit. e Cod procedură penală, pe durata măsurii arestului la domiciliu inculpata Adăscăliţei Monica-Delia trebuie să respecte următoarele obligaţii:
a) să nu părăsească imobilul unde locuieşte, respectiv locuinţa situată în mun. Botoșani, strada Aleea Prieteniei nr. 1, scara B, etaj 4, ap. 20, jud. Botoșani, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza;
b) să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemată;
c) să nu comunice, direct sau indirect, cu următoarele persoane:
- inculpaţii Caba Doina, Crîșmaru Coca Stela, Focșa Mirela Gabriela, Dornescu Daniela, Andronache Cristina Niculina, Oprișanu Ovidiu Gabriel, Hilote Sînzîiana, Tatarcan Silvian Adrian, Balan Viorel, Malancea Claudia, Sărban Cornelia Anca, Calinciuc Liliana Laura, Preda Marinela, Constantinescu Monica Geanina, Vîrlan George Marian, Dominte Maria Loredana, Caba Dinu, Nechita Eugen, Ursulianu Corneliu, Surugiu Anca, Titiliuc Mirela, Anichei Claudiu.
- numiții/martorii Brînzei Mihaela, Tudosă Diana-Ştefania, Pădureţ Mihaela, Iacob Vasile, Ciobanu Andreea-Alexandra, Zan Paula Elena și Rotariu Valerica;
d) să nu exercite funcţia în exercitarea căreia a săvârşit fapta, respectiv angajată în cadrul Spitalului Județean de Urgență ”Mavromati” Botoșani.
În baza art. 125 din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, desemnează ca organ de supraveghere a modului de îndeplinire a obligaţiilor impuse inculpatei Poliţia municipiului Botoşani, judeţul Botoşani.
În baza art. 221 alin. 4 Cod procedură penală atrage atenţia inculpatei Adăscăliței Monica-Delia că, în caz de încălcare cu rea credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive.
În baza art. 221 alin. 5 Cod procedură penală, inculpata Adăscăliței Monica-Delia poate părăsi imobilul în care locuieşte pentru prezentarea în faţa organelor judiciare, la chemarea acestora.
În baza art. 221 alin. 8 Cod procedură penală, copia prezentei încheieri se comunică, de îndată, inculpatei, Poliţiei municipiului Botoşani desemnată organ de supraveghere în cauză, Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date Bucureşti şi Poliţiei de Frontieră Române.
În baza art. 221 alin. 9 Cod procedură penală organul desemnat cu supravegherea verifică periodic respectarea de către inculpata Adăscăliței Monica-Delia a măsurii preventive şi a obligaţiilor ce i s-au impus, iar în cazul în care constată încălcări ale acestora, sesizează de îndată procurorul, în cursul urmăririi penale, judecătorul de cameră preliminară, în procedura de cameră preliminară, sau instanţa de judecată, în cursul judecăţii.
În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului.
Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare pentru inculpată şi de la comunicare pentru procuror.
Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 20.03.2024, ora 13.10”.
Sursa foto: Aktual24
Actualitate
Casă la un pas de a fi distrusă de incendiul provocat de jarul căzut din sobă
Un incendiu s-a produs, în această după-amiază, într-o casă din orașul Ștefănești. Bunurile aflate într-o încăpere au luat foc de la jarul căzut din sobă pe materiale combustibile.
La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Ștefănești, cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD.
Pompierii au constatat faptul că ardeau bunurile din interiorul unei camere și au acționat rapid pentru ca flăcările să nu se extindă la întregul imobil.
Pentru a preveni astfel de incendii, pompierii reamintesc faptul că trebuie respectate anumite măsuri:
- amplasaţi, în faţa sobelor o cutie metalică: aceasta va asigura protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a lemnelor aprinse sau a jarului, care ar putea incendia materialele combustibile din apropiere;
- în timpul funcționării, nu lăsați ușa sobei sau a plitei deschisă;
- nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba și evitaţi supraîncărcarea acesteia;
- nu puneți materiale combustibile în spaţiile dintre sobă şi perete;
- nu așezați patul lângă sobă;
- nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;
- focul în sobe nu trebuie lăsat fără supraveghere sau în grija copiilor și trebuie stins înainte de a părăsi locuinţa;
- nu adormiţi niciodată cu focul aprins în sobă;
- depozitați cenuşa şi jarul provenite de la sobe într-un loc special amenajat.
În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 112!
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate, dau asigurări reprezentanții ISU Botoșani.
Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.
Sursa foto: Realitatea.NET
Actualitate
Romsilva scoate la vânzare peste 18.000 de brazi de Crăciun
Romsilva scoate la vânzare 18.547 de pomi de Crăciun, potrivit regiei. Dintre aceştia, 13.902 sunt din specia brad, iar alţi 4.645 sunt molizi sau alte specii.
Preţurile la achiziţia directă, de la ocoalele silvice, depozite sau locurile de recoltare pornesc de la 15 lei pentru un molid de până în 1,3 m şi ajung la 35 de lei pentru un brad între 2 şi 3 m înălțime.
„Majoritatea pomilor de Crăciun provin din culturi specializate, din pepinierele silvice ale Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, un număr mai mic fiind recoltaţi din suprafeţele de fond forestier regenerate natural, care au o densitate foarte mare. Direcţiile şi ocoalele silvice din cadrul Romsilva vor onora, cu prioritate, cererile populaţiei, prin vânzarea directă. Valorificarea către operatori economici se va face numai în limita excedentului”, se arată în comunicatul Romsilva.
Potrivit reprezentanților Romsilva, regia administrează circa 3,13 milioane hectare de păduri, proprietatea publică a statului, reprezentând aproximativ 48% din pădurile ţării, şi asigură, totodată, servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate.
Instituţia administrează 22 de parcuri naţionale şi naturale, cu o suprafaţă cumulată de peste 850.000 de hectare, precum şi 12 herghelii de stat.
Sursa foto: ZCH.ro
Actualitate
Bărbatul din Darabani care a omorât o femeie și a rănit-o grav pe alta, arestat preventiv pentru 30 de zile
Ciobanu Radu, în vârstă de 50 de ani, din orașul Darabani, a fost arestat preventiv vineri seară, 6 decembrie, în urma unui mandat emis de magistrații Tribunalului Botoșani.
Acesta este acuzat de omor, tentativă de omor calificat și violare de domiciliu.
Incidentul a fost sesizat joi, când polițiștii din Darabani au primit o alertă privind agresarea unei femei de 92 de ani din localitate. Victima, care a suferit leziuni la nivelul capului, s-a prezentat la o unitate medicală pentru îngrijiri.
În urma investigațiilor inițiate pentru infracțiunea de tentativă de omor, anchetatorii au descins la domiciliul principalului suspect, din orașul Darabani, unde au descoperit trupul unei femei decedate, confirmându-se suspiciunile privind implicarea acestuia în faptele grave. În scurt timp, bărbatul a devenit suspect de omor și a fost arestat.
Magistrații Tribunalului Botoșani au admis propunerea formulată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, și au dispus arestarea preventivă a inculpatului Ciobanu Radu, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă la infracțiunea de omor calificat și omor.
„Admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani formulată în dosarul nr. 296/142/P/2024. În baza art. 202 alin. 1 i 3 Cod procedură penală, art. 223 alin. 2 Cod procedură penală, art. 224 Cod procedură penală, dispune arestarea preventivă a inculpatului Ciobanu Radu, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă la infracțiunea de omor calificat, faptă prevăzută și pedepsită de articolul 32 alineatul 1 raportat la articolul 188 alineatul 1 și 2, 189 alineatul 1 litera e, alineatul 2 din Codul Penal, persoană vătămată CV și omor, faptă prevăzută și pedepsită de articolul 188 alineatul 1 din Codul Penal, victimă CA toate cu aplicarea articolului 38 alineatul 1 din Codul Penal, pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 06.12.2024, până la data de 04.01.2025, inclusiv.
În baza art. 230 alin. 1 Cod procedură penală dispune emiterea de îndată a mandatului de arestare. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Onorariul apărătorului desemnat din oficiu – avocat Codru Olivian, în sumă de 360 lei se va achita Baroului Botoșani din fondul Ministerului Justiției. Cu drept de contestație în termen de 48 de ore de la pronunțare pentru inculpat și pentru procuror. Pronunțată în camera de consiliu, azi, 06.12.2024, ora 18.33.”
-
Evenimentcu o zi in urma
Spiritul Crăciunului, celebrat prin două spectacole de excepție susținute de Filarmonica „George Enescu” (video)
-
Actualitatecu o zi in urma
Tineri reținuți de polițiști pentru loviri sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice (foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
De ce nu este sănătos să mâncăm la ore târzii
-
Actualitatecu o zi in urma
Polițiștii de siguranță școlară continuă Campania „Tăcerea e tot violență! Vocea ta e soluția”
-
Stiri nationalecu o zi in urma
Polonia va prelua, la 1 ianuarie 2025, președinția Consiliului Uniunii Europene
-
Momentul de culturăcu o zi in urma
Primul atentat cu bombă din istoria României, în clădirea Senatului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Horaţiu Potra, liderul unei grupări de mercenari, a fost reţinut pentru 24 de ore
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Autoturism cu avarii depistat în trafic. Ce au descoperit polițiștii